Gertjan's Looblog Maart 2023 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

26 maart: Velsen Noordpier, Zuidpier en Parnassia

P. heeft met haar broer en zussen afgesproken in Haarlem, voor de jaarlijkse brussendag, en daar zet ik haar af rond het middaguur, met de afspraak om haar tussen 7 en half 8 weer op te pikken bij strandtent Parnassia, ten noorden van Bloemendaal aan Zee. Ik inspecteer in de tussentijd eerst de noordelijke pier van het Noordzeekanaal, bij Wijk aan Zee, omdat de zuidelijke pier dicht zou zijn (vanwege de stormachtige wind van de laatste dagen). Maar zo te zien is die pier in de tussentijd weer geopend, dus daar ga ik later ook nog even naar toe. Het weer is nu ook prima, met steeds meer zon.

Bij de jachthaven bij het begin van de Zuidpier zwemt een kuifduiker. Dat is een mooie soort die ik maar zelden zie. Erg leuk. Maar op zee is er eigenlijk helemaal niets bijzonders te zien. Ik rijd naar Parnassia na een korte eetstop en loop daar vanaf het parkeerterrein de Kennemerduinen in, naar het Vogelmeer. Hier is meer te zien: veel dodaasjes, een paar geoorde futen, brilduikers en twee paartjes krooneend.

route Noordpier; route Zuidpier; route Parnassia; foto's; natuur

Vroege wolfsmelk (Euphorbia Characias)

kuifduiker

strand IJmuiden aan Zee

krooneend

25 maart: Breebaartpolder, Jaap Deensgat, Lauwersoog

Zeer slecht weer. De buien volgen elkaar zo snel op dat het tussendoor nauwelijks droog is. En dan ook nog een heel harde wind. Resultaat: slechts een paar korte stukjes lopen, en de meeste foto's vanuit een vogelkijkhut. 's Ochtends eerst naar de Breebaartpolder waar ik de eerste blauwborsten van het seizoen hoor. Vanuit de vogelhut mooi zicht op een groepje grutto's. Ook veel kluten, en een paar bontbekplevieren.

rietgors

bontbekplevier

's Middags tweede poging. Vanuit de hut bij het Jaap Deensgat kan ik de vele waterpiepers bekijken. Verder is hier in de stormachtige omstandigheden nauwelijks wat te zien. Ook in de haven is het - afgezien van de wind - rustig. Bij de Ezumakeeg staan de weilanden ten westen van het weggetje onder water, en daar zwemt een nonnetje. Aan de "gewone" kant van de weg een paar dodaarsjes.

route Breebaartpolder; route Jaap Deensgat; route Lauwersoog; foto's; natuur

19 maart: Dwingelderveld

Aardig rondje over het Dwingelderveld, maar er zijn nog weinig soorten die het voorjaar aankondigen. Nog wel wintergasten: een klapekster en kramsvogels. Nog even geduld dus. Na afloop pik ik huisgenoot P. op in Zwolle. Daarna volgen we de gebeurtenissen in de Amsterdam Arena via de radio. Mooie dag!

route; foto's; natuur

18 maart: Onlanderij

Ik pas van 10 uur 's ochtends tot 4 uur 's middags op op mijn kleindochter (15 maanden). Geen straf, want ze is de hele dag vrolijk. Als ik vraag of ze moe is, wrijft ze gehoorzaam in haar oogjes en loopt zelf al naar de deur om naar boven te gaan. Ze klimt zelf de trap op en in de slaapkamer gaat ze even op haar buik liggen om onder het bed te kijken. Waarom zou ze dat doen? Als ik haar in bed leg geeft ze geen kik en ze valt gelijk in slaap. Dat houdt ze meer dan twee uur vol.

Als ze door haar ouders weer is opgehaald probeer ik bij de Onlanderij de eerste blauwborsten van het seizoen te spotten, maar ik hoor ze niet en al gauw komt de eerste van de voorspelde buien de boel verpesten.

route; foto's; natuur

17 maart: Ezumakeeg

's Middags is het plotseling voorjaar. Aan het eind van de middag nog even naar Ezumakeeg, want ik ben toch alleen thuis dus het "diner" kan wel wat later. Veel grutto's, kemphanen en goudplevieren maar meestal ver weg. Soms vliegt de boel op en dan vliegen er soms groepjes wat minder ver weg voorbij.

route; foto's; natuur

12 maart: Aduard 't Stort

's Ochtends sneeuwt het eerst en daarna regent het lichtjes. Ik rijd even naar de Koningslaagte, daar zitten witte kwikstaarten (rouwkwikstaart?). En dan nog even langs de koereiger die er wel heel minnetjes bij staat, bij de runderen die schuilen dicht langs het oude pad van Peizermade naar het Stadspark.

's Middags gaan we samen toch maar even naar buiten en dan is het ook bijna gelijk droog.

route; foto's; natuur

koereiger

11 maart: Lauwersoog, Peazemerlannen, Ezumakeeg

route Lauwersoog; route Peazemerlannen; route Ezumakeeg; foto's; natuur

Hoepelroknarcis - Narcissus bulbocodium

velduil velduil

grutto

4 maart: van Harlingen naar Cornwerd

Geen auto ter beschikking. Daarom met (bus in plaats van) trein naar Harlingen. Vandaar loop ik met de wind in de rug naar Cornwerd (even voorbij de kop van de Afsluitdijk). De roodkeelduiker in de haven van Harlingen is blijkbaar inmiddels verdwenen. Ook zie ik vandaag de sneeuwgorzen niet meer. Al vertrokken? Rond de zuidelijke pier wel een grote groep met veel bonte strandlopers en steenlopers. En een paar paarse strandlopers ertussen.

Het is blijkbaar laag water want als ik verder naar het zuiden over de Waddendijk loop zijn hier en daar stukken bijna drooggevallen. Hier zie ik ook de eerste grutto's van het seizoen. Ook een paar groepen kanoeten. Op het uiteinde van een pier zit een eider. Als ik wat langer kijk komen er achter de pier vandaan een paar paarse strandlopers te voorschijn. Nog even wachten en ik zie er een stuk of acht.

In zee steeds grote groepen slobeenden (dichtbij) en smienten (verder weg). Geen toppers, ook al vertrokken? Als ik bijna bij de Afsluitdijk ben toch nog een paar toppers. Maar dan heb ik daarvoor al een mooie ijseend gezien. Althans, dat denk ik. Het is ver weg (excuus) en thuis blijkt het een speciaal geval te zijn: een kruising van een nonnetje en een brilduiker...

Aan de andere kant van de Afsluitdijk worden steeds krooneenden gezien, maar ik zie ze vandaag niet. Vogels genoeg, enorme groepen tafeleenden, ganzen, meerkoeten, en ook grote zaagbekken en een paar brilduikers. Op de stenen langs de kust twee oeverpiepers.

grutto

topper oeverpieper

route; foto's; natuur

terug naar februari 2023

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.