Gertjan's Looblog april 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

30 april: rondje Hoendiep en Zuidhorn vrijmarkt

Met een omweg naar de vrijmarkt in Zuidhorn waar Petri met Lucienne oude troep verkoopt, en waar Kris met Allan kaarttrucs uitvoert en op een kleine bijdrage hoopt van het publiek. Allan verkoopt ook nog de schilderijtjes van zijn moeder, die hij met grote stelligheid aan de man probeert te brengen. De schilderijen zijn afwisselend gemaakt door zijn moeder, Theo van Gogh, en Vincent van Gogh. De grote voor 3 euro per stuk, en de kleintjes voor 1 euro. Dat is toch geen geld. kaartje afstandmeten.nl

Kris en ik op de Oranjemarkt Petri op de Oranjemarkt Kris en Allan op de Oranjemarkt

29 april: rondje Hoogkerk

Gosse als wielrenner (afbeelding www.let.rug.nl/~gosse)

Bij de Weersterweg komt een groepje wielrenners voorbij, waarvan eentje enthousiast zijn arm uitsteekt. Als ze voorbij zijn realiseer ik me pas dat het Gosse was, natuurlijk moeilijk herkenbaar in wielertenu en in zo'n groep.

Petri komt me bij Leegkerk tegemoet. kaartje afstandmeten.nl

28 april: rondje Fransum Piloersema

Na enkele dagen prachtig weer was het vandaag heel wat minder: fris en in de regen gelopen zo'n beetje het hele rondje. Vlak voor de brug bij Aduard kwam de zon er eindelijk door. kaartje afstandmeten.nl

27 april: rondje Zernike Leegkerk

Pitch & Putt

Vanmiddag in de buurt van Coevorden met zijn vijven Pitch & Putt gespeeld, dat is een soort golf waarbij de holes steeds slechts zo'n veertig tot zestig meter zijn. Daarna nog een hapje gegeten in Dalen. Vrij vroeg gegeten omdat de jongens Feyenoord nog de beker wilden zien winnen.

Zelf heb ik deze prachtige lenteavond gebruikt om nog even een rondje te lopen. Op de blauwe Asics-schoenen. Dat zijn lage loopschoenen die me eigenlijn te klein zijn en die ik daarom alleen voor wat kortere tochten kan gebruiken. Ze zijn wel flexiebeler dan mijn paar half-hoge AB loopschoenen en daarom gaat het meestal wat vlugger op de lage schoenen.

kaartje afstandmeten.nl

26 april: rondje Roderwolde

kaartje

Vanochtend eerst met Ida mee naar Hoogezand vanwege een tot vier keer toe afgelaste voetbalwedstrijd, die vandaag eindelijk doorgaat. Wel regent het onder de wedstrijd nog. 't Wordt een spannende wedstrijd die we winnen met 3-2 na een 2-1 achterstand.

Rond 12.00 vertrokken. De bermen en weilanden zijn hier en daar geel van de paarde(n)bloemen. Ook wordt er hier en daar gegierd (stank) of is er kortgeleden gegierd (vieze weg, zoals bij Lagemeeden). De molen van Roderwolde is in werking en is van ver in het Leekstermeergebied en de Peizermaden te zien. Stukje tussen Roderwolde en Peizermade is prachtig. Heerlijk rustig. Op de terugweg schijnt de zon volop en is het warm. Niet alleen zonder jas, maar ook de trui kan uit. Ik heb nog niet vaak in deze richting van Vierverlaten naar Aduard gelopen. Je hebt zo mooi zicht op Leegkerk. Daar hebben we ooit feest gehad toen Wouter 50 werd, maar ondergetekende kon er niet erg van genieten vanwege bepaald fysiek ongemak...

Leegkerk (afbeelding www.rhschipper.nl)

24 april: rondje Den Horn

Alles ging vanochtend voorspoedig, dus vroeg terug uit Leuven en nog tijd genoeg om een rondje te lopen. Precies voor de bui terug (volgens mij dezelfde bui als gisteravond onder het eten in Antwerpen).

kaartje afstandmeten.nl

23 april: rondje vanaf Hotel Tourist Hotel, Antwerpen

Antwerpen (afbeelding www2.ekonomika-alumni.be)

Met Erik T. in Antwerpen om morgen op tijd in Leuven te zijn voor een Lassy vergadering. Na het eten (Indiaas) nog even een rondje gelopen... Groeten uit Antwerpen dus deze keer.

kaartje afstandmeten.nl

22 april: rondje Beswerd Fransum

Nog maar eens hetzelfde rondje want het is zo mooi 's avonds in dit gebied. De koude wind was een stuk minder. Nadeel: voor het eerst dit seizoen grote zwermen muggen. kaartje afstandmeten.nl

Aduard achter de oude Middagdijk (Medenerweg)

21 april: rondje Beswerd Fransum

Bomen bij Beswerd

Eindelijk heerlijk weer dus vanavond zonder jas gelopen. Dat was in de wind toch nog wel te koud, dus bij Fransum maar direct terug naar huis.

Fototoestel was mee, maar het was geloof ik toch niet helder genoeg voor echte hele mooie foto's. Op de foto een rijtje bomen bij Beswerd waaraan je goed kunt zien dat je het als boom niet makkelijk hebt in dit open landschap. Links zie je (erg onduidelijk) de molen Eolus aan het Aduarderdiep.

kaartje afstandmeten.nl

Luisteraars!

Karel van 't Reve was een wandelaar (en Maarten Biesheuvel geloof ik ook, net als Voskuil, en, niet te vergeten, Nescio). Karel van 't Reve las geregeld columns voor bij de Wereldomroep. Deze gesproken columns zijn sinds enkele maanden beschikbaar op drie CD's, onder de titel Luisteraars!. De column Toerisme, oorspronkelijk uitgezonden op 28 februari 1980, gaat over wandelen. De meeste andere columns vind ik beter, maar gaan dan weer niet over wandelen.

Schapen bij Fransum

20 april: naar Visvliet, en rondje vanaf Bakkeveen

Kaartje
met Oxwerderdijk (afbeelding aj-zandstra.nl)

Eerst met de wind in de rug naar Visvliet. Langs het kanaal naar Noordhorn en vandaar over de Friesestraatweg. Tussen Noordhorn en Niezijl zie je links de boerderijen van Oxwerd allemaal op zo'n tweehonderd meter van de weg liggen. Op die lijn liep vroeger de Oxwerderdijk, een oude zeedijk (uit omstreeks 1200). Later kwam de dijk te liggen op de plek waar nu de Friesestraatweg loopt. Wandelroute De Slotplaats Deze informatie vind ik tenminste in de nieuwe uitgave van Het Gronings Landschap getiteld Golden Raand. Prachtig boek!

In Visvliet pikt Petri me op, juist voorbij het bruggetje over de Lauwers (de grens met Friesland). kaartje afstandmeten.nl

De Slotplaats (afbeelding www.uutwiek.nl) En dan samen naar Bakkeveen om nog een rondje in het bos te lopen bij De Slotplaats. We willen in het bos lopen omdat er nog steeds een koude oostenwind staat, al is het inmiddels in Limburg 20 graden volgens het radio verslag van de Amstel Goldrace. De Slotplaats in Bakkeveen is sinds een jaar of tien in handen van Natuurmonumenten, en men probeert het voormalige productiebos langzaam maar zeker natuurlijker te maken. Opvallend zijn de grote beukenbomen in de meest bizarre vormen. kaartje afstandmeten.nl

19 april: rondje Kleiwerd Dorkwerd Selwerd Adorp

kaartje

Vanmiddag klokken bij de zwemwedstrijd van Kris in het Helperbad. Kris zwom voor het eerst vlinderslag... Daarom pas vanavond na het eten nog even op pad. Koude oostenwind maar wel zonnig. Dus eerst maar tegen de wind in. Voorbij Dorkwerd bij de nieuwe wijk kun je over de dijk van 't Reitdiep tot de nieuwe Zernikebrug. Langs de oude Hunze in Selwerd, over de oude Winsumerweg (nu Iepenlaan). Vervolgens over de nieuwe spoorbrug en dan verder over de oude weg langs oude boerderijen met prachtige namen zoals Nadorst en 't Hemelrijk.

Op de terugweg wilde ik via het nieuwe fietspad bij Harssenbosch (km 14). Er stond wel een bordje doodlopende weg, want de weg is gedurende drie maanden in het voorjaar afgesloten. Maar ik dacht dat het wel zou kunnen. Het bruggetje over het Selwerderdiepje (de voormalige Hunze) stond echter omhoog, en zoals je op het kaartje kunt zien moest ik terug, en via Adorp. Flink doorlopen om nog voor het donker thuis te zijn.

16 april: rondje Piloersema Fransum

Op de verjaardig van mijn schoolvriendje Rudi maar weer eens het klassieke rondje voor bij (koude) noordwestenwind.

kaartje afstandmeten.nl

Zojuist gehoord dat onze brief aan de verschillende ministers en de kamer over het uitblijven van het laatste deel van de financiering van STEVIN succes heeft gehad. Na kamervragen twee weken geleden heeft Plasterk geantwoord dat het geld gevonden is! Dank aan allen, met name aan Patrick Wambacq die bijna al het werk hiervoor heeft verricht.

14 april: rondje Aduard800

Na het eten nog een klein rondje met Petri.

kaartje afstandmeten.nl

13 april: rondje Zuidhorn en rondje Nijlandsterpolder

Na het eten nog een klein rondje met Petri.

kaartje afstandmeten.nl

Na het slopen van de keukenvloer een kort rondje. Warm, maar dat kan ook van het slopen komen...

kaartje afstandmeten.nl

12 april: van Drachten

kaartje

Petri gaat het weekend naar Brabant en zet mij af in Drachten zodat ik met de wind in de rug terug kan lopen naar Aduard. Begin is al direct problematisch omdat het eerste weggetje dat ik in Drachten wilde nemen al helemaal verdwenen is vanwege de aanleg van industrieterrein Azeven Noord (A7 Noord dus). Tot aan de Fries/Groningse grens is er nog niet veel aan met veel auto's (wel een vliegveldje en een voormalig woonwagenkamp). Vanaf grenspaal 13 wordt het leuk. Op dat punt begint de Leidijk, een oude veendijk, en die volg ik helemaal; meer dan 10 kilometer. Dat klinkt saaier dan het is, want de Leidijk kent vele gedaanten: zandweg, grindweg, fietspad, kleine asfaltweg. Bijna nergens lijkt het overigens op een dijk, behalve een klein stukje tussen kilometer 10 en 11 van deze wandeling. Dit stuk voert ook door wat kleine natuurgebieden, het Ontginningsbos bij Trimunt en even verder de Jilt Dijksheide. In Trimunt was in de 14e eeuw een klooster In Tribus Montibus dat bij het klooster van Aduard hoorde. Bij de Jilt Dijksheide kruis ik de oude spoorlijn Groningen-Drachten (nu fietspad tussen Strandheem en Marum). Waar zal het trace van de nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Drachten komen? Aan het einde van de Leidijk bij Lucaswolde langs het water (de Oude Riet) naar Boerakker. Vervolgens over de Dijkweg en Mensumaweg terug op bekend terrein van Niekerk, Zuidhorn en Aduard.

9 april: rondje Aduarderdiep Oostum Platvoetbrug

Toni Iordache Cantece Lautaresti

Op de I-Pod een nieuwe verzameling Roemeense en Servische zigeunermuziek want gisteren kwam mijn bestelling binnen van de gespecialiseerde webwinkel PassiOn Music waar van alles en nog wat te koop is op het gebied van zigeuner- en volksmuziek uit met name Oost-Europa. Waaronder allerlei cd's waarvan ik dacht dat ze al lang en breed uit de handel waren (zoals de platen van het roemruchte Elektrorecord label, actief sinds 1932). Dus vanavond onder andere geluisterd naar:

kaartje afstandmeten.nl

7 april: rondje Mokkenburg Zuidhorn

Fanfare Ciocarlia (afbeelding rennkuckuck.de)

Helder maar koel, om niet te zeggen koud.

Gisteravond dus naar de Fanfare Ciocarlia geweest, zie verslag van 13 maart. Viva Rumania! Vanaf het begin zat de stemming er goed in. Ook al stond de grote zaal van de Oosterpoort vol stoelen, de hele meute kwam uiteindelijk in beweging. Alle bekende nummers kwamen aan bod, inclusief enkele nummers van Kusturica's bekende film Underground. Eerder dit seizoen kwamen die nummers er bij Boban Markovic nu juist enigszins bekaaid af. Echte crowd pleasers dus, deze Roemenen. Als toegift spelen de heren door in de foyer en gaan dan nog eens vrolijk lachend met de pet rond... Ik ben natuurlijk zo opgevoed dat ik het onzin vind om als je al een kaartje gekocht heb, ook nog een bijdrage in de pet te storten (nietwaar ma?).

kaartje afstandmeten.nl

6 april: rondje vanaf Oudemolen

Met Petri. Rondje was wat korter dan bedoeld. Wandeling bleek uiteindelijk precies tussen twee sneeuwbuien in te passen. We hebben wel heel aardige foto's kunnen maken.

kaartje afstandmeten.nl

Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen Bij Oudemolen

5 april: rondje Aduarderzijl

kaartje

Weer slechte weersvoorspelling, maar drie uur zon. Voorjaar kondigt zich aan met struiken en boompjes die voorzichtig wat groen worden. En met motorrijders, helaas, die hun herriemachines weer laten razen.

Aduarderzijl (afbeelding www.rtvnoord.nl)


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog