Gertjan's Looblog juni 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

30 juni: rondje Mieden Beswerd Fransum

Rik in het gips

Rik heeft zijn pink gebroken, en zijn hele onderarm zit in het gips. Wat een pechvogel. Gelukkig logeert Jur hier, dus die kan de komende dagen goed voor hem zorgen.

kaartje afstandmeten.nl

29 juni: rondje Zuidhorn Gaweg

Gaweg (afbeelding gelkinghe.web-log.nl)

Vandaag een deel van de familie op bezoek voor de verjaardagen van Ida, Petri en Kris. Ook van Lieke krijg ik een certificaat voor het halen van 10 km per dag gedurende een jaar. Nadat het bezoek weer vertrokken is, loop ik nog een rondje naar de mooiste straatnaam van Zuidhorn.

kaartje afstandmeten.nl

28 juni: rondje Piloersema Fransum

Gertjan met oorkonde

Na een vermoeiende week in Rotterdam was het vandaag weer een vermoeiend dagje: vanochtend eerst aanhangertje halen en vervolgens de oude keukenvloer (en nog zo het een en ander) naar het grof vuil gebracht. Vervolgens ook nog het tuinafval afgevoerd naar Gaarkeuken, en een boekenkast naar Bart verhuisd. Alles met hulp van Rik - dat wel. Vervolgens een enorme hoeveelheid boodschappen gedaan (want morgen vieren we de verjaardagen voor de familie). Toen was het tijd om een nieuwe Lundia kast in elkaar te zetten, en te vullen met boeken. En ten slotte nog gekookt.

Het werd dus vanavond maar een klein rondje, maar wel een bijzonder rondje: vandaag werd het doel van de 3660 kilometer behaald! Ik wilde namelijk morgen, precies een jaar nadat ik de afstanden systematisch bij ben gaan houden, op een gemiddelde van 10 kilometer per dag uitkomen. Bij thuiskomst kreeg ik een certificaat van Petri Rik Ida en Kris!

Hoe ver is 3660 kilometer eigenlijk? Nou, dat is zeveneneenhalf keer het Pieterpad, of 18 keer de Nijmeegse vierdaagse. Het is ook - ongeveer - gelijk aan de afstand van hier naar Kiev en terug. Of van hier naar Lissabon en terug. Hammerfest, Madeira, Jekatarineburg (Oeral) en Israel zijn minder ver weg dan 3660 kilometer...

kaartje afstandmeten.nl

27 juni: rondje Kralingse Plas

Kubuswoningen Blaak Rotterdam (afbeelding upload.wikimedia.org)

Ook de derde ochtend hier is het gelukt vroeg op te staan voor een rondje. Om kwart voor zeven op pad. Het is winderig, en de bewolking is zeer veranderlijk. Hier en daar is de straat nat, en ik krijg ook wat regenspatjes later.

De Hef Rotterdam

Ik loop langs de Blaak (kubuswoningen) en verder naar het stadion van Excelsior. Daar is blijkbaar ook de campus van de Erasmusuniversiteit. Vandaar verder naar de Kralingse Plas en ten slotte via Crooswijk terug naar het centrum.

De oude Rotterdamse bruggen, voor zover ze er nog zijn, vind ik mooier/interessanter dan de nieuwe bruggen. De oude spoorbrug De Hef is er nog altijd; hier een foto van Erik van afgelopen dinsdag waar we de brug van dichtbij bewonderen... kaartje afstandmeten.nl

26 juni: rondje Delfshaven Spangen

Stadion Het Kasteel, Spangen (afbeelding upload.wikimedia.org)

Opnieuw zeer vroeg op, om het daggemiddelde op pijl te houden natuurlijk. Ik loop richting Schiedam, maar wordt afgeleid door bordjes die me naar "Oud Delfshaven" leiden. Heel mooi oud stukje Rotterdam. Daarna kom ik ook nog langs het stadion van Sparta, het Kasteel. Over voetbal gesproken: natuurlijk heeft Duitsland gisteren nog gewonnen, met een doelpunt in een van de laatste minuten. Sommige dingen veranderen nu eenmaal nooit. Wij zagen het laatste stuk van de wedstrijd in het hotel met onder andere een flinke groep fanatieke Duitse supporters - na het diner in Hotel New York!

kaartje afstandmeten.nl

25 juni: rondje Charlois Afrikaanderbuurt

The Amazing Stroopwafels - Maastunnel (afbeelding www.amazingstroopwafels.nl)

Al om half zeven op om voor het programma begint nog een rondje te lopen. Ik loop in westelijke richting naar de Euromast, en zie dan dat je ook te voet door de Maastunnel kunt. Spannend. Hierover gaat het liedje Maastunnel van The Amazing Stroopwafels.

Daarna langs de zuidkant door Charlois, en vervolgens over de Katendrechtse Lagendijk terug via Afrikaanderbuurt en de Erasmusbrug. Er hangen vele Turkse vlaggen, want vanavond speelt Turkije de halve finale tegen Duitsland.

kaartje afstandmeten.nl

24 juni: rondje Kop van Zuid, Willemsbrug

Erasmusbrug (afbeelding upload.wikimedia.org) Hotel New York (afbeelding www.learndutch.nu) We zitten in Rotterdam voor de IMIX en STEVIN reviews. Gosse en ik logeren in Hotel Maritime, ook bekend als het Zeemanshuis. Direct aan de Maas naast de Erasmusbrug.

We eten met Erik en Joerg bij het Stadstrand, waar beachkorfbal wordt gespeeld. Het eten laat lang op zich wachten, en Joerg wacht nog steeds op zijn rijst. Erik wil onmiddellijk na het eten naar de AH om voedsel in te slaan... We lopen nog een flink stuk door Rotterdam met zijn vieren. Hotel New York (van de Holland Amerika lijn) is leuk, en ook de bruggen. Zie ook de blog van Erik.

kaartje afstandmeten.nl

23 juni: rondje Noordhorn Fransum

Hanwag Peru Petri bij Piloersema

Afgelopen zaterdag voor advies met mijn AB-schoenen bij Bever geweest. De zolen waren volkomen weggesleten. Ook het binnenwerk was al aan het stuk gaan. De schoenen waren pas een maand of acht oud. Er konden wel nieuwe zolen op worden gemaakt voor zestig euro. Maar aan het kapotte binnenwerk was niets te doen. Ik heb nu dus maar een iets stevigere uitvoering gekocht van hetzelfde merk, Hanwag. Om precies te zijn de Hanwag Peru, kleur sepia, maat 9 1/2. Dit zijn leren B-schoenen. Eerste indruk vanavond: prima.

Onderweg kwam Petri nog even langs met fototoestel en appeltje, zie foto.

Wat luisteren we tegenwoordig eigenlijk op de Ipod? Het is een mengsel van nieuwe dingen en oude vertrouwde muziek. Vandaag kwam bijvoorbeeld voorbij: Hey Joe van Jimi Hendrix. En ook, maar dat is niet aan te raden voor de jongere lezers en lezeressen, Loudon Wainwright III met het zeemanslied Good Ship Venus. Dit nummer komt van de verzamel-CD "Rogue's Gallery" dat vol staat met zeemansliederen van allerlei bekende en minder bekende zangers (Nick Cave, Brian Ferry, Sting, Gavin Friday, Lou Reed, etc).

kaartje afstandmeten.nl

22 juni: rondje Piloersema Fransum

Voorspelling van 10 juni is dus uitgekomen. Toen Heitinga erin kwam, was het een verloren wedstrijd. Die man kan helemaal niet verdedigen. Weggespeeld. Alle oranje versiering was vanochtend vroeg (tien over zeven vertrokken) al verdwenen. Nu ontbijten.

kaartje afstandmeten.nl

21 juni: rondje Oldehove Saaksum

Vroeg gegeten zodat er 's avonds nog een rondje kan worden gelopen voordat het voetbal begint, kwartfinale tegen Rusland.

kaartje afstandmeten.nl

20 juni: rondje Enumatil

In Zuidhorn loop ik door het zogenaamde Oeverpark Hoendiep. Het klinkt mooier dan het is. Er ligt vooral veel hondenpoep langs het schelpenpad. De nieuwe draaibrug in Enumatil over het Hoendiep is eindelijk klaar. De stoep in Enumatil blijft te smal, zeker als je er ook nog auto's op laat parkeren.

Na de wandeling van vandaag is mijn daggemidelde 9.99km, volgens excel tenminste. Dit is bijgehouden vanaf 30 juni. Dus mijn doel is om op 29 juni tenminste op tien kilometer per dag uitgekomen te zijn. Dat wordt nog wel krap want ik ben deze week nog een paar dagen weg naar Rotterdam voor evaluaties van STEVIN en IMIX. Loopschoenen dus ook maar inpakken...

kaartje afstandmeten.nl

19 juni: rondje Piloersema, Noorderburen, Zuidhorn

Overdag veel regen, maar 's avonds klaart het flink op en loop ik in de zon. Nieuwe schoenen knellen nog steeds wel een beetje.

kaartje afstandmeten.nl

18 juni: rondje Aduard800, Den Horn en Nijlandsterpolder

Na de vermoeienissen van gisteren doen we het een beetje rustig aan.

kaartje afstandmeten.nl

17 juni: rondje waddenzee

Op laatste moment besloten om een dagje vrij te nemen, want het is bijzonder mooi weer. Helder, zonnig, niet te warm en geen zuchtje wind. Tijd voor een tochtje dat ik al een tijdje van plan was: naar het wad en weer terug. De ochtenduren zijn magisch: er staat geen wind, er is niets te horen, zelfs de windturbines staan allemaal stil. Alsof de dochter van Tita Tovenaar in haar handen heeft geklapt. Volgens de GPS heb ik uiteindelijk 50.2 km gelopen, dus eindelijk de 50 km gehaald. Maar als ik later de track uitlees, blijkt het toch net iets minder te zijn: 49.1 km. En als ik die dan in afstandmeten laadt, wordt het zelfs 48.8 km??? Wat moet ik nu geloven? Tegen negen uur vanochtend vertrokken, en ruim voor vier uur terug. Wel met de oude schoenen aan, want die nieuwe schoenen knellen nog.

't Was overigens pas de eerste keer dat ik te voet door Pieterburen kwam, en dat is vermoedelijk als startplaats van het Pieterpad nog wel het beroemdste Groninger wandeldorp. Wel jammer dat de enige winkel die ik kon vinden (EKO winkel) tussen de middag gesloten bleek. Tussen Pieterburen en Eenrum haalde ik verscheidene Pieterpad-wandelaars in.

Pieterburen (afbeelding www.deikum-recreatie.nl)

16 juni: rondje Zuidhorn Noordhorn Piloersema Fransum

Weer koel, maar helder. Met veel zon. Ik loop langs de Cort van der Lindenstraat waar Loek belangstelling voor een huis heeft. Lijkt me een prima straatje. Maar wie was Cort van der Linden? Antwoord: Pieter Cort van der Linden was een liberaal politicus uit het begin van de 20e eeuw. Premier van Nederland tussen 1913 en 1918. Zo, dan weet u dat ook even.

kaartje afstandmeten.nl

15 juni: rondje van Dokkumer Nieuwe Zijlen naar Dokkum

kaartje

Oude kaart van Dongeradeel met zeedijken

Bijna de hele route over een touristisch fietspad langs het Dokkumer Grutdjip. Deze route wilde ik al eens eerder lopen, maar toen was het fietspad helemaal afgezet. Nu ligt er dus een piekfijn nieuw fietspad. Heerlijk weer - ik had vandaag beter het fototoestel mee kunnen nemen. Mooie tocht.

Oude stukken dijk ten noorden van het water, vooral tussen Engwierum en Ee. Soms loopt het fietspad ook over de dijk. Dit zijn restanten van de oude zeedijk van rond 1200. De Dokkumer Nieuwe Zijlen worden in 1729 gebouwd, en dan wordt de zeearm dus afgesloten. Dokkum is een prachig mooi oud stadje, al is er op zondag niet heel veel te doen.

Dokkum (afbeelding www.kanoroutes.nl) Oude steenfabriek (afbeelding www.kanoroutes.nl)

14 juni: rondje van Winsum naar Maarhuizen, Baflo, Rasquert, Tinallinge

Groninger gedicht langs wandelpad

Kris tennist weer in Winsum en ik ga er al vroeg heen om zijn team op te halen, zodat ik eerst een rondje Winsum kan lopen. Flinke bui vlak na Maarhuizen. Op de Maarhuizerweg - midden in het veld, niets en niemand te bekennen - kom ik politie met loeiende sirene tegen. Vanaf Rasquert kom ik overal groene bordjes met Groninger gedichten tegen, op de foto rechts zie je er eentje.

kaartje afstandmeten.nl

Oude wegwijzer in Tinallinge (afbeelding www.rtvnoord.nl) Huis bij de kerk in Tinallinge (afbeelding www.rtvnoord.nl)

Tinallinge

13 juni: afdelingsuitje: Schipborg - Gasteren vv

kaartje Vandaag met de afdeling (uiteindelijk 19 personen) de hele dag op pad. Eerst met de fiets naar Schipborg, en vandaar een achtje lopen via Gasteren (pannekoeken) en dan weer terug naar Schipborg. Het weer valt alleszins mee, vooral 's ochtends veel zon, en de enige bui valt als we koffie drinken in "De Drentsche Aa" in Schipborg. Ook tijdens de pannenkoeken regent het. De terugweg gaat ondanks de tegenwind voorspoedig en we zijn bijna volgens planning om kwart over vijf terug in Groningen waar we bij Kaap Hoorn de alcoholische versnapering nuttigen. Sommigen moeten dan nog terug naar huis fietsen (ook al tegen de wind in) dus bij thuiskomst ben ik toch best moe. Er zijn flink wat foto's gemaakt, en Erik heeft zelfs voor een filmpje gezorgd.

Afdelingsuitje Afdelingsuitje

Afdelingsuitje Afdelingsuitje

Afdelingsuitje Afdelingsuitje
Afdelingsuitje Afdelingsuitje

12 juni: naar Paterswolde

Kaartje Ter Borch

Petri wil nog naar een tuinwinkel in Paterswolde, dus ik loop er heen met de wind in de rug, en kan dan met Petri mee terug. Ik loop de meer dan veertien kilometer onder de 1.50; volgens de GPS met een gemiddelde snelheid van 8.3 km/u. Voorbijgangers beginnen commentaar te maken als je zo snel loopt; vermoedelijk denken ze dat je niet helemaal goed bent (maar dat kan ook door mijn petje komen).

Ze zijn nu ook begonnen met de bouw van een nieuwe Groningse wijk Ter Borch op Drents grondgebied, tussen de Ter Borghlaan en de Madijk (Rietwijk op het kaartje). En ook, als ik het goed gezien heb, ten westen van de Groningerweg vlak bij de Hoornse plas (Waterwijk). In dat laatste wijkje worden bewoners gelokt met de kreet Wonen in een natuurgebied. Helaas, alles wordt volgebouwd. Wel mooi: het stukje van de Groningerweg vlak voordat je Paterswolde binnenkomt: prachtige grote loofbomen (bij Schelfhorst).

kaartje afstandmeten.nl

11 juni: rondje Mokkenburg Piloersema

Noordhorn zegt NEE tegen een nieuwe rondweg (afbeelding www.vriendenvannoordhorn.nl)

Voor het eerst sinds lange tijd weer eens (even) in de regen gelopen. Als beloning daarna nog een mooie regenboog. Het is ook veel kouder geworden. We lopen omdat het van onszelf moet... Het rondje dat ik vandaag loop zou met een rondweg om Noordhorn een stuk minder leuk geworden zijn. Maar de rondweg komt er niet, er komt een tunnel. En dat zal ook wel gevolgen hebben voor het rondje door Mokkenburg. De poster hiernaast is inmiddels bijna overal verdwenen.

kaartje afstandmeten.nl

10 juni: rondje Piloersema

Voor we gaan kaarten loop ik nog even gauw een kort rondje; de nieuwe schoenen moeten immers worden ingelopen, nietwaar. Ik zal me verder ook onthouden van voorspellingen over het voetbal (behalve dan, dat we er in de kwartfinale uit zullen vliegen...).

kaartje afstandmeten.nl

9 juni: rondje naar Piloersema, Fransum

Nieuwe schoenen

Met nieuwe schoenen, dus nog niet te ver. En we moeten zo ook nog voetbal kijken natuurlijk - al zal het wel 0-0 worden (alle zes wedstrijden in deze poule des doods worden namelijk 0-0). Maar goed; wat voor schoenen zijn het? Lowa. Renegade gtx lo. Kleur: asphalt navy. Maat: uk 9 1/2 us 10.5. Dat noemen wij geloof ik 44. Zo, dan bent u weer helemaal op de hoogte.

kaartje afstandmeten.nl

8 juni: rondje naar Aduarderzijl

Opnieuw een warme dag, en opnieuw al vroeg op pad, tien over acht. Een bescheiden rondje, want we willen vanmiddag ook nog gaan fietsen. Het stuk tussen Feerwerd, Ezinge en Aduarderzijl blijft prachtig.

kaartje afstandmeten.nl

7 juni: via Reitdiep en Eenrum naar Winsum

kaartje

De laatste avonden geen tijd om te lopen. Op woensdagavond met de B-junioren van Aduard naar Frieschepalen voor een toernooitje. Aduard verliest de finale van de B1 van een sterk team uit Leek. Op donderdagavond uit eten met de invited speakers van de TABU-dag, en op vrijdag de TABU-dag zelf met borrel na.

Jan ten Hoope - Gezicht op Schouwerzijl (afbeelding home.wanadoo.nl/ajkeizer)

Vanochtend al vroeg op om weer eens wat kilometers te maken. Het is al vroeg warm. Ik loop met een flinke omweg naar Winsum, waar Kris 's middags moet tennissen. Hij wordt door Petri weggebracht, en ik kan dan weer mee terug. De eerste wedstrijd van Kris pikken we nog even mee. Het is heel spannend, maar hij verliest net. Als ik ze tegen het eind van de middag ophaal, staan ze 3-1 voor en ze winnen uiteindelijk toch nog met 4-2. Vanavond begint het EK. Dan zal het nog wel stiller dan anders zijn, zo 's avonds bij het lopen.

Het is een mooi rondje, vooral zo vanaf km 14 tot Baflo (eigenlijk al wel wat eerder, maar het stuk km 4 - km 14 ken ik al zo goed). Bij Schaphalsterzijl loop je over de dijk van het Reitdiep naar Schouwerzijl. Dat is zo'n beetje het enige stukje Reitdiepdijk waar een weg over loopt. Dit mooie stukje is door Jan ten Hoope geschilderd. Daarna ook nog een mooi stukje over Groot Maarslag, en ook het stukje achter Eenrum naar Lutke Saaxum en vervolgens naar Baflo is leuk.

3 juni: Fransum Beswerd Oostum

Na enorme onweersbui vanmiddag is het heel erg vochtig. Ik loop in een soort warme mist. Op de hoek van de Oostumerweg en de Wierumerschouwsterweg staat verscholen in het groen een heel apart wit huis, getiteld "Dageraad". Op internet is van dit huis de geschiedenis te vinden, maar nog geen plaatje:

Huis Dageraad

In 1890 liet de Veendammer reder B.H. Krans dit huis in de vorm van een schip bouwen. Architect was G.T. Bos, eveneens uit Veendam. De woning is gedeeltelijk uit kloosterstenen opgetrokken, mogelijk afkomstig van de oude boerderij, die ca. tweehonderd meter achter het huidige Dageraad heeft gestaan. In de voorgevel bevindt zich het wapen van Veendam-Wildervank. Recht onder de naam Dageraad bevindt zich een rond venster met daarin een stralende zon. De voorgevel van het huis is versterkt met pilasters. Bovenaan de pilasters is het wapen van Neptunus te zien, een drietand met aan weerszijden een drakenkop. Het wapen van Veendam vertelt het verhaal van Margaretha Hardenberg, de echtgenote van de vervener Wildervanck. Zij valt tijdens een rustpauze in een wandeling in slaap en wordt wakker van een slang die rond haar arm kruipt. Zij belooft God dat zij op die plaats een kerk zal stichten als de slang verdwijnt.De slang glijdt weg en volgens het verhaal is op die plaats de huidige Hervormde Kerk van Wildervank gebouwd. De arm op het wapen komt uit een wolk en houdt een olijftak in de hand. De boerderij verkeert niet meer geheel in originele staat; na een zwarte storm in de oorlogsjaren stortte het achterste gedeelte in, en werd iets anders herbouwd. De prachtige gipsplafonds in de kamers zijn intussen ook verdwenen, evenals het prachtige hekwerk wat oorspronkelijk voor de boerderij stond. (Informatie afkomstig van J. Reyntjes, die op de Dageraad is geboren.)

Adres: Oostumerweg 35, 9893 TB Wierumerschouw

Raadselachtig blijft waarom dit huis hier is gebouwd, en zo ver van Veendam en Wildervank.

kaartje afstandmeten.nl

2 juni: Onnen Noordlaren vv

Erg warm (Groningen is met 29.9 graden het warmste plekje van het land, vandaag). Ik verken een stukje fietstocht voor het uitje van 13 juni.

kaartje afstandmeten.nl

1 juni: zonendag Woerden

Vandaag dan eindelijk de lang verwachte en al enkele malen uitgestelde zonendag in Woerden. Het is erg mistig en vochtig in de ochtend, maar het wordt later wel beter. Voor de foto's is het weer niet zo best, niets aan te doen. Na de wandeling (zo'n tien kilometer) gaan we met Cor erbij een paar uurtjes bridgen (Mark speelt best aardig), en we besluiten de dag met een etentje bij neef Paul in restaurant 't Oorlam. De ambiance is niet erg bijzonder, maar het eten is voortreffelijk. Vooral mijn lamsvlees met asperges is heerlijk!

kaartje afstandmeten.nl

Ma en Mark bij beeldje schaatsers Achterstraat

Toen papa op drie-jarige leeftijd in Woerden terechtkwam, kwam hij eerst in de Achterstraat terecht waar destijds (rechts op de foto waar nu appartementen staan) een school stond, met daarbij een huis voor de meester.

Het huis van tante Betje Het huis van tante Betje en Hogewal

Op speciaal verzoek van Lieke: tweemaal het huis van tante Betje.

Het huis waar papa lang gewoond heeft: Haven 10 Woerden molen

Links het pand Haven 10 waar papa jarenlang gewoond heeft.

Haven Woerden Brug bij begin Rijnkade

Het rijtje huizen waarvan nummer 10 deel uitmaakt, aan het haventje.

Mama toont de aardbeien in de moestuin De moestuin

Natuurlijk ook even langs de moestuin om te zien of de planten de enorme onweersbui van gisteravond hebben overleefd. De schade valt erg mee.

Boerendijk Rijnkade

Op de boerendijk had opa van Es vroeger de moestuin. Dat moet hier links van de sloot zijn geweest. In de sloot werd door mama ook wel gezwommen. Het paard (dat bij het venten van de groenten en fruit werd gebruikt) liep na gedane arbeid vanaf de Rijnkade altijd zonder begeleiding terug naar de moestuin.

Rijnkade 64

Op de Rijnkade is er tussen de nummers 61 en 66 tegenwoordig een parkeerterreintje. Er is dus niets meer over van nummer 64 en van het bedrijf.

Prinsenlaan 72 Woerdense hartenkreet

Prinsenlaan 72 is het latere adres van opa en oma, voordat ze naar de Vossenschans vertrokken. Toevallig spreken we de huidige bewoners ook even. Voor zover bekend hebben zij niets van doen met de kwestie op de foto rechts.

Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog