Gertjan's Looblog juli 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

25 juli: rondje vanaf Peebos

Bruggetje bij Peebos (afbeelding www.gastenhofbouma.nl)

GPS-wandeling inclusief het Blote Voetenpad, het Laarzenpad, en Melle's pad. Dat laatste gaat dwars door de weilanden naar de Lauwers (bij km 7.5), de grens met Friesland. Hertjes. De Lauwers is meer een slootje. En het stikt er van de horzels (plakvliegen), dus ik ben blij als ik weer op de weg loop en de natuur een beetje op afstand houdt. Overstekend wild (afbeelding upload.wikimedia.org)

Het laatste stuk vanaf Doezem is wat saai. Eerst over de Provinciale weg, en dan over de Kale weg. Juist, die is net zo saai als de naam suggereert. Tot er plotseling een hert rustig oversteekt en in mijn richting komt. Zodra het me ziet, schiet het de struiken in. 100 meter verder een "Overstekend groot wild" bordje...

kaartje afstandmeten.nl

24 juli: rondje Dorkwerd

Op volle snelheid bij mooi weer naar Dorkwerd. 8.4 km/u gemiddeld volgens de GPS die op de terugweg halverwege de Lindt er mee ophoudt, dus het record wordt niet erkend ;-)

kaartje afstandmeten.nl

23 juli: rondje Beswerd

De al dagen geleden aangekondigde weersverbetering is dan eindelijk gearriveerd. Zonnig en zacht.

kaartje afstandmeten.nl

22 juli: naar Westerdijkshorn

Toren van Westerdijkshorn (afbeelding upload.wikimedia.org) Groot Wetsinge volgens Zuidersma (afbeelding home.planet.nl/~bouwl003)

Op tempo naar Westerdijkshorn waar Petri me ophaalt. 16km binnen de twee uur is snel voor mij. Ik loop via Oostum. De dubbele spreuk die we op 12 mei bij een boerderij bij Oostum fotografeerden is inmiddels hardhandig verwijderd. Waarom? Na Oostum over het Reitdiep bij de Wetsingersluis naar Groot Wetsinge. En dan over de Winsumermeeden binnendoor richting Bedum. Het wonderlijke torentje van Westerdijkshorn kun je over de velden al van ver zien. Het lijkt meer op een vuurtorentje...

kaartje afstandmeten.nl

21 juli: vanaf Ruigewaard

De koudste en natste dag van de zomer, maar vanavond is het toch heel aardig met de zon die steeds langer tussen de stapelwolken te voorschijn komt. Geen regen. Petri brengt me weg naar de Bosscherweg in Grijpskerk, en vandaar loop ik grotendeels met de stormachtige wind in de rug terug naar Aduard.

De reden dat ik bij de Bosscherweg in Grijpskerk wilde beginnen, is het transformatorhuisje daar, dat een oorlogsmonument is (na anderhalve kilometer van deze route). Heel intrigerend, ook al omdat het in het midden van de velden staat (er is verder helemaal niets bij), en omdat je er gemakkelijk aan voorbij gaat als je niet goed oplet: in deze omgeving vind je precies zulke transformatorhuisjes nog wel vaker. Meer informatie kun je vinden op de site van http://www.4en5mei.nl/. Daar schrijft men:

Het Transformatorhuisje in Grijpskerk (gemeente Zuidhorn) is een gemetseld bouwwerk in de stijl van de Amsterdamse School. Op de bronzen, dichtgespijkerde deur is een plaquette aangebracht. Aan het gebouw is een bronzen fiets bevestigd. [...] Met de deur geeft ontwerper Gert Sennema aan dat 'de geschiedenis is afgesloten. En deze deur staat ook symbool voor de joden die in de oorlog werden weggevoerd uit hun huizen. De Duitse en ook de Nederlandse overheid spijkerde hun huizen dicht.' Over de dienstfiets zegt Sennema: 'Ik wilde een replica van een Fongers maken. Voor mij hebben fietsen met de oorlog te maken. Het hoort bij dit verhaal van de politieman.' Het verduisteringsplaatje op de koplamp herinnert aan de oorlog.

Transformatorhuisje Grijpskerk Transformatorhuisje Grijpskerk

Transformatorhuisje Grijpskerk Transformatorhuisje Grijpskerk

ps. Dit doet je denken aan het Kunst Op Straat project in de Folkingestraat? Dat kan kloppen. Gert Sennema is een van de vijf kunstenaars die aan de kunstobjecten in de Folkingestraat hebben meegewerkt - en ook daar speelt de oorlog een grote rol in zijn bijdrage: een bronzen deur die niet open kan..!?

Terug langs de vertrouwde Spanjaardsdijk. Achteromkijkend lijkt de zon weer pal uit het Noorden te komen.

Spanjaardsdijk Noord

kaartje afstandmeten.nl

20 juli: rondje vanaf Annen Breevenen

Zwanenmeer tussen Annen en Gieten

Met Petri. Leuk rondje vanaf Annen, grotendeels door het waterwingebied van de WMD (Waterleidingmaatschappij Drenthe) in het Hunzedal. Dit is voormalig landbouwgebied dat door de WMD is opgekocht en wordt ontwikkeld tot natuurgebied. Dan kan er 3 miljard liter drinkwater per jaar worden gewonnen.

Het is nogal regenachtig, vooral in het begin. Later wordt het iets beter, en op de laatste foto hieronder zie je dat Petri al weer in de zon loopt. Dit is prima wandelgebied, waar ik nog wel eens terug zal komen.

We komen ook nog langs Breezand, waar we vijf jaar terug de verjaardag van Ida hebben gevierd met een survivaltocht inclusief kanotrip over de Hunze.

Na afloop nog een salade gegeten op de camping bij het Zuidlaardermeer, want de kinderen zijn toch niet thuis.

kaartje afstandmeten.nl

Koe op de Drentse Heuvelrug

Korenbloemen bij Breevenen Petri op fietspad door Breevenen

19 juli: rondje Weersterweg Nijlandsterpolder

Na een dag regen is het 's avonds ietsje beter, maar ook nu blijf ik niet helemaal droog. Het zou de komende dagen beter moeten gaan worden volgens De Bilt.

kaartje afstandmeten.nl

18 juli: rondje Noordhorn Zuidhorn

Na enkele wandelingen met veel onverhard terrein, vandaag weer eens recht toe recht aan over de weg, op de lage schoenen, en dus met snelheid. Volgens de GPS loop ik uiteindelijk precies 8.0 km/uur. Maar harder kan ik dan ook echt niet. De snelste in Nijmegen liep de 50km binnen de 6 uur... Hoe doet-i dat?

kaartje afstandmeten.nl

17 juli: rondje vanaf Uithuizen

Kerkje Oldenzijl (afbeelding http://www.liudger.org)

GPS-wandeling vanaf Uithuizen. De zomer is ver te zoeken, en als ik in Aduard wegrijdt, regent het. In Uithuizen (startpunt: Menkemaborg) is het droog, maar er komen enorme donkere wolken uit het westen opzetten. Maar ik laat me natuurlijk niet afschrikken, en terecht, want de bui trekt precies langs me heen. Vanaf de Menkemaborg voert de route eerst naar Doodstil en dan volgt een omtrekkende beweging om Zandeweer, gevolgd door een kaarsrechte betonweg naar Oldenzijl. Vandaar nog een leuk stukje terug naar Uithuizen, door de akkers. Veel koren. Ook hier zitten veel hazen. Als ze wegspringen zie je ze in het koren alleen steeds op het hoogste punt van hun sprongetjes: een wonderlijk gezicht.

kaartje afstandmeten.nl

16 juli: Loppersum naar Appingedam

IJzerbaan bij kerkje Eenum (afbeelding www.moorsmagazine.com)

We blijven in dezelfde regio vandaag. Het eerste stukje vanaf Loppersum overlapt met de route van gisteren. Maar daarna is het anders. Opnieuw door Eenum maar nu langs een andere route. Het blijft een aardig plaatsje. Bij Eenum ligt de Eenumerhoogte, de hoogste Wierde van Groningen, en vroeger bekend als Eestrum of Oostrum. Nu staat er bovenop de wierde een nieuw woonhuis getiteld "Dat hoge heem".

Ook Leermens is zo'n pittoresk Gronings wierdedorpje. Zoals bijna overal is de wierde grotendeels afgegraven, en dit afgraven ging zo grondig dat ook hier de ijsbaan naast het overgebleven deel van de wierde (met het kerkje) ligt, net als in Eenum (foto) en bijvoorbeeld ook in Ezinge.

Ander opvallend stukje is de Wierhuizerweg tussen Arwerd en Jukwerd, waar het hoogteverschil aan beide kanten van de weg behoorlijk verschilt. Dit moet blijkbaar de deels afgegraven wierde Wierhuizen zijn, waar de beroemde archeoloog van Giffen al in 1912 onderzoek zou hebben gedaan - met dank aan de aardappel-industrieel Scholten die met dit doel de wierde zou hebben opgekocht. Later werd van Giffen beroemd met onderzoek aan de wierde van Ezinge. Hij heeft ook onze tuin omgespit, dat was in de oorlogsjaren.

Met de trein terug naar Loppersum, dit is geloof ik oorspronkelijk een NS-wandeling.

kaartje afstandmeten.nl

Overigens, de ezelsbrug in Aduard heeft inmiddels de televisie gehaald. Op YouTube kun je het filmpje bekijken:

15 juli: rondje vanaf Wirdum (Gr)

op weg naar Eenum

Al weer een GPS-wandeling. Dit keer vanaf het karakteristieke wierdendorpje Wirdum. Prachtige tocht, ook al werkt het weer vanavond niet mee. Het is erg grijs, en zo nu en dan miezert het een beetje. Niet hard genoeg, gelukkig, om nat van te worden, maar in de zon lopen zoals gisteravond is leuker. De tocht is opnieuw heel aardig, omdat er ook flink wat niet verharde stukjes in de route zijn opgenomen die ik zelf anders niet snel gevonden zou hebben. Ook de dorpjes onderwerp zijn mooi, met name Zeerijp, Eenum en Wirdum. Zowel Eenum als Wirdum zijn mooie oude wierdendorpjes met hele kleine straatjes en huisjes.

Tegen het eind van de route bij Eekwerd (km 14) zie ik een hert wegspringen. Enkele meters verder bij een slootje blijft het rustig naar me staan kijken.

Blijkbaar liep iemand precies een jaar geleden dezelfde route, althans dat maak ik op uit deze site. Kun je gelijk zien waar ik de foto "gevonden" heb.

kaartje afstandmeten.nl

14 juli: rondje vanaf Roden

Opnieuw een GPS-wandeling geprobeerd, want het was gisteren toch wel goed bevallen. Vandaag is de wandeling nog veel leuker: veel over gras- en zandpaden, en bijna de hele route over weggetjes waar ik nog niet eerder heb gelopen (al is het gebied me al wel bekend). De route heb ik weer gedownload van gpstracks.nl.

kaartje afstandmeten.nl

13 juli: rondje vanaf Hooghalen

Radio Telescoop bij Westerbork (afbeelding upload.wikimedia.org) Nationaal Monument bij Westerbork (afbeelding www.henrifloor.nl)

Vandaag een GPS-wandeling gelopen, en wel de wandeling Wandeling omgeving Amen van de site http://gpstracks.nl/ov-wandel-drenthe.php.

Vanaf startpunt op de parkeerplaats gaat de route eerst over het bekende Melkwegpad waar we vroeger wel vaker met de kinderen geweest zijn. Het Melkwegpad loopt naar de radiotelescopen (indrukwekkend gezicht) en daarna is het nog een klein stukje naar het voormalige concentratiekamp Westerbork. De route verlaat vervolgens het bos, en via wat minder interessante weggetjes kom ik langs het dorpje Amen (ook geen verkeerde naam) en tenslotte dwars door het Hingstveen weer terug.

kaartje afstandmeten.nl

12 juli: rondje vanaf Eastermar en Aduard800

's Avonds schijnt de zon nog even tussen de buien door en loop ik het Aduard800 rondje. Ik blijf alweer droog, maar zie wel geregeld een grote regenboog boven Aduard hangen.

kaartje afstandmeten.nl

Tussen de buien door proberen Petri en ik het 's middags toch maar, en we blijven droog. We lopen vanaf Eastermar (beroemd omdat fotomodel Doutzen Kroes er vandaan komt - helaas, ik ben haar niet tegen gekomen) door het zogenaamde coulissenlandschap van de Friese Wouden. Foto's zijn van uitzichtspunt van Staatsbosbeheer bij de Malewei over De Leien.

kaartje afstandmeten.nl

De Leien De Leien

11 juli: rondje Nijlandsterpolder, Aduard800

Ezelsbrug Aduard Ezelsbrug Aduard

Opnieuw een trein-dag. Om half zeven vanavond terug in Groningen, en na het eten nog gauw een klein rondje. Ook langs de ezelsbrug, en deze keer alsnog de beloofde foto.

kaartje afstandmeten.nl

9 juli: rondje Saarbruecken, Guedingen

Saar bij Saarbruecken (afbeelding upload.wikimedia.org)

Vandaag de hele dag in de trein gezeten om in Saarbruecken te geraken, waar ik ben uitgenodigd om morgen over mijn onderzoek te vertellen. Om half zeven in hotel en maar gelijk een rondje gelopen, want ik heb in de trein goed aan de presentatie kunnen werken (stopcontacten ook gewoon in de tweede klas!). Eerst langs de Saar, richting Franse grens, langs de vele platanen. De meeste zijn geknot op zo'n twee of drie meter. Gek gezicht. Vlak voor de grens via Guedingen terug, in de hoop ergens wat te eten en drinken te kunnen kopen. Dat lukt uiteindelijk tussen Guedingen en Brebach bij de Aldi. Dus we zijn echt in Duitsland. Straks nog wat eten met V. bij de Spaanse buren van het hotel (tapas!).

kaartje afstandmeten.nl

8 juli: rondje Noordhorn, Zuidhorn

kaartje afstandmeten.nl

Morgen naar Saarbruecken, vrijdagavond terug. Schoenen mee, maar ik weet niet of er wat van komt.

7 juli: rondje Nijlandsterpolder, Den Horn, Aduard800

Regen.

Bij de beoogde plek voor de nieuwe brug (waar de Wibrandusstraat op de Albert Harkemaweg uitkomt) is een stellage te vinden met daarop een ezelskop, en de tekst "Ezelsbrug". De hoogte van de stellage geeft denkelijk de hoogte van de eventuele brug aan. Het is wel een ingrijpende verandering op deze plek. Voor meer informatie, zie de site van Dagblad van het Noorden. Nog geen foto van te vinden, maar dat zal binnenkort wel komen. Na alle opwinding over de vervanging van de brug bij Noordhorn, lijkt nu ook de vervanging van de brug in Aduard goed voor hoog oplopende emoties te worden.

kaartje afstandmeten.nl

6 juli: rondje Lageweg; en naar Fransum

's Avonds

Na het eten schijnt de zon nog even flink door, en loop ik nog een rondje. Ik: "Moet ik een jas mee, denk je?". Petri: "Nee joh, ben je gek." Al direct buiten Aduard zie ik enkele zeer donkere wolken dichterbij komen. Bij Den Ham komt Petri alsnog de regenjas brengen, maar voorbij Fransum begint het te onweren en vind ik het onverantwoord om door te lopen. Bij het kerkje van Fransum even geschuild (nou ja), en Petri haalt me daar dan toch maar op... Nu schijnt de zon al weer, natuurlijk.

kaartje afstandmeten.nl

's Middags

Met Petri loop ik het klassieke rondje voor een zondagmiddagwandelingetje. 't Is al wat later want vanmiddag heb ik na het bezoek van Anke en Joost ook Rik c.s. van de boot bij Holwerd moeten halen.

kaartje afstandmeten.nl

5 juli: rondje vanaf Moddergat

Moddergat

Vandaag een rondje vanaf Moddergat: ook geen slechte plaatsnaam. Dit is noordwest Friesland, aan de waddendijk (zeg maar tussen Ameland en Schiermonnikoog in). Het is al weer prachtig weer. Ik maak een route bestaande uit een aantal zogenaamde historische wandelpaden. Het plan is om de nummers 2, 1, 42 en 5 te volgen. Maar ik raak herhaaldelijk het spoor bijster.

Eerst in zuidwestelijke richting langs het riviertje Paesens naar Oosternijkerk. Vandaar over landweggetjes naar Wetzens, waar ik een rondje om de oude wierde (hier zeggen ze "terp") maak. In de verte zie ik de schoorsteen van de steenfabriek weer (zie 15 juni jl.). Verder naar Aalzum (vlak boven Dokkum). Een oude voormalige wierde, alleen kerkje met kerkhof en de weggetjes liggen nog op de oude hoogte, de rest is weggegraven. De weg ligt meters hoger dan de weilanden aan beide zijden.

kaartje

Na Aalzum loopt het wandelpad (nou ja) dwars door de weilanden. Bruggetjes en hekjes (die je soms zelf dicht moet knopen) in alle soorten en maten. Niet goed voor het gemiddelde tempo natuurlijk, en in de winter is deze tocht niet aan te raden. Maar nu zijn de weilanden kurkdroog. Dan een saaie weg naar het noorden, Ternaard. In Ternaard is een winkel dus daar wordt koude drank ingekocht. Na Ternaard nog een klein stukje naar het noorden naar de zeedijk. Plotseling kun je de zee ruiken, en dan gaat het helemaal over/naast de dijk uiteindelijk weer terug naar Moddergat. Dit is een mooi stuk, vooral bij Wierum. Het kerkje van Wierum zie je al van heel ver over de dijk heen torenen. De zeedijk loopt vlak langs het kerkje, grote delen van Wierum zijn in het verleden door de golven verzwolgen.

Daarna is het laatste stuk taai. Bij het monument in Moddergat staat de auto en ben ik rond. Het monument herdenkt een enorme ramp eind negentiende eeuw, waarbij zeventien vissersbootjes vergingen: 83 doden.

Wierum (Fr)

4 juli: rondje Piloersema Fransum

Kris 12

kaartje afstandmeten.nl

Woensdag druk met het ophalen van Rik in het ziekenhuis, die na de operatie nog even flink slaap ingehaald heeft. Op donderdag was Petri jarig. 's Avonds nog een aantal mensen op de borrel - en bovendien regende het voor het eerst sinds lange tijd weer eens even echt. Vandaag Kris jarig, maar na de barbecue met zijn vrienden heb ik toch nog even van een mooie avond genoten. Luchtballonnen. Vandaag gelopen met de lage Lowa schoenen. Ze knelden nu niet meer.

De rust van de afgelopen dagen kwam wel goed uit, want de benen leken ook wat moe te zijn, vooral de enkelbanden aan de binnenkant van de enkel.

1 juli: rondje Wierum

Rik in het gips kaartend tijdens stroomstoring

Nog meer pech voor Rik. Gisteren werd de pink op de eerste hulp in het gips gezet, met de hoop dat het zo dan wel in orde zou komen. Vanochtend zou de chirurg er nog naar kijken, en als die niet tevreden was, moest het alsnog geopereerd worden. Helaas, de chirurg was niet tevreden, en Rik heeft zo'n beetje de hele dag in het ziekenhuis op de operatie gewacht, die uiteindelijk... niet kwam. Morgen terug...

's Avonds valt in Aduard de stroom uit, en zitten we buiten bij kaarslicht. Rik kaart met alleen zijn rechterhand.

kaartje afstandmeten.nlReacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog