Gertjan's Looblog mei 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: rondje vanaf Noordhorn Niehove

Verhuizen (afbeelding www.internetmakelaars.nl)

Vanochtend eerst Bart geholpen met zijn verhuizing. Vanmiddag met Kris naar de 25m finale in Hoogezand. Daarna Petri met vriendinnen naar de stad gebracht. Ik wou nog even 's avonds bij Bart langs, dus eerst daar geparkeerd en vanaf Noordhorn rondje gelopen. Na afloop even gekeken of Bart al opschoot met het uitpakken van de dozen etc. Ook weer snel door naar huis want anders is Kris alleen thuis. Morgen staat dan eindelijk de zonendag in Woerden op het programma, met onder andere als het goed is een mooie wandeling door Woerden langs allerlei historische (voor de familie dan) plekken.

kaartje afstandmeten.nl

30 mei: rondje Noorderburen Fransum

Na een zeer warme en benauwde dag koelt het 's avonds wat af. Het is erg heiig. De gps gaat natuurlijk weer mee, en dat blijkt een extra stimulans om flink door te lopen. Ik loop de 16 kilometer van dit rondje net binnen de twee uur, en dat is heel hard voor mij.

kaartje afstandmeten.nl

29 mei: avondvierdaagse dag 4

Avondvierdaagse 2008 Petri loopt weer met mij mee, dus we doen wat rustiger aan. Als we er bijna zijn lopen Kris, Niels en Ilja vlak achter ons. Ik probeer even te versnellen om tijd te hebben om de "verrassing" voor hun en voor Petri te pakken. En ik ga gelijk onderuit. Drie schaafwonden. Als bewijs dat er niets aan de hand is loop ik nog zes kilometer in eigen tempo.

kaartje afstandmeten.nl

28 mei: avondvierdaagse dag 3

Vandaag alleen gelopen, en Petri loopt (op het moment van schrijven nog) met Kris. Het is heel warm, maar toch ga ik op topsnelheid. De 10-km route blijkt vanavond slechts 8.6 kilometer lang, en ik doe er 1 uur en drie minuten over. En 22 honderdsten. Dit alles kan ik dus zonder moeite bijhouden met de GPS.

kaartje afstandmeten.nl

27 mei: avondvierdaagse dag 2

de nieuwe GPS Plien en Bianca

Vandaag de tweede dag van de avondvierdaagse meegelopen, met Petri. Gisteren konden we niet, want we hadden al heel lang kaartjes voor de show van Plien en Bianca. Ook heb ik vandaag voor het eerst de nieuwe GPS meegehad (Garmin eTrex Vista HCx). De GPS houdt bij wat je loopt, en dat kan ik dan vervolgens inladen in afstandmeten.nl. Dus dat is nog gemakkelijker. Verder is het natuurlijk erg leuk speelgoed, maar ik moet nog een beetje oefenen om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen.

kaartje afstandmeten.nl

25 mei: rondje Gramsbergen Rondweg

Beeldje in centrum Gramsbergen (afbeelding www.basenmandy.nl) Gistermiddag hebben we een flink stuk van de Vecht-tal route gefietst, bijna alles in Duitsland. Daarna opnieuw bridgen, en uit eten in Hardenberg. Ik ben de Bob (maar haal dat later bij het kaarten wel weer in). Bart en ik kunnen de gisteren opgelopen achterstand weer teniet doen (1-1), zo blijkt tegen 2 uur 's nachts (dan pakken we zondagochtend de overwinning wel). Vanochtend iets later wakker en om 08.45 een rondje door het boerenland ten oosten van het park. Laatste stukje van de route is mooi. Prachtig gelegen landhuis aan de Vecht tussen km 7 en 8. 't Regent wel een beetje, en we zijn nadat ik terug ben al weer snel aan het kaarten. 's Middags nog even een versnapering halen bij de Primataria, tegenover de kerk met het beeldje dat je hier op de foto ziet. De titel van het beeldje ben ik kwijt, het was iets als "Nieuwe wegen voor oude dorpsplan", en het is een favoriet foto-object voor wandelaars van het Pieterpad dat hier langs komt.

kaartje afstandmeten.nl

We hebben erg leuk gekaart. Er waren nogal wat zeer spectaculaire spellen bij (nagespeelde spellen van wedstrijden die ik uit het onvolprezen Jack programma haal, dit keer van het MK paren 2005 en 2006). Zo bood ik op een gegeven moment 6 schoppen met slechts 3 punten en een klassieke odeklonje verdeling (4711). Loek eroverheen met 7 klaveren. Ik paste, en dat bleek later fout: uitnemen met 7 schoppen was veel beter geweest: 7 klaveren kon niet down, en 7 schoppen gaat "maar" 4 (soms 3 ??) down. Hele bieding: oost (Wouter) 3 klaveren, zuid (Bart) 3 schoppen, west (Loek) 6 klaveren, noord (ik) 6 schoppen, west 7 klaveren, pas, pas, pas. Hier is 't spel, hopelijk mag dat van meneer Westra. De 3 klaveren opening op een 6-kaart maakt het voor west makkelijker, lijkt me, maar nietemin complimenten voor Loek.
Spel 120
O/-
9763
VB98752
4
5
-
AHT3
AHT97
VB96
N
WO
Z
T5
-
V8632
AHT832
  AHVB842
64
B5
74
Rang Contract Res Score Punten
  NZ OW   NZ # NZ OW
1 7   -3 -500 1 14 4
2 6   -3 -500 4 14 4
6 7   -4 -800 2 7 11
8   6 +1 -940 1 4 14
9   6 +1 -1190 1 2 16
10   7 C -1440 1 0 18

Er was ook nog een spel waarbij Bart een 9-4-0-0 verdeling had. En zo nog het een en ander - heel wat om over na te praten dus.

24 mei: rondje Gramsbergen Hardenberg

Speelkaarten bridge (afbeelding home.planet.nl/~zeeuw375)

Gistermiddag vertrokken met Wouter naar Gramsbergen waar we een huisje hebben op vakantiepark 't Hooge Holt. Bart en Loek zijn er al en hebben voor de boodschappen gezorgd. Binnen een mum van tijd zijn we aan het eerste spelletje bridge begonnen. Met een korte onderbreking vanwege avondeten kaarten we tot half drie 's nachts. Vanochtend toch al zeer vroeg wakker, en om half acht al vertrokken om de omgeving te verkennen. Vooral de terugtocht vanaf Hardenberg is mooi. Tegen tien uur terug om voor koffie en eieren te zorgen voor de heren.

kaartje afstandmeten.nl

22 mei: naar Daisy vergadering en terug in Leuven

Leuven (afbeelding users.telenet.be/SlaetsdenHartog)

Gisteravond van hotel naar terras aan Hoogeschoolplein om nog wat te drinken met Leonoor. Plein is wel moeilijk te vinden, maar de moeite wordt beloond met lekker bier, lekkere hapjes, en dekens voor wie het koud hebben (maar als je stoer bent hoef je geen deken natuurlijk). Maar dat was natuurlijk niet echt een wandeling. Vandaag naar campus Arenberg gelopen voor de eerste STEVIN Daisy meeting met Leonoor en Sien. Na praatje van Mirella Lapata nog even heerlijk gegeten op terras even voorbij het kasteel Arenberg. Mooie campus. Morgen gaan we weg voor bridge-weekend met Bart, Loek, en Wouter dus zal het lopen er wel wat bij inschieten...

kaartje afstandmeten.nl

19 mei: achtje Niezijl Niehove

schoolplaat van Niehove

Nog steeds koud, maar heel helder en ook veel zon. Niehove is het schoolvoorbeeld van een wierde (terp), zoals bijgevoegde foto van een oude schoolplaat van Wolters aantoont (ik houd me aanbevolen voor een exemplaar). Gelegen in het centrum van het oude waddeneiland Humsterland geeft dit dorpje nog steeds een heel mooie aanblik, zeker als je het vanaf het zuiden over het fietspadje nadert. Over de oude dijk de gehele weg tegen de laagstaande zon zon ingekeken - en mijn pet vergeten.

In Kommerzijl loopt een wandelpaadje langs het Kommerzijlsterriet en de boomgaard van Oudebosch (een van de weinige boomgaarden in de buurt). Aan de overkant zijn de achterkanten van de huizen aan de Hogeweg. Je zou denken dat Kommerzijl een mooi eenvoudig Gronings dorpje is, maar de enorme achtertuinen met tuinhuizen en boten aan het water doen erg luxueus en niet erg Gronings aan.

kaartje afstandmeten.nl

18 mei: rondje Balmahuizen

Jensemaweg

Vanmiddag de verjaardagen gevierd van Judith, Daniel en Miriam in Utrecht. Vanavond wel tijd voor een rondje. 't Is fris maar helder. Naar Balmahuizen. Eerst langs Friesestraatweg om wellicht een glimp op te vangen van Rik of Ida die uit Holwerd terug moeten komen na een wild weekendje Ameland. Dat gebeurt niet. Vanaf de Balmahuister weg is het prachtig, vooral als de zon er doorkomt. Vanaf deze kant gezien lijkt Noordhorn een park vanwege de grote hoeveelheid bomen. Verder weer veel weide met tientallen konijntjes. Ook veel scholeksters (eerder nog niet genoemd maar die zie je hier altijd veel). Ook dit stuk van het Oude Rietdal is mooi, dus het is goed dat de provincie de rondwegvariant om Noordhorn heeft afgestemd. Ik loop hier over de voormalige zuidelijke dijk van Humsterland. De ene bocht na de andere. Vooral bij de Jensemaweg kun je goed de reliefinversie zien: het oude omdijkte land lings van de weg licht veel lager dan de voormalige "uiterwaarden" van de Oude Riet. Dat komt omdat het veel eerder ontgonnen land is ingeklonken, en omdat de Oude Riet, zeker hier in de "buitenbocht" veel slib heeft doen bezinken. kaartje afstandmeten.nl

17 mei: rondje Fransum Piloersema

Kaart van A.F. de Wit van rond 1660

Na thuiskomst nog een rondje Middag.

Vandaag was mijn verjaardagskadootje klaar: een fraaie inlijsting van een oude kaart van Groningen, zoals die in de atlas van Kooper wordt bijgeleverd. Deze hangt nu dus aan de muur. Daar kan ik uren naar kijken. Aduard wordt hierop vermeld als Groot Adewert... De kaart is gemaakt door A.F. de Wit en dateert van ongeveer 1660. kaartje afstandmeten.nl

17 mei: rondje vanaf Gasteren naar Schipborg

Met Kris, Niels en Petri loop ik het rondje (in omgekeerde richting) dat ik gepland heb voor ons afdelingsuitje van 13 juni aanstaande. Eindelijk heeft het hier in het noorden vanochtend ook geregend, maar 's middags is het zo'n beetje droog. Halverwege drinken we iets in restaurant De Drentsche Aa, waar ik afspreek voor de koffie van 13 juni. Na afloop eten we prima pannenkoeken op de Brink in Gasteren. In dat restaurant is het nu te druk om reserveringen te maken voor 13 juni dus dat moet later nog eens.

Mooi rondje, met enkele bezienswaardigheden zoals de Kymmelsberg, molen De Zwaluw in Oudemolen en het hunebed van Gasteren, en niet te vergeten het kronkelende riviertje de Aa met bijbehorend stroomdalletje. Ook het smalle bruggetje over de Aa dat we twee keer over moeten is grappig. Het water in de Aa staat veel lager dan de vorige keren dat ik hier langs kwam. kaartje afstandmeten.nl

Kris en Niels lopen Kris en Niels bij hunebed Gasteren

16 mei: rondje Gaaikemadijk Wierumerschouw

Gaaikemadijk Gem. Aduard Auwerds End

Gisteren al wateroverlast in Belgie en flinke buien in het zuiden. Vandaag urenlang regen in het midden van het land. Hier nog steeds geen spatje gevallen, en het rondje kon nog gewoon zonder jas worden gelopen. De Gaaikemadijk is heel dichtbij maar toch kom ik er niet vaak. Wonderlijk: eerste huizen van de Gaaikemadijk horen bij de gemeente Groningen en de de nummering begint bij (even kant) 2. Enkele tientallen meters verder loopt de gemeentegrens (welkom in Zuidhorn) en dan begint de telling gewoon opnieuw, dus we komen nogmaals langs Gaaikemadijk nummer 2. Nummer 1 heeft nog een mooi ouderwets bordje met de straatnaam met daaronder "Gem. Aduard".

Weer hazen: tegenover Laanhoeve in een klein kortgeschoren weitje wel vier tegelijk. Dit deel van de Gaaikemadijk liep voor de aanleg van het kanaal door naar het noorden, en heette toen (ook) de Oostumerweg. Terug langs het Reitdiep en de Wierumerschouw, en over de huidige Oostumerweg naar het kanaal. Boerderij Auwerds End (ook al op de gemeentegrens inderdaad) is weer te koop. Enkele jaren terug werd de verkoopprijs van Auwerds End door de gemeente gebruikt om de OWBZ-waarde van ons huis te bepalen. Daar hebben we toen succesvol tegen in beroep kunnen gaan, want de huizen zijn erg verschillend. kaartje afstandmeten.nl

15 mei: rondje Fransum Hamsterhorn

De laatste dagen is de wind wat naar het noorden gedraaid, waardoor het flink wat frisser is (zeker 's avonds), en ook wat heiig. Maar nog geen spoor van neerslag (dat schijnt in de rest van het land al anders te zijn). De weidevelden liggen er strak geschoren bij. De haasjes en vogels vallen dan erg op, en lijken erg bloot. De overdaad aan natuur vind je nu vooral nog in de bermen. Bijvoorbeeld langs de Spanjaardsdijk met vooral boterbloemen, rode klaver en fluitekruid. Daarnaast ook bloeiende meidoorn; van een afstandje zie je niet waar het fluitekruid ophoudt en de meidoorn begint. Bij 't laatste stuk van de Spanjaardsdijk omgedraaid: je kijkt dan recht in de ondergaande zon. Het lijkt dan net of de zon in het noorden staat. kaartje afstandmeten.nl

14 mei: rondje vanaf Martini ziekenhuis

Hoornse Dijk (afbeelding joostvangroningen.web-log.nl)

Terwijl ik wacht tot Petri uitgeslapen is na het onderzoek (uitslag volgt later), loop ik een rondje bij het Hoornse meer. Vooral het stukje over de kronkelige Hoornse dijk is mooi. Prachtig laag gelegen wei-eilandje net voorbij kilometer 4 (vlak bij dat merkwaardige kunstobject dat bestaat uit een hoogspanningsmast met een soort vlammetjes erop). Het weitje ziet geel van de boterbloemen, en het watertje is volledig bedekt met blad van waterlelies. Even verder vind je links van de dijk een sprookjesachtig woud van bereklauw. Bereklauw kan zowaar mooi zijn... Rechts is vervolgens een anarchistisch aandoend eiland met woonboten en prive-pontjes. Uiteindelijk ga ik vanaf de Hoornse dijk weer links over de Onlandse dijk. Deze oude weg is nu een keurig aangelegd fietspad, en wordt omringd door nieuwbouw. kaartje afstandmeten.nl

12 mei: rondje Fransum Beswerd Oostum

Vanmiddag met Petri gefietst in Westerwolde, de Ruiten A route vanaf het klooster in Ter Apel. Vanavond opnieuw een prachtige avond, het houdt maar niet op. Wel iets minder zwoel dan de vorige dagen, maar mooi genoeg. Na het eten het rondje gelopen dat ik twee dagen terug met Petri gefietst heb. De meidoorn bloeit nu. Op Beswerd kun je op de Pleisterplaats Beswerd voortaan ijs, koffie en thee krijgen.

Spreuk 1 Spreuk 2

Drie uur later. Ik wilde hier twee foto's toevoegen van een tekst die je bij een boerderij in de buurt van Oostum kunt lezen. Die had Petri twee dagen terug op de foto gezet. En die foto's heb ik nu ook toegevoegd. Maar eerst heb ik in Ter Apel ons fototoestel opgehaald dat we daar op het terras van Hotel Boschhuis hadden laten liggen. Overigens een hotel/restaurant/terras dat ik iedereen kan aanbevelen! De weg erheen weet ik nu op mijn duimpje. kaartje afstandmeten.nl

11 mei: rondje Fransum Ezinge

Kievit(t)en (afbeelding www.vogeltrackers.nl)

Al weer een mooi rondje door Middag. Met volle maag van het moederdagmaal (al weer asperges, dit keer met zeewolf, en een restantje sekt van de moederdagbrunch), dus eerst rustig aan. Maar al gauw loopt het erg lekker. Al weer een prachtige zomeravond. Bij Fransum veel kievit(t)en en grutto's. Tenminste, dat heeft Petri me gisteren op de fiets uitgelegd. Ik zie ook kleine kievitjes. Drie ezeltjes bij Hardeweer. Petri fietst me tegemoet en houdt me een stukje gezelschap tussen km 11 en 13. Zoals gewoonlijk brengt ze een appeltje mee. Dat zijn de kleine dingetjes die tellen. kaartje afstandmeten.nl

10 mei: rondje Noorderhoogebrug

Molen Wilhelmina in Noorderhogebrug (afbeelding www.rtvnoord.nl)

't Is erg warm. 's Middags toch maar een rondje, met rustig tempo. Uit gewoonte begin ik tegen de wind in, maar misschien hoeft dat bij deze temparaturen niet echt. Onderweg zie ik de molens van Koningslaagte en Noorderhoogebrug draaien, en ik realiseer me dat het natuurlijk molendag is. Ter ere daarvan richt ik me op de versierde molen Wilhelmina in Noorderhoogebrug. 't Is een mooi gezicht in de strakblauwe hemel. Maar ze hebben er geen water. Gelukkig bij de buren van de molenaar mijn flesje kunnen vullen en in de nog grotere hitte, want de wind is in de rug, terug naar huis. Veel kikkers. Jonge eendjes. Nog nooit zo veel mensen tegengekomen onderweg. Vooral fietsers, en ook veel bermtoeristen. Idyllisch anno 2008: een paartje dat aan de waterkant zit. De juffrouw leest een tijdschrift, en de jongeman zit op zijn laptop te tikken. kaartje afstandmeten.nl

9 mei: rondje Beswerd Fransum

Na een terugreis die - op vrijdag voor Pinksteren en een goede weersverwachting - met vele files gepaard ging zijn we weer thuis. Bij terugkomst worden we verblijd door een nieuwe keukenvloer, en een nieuw toilet. Alles in onze afwezigheid keurig aangelegd door Wilfred van de Hoek.

Het blijkt dat ook het rondje door Middag nog steeds mooi is, zeker op zo'n prachtige vroege zomerdag. Vanmiddag stonden we op een gegeven moment stil in de file precies bovenop de brug over de Rijn bij Keulen, terwijl het dertig graden was volgens de thermometer in de auto. De avonden zijn op zo'n dag juist geweldig. Ook hier is alles inmiddels volop aan het groeien. Alle bomen zijn in blad, en de bermen schieten omhoog met fluitekruid, boterbloemen, pinksterbloemen, brem, zuring, uitgebloeide paardebloemen (met pluis) en nog zo het een en ander. kaartje afstandmeten.nl

7 mei: Saarburg Maria Croonweg naar Saarschleife

kaartje

Tocht uit een boekje, de Maria Croonweg. Ik heb natuurlijk nooit van Maria Croon gehoord, maar het is een mooie tocht, met een eigen Wikipedia bladzijde. De tocht loopt vanaf Saarburg waar het riviertje de Leuk met een watervalletje in de Saar terecht komt, langs de Leuk stroomopwaarts tot zo'n beetje bij Orscholz, en de tocht eindigt dan bij de Saarschleife. Een prachtige tocht, met name het gedeelte door de Kollesleuker Schweiz, waar het dal van de Leuk louter de Leuk zelf en het wandelpad bevat. De Leuk heeft hier vele stroomversnellinkjes en watervalletjes. Verder komen we een aantal watermolentjes tegen. Onderweg aandacht van twee moeders bij peuterspeelzaal of zoiets: "Guck mal, was ein Tempo!". En toen ging ik nog helemaal niet hard!

Bij Saarschleife opgehaald door de rest van de familie. Geen fototoestel mee, maar wel een foto van het begin van de tocht waar de Leuk zich door het oude centrum van Saarburg perst. Leuk in Saarburg

6 mei: Saarburg Wawern

Met Petri afgesproken op terras op de markt (vlak bij het watervalletje van de Leuk) in Saarburg (en dus hoef ik niet terug naar boven te lopen). Ik loop door de velden en bossen naar Wawern. Dit ligt in een dal van de Saar, maar de Saar zelf loopt hier al duizenden jaren niet meer - na de doorbraak bij Biebelhausen. Weer hertjes. Vanaf Wawern langs Saarkanaal (oude Saararm die vroeger in omgekeerde richtig liep) en de Saar uiteindelijk terug naar Saarburg, om daar nog wat te drinken op de Markt. kaartje afstandmeten.nl

6 mei: Trier Stadswandeling

Petri in Trier

We gaan met de trein naar Trier en lopen daar een rondje door de stad. Heerlijk gegeten (enorme asperges met red snapper en hollandaise saus) op terras onder een gele parasol. We kopen korte broeken voor de jongens en een pet voor mijzelf. Kinderen niet allemaal even vrolijk, maar Petri is - in het gele licht onder de genoemde parasol - natuurlijk het zonnetje in huis. kaartje afstandmeten.nl

Porta Negra in Trier Trier

5 mei: rondje Kastel Staadt

In het begin een leuk wandelpad (Felsenpfad, de bordjes met F volgen) langs merkwaardige rotspartijen. Het laatste stuk van de wandeling moeten we over de weg en door het dorp en is er niet veel meer aan. Tot overmaat van ramp is het maandag, en daarom de Klause (kerkje dat aan de rots geplakt boven de Saar hangt) gesloten. 's Avonds eten we in Saarburg op de Markt. kaartje afstandmeten.nl

wandelen bij Kastel-Staadt wandelen bij Kastel-Staadt

Altfels vanaf Kastel-Staadt Klause bij Kastel-Staadt

5 mei: rondje Saarburg Römerstraße

wegwijzer Römerstraße

De oude Römerstraße is de verbinding tussen Trier en Metz in de oudheid die onder andere de pelgrims genomen zouden hebben. Tussen Fisch en Bilzingen loopt de weg hoog over de toppen van de heuvels met uitzicht naar beide kanten, de dalen van de Saar en de Moezel. In de verte voorbij de Moezel zie je Luxemburg. Dat stuk weg is het doel van vandaag. Eerst door het bos door Mannebach, en vandaar door een mooi dalletje met beekje en weideveldjes naar Fisch. Ik verlaat de Römerstraße om via In den vier Morgen via Körrig (een keurig plaatsje allicht) en Kahren onderlangs de top van de Hosteberg door het bos af te dalen naar het Greifvogelpark en vandaar weer omhoog te lopen naar de Warsberg. Later in de week hebben we bijgevoegde foto's 's avonds vanaf de Römerstraße genomen. kaartje afstandmeten.nl

Uitzicht vanaf Römerstraße

4 mei: rondje Saarburg Hosteberg

Hosteberg

Vanaf de Warsberg zie je in de verte een markant punt: een vrij hoge heuvel met daarop een klein torentje (zie ook de foto van 4 mei: het heuveltje links van mij in de verte). Dat is natuurlijk een mooi doel voor een tocht. Met behulp van de kaart wordt het punt als de Hosteberg geidentificeerd en terwijl de anderen naar het openlucht zwembad in Saarburg gaan, vertrek ik naar de Hosteberg. Wanneer ik na drie kwartier doorweekt van het zweet sms dat ik op de top ben, blijkt de rest van de familie nog droog want het buitenbad is deze week nog niet open. De foto hierboven is later in de week vanaf de Römerstraße gemaakt, bij ondergaande zon. kaartje afstandmeten.nl

4 mei: rondje Saarburg Ayl

Gertjan op weg naar Ayl Petri op weg naar Ayl

Het blijft prachtig weer. Alleen maar zon en een frisse wind dus niet te warm. Met Petri lopen we opnieuw vanaf de achterkant van de camping. Leuk tochtje met veel hellingen voorzien van wijnstokken. Ook plotseling een hertje een eind voor ons op het pad. De vlakke stukken en de afdalingen gaan goed, maar onze voormalige patient heeft wat moeite met de stukken die omhoog lopen... kaartje afstandmeten.nl

3 mei: rondje Saarburg Kunoweiherhof

Eten op de Warsberg

Na het eten nog een kort, rustig (want te veel gegeten) rondje vanaf de achterkant van de camping en door het bos. Vanaf de achterkant van de camping loop je direct prachtig over de velden met uitzicht naar alle kanten (want we zitten immers boven op een berg). Als je iets naar links aanhoudt kom je ten slotte in een bos rond de hoeve Kunoweiherhof. Zo 's avonds is het zeer stil in het bos en ik zie hier en daar herten wegspringen. kaartje afstandmeten.nl

3 mei: rondje vanaf Saarschleife

Bij de receptie lag een foldertje met uitgezette wandelingen ("nordic walking" al begrijp ik niet wat dat voor de route voor verschil maakt) vanaf de Saarschleife bij Orscholz. Uitzichtpunt op de Saarschleife hebben we ooit samen al eens eerder bezocht, in het jaar dat ik in Saarbruecken zat. Dat was toen, dachten we, samen met Daisy en Gilbert. De aftandse speeltuin/sprookjestuin is er nog steeds. De wandeling valt wat tegen, nogal saai en een groot gedeelte van de route hoor je de auto's over de nabijgelegen weg razen. kaartje afstandmeten.nl Saarschleife bij Orscholz bloeiend koolzaad bij Orscholz

2 mei: rondje Saarburg Biebelhausen

's Avonds na het eten loop ik terug naar de Kreuzberg en vandaar naar beneden naar het dorpje Ayl en dan over het Saarkanaal en de Saar bij Biebelhausen en aan de overkant van de Saar over het fietspad terug naar Saarburg. De kortste weg (te voet) ken ik nog niet omhoog naar de Warsberg, dus gedeeltelijk over de weg. De camping ligt nu eenmaal boven op een berg, dus het laatste stuk van de meeste tochtjes is weer stijl omhoog. kaartje afstandmeten.nl

2 mei: rondje Saarburg Kreuzberg

Uitzicht vanaf Kreuzberg Petri op uitkijktoren Kreuzberg
Na een voorspoedige reis zijn we rond 3 uur in Saarburg op de Warsberg. Onderweg nog enkele flinke buien. Achteraf zorgen die ervoor dat het de hele week met alleen maar zon en soms een krachtige oostenwind nooit te droog en stoffig wordt. Met Petri verken ik de camping en lopen we naar de Aussichtturm op de Kreuzberg. kaartje afstandmeten.nl

1 mei: rondje vanaf Noordsche Veld bij Norg/Zeyen en rondje Fransum Piloersema

Na een stel buien aan het eind van de middag klaart het 's avonds flink op. Het is windstil en de lage zon zet het land in een oranje gloed, terwijl de sloten dampen. De weg ligt bezaaid met slakken. kaartje afstandmeten.nl

Met Petri op deze hemelvaartsdag door de hei bij Noordsche Veld. Mooi rondje, met runderen, hunebed, hei en berken met hun voeten in het water. kaartje afstandmeten.nl

Vanaf morgen zitten we een weekje in Saarburg, zeer vermoedelijk zonder internet, dus de looblog wordt pas volgende week weer bijgewerkt.

Gertjan met runderen Heidelandschap Noordscheveld Berken bij Noordscheveld
Hunebed bij Zeyen


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog