Gertjan's Looblog Juli 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

10 juli: Het Beeld

Op de fiets naar Het Beeld, en daar een heel kort rondje. Vooral om foto's te maken van de insecten: zweefvliegen en vlinders. Eindelijk vind ik zelf spontaan een eikenpage. Later nog een opvallende vogel: alweer een grauwe kiekendief. Die zie ik dit jaar veel meer dan anders.

Na afloop naar Gravenburg waar K. en R. net de sleutels van hun huis hebben gekregen.

route; foto's; natuur

gewone distelboktor

eikenpage

9 juli: Dwingelderveld

Het belooft een mooie dag te worden, en ik ga naar het Dwingelderveld op zoek naar vlinders en libellen. Onderweg kom ik iemand tegen die ik laatst ontmoette bij het zoeken naar de graszanger in de Onlanden. Ze wijst me erop dat enkele tientallen meters terug eikenpages te zien zijn. Ik ga even terug en zie ze onmiddellijk. Dan heb ik al een paar grauwe klauwieren gezien, waarvan eentje heel erg dichtbij: die schrikt net zo hard van mij als ik van hem.

Later nog meer grauwe klauwieren en ook een zeearend. Bij de vlinders zijn het vooral heideblauwtjes in grote aantallen en geregeld oranje en bruine zandoogjes. Die gaan vandaag nauwelijks stilzitten. Bij de libellen fotografeer ik vooral pantserjuffers, meerdere soorten: tangpantserjuffer, tengere pantserjuffer en zwervende pantserjuffer. Er vliegen ook oeverlibellen, heidelibellen en koraaljuffers rond, en ontelbaar veel watersnuffels.

Tweede deel van de route gaat ten noorden van de provinciale weg. Daar kom ik wat minder vaak. Maar het stukje van km 14 tot 17 is prachtig. Een roepende draaihals vergroot de feestvreugde. Via een aantal vlonderpaden weer terug naar de parkeerplaats. Het stuk van km 17 tot 18 lijkt een nieuw pad, met nieuwe vlonders.

route; foto's; natuur

dodaars

eikenpage

grauwe klauwier

graspieper

drie paartjes tangpantserjuffer

8 juli: Dannemeer en Breebaartpolder

Eerste vakantiedag!

Auto wegbrengen voor kleine beurt, en dan fiets ik met de leenfiets van de garage naar het Dannemeer. Enorme aantallen bruine zandoogjes. En een prachtige grauwe kiekendief die recht over me heen vliegt!

's Avonds nog even naar de Breebaartpolder. Het blijft een grauwe-kiekendievendag: tot vier keer toe komt er eentje over de plas vliegen wat leidt tot veel opwinding bij de vele sterns, kokmeeuwen, kluten, tureluurs, zwarte ruiters, etc.

route Dannemeer; route Breebaartpolder; foto's; natuur

grauwe kiekendief

7 juli: Meppen

Na het ontbijt met twee zwagers, zus A. en huisgenoot P. Het eerste stuk gaat over onverharde paden tussen de akkers door (bieten en mais). Even voor km 3 lopen we het beekdal in, "Kerkhorsten", en daar is het prachtig met heel veel insecten (zowel vlinders als steekvliegen). Veel landkaartjes, bruine zandoogjes, en koevinkjes. Iets verder zit zomaar een grote vos op het zandpad. Pas mijn tweede grote vos ooit!

route; foto's; natuur

grote vos

6 juli: Meppen en Bargerveen

Familieweekend. Niet meer in Boven Leeuwen maar in het Drentse Meppen, dus 's ochtends vroeg niet naar de uiterwaarden van de Waal, maar naar de Mepper Hooilanden. Eerste stuk van de wandeling is door een afwisselend bosje en daarna door mooi open terrein over een heel klein klinkerweggetje en uitzicht over het laaggelegen weidelandschap. Daarna gaat de route door het bos van Boswachterij Gees. Modderig en heel veel muggen. En dan langs een natuurbegraafplaats terug naar Meppen.

Later rijd ik naar het Bargerveen voor twee korte rondjes en veel foto's van vooral vlinders, grauwe klauwieren en ook wat libellen (inclusief een venwitsnuitlibel en een zwarte heidelibel). De nachtorchissen zijn al bijna weer verdwenen. Het gaat langzaam wel steeds harder waaien en later volgt in het noordwesten een zomerstorm.

's Avonds na de bbq gezamenlijk naar het voetbal kijken. Met meer geluk dan wijsheid wordt Turkije dus verslagen.

route Meppen; route Bargerveen Kamerlingswijk; route Bargerveen Laardijk; foto's; natuur

grauwe klauwier

wekkertje

zwarte heidelibel tengere pantserjuffer

venwitsnuitlibel

bloeiende ronde zonnedauw

terug naar juni 2024

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.