Gertjan's Looblog
september 2008
navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

27 september: naar Lauwersoog

Eerst 's ochtends de voetbalwedstrijd van Rik gekeken. Hij zit nu in de A1. Wel leuk om al die grote kerels te zien. Een flink stel heb ik nog begeleid bij de F-jes en de E-tjes. Dat is nu zo'n tien jaar geleden...

Het weer is prachtig dus na de lunch gaan we op pad. Richting noord-west, want de wind zou uit het zuid-oosten komen. Naar Lauwersoog. Via de Spanjaardsdijk en Frytum naar het nieuwe fietspad naar Aalsum en dan over de Elektraweg naar de brug over het Reitdiep. In Houwerzijl kom ik Gosse tegen die zijn rondjes altijd op de fiets maakt. Na Houwerzijl over weggetje en een fietspad dat ik nog niet kende door de Vliedorpsterpolder naar Zoutkamp.

Na Zoutkamp loop ik door het Lauwersmeergebied. Heel wijds uitzicht over natuurgebied met veel ganzen, runderen en paarden. Voor de kazerne over een klein weggetje langs een vogelkijkhut. Verder over de strandweg in de richting van Lauwersoog. De planning is dat Petri me om 18.00 ophaalt, en op dat moment bereik ik precies de waddendijk in Lauwersoog...

Vanaf Strandweg Lauwersmeergebied zicht op Vierhuizen

25 september: rondje naar Hekkum

Mooie dag vandaag. Al om half vier thuis omdat we telefonisch de uitslag van Petri's eerste jaarlijkse scan (afgelopen vrijdag) te horen krijgen. Alles is in orde! Daarna nog een rondje in de zon gelopen, want iedereen moet sporten dus we eten pas om half negen. Volgende keer neem ik weer wel een huissleutel mee...

kaartje afstandmeten.nl

24 september: rondje Nijlandsterpolder Leegkerk

kaartje afstandmeten.nl

22 september: rondje Fransum Piloersema

Vandaag om kwart voor zes is - volgens de krant - de herfst begonnen. Ik loop het klassieke rondje en geniet van een prachtige oranje lucht in het westen. Wat voor baan heb je, als je verantwoordelijk bent voor het vaststellen op de seconde nauwkeurig van het begin van de herfst??

kaartje afstandmeten.nl

21 september: rondje vanaf Zuidlaardermeer naar Westerbroekstermadepolder

bordje zelfbedieningspontje Zuidlaardermeer (foto home.hetnet.nl/~brdevries)

Vanmiddag opnieuw heerlijk weer, en vandaag loop ik het andere deel van het nieuwe fietspad door de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder. Ik begin bij het pontje bij de camping aan het Zuidlaardermeer. Naar blijkt heb ik gisteren precies het mooiste deel van het nieuwe fietspad gemist: het stuk vanaf het Zuidlaardermeer naar het Foxholstermeer is prachtig.

Even verder word ik ongevraagd getracteerd op de volgende monoloog van een achteropkomende (fietsende) blonde dame: "Jij loopt goed! Ik doe zelf altijd vaak lange-afstandwandelingen en ik kan gelijk zien of iemand goed loopt. Jij loopt goed. Je hebt een goede loop!". Blozend vervolg ik mijn weg.

kaartje afstandmeten.nl

20 september: rondje vanaf Helperbad naar Westerbroekstermadepolder

's Avonds nog een rondje vanwege het heerlijke weer. Windstil en een mistig zonnetje.

kaartje afstandmeten.nl

Nieuwe fietspad rondje Zuidlaardermeer in aanleg (afbeelding www.hoogezand-sappemeer.nl)

Ik breng Kris en Niels naar het Helperbad voor de 25/50m zwemwedstrijd, en ik loop vandaar in zuidoostelijke richting. Eerst door industrieterrein en vuilnisbelten (pardon: milieuterreinen). Daarna langs het Winschoterdiep en via het nieuwe fietspad in de richting van het Zuidlaardermeer, langs/door het Hunzedal, door de Westerbroekstermadepolder. Ik moet ter hoogte van Westerbroek omkeren om op tijd terug te zijn bij het zwembad. Een andere keer nog maar eens het rondje afmaken via het pontje bij het Zuidlaardermeer en dan terug via Onnen en Haren.

Wonderlijk: bij Winschoterdiep staan gele bordjes om het werkverkeer Woldjerspoor de goede richting op te sturen. De Woldjerspoorlijn is een spoorlijn van Groningen richting Slochteren die al in 1942 werd opgeheven. Hoezo werkverkeer voor een spoorlijn waarvan al sinds decennia weinig tot niets meer terug te vinden is??? Is er nog een heel klein stukje in gebruik tot aan de vuilstort bij het Winschoterdiep?? Oplossing: de vuilstort heet Woldjerspoor, naar de voormalige spoorlijn.

kaartje afstandmeten.nl

18 september: rondje naar Wierum, Zernike, Dorkwerd

kaartje afstandmeten.nl

15 september: rondje naar Beswerd, Den Ham

Buizerd (foto van www.vogelvisie.nl)

Nog steeds oostenwind, maar lang niet zo'n harde wind dus het is veel aangenamer. Onmiddellijk zijn er ook weer talrijke luchtballonnen te zien. Het wordt wel steeds vroeger donker, dus snel na het eten op pad en een route kiezen zodat het laatste stuk over fietspad loopt wanneer de duisternis invalt. Over een paar weken zal het wel weer afgelopen zijn met de blokjes om 's avonds na het eten.

Veel grote roofvogels bij Fransumer Voorwerk, Beswerd en Fransum. Ik denk dat het buizerds zijn, maar ik ben niet zo'n vogelkenner. Bij boerderij Eldersveld is de toegangspoort aan diggelen gereden.

kaartje afstandmeten.nl

14 september: naar Marum, en rondje Jilt Dijksheide

Jilt Dijksheide (foto Petri)

Petri moet voor haar fotocursus oefenen, en we doen dat bij een klein natuurgebied, de Jilt Dijksheide, ten noordwesten van Marum. Ik loop 's ochtends alvast in die richting, en Petri pikt me uiteindelijk voorbij Marum op.

Het weer doet nog steeds winters aan. Koude oostenwind. Ook zie ik dat de campagne van de suikerfabriek weer begonnen is. Het is duidelijk, met de zomer is het nu wel gedaan. (Ja gedaan. Wat helpt mij klagen? Wat mijn roepen, wat mijn vragen? Wat ik bulder, wat ik zweer? De echo zendt mij alles weer.)

Vanaf Den Horn loop ik langs de zuidelijke rand van het dal van de oude riet. Dit dal volg ik uiteindelijk tot aan Marum. Ooit liep hier een riviertje / zeearm. Vanaf de Lauwers ten noorden van Noordhorn, en dan tussen Zuidhorn en Aduard naar het zuiden (de Spanjaardsdijk beschermde Aduard tegen dit riviertje), en dan terug naar het Westen vlak ten noorden van Enumatil (met de Westerdijk als dijk in het zuiden, en de Zuiderweg als dijkje in het noorden).

Bij Pasop neem ik de Traansterweg. Hier was ik nog nooit eerder geweest (ook niet per fiets of auto). Toch een leuk weggetje met mooi uitzicht over de Tolberterpetten en het Kret. Vandaar steeds in zuidwestelijke richting tot het oude riviertje ter hoogte van Marum verdwijnt op de plek waar nu de A7 loopt, en daar precies word ik door Petri opgepikt.

Jilt Dijksheide (foto Petri)

Naar Marum: kaartje afstandmeten.nl

De Jilt Dijksheide is een heel klein natuurgebiedje. Een stukje van het veengebied is hier destijds niet ontgonnen voor de turf. Nu is het een nat heidegebied. Opvallend is de grote hoeveelheid grote keien die hier liggen. Blijkbaar ook restanten van de ijstijd, net als de pingo's die hier in de buurt te vinden zijn?

De oefening voor de fotocursus gaat erom, om diafragma en sluitertijd zo in te stellen dat een object op de voorgrond heel scherp is, en de achtergrond juist vervaagt. Dat geeft dan diepte aan de foto. De foto rechts boven is een poging... De andere foto is niet voor de cursus, maar geeft een indruk van het heideveldje, inclusief de keien.

Rondje natuurgebied: kaartje afstandmeten.nl

13 september: naar Buitenpost

Gisteren is de winter ingevallen. Overal regen, behalve in Groningen waar de invallende winter de regenzone tegenhoudt. Vandaag volop zon, maar wel een fikse koude oostenwind. Ik besluit naar het westen te lopen en Petri te vragen om me tegen 14.00 op te halen. Want 's middags ben ik ploegleider bij de zwemwedstrijd van Kris. Met de wind in de rug loop ik via Zuidhorn, Niekerk, Oosterzand, Westerzand, Lutjegast, Dorp, Stroobos, Gerkesklooster, Lutkepost naar Buitenpost. Het stukje rond Dorp kende ik nog niet.

Ida loopt nog met krukken, de blessure is een scheurtje in de hamstring, rechts. Ze verveelt zich flink...

kaartje afstandmeten.nl

11 september: rondje vanaf voormalig klooster Bovendonk in Hoeven

Conferentiecentrum Bovendonk (foto http://www.diehaghesanghers.nl)

Vandaag is weer eens een STEVIN dag, en wel in het voormalige klooster Bovendonk te Hoeven (dat is in West-Brabant). Daniel en ik zijn gisteravond al gearriveerd. Vanochtend de wekker om half zeven gezet om voordat het programma begint de omgeving te kunnen verkennen. Mijn sokken blijken myserieus genoeg uit mijn tas verdwenen te zijn, en dus heb ik nu een flinke blaar op mijn linkerhiel vanwege met blote voeten in de schoenen.

De omgeving hier is desastreus. Dit moet een van de lelijkste plekken van Nederland zijn - afgezien van Bovendonk zelf; ik bedoel, het klooster en de bomen eromheen is wel mooi. Maar Hoeven en omgeving zelf... Enorme herrie van de verschillende snelwegen en de spoorlijn waar zo nu en dan enorme goederentreinen langs denderen. Het stinkt. En alles is hier volgebouwd met veel te mooie landhuizen die veel te dicht bij elkaar staan. Hele strakke tuintjes met witte kiezelsteen en kaarsrecht afgeschoren groene heggetjes. Verder zijn er veel te veel hekken met prikkeldraad. Ook in het Pagnevaartbos: geen vierkante meter is onbenut gelaten. Alles ingedeeld (camping, zwembad, sterrenwacht, etc.), en van elkaar en van de weg gescheiden met twee meter hoog hekwerk inclusief prikkeldraad.

Dit stukje is geschreven op de binnenplaats van het klooster, zie foto.

kaartje afstandmeten.nl

9 september: naar de brug over het Reitdiep bij Wetsinge

Vanmiddag wat eerder naar huis, want Ida heeft zich flink geblesseerd tijdens de gymles met een potje rugby. Op de eerste hulp blijkt dat er geen grote problemen zijn: spier verrekt. Maar ze heeft pijn en loopt nog moeilijk. Vroeg eten, en dan is er tijd voor een tocht. Flink doorlopen de laatste kilometers want het is vandaag ondanks de zon al weer wat eerder donker.

kaartje afstandmeten.nl

8 september: rondje naar Noordhorn en Zuidhorn

kaartje afstandmeten.nl

7 september: naar Oostum en terug

Er is vandaag niet zoveel tijd om te lopen want we gaan vanmiddag naar Utrecht voor de verjaardagen van Carla en Peter. Ik heb tijd voor zo'n twaalf kilometer, dus ik keer na precies zes kilometer weer om: dat blijkt iets voorbij Oostum te zijn. De spreuk bij de boerderij op nummer 9 is in volle glorie hersteld (zie 12 mei en 22 juli): de bordjes zijn mooi opgeverfd en weer teruggehangen.

kaartje afstandmeten.nl

6 september: naar Winsum

Ezinge uit de lucht (foto http://www.bertsgeschiedenissite.nl)

's Ochtends rijden voor het voetbal van Ida. 's Middags rijden voor het voetbal van Rik. En Kris speelt zijn laatste tenniswedstrijd in Winsum, en zijn team kan nog kampioen worden. Dus daar moeten we ook bij zijn. Uiteindelijk gaat Petri 's middags met Rik mee. Ik ga lopend naar Winsum en zie de apotheose van de tenniswedstrijd: "The A-team" van Kris speelt uiteindelijk met 3-3 gelijk, en wordt hierdoor tweede in de totaalstand. Wel een beker en bloemen.

Ik loop naar Winsum via Fransum, Ezinge, Feerwerd, Garnwerd en Schaphalsterzijl. 't Is een aardige tocht, en de vervelende harde wind komt voornamelijk van achter.

kaartje afstandmeten.nl

4 september: rondje Lagemeeden, De Poffert, Den Horn

Startpunt wandeling (afbeelding www.franshage.nl)

Antwoord op de vraag van 29 augustus, het nummer Seva van Aleksander Sisic deed me denken aan het nummer Drang nach osten van Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra. Ook al Servisch dus dat spoort. Wie heeft het van wie, of zijn er nog meer versies in het spel?

Op de terugweg kom ik vlak voor Den Horn (na 11 km) langs de plek van Jaap. Kaarsjes, veel bloemen en kaartjes. Het begint te regenen.

kaartje afstandmeten.nl

3 september: rondje Nijlandsterpolder, Aduard800

Bijna het gehele stuk langs het Aduarderdiep is er in het oosten een volledige regenboog te zien. Toch word ik nauwelijks nat.

kaartje afstandmeten.nl

1 september: rondje Noordhorn Piloersema

Voor de tweede keer in een week word ik ingehaald door een belangstellende vriendelijke fietser die me aan de hand van zijn kilometerteller geheel belangeloos mededeelt hoe hard of ik wel loop, en dan vraagt of ik dat eigenlijk wel wist. Ik hou de GPS maar in mijn zak, en mezelf wat op de vlakte... Heel betrouwbaar zijn die fietscomputertjes overigens meestal niet, lijkt me.

kaartje afstandmeten.nlReacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog