Gertjan's Looblog Juni 2024 navigation back navigation home navigation archief navigation forward

16 juni: Nijlandsterpolder en Jaap Deensgat

Voorafgaande aan familiefeestje loop ik even kort naar het Aduarderdiep. Als ik al weer op de terugweg ben vliegen er plotseling tientallen eenden over de Steentil in mijn richting. Zeearend! Heel hoog en ver weg.

's Avonds nog even naar het Jaap Deensgat, in de hoop dat de buien nu zo'n beetje voorbij zijn. Dat klopt wel ongeveer. Het water staat hier weer erg hoog. De grote vlakte waar normaal duizenden ganzen kunnen zitten staat weer helemaal blank. Dat heb ik nog niet eerder in de zomer zo gezien. Ook hier een zeearend, minstens zo ver weg.

Eerste bloeiende moeraswespenorchis en parnassia. Als ik terugloop en weer bij de kijkhut kom zit daar een sperwer op het dak een prooi te plukken. De zwaluwen zijn massaal aan het protesteren. De deur van de hut staat wagenwijd open. In de hut zelf hoor ik helemaal geen jonge zwaluwen meer...

route Nijlandserpolder; route Jaap Deensgat; foto's; natuur

rietzanger

15 juni: Balloërveld

Nog eens naar het Balloërveld want ik had donderdag de slangenarend nog niet gezien. Ik ben er vroeg, na weer een heleboel regen die voorlopig even stopt als ik mijn wandeling begin. Enorme plassen natuurlijk. Voor de slangenarend moet ik geduld hebben maar er is genoeg moois te beleven. De eerste verrassing is een jagende blauwe kiekendief die niet ver van me vandaan laag over de heide vliegt. In de verte zit een vogel in een eenzaam kaal boompje. Na enige tijd als ik wat dichterbij kom wordt het duidelijk: een boomvalk. Later nog eentje.

Als ik in de buurt van het beekdal ben waar wat meer struiken en bomen in het heideveld staan zie ik de erste grauwe klauwier. Later nog eentje, en in het beekdal zelf een paartje grauwe klauwieren. Ook hoor ik weer heel duidelijk een wielewaal, blijkbaar vlak boven mijn hoofd, maar ze laten zich vandaag niet zien.

Ik loop naar de noordwestelijke hoek van het veld, bij het fietspad waar een aantal opvallende planten bloeien: prachtklokje, steenanjer, grote bevernel. De akelei die hier ook jaren heeft gestaan zie ik nu niet meer. Ondertussen komt er een buitje over maar het valt mee met de neerslag. Even later laat de slangenarend zich dan toch zien.

Na de boterham komt de slangenarend nog een keer kijken. Terwijl ik foto's maak komt er ook een motorrijder dwars door de zandverstuiving. Ik maak me boos, maar dit hoort blijkbaar bij een georganiseerde mountain bike werdstrijd of toertocht of iets dergelijks. Dat hoort toch niet in zo'n mooi rustig natuurgebied? En de slangenarend is ook onmiddellijk weer verdwenen.

De buien volgen zich nu in snel tempo op, en daarom keer ik langzaam weer terug in de richting van het parkeerterrein.

route; foto's; natuur

slangenarend slangenarend

Balloërveld

13 juni: Balloërveld

wielewaal

Heerlijke show van vier wielewalen die de hele tijd op en neer vliegen, veel zingen (dudeljo) en ook veel roepen (eh èh). Die roepjes zijn nieuw voor mij. Ik kan ook wel wat foto's maken, maar het is zwaar bewolkt en al wat later dus dat levert geen mooie plaatjes op (maar ik ben al blij om een wielewaal herkenbaar op de foto te kunnen krijgen).

Daarvoor ook al een mooie grauwe klauwier gezien, en in het beekdal twee baltsende watersnippen. Die roepen ook constant en vliegen steeds achter elkaar aan. Het geluid van roepende watersnippen is ook nieuw voor mij.

route; foto's; natuur

12 juni: Esmeer

Nog steeds is de zomer in geen velden of wegen te vinden. Ik loop aan de andere kant van het Fochtelooerveen, bij het Esmeer. Eerst een beetje regen, maar later wordt het wat beter. Net als vorig jaar (ook op 12 juni!) een grauwe klauwier bij de uitkijktoren met wenteltrap. Ik loop nog wat verder tot voorbij het voormalige pad met de heerlijke naam "Gebed zonder eind". Daar is een stuk met volop grote keverorchis en rietorchis, mogelijk geholpen door het smalle schelpenpad dat hier vroeger liep?

Als ik op de terugweg ben hoor ik een paar keer kraanvogels roepen. Een stuk verderop krijg ik er twee duidelijk te zien. Mooi moment.

route; foto's; natuur

kraanvogel

11 juni: Fochtelooerveen

Gisteren alleen maar regen, en ook vandaag is het niet best. Veel buien en erg koud. Vandaag sprong zelfs de verwarming aan omdat de temperatuur binnen onder de achttien graden zakte. 's Avonds natuurlijk toch op pad, en in het begin schijnt zelfs heel even de zon. Daarna donkere wolken maar de imposante buien gaan langs me heen. Eerste wespendief van het jaar, heel in de verte.

route; foto's; natuur

kleine zonnedauw

9 juni: Het Beeld, Midlaren, De Jarrens

's Ochtends naar de Onlanden maar bij Hoogkerk is op twee plekken de weg afgesloten vanwege een triatlon. Uiteindelijk een korte ronde vanaf parkeerterrein bij Het Beeld (grote uitkijktoren). Al schijnt de zon zo nu en dan, het is niet erg aangenaam want het waait veel te hard. Alleen een paar paapjes laten zich leuk zien.

Vanwege de wind kiezen we 's middags voor de beschutting van Drenthe. Nog een etappe van het Drenthepad voor P., en wel tussen Midlaren en Glimmen, en daar verzinnen we dan een terugweg bij om er een rondje van te maken. Het blijft tamelijk koel door de wind en dus lopen we de route tamelijk snel. Bij de Vijftig Bunder (heideveld) zit een grauwe klauwier, maar verder laten de vogels zich niet erg zien.

's Avonds valt er nog een buitje maar de wind gaat liggen en ik loop nog een rondje door de Onlanden in het deel waar ik niet veel kom, De Jarrens, bij de zuidwestelijke hoek van het Leekstermeer. IJsvogels in het Leekster Hoofddiep zijn het leukst.

route Het Beeld; route Midlaren; route De Jarrens; foto's; natuur

paapje

ijsvogel

8 juni: Holtingerveld en De Auken

Vroeg wakker, rond half vijf. Dan is het net licht deze tijd van het jaar. Ik ben even na zes uur bij het Holtingerveld en loop een mooie route. Op verscheidene plekken laten de wielewalen zich horen. Ook een mooi paartje grauwe klauwieren laat zich mooi zien, maar verder is het rustig. Maar als ik al bijna weer terug ben hoor ik een draaihals (opvallend hoeveel draaihalzen ik de laatste weken hoor). Hij zit op een boompje vlakbij de weg en ik kan zelfs even een flimpje maken.

Als ik rond ben is het tijd voor koffie en daarna rijd ik nog even naar De Auken, mooie vogelhut bij Giethoorn waar je prachtig zicht heb op de nesten van koereigers, purperreigers, blauwe reigers, grote zilverreigers, lepelaars, en aalscholvers.

route Holtingerveld; route De Auken; foto's; natuur

valkruidvallei Holtingerveld

purperreiger

7 juni: Nijlandsterpolder

route; foto's; natuur

fuut

5 juni: Westernieland

Vandaag zie ik meerdere grauwe kieken boven de kwelder, en ook de bijzondere kruising van een steppekiek met een bruine kiek. Ze vliegen opnieuw erg ver weg, maar omdat de zon schijnt vandaag krijg ik er toch net voldoende van te zien.

route; foto's; natuur

Gisteren nauwelijks de auto uit geweest. Matig weer. Naar gebied tussen Midwolda en Nieuwolda, voor grauwe kiekendieven en een kwartelkoning. Ik zie niet meer dan een grauwe kiek. Er komt wel een bruine kiek heel mooi dichtbij langs de auto. Daarna nog even naar de kijkhut bij de Breebaartpolder. Graspieper zit vlak voor de hut op een paaltje.

bruine kiekendief

bruine kiekendief

graspieper

3 juni: Noordpolderzijl

Nog een poging om bijzondere kiekendieven te zien bij Noordpolderzijl. Maar het is erg donker weer, en de vogels blijven opnieuw erg ver weg. Eentje doet sterk denken aan een steppekiek, maar het is te onduidelijk. Plotseling vliegt er wel een zeearend voorbij en dan zie ik dat er verderop op de paaltjes in de kwelder nog twee zeearenden zitten! Ook leuk. Als ik weer terugloop komt er nog een mannetje grauwe kiek in de verte voorbij.

route; foto's; natuur

zeearend

2 juni: Onlanderij, Twijzelermieden, Osbroeken

's Ochtends eerst even naar de Onlanderij. Witwangsterns natuurlijk. De blauwborsten zijn nog opvallend luidruchtig. Visdieven zijn veelvuldig aan het duiken, altijd een prachtig gezicht.

's Middags lopen we samen een aardig rondje vanaf Buitenpast door de Twijzelermieden. Een paar stukjes zijn nieuw voor mij (dus leuk).

's Avonds probeer ik nog even de poelruiter te spotten bij de Osbroeken (achter Zuidlaren, bij het nieuwe natuurgebied Tusschenwater). De mooie steltkluten vallen meer op dan de poelruiter die ik uiteindelijk met veel moeite toch te zien krijg.

route Onlanderij; route Twijzelermieden; route Osbroeken; foto's; natuur

visdief visdief visdief visdief visdief

boerenzwaluw

steltkluut

1 juni: Andersche Diep en Balloërveld

Pas 's middags op pad, want kleindochter blijft slapen (erg leuk). Eerst kort rondje door het dalletje van het Andersche Diep, vlak bij Rolde. Eerste stuk is erg modderig, maar een geelgors voelt zich blijkbaar erg thuis tussen de plassen in de modder. Daar waar het (Pieter)pad het dalletje oversteekt zit een grauwe klauwier boven op de braamstruiken.

Daarna nog een rondje door het Balloërveld. De gevlekte witsnuitlibel is terug bij het begin van de route. De laatste paar jaar was het hier veel te droog voor libellen. Verderop hoor ik een wielewaal. Als ik het pad kies waarvan ik denk dat het dichter bij de wielewaal komt hoor ik plotseling van dichtbij ook een draaihals, een paar keer. Maar ik zie hem niet.

Terug via de zandweg langs het Gasterensche Diep. In het dal zijn kiekendieven met elkaar bezig. Vrij ver weg, maar ik denk in ieder geval een bruine kiekendief en minstens twee blauwe kiekendieven. Verderop ook nog een grauwe klauwier.

route Andersche Diep; route Balloërveld; foto's; natuur

geelgors

terug naar mei 2024

navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl navigation archief Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain". De foto's zijn beschikbaar onder de Creative Commons "Attribution, No derivatives" licentie.