Gertjan's Looblog Mei 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

22 mei: Ganzenpoel

route; foto's; natuur

grauwe klauwier

21 mei: De Pomp

route; foto's; natuur

grote karekiet

20 mei: Haarlerberg

Ik ben weer vroeg bji de Haarlerberg. Ik krijg nu uiteindelijk de draaihals niet alleen heel goed te horen, maar ook te zien! Ook twee keer een grauwe klauwier. Erg leuk.

Eind van de ochtend fietsen P. en ik samen naar Zuna, mooi open moerasgebiedje waar we eergisteren langs kwamen, en waar ook kraanvogels broeden. We zien daar nu inderdaad vier kraanvogels (inclusief twee jonge vogels). Veel te ver weg om goede foto's van te maken.

route; fietsroute; foto's; natuur

19 mei: Haarlerbergweg en Hellendoornse Berg

's Ochtends een heel klein stukje bij de Haarlerberg, opnieuw. Weinig bijzonders. Overdag fietsen P. en ik een aardig rondje, naar de Lemelerberg en terug via de Regge. Na gezamenlijk pannenkoeken eten loop ik nog een klein rondje vanaf ons vakantiehuis, maar het gaat al gauw onweren dus ik loop al vrij snel weer terug.

route Hellendoorn; fietsroute; route Haarlerberg; foto's; natuur

koekoek

weidebeekjuffer

18 mei: Haarlerberg en Wierdense Veld (2x)

Weekendje met gezin (tien personen!). We logeren in een Landalpark niet ver van Haarle. Ik fiets 's ochtends naar de Haarlerbergweg en loop vandaar een mooi rondje door het heidegebied, bekend van de laatste korhoenders van Nederland. Korhoenders zie ik niet (te laat in het voorjaar?) maar ik hoor wel twee keer een draaihals. Als ik het goed heb. Verder hoor je hier steeds koekoeken, boompiepers en boomleeuweriken. Gisteravond fietste ik hier ook al even naar toe, en zag toen een jagende boomvalk.

's Middags fietsen P. en ik een aardig rondje en stoppen bij het Wierdense Veld voor een korte vandeling. Dit is een Natura-2000 gebied waarvan je kunt vrezen dat het vanwege de afspraken in het nieuwe regeerakkoord. Het is een rustig stukje hoogveen. Er vliegen tangpantserjuffers en korenbouten rond. 's Avonds fiets ik hier opnieuw even naar toe en loop dan een ander pad een stuk in. Rietorchissen en bosbies, en opnieuw tangpantserjuffers.

route Haarlerberg; route Wierdense Veld (middag); route Wierdense Veld (avond); foto's; natuur

tangpantserjuffer

15 mei: Balloërveld

route; foto's; natuur

platbuik

adder

14 mei: Nylan Ezumakeeg

route; foto's; natuur

kemphaan

bruine kiekendief

13 mei: Kollumerwaard en Breebaartpolder

Dagje vrij vanwege het mooie weer. Met de fiets naar de Kollumerwaard en daar loop ik zo'n beetje de witte route en de blauwe route. Heel veel bruine kieken (op de fiets en tijdens het wandelrondje). In de Kollumerwaard laten de wielewalen zich heel goed horen. Ook veel koekoeken. Het tweede deel van de route vallen vooral de kleine karekieten op.

's Avonds nog even naar de Breebaartpolder. Grote broedkolonie van kluten, visdieven en kokmeeuwen. De kijkwand voor de zeehonden is weer teruggeplaatst op de dijk. Veel bonte strandlopers, bontbekplevieren, zilverplevieren en kleine strandlopers op het droogvallende wad.

fietsroute; route Kollumerwaard; route Breebaartpolder; foto's; natuur

zwartkop

koekoek

graspieper

12 mei: Jaap Deensgat

's Ochtends, voordat de kinderen en kleinkinderen verjaardag en moederdag komen vieren. Nog steeds prachtig weer. Bij het Jaap Deensgat zitten de twee noordse kwikstaarten er nog. De rietzangers geven weer een mooie show.

route; foto's; natuur

11 mei: Fochteloërveen en Matsloot

Prachtig weer. De kraanvogels zijn duidelijk aanwezig. Grote groep (13 stuks) cirkelt een tijdje mooi boven de heide. 's Avonds laat doen we nog een mislukte poging om het noorderlicht te zien. Bij Noordpolderzijl is het erg druk, maar we houden het hier niet lang vol.

route Fochteloërveen; route Matsloot; foto's; natuur

kraanvogel

viervlek

9 mei: Berlicum, Fort Everdingen

Hemelvaartsdag. In Berlicum lopen we kort rondje met de rolstoel. Onderweg naar Utrecht stoppen we heel kort bij Fort Everdingen om een ijsje te eten, maar de horeca is vreemd genoeg gesloten. De Cetti's zangers laten zich goed horen, net als de groene spechten.

route Berlicum; route Fort Everdingen; natuur

6 mei: Ezumakeeg

route; foto's; natuur

kemphaan

dwergmeeuw

5 mei: Fochteloërveen en Onlanderij

's Ochtends regen. 's Middags loopt P. een stuk van het Drentepad. Ik zet haar af in Norg en rijd naar het Fochteloërveen. We timen het goed. De ruitenwisser is de hele heenweg nog aan, maar we krijgen lopend geen druppel regen meer.

Ik loop eerst in zuidelijke richting. Jagende boomvalk. Heel veel noordse witsnuitlibellen. Die zijn zeldzaam, maar hier moeten er duizenden zitten. En verderop zit een mooie roodhalsfuut, aan de overkant van een plas. Daarna over de nu voor auto's afgesloten weg naar de Bonghaar. Gelobde maanvaren. Paapje. Op de terugweg vliegt heel in de verte nog een zeearend voorbij.

Aan het eind van de middag gaat de zon schijnen dus nu het avondeten ga ik er nog even op uit. In de Onlanden komen de bruine kieken weer heel mooi vlak voor me langs vliegen. Ook de zeearend laat zich twee keer zien, steeds geëscorteerd door een stel kokmeeuwen die blijkbaar proberen om hem van kwade bedoelingen af te houden. Vanaf het metalen kijkscherm komen de witwangsterns ook steeds langsvliegen. Je kunt ze goed zien en horen.

route Fochteloërveen; route Onlanderij; foto's; natuur

Fochteloërveen

bruine kiekendief

witwangstern

4 mei: Jaap Deensgat en Peazemerlannen

Al paar dagen niet fit, maar vandaag toch maar naar buiten voor twee minirondjes. Het is druk bij het Jaap Deensgat. Twee noordse kwikstaarten (familie van de gele kwikstaart, maar duidelijk een ander gekleurd koppatroon).

Daarna nog even naar de Peazemerlannen. Nieuwe route over grasdijkje (dat nu niet meer doorloopt) en dan linksaf naar het nieuwe bruggetje.

Eerste foto's zijn van afgelopen dinsdag toen ik nog even door de Onlanden fietste en deze hermelijn zich mooi liet bewonderen.

route Jaap Deensgat; route Peazemerlannen; foto's; natuur

hermelijn hermelijn

rietzanger

terug naar april 2024

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.