Gertjan's Looblog maart 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

31 maart: rondje Beswerd Piloersema

Prachtige avond. Heel helder en geen wind. Fototoestel mee, maar... batterijen op. Dan blijkt ook zo'n duur toestel bijzonder inflexibel.

kaartje afstandmeten.nl

29 maart: rondje Roderwolde

Vanochtend om half tien stopte het met regenen, en vertrok ik voor een flinke tocht. Koude wind, maar verder bleef het weer goed. Na Hoogkerk langs het Peizerdiep bij de Hoeve Eiteweert en de Mostertpot. Dat is een vergeten streekje op de grens van Groningen en Drenthe. De molen Woldzicht in Roderwolde is indrukwekkend groot.

kaartje

Hoeve Eiteweert (afbeelding www.hoeve-eiteweert.nl) De molen Woldzicht in Roderwolde (foto van Freddy van der Velde www.fredssite.nl)

Overigens werd er door mij vroeger ook al wel gelopen. Bijvoorbeeld bij de avondvierdaagse in 1972 (?), hier samen met Ruud Boots en Ivo van Leeuwen. Ja, ik ben die jongen met dat hele korte strakke broekje, die bovendien gelijk van alles uit zijn handen laat vallen. Filmpje downloaden.

24 maart: rondje NAM-locatie Grijpskerk

kaartje

De koudste Pasen sinds 1964. Maar ik heb toch een kleine vier uur gelopen met veel zon, en nauwelijks neerslag. Lekker weinig verkeer, met dat koude weer. Aangelegde "natuur" bij de NAM-locatie (km 13 - km 15). 't Is beter dan asfalt, maar wel erg steriel.

Ondertussen doet Kris (zoals de laatste weken gebruikelijk) niets anders dan kaarttrucs bestuderen, oefenen en presenteren. Als MagicKriz is hij nu op YouTube te bewonderen... Er zijn er nog meer, maar deze vind ik het leukst. Deze week heeft hij een afspraak met een echte goochelaar om nog wat meer trucs te weten te komen!

23 maart: rondje Aduard

Gadjo Dilo (afbeelding www.arteboutique.com)

Eerste rondje met Petri na de laatste operatie. We blijven in de Roemeense zigeuner- (Romani voor de politiek correcten) sfeer. Vanavond The Crazy Stranger gezien (Gadjo Dilo). Prachtige film. Geen idee hoe realistisch dit is natuurlijk, maar "men" zegt van wel. Daar komt bij dat de regisseur van Romani afkomst is. Ook bij deze film weer prachtige muziek. Ik herken sommige nummers en sommige artiesten (Esma tijdens het belangrijkste moment van de film is hartverscheurend; pas op: op de sountrack van de film ontbreekt dit nummer - maar het is overigens wel op Internet te vinden).

kaartje afstandmeten.nl

23 maart: rondje Oostum Feerwerd Zuiderweg

Al om 7.55 vertrokken. Het vriest, maar de zon schijnt de gehele route. Voor de zoveelste keer door het oude Middag - voormalig waddeneiland. Op kaartje hiernaast kun je de oude dijken van Middag zien (daar is nog wel 't een en ander van over), en ook waar de oude Middagster Riet, ook wel genoemd het oude Aduarderdiep, volgens andere bronnen het oude Peizerdiep, zich dwars door Middag slingerde. Het schijnt dat zowel de oude dijken, als de oude waterlopen weer beter zichtbaar gemaakt zullen worden in het landschap, in de nabije toekomst.

Oude plattegrond van Middag (afbeelding home.kpn.nl/liekebos) Plattegrond Middag-Humsterland 8e-10e eeuw (afbeelding upload.wikimedia.org)

Direct na het kerkje van Oostum bevindt zich rechts een mooie monumentale boerderij, Reinghestede. In de zuidgevel (kloostermoppen) bevindt zich een gevelsteen met wapens en inscriptie uit 1561. Tussen Feerwerd en Ezinge opnieuw rolpalen, en vlak voor Ezinge bij het begin van de Zuiderweg valt de oude wegwijzer naar Fransum op.

kaartje afstandmeten.nl

22 maart: rondje Fransum

Weinig tijd, dus een kort rondje vandaag. Het blijft koud en nat. Natte sneeuw. Waar blijven ze nou met dat broeikaseffect??

kaartje afstandmeten.nl

Taraf de Haïdouks in The Man Who Cried (afbeelding www.crammed.be) Taraf de Haïdouks volgens John Dewe Mathews (afbeelding www.bbc.co.uk)

Gisteravond gekeken naar The Man Who Cried. Eerlijk gekocht! Ik was op het spoor van deze film gekomen omdat de Taraf de Haïdouks er in mee spelen. De film blijft steken in goede bedoelingen. Het verhaal rammelt aan alle kanten en overtuigt niet. Wel prachtige muziek (niet alleen de Taraf, maar ook de tenor Salvatore Licitra), en enkele mooie scenes. Vooral de scenes waarin de Taraf voorbij komen. Johnny Depp vind ik in deze film waardeloos, en deed me zelfs denken aan Rutger Hauer. Vrouwelijke rollen vond ik ook niet zo bijzonder. John Turturro (als de tenor Dante) en Harry Dean Stanton (als Perlman) bevielen me wel. Toch geven alle goede bedoelingen een zekere charme aan de film.

21 maart: rondje Saaksum

kaartje

Tot Den Ham nog regen, hagel en natte sneeuw. Daarna werd het langzaam droog. Vlak voor Den Ham stonk het weer eens verschrikkelijk. Is dat een kippenboerderij of zo? Vlak voor de afslag naar Oldehove wordt alweer een enorme ligboxstal gebouwd, die zeer doet aan je ogen. De Roode Schuur zelf is al half ingestort. Maakt het eigenlijk wel verschil dat we nu een Nationaal Landschap zijn?

Affijn, verder langs de Kliefsloot, de oude waterloop die Middag en Humsterland ooit van elkaar scheidde. Ook al weet je het, er is nauwelijks nog iets van te zien. Nou ja, het is ook al honderden jaren geleden dat de zee hier vrij spel had. De N983 (hier Barnwerderweg genaamd) loopt wel zeer bochtig, zoals het een oude dijk in dit gebied betaamt. rolpaal bij Zuidwolde (afbeelding www.bedum.nl)

Langs het Oldehoofsche kanaal staan nog oude (gele) rolpalen die vroeger gebruikt werden om de trekschuiten door de bochten in het kanaal te trekken. Volgens Wikipedia zijn ze in Nederland een zeer zeldzame verschijning geworden. Ik heb ze in Groningen toch al meer gezien, bijvoorbeeld ook in de buurt van Onderdendam. Op de foto eentje aan het Boterdiep in Zuidwolde, daar ben ik ook al eens langsgekomen.

Vanaf de Oldijk bij Ezinge (op de hoek bij familie W. die vroeger nog in Aduard gevolleybald hebben) breekt de zon door. Het is, met de wind in de rug, heerlijk stil. Tot Fransum kom ik helemaal niemand tegen, geen auto's, geen fietsers, geen trekkers, niets! Pas tussen Fransum en kerkje Harkema drie fietsers. De Oldijk en de Zuiderweg zijn misschien wel de mooiste weggetjes van Middag. Ook vanaf de Oldijk wordt het uitzicht verpest door die nieuwe ligboxstal bij de Roode Schuur. Oldijk nummer 6 is een prachig verbouwde boerderij. Mooie tuin ook met een enorme oude boom. Zonder bladen kon ik niet zien wat voor boom het is. Verder valt vandaag de enorme hoeveelheid vogels op. Meeuwen, eenden, spreeuwen (en bij Suttum zwarte kippen en een pauw).

19 maart: rondje Piloersema Fransum

Voor de eerste keer dit jaar is het lang genoeg licht om 's avonds na het eten te lopen! Koude noordenwind met hagel, dat wel.

kaartje afstandmeten.nl

16 maart: rondje Fransum Beswerd

tekening heerd Groot Beswerd (afbeelding www.borgeningroningen.nl)

Tussen ontbijt en Brabants ziekenbezoek. Vanwege de wind (NO) nog maar weer hetzelfde rondje als gisteren, maar nu andersom. Als je in deze richting loopt, zie je hoe verschrikkelijk lelijk die nieuwe stal + woonhuis op Beswerd is. Hoe heeft de gemeente Winsum dit kunnen toelaten. In 2004 stond hierover al een stukje in Noorderbreedte. Als je van Beswerd naar Fransum loopt, zoals gisteren, is dit stuk veel fraaier met mooi uitzicht op Fransum terwijl je langs de Fransumertocht loopt. Het hielp wellicht ook niet dat het vandaag de hele weg een beetje miezerde. Wel mooi: uitzicht op de begroeiing langs de Zuiderweg vlak ten zuiden van de Aduarderheerd, daar waar de weg een beetje omhoog gaat vanwege een oude wierde.

kaartje afstandmeten.nl

15 maart: rondje Beswerd Fransum

's Ochtends om 9 uur vertrokken. Heerlijk rustig weer voor de verandering. 's Middags Petri weer thuis gebracht!

kaartje afstandmeten.nl

14 maart: rondje van Niezijl Kommerzijl Oldehove Niehove

dijkcoupure bij Gaaikemaweg (afbeelding www.rtvnoord.nl) Ook even gekeken bij het nieuwe huis van R. aan de Gaaikemaweg achter de Hoge Dijk (vlak bij de Kommerzijlsterrijt, het riviertje dat vlak bij Electra uitmondt in het Reitdiep)... Ik weet niet helemaal zeker of dit de juiste foto is, maar 't lijkt van wel. Inmiddels is er een nieuwe woning gebouwd enkele tientallen meters voor de oude boerderij die R. heeft gekocht.

Naschrift: de foto blijkt niet van de betreffende dijkcoupure te zijn, maar die van de buren. De "enkele tientallen meters" blijken bijna 200 meter te zijn.

kaartje afstandmeten.nl

13 maart: rondje Piloersema Fransum

oprijlaan
Piloersema

's Ochtens om half negen al op pad, voordat ik bij Petri op bezoek ga. Het vertrouwde rondje via Spanjaardsdijk naar Piloersema en dan terug over het fietspad via Fransum: kaartje afstandmeten.nl. Op de Ipod deze keer onder andere de Fanfare Ciocarlia, ook al muziek van de Roma in Roemenië, maar toch weer heel anders. We hebben kaartjes voor 6 april in de Oosterpoort. Volgens het Groninger Uit Buro:

Roemeens blaaskapel. Een van de opmerkelijkste succesverhalen binnen de wereldmuziek is wel dat van Fanfare Ciocarlia. De blaaskapel uit het modderige Roemeense dorpje Zece Prajini zorgde al eerder voor een ongehoord zigeunerfeest in De Oosterpoort. Duizelingwekkende ritmes in de hoogste versnelling, even gas terugnemen voor een hartverscheurende ballade en daar gaan ze weer met een virtuositeit die nauwelijks is bij te benen.
En daarnaast kwam ook nog een wonderschoon nummertje 'Dead and Lovely' van Tom Waits voorbij, dat je ook op YouTube kunt horen. Lijkt het begin van een speelfilm? (Antwoord: ja: Wristcutters. De alternative titel Pizzeria Kamikaze spreekt overigens meer tot de verbeelding.) Deze murder ballad doet me denken aan nog zo'n mooie murder ballad van Randy Newman: In Germany before the War. Dat zou gebaseerd zijn op Het Monster van Düsseldorf die uiteindelijk in 1931 dertien moorden bekende. Natuurlijk kun je op Internet alle gruwelijke details terugvinden. En trouwens ook het nummer zelf, waarin geen onvertogen woord voorkomt! Op deze video gemonteerd over beelden van de bekende film M van Fritz Lang, die door dezelfde moordenaar geïnspireerd werd. Die film werd in sommige landen overigens M - The Monster of Düsseldorf genoemd. Eens kijken of ik die film kan vinden...

9 maart: rondje Noordhorn Zuidhorn

kaartje

In de regen... Ook even langs de Borgweg 67 waar B. interesse voor heeft.

Wie weet trouwens waarom het spoor bij Zuidhorn vroeger blijkbaar dubbelspoor was (spoorbruggen over kanaal en over provinciale weg naar Grootegast), en nu nog maar enkelspoor - terwijl recent geïnvesteerd is om althans delen van de lijn Groningen-Leeuwarden dubbelspoor te maken? Update: enige informatie is te vinden op de site behoud.rietdal.noordhorn.com. Blijkbaar is de brug vanaf het begin aangelegd voor dubbelspoor, dat er vervolgens nooit is gekomen.

Naschrift: volgens mijn informant is ook het nieuwe spoorviaduct bij Zuidhorn (die de Oostergast bereikbaar moet maken) voor dubbelspoor aangelegd.

8 maart: rondje Tolbert

kaartje

cd van Ion Petre Stoican Beetje saai rondje, veel muziek geluisterd. Nieuwe cd's die deze week waren binnengekomen. Onder andere een serie prachtig verzorgde cd's getiteld Sounds From A Bygone Age met zigeunermuziek uit Roemenië uit de jaren zestig en zeventig. Voorlopig hoogtepunt is deel 1 met de violist Ion Petre Stoican. Het verhaal gaat, dat hij louter een plaat kon maken omdat hij de geheime politie een dienst had bewezen door een al lang gezochte spion in zijn kraag te grijpen. Zou het waar zijn? Zo ja, wat is er dan met de spion gebeurd... Meer info en te bestellen bij het onvolprezen Asphalt Tango label in Berlijn.

Ook Roemeens, maar dan actueel is de dvd/cd combinatie van de Taraf de Haïdouks getiteld The Continuing Adventures of Taraf de Haïdouks. Deze bonte verzameling zigeuners bijeengeraapt in het dorpje Clejani, vlak na de ineenstorting van het communistische Roemenië door een paar slimme Belgen van Cramned Discs hebben we enkele weken terug nog live aan het werk gezien in de Oosterpoort. Een aanrader, en dan met name ook de recente nieuwe plaat Maskarada. Ook heel leuk (en iets heel anders) The Criminal Under My Own Hat van T-Bone Burnett. Deze zeer bekende producer (onder andere van de muziek van de film O Brother Where Art Though? en de recente plaat van Robert Plant met Alison Krauss Raising Sand) heeft zelf ook een paar ijzersterke albums gemaakt, waar dit er zeker één van is.

Toch ook nog wel een paar mooie plekjes onderweg, zoals de oude kerkjes van Lettelbert, Midwolde en Tolbert, en het natuurgebied in wording Het Kret (foto; informatie) in de Tolberter Petten. Ook mooi oud naambordje op gemaal. En de zeer oude verroeste ANWB-wijzer naar Tolbert in Oldekerk (tegenover sportparkje).

2 maart: rondje vanaf Glimmen Drentse Aa

kaartje Uitzicht
        vanaf de Kymmelsberg in Schipborg (afbeelding upload.wikimedia.org)

Mooi rondje, vooral rond Zeegse en Schipborg. Wel nog veel wind, afgewaaide takken, en hoog water in de Aa. Ook mooi: oude veerhuis bij de Aa getiteld "De Groningsche Punt", vlak bij startpunt (carpool Glimmen). Geen plaatje van te vinden, moet ik dus zelf nog eens fotograferen. Op de Kymmelsberg is nu een informatiebordje met daarop een impressie van het schilderij van Evert Musch. Musch maakte zo'n 50 jaar geleden een 2 meter breed schilderij met het uitzicht vanaf de Kymmelsberg. Vandaag was het veel natter, en ook zijn de bomen natuurlijk nog niet in blad.

schilderij Evert Musch

1 maart: rondje Piloersema Fransum

In de westerstorm. De muts kan niet opblijven. Handen op de rug als een schaatser om minder wind te vangen. De tranen waaien uit mijn ogen.

kaartje afstandmeten.nl

Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog