Gertjan's Looblog Oktober 2008 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van 2008 zijn hier te vinden: Flickr collection

30 oktober: rondje Piloersema Fransum

We lopen 's ochtends in de koude mist - het heeft zelfs gevroren.

kaartje afstandmeten.nl

26 oktober: rondje Noordhorn Zuidhorn

regen op buienradar.nl

Petri en Kris leggen een nieuwe laminaatvloer op de kamer van Kris, en ik zorg voor het eten en doe de was. We zijn vandaag dus zeer roldoorbrekend. Ik wacht tot het weer beter wordt, maar dat zit er vandaag blijkbaar niet in. Dan maar in de regen. Droog wordt het onderweg niet...

kaartje afstandmeten.nl

25 oktober: naar Haren

Ansichtkaart Stadspaviljoen (foto www.geocities.com/wurly1900)

Kris moet 's middags zwemmen in Haren, en ik moet klokken. Ik besluit er 's ochtends vast naar toe te lopen. Het is prachtig weer. Ik loop via Hoogkerk en dan verder door het Stadspark (ook al zo'n plek waar we vroeger wel vaak kwamen, vanwege de kinderboerderij), langs de camping, het paviljoen, de paardenrenbaan, het gebouw van de Gasunie, en dan door de schrijversbuurt van Groningen-Zuid de heuvelrug op. Langs de prachtige kasteeltjes aan de Herenweg en tenslotte voorbij het centrum van Haren richting Onnen en dan voor het spoor rechts naar het zwembad. Ik had me een kwartier vergist (of ik was verkeerd voorgelicht), en ben nog net op tijd. Kris zwemt twee mooie PRs, dus ook het zwemmen was een succes.

kaartje afstandmeten.nl

24 oktober: rondje Piloersema

Gisteravond al weer feest: een dubbele promotie van Jori en Lonneke en dat vieren we in het clubgebouw van de roeiclub aan de singel. Leuk feest, wellicht later nog een fotootje. Vanochtend eerst maar weer even de frisse lucht in. Maar vanmiddag weer aan het werk, want we krijgen bezoek uit Leiden.

kaartje afstandmeten.nl

19 oktober: rondje vanaf Berlicum

Na het feest van Herm tot laat in de nacht vieren we 's zondags ook nog de verjaardag van Oma bij Hetty. Ik loop een rondje om Berlicum. De namen zijn allemaal nog erg bekend, maar ik kom hier bijna nooit meer natuurlijk. De Werstkant, de Loofaert, Wamberg, de Wetering, de Oude Bossche Baan. Het stuk vanaf de Stenen Kamer Plas (plaatselijk bekend als de Heymansplas) over de dijk achter het nieuwe industriegebied De Brand is nieuw.

Landgoed de Wamberg (foto wikimedia.org)

Ook vandaag weer veel paddestoelen. Vlak nadat ik gisteren over de paddestoelen schreef, las ik op Teletekst dat het goed gaat met de paddestoelen in Nederland. Het is dus meer mensen opgevallen:

Het gaat beter met de paddestoelen in Nederland. In 1996 stond nog 67% van de paddestoelen op de lijst van bedreigde soorten, nu is dat 62%. De laatste weken zijn twee soorten gevonden die al vele jaren niet meer voorkwamen: de scherpe gele ridderzwam en de ivoorboleet. Het gaat beter met de paddestoelen dankzij de schonere grond en de verbeterde luchtkwaliteit, zeggen deskundigen.

Zo nu en dan komt er dus toch positief nieuws in de krant. Wat is de officiele naam van de rode met witte stippen? De Vliegenzwam.

kaartje afstandmeten.nl

18 oktober: rondje Roderwolde Nienoord

paddestoel (foto vanderlindevertelt.punt.nl)

De avonden lijken nu echt te kort geworden om te lopen, dus het moet in het weekend. Vandaag een flink rondje om de 5000 kilometer sinds het begin van de telling (30 juni 2007) vol te maken! We beginnen met zeer grijs weer, maar rond het middaguur breekt de zon door en kan de jas uit. Tegen het eind van de wandeling komen er donkere wolken opzetten en krijg ik nog een klein beetje regen. De tocht is aardig - vooral het stuk van Foxwolde tot Midwolde (daar scheen dan ook de zon). Het is lang geleden dat ik bij Nienoord door het park langs het hertenkamp heb gelopen. Vroeger zijn we daar heel vaak met de kinderen geweest om de herten en de eendjes te voeren. Dat is al weer jaren geleden en die tijd komt nooit meer terug.

Kerkje Midwolde (foto data.hollandcards.nl)

Langs de beukenlanen van Nienoord zijn een flink aantal prachtige paddestoelen (orginele rode met witte stippen) te bewonderen. Fietsers stappen er voor af. Het kerkje van Midwolde ligt prachtig te blinken als ik vanaf Nienoord die richting op loop - het is niet voor niets een van de beroemdste Groninger kerkjes.

Vanavond naar Berlicum voor de 50-ste verjaardag van Herm.

13 oktober: rondje Aduard800-pad

Er is na het eten niet veel tijd meer over om te lopen, want het is al aan het schemeren. Het is nog wel erg warm...

kaartje afstandmeten.nl

12 oktober: van Groningen naar Aduard

Rik en Haye op de 4 mijl

We gaan eerst kijken bij de 4 mijl want Rik en Kris lopen allebei mee! Ze doen het prima. Rik heeft wat meer dan 30 minuten nodig, en Kris zo'n 35. Natuurlijk is Rik zo onhandig om zijn chip kwijt te raken, maar zoals te zien is op de foto loopt hij samen met Haye dus kan zijn tijd toch goed inschatten.

Na afloop wandel ik in mijn eigen tempo dus zonder te rennen vanuit het centrum terug naar huis, via Wierum, Oostum en Brillerij. Om te vergelijken: ik loop de eerste vier mijl, dus 6400 meter, in 44 minuten en 49 seconden...

Overigens hebben we het vechten tegen de virus maar opgegeven, en wordt momenteel de laptop geheel opnieuw geinstalleerd...

kaartje afstandmeten.nl

Wierumerschouw (foto www.rtvnoord.nl)

Kris in actie op de 4 mijl

11 oktober: rondje vanaf 't Hoekje

Molen van Munnekezijl (foto www.vvvnoordoostfriesland.nl) Schotelantennes bij Burum (foto www.olipodrigo.nl)

Nog steeds stralend weer. Wel een kater vanwege te lang nagekaart gisteravond. Dus we doen het rustig aan, en de dubbele hoeveelheid water gaat mee. Over de oude zeedijk van Munnekezijl naar Warfstermolen is het mooist, bijvoorbeeld bij het gehucht Krabburen. Alle huizen aan de linkerkant op de dijk, en een wijds uitzicht over de aardappel- en uienvelden, en de nieuwe dijk van de Lauwersmeerpolder.

Ook de rest van de tocht is dankzij het weer en de uitgestrekte uitzichten heel aardig. De molen bij Munnekezijl is in werking, en de gekleurde wieken zijn van ver te zien. Een ander opvallend baken zijn de schotelantennes bij Burum.

kaartje afstandmeten.nl

9 oktober: rondje Brillerij

Meedenerweg

Plotseling supermooi weer. Fototoestel mee, later hopelijk wat plaatjes hier, maar eerst moet die virus van mijn PC, gr.... Bij het Aduarder Voorwerk (wat is daarvan het tegenovergestelde vraag ik dan altijd) is men bezorgd dat de nieuw te bouwen brug te dicht bij hun buurtje wordt aangelegd, zoals op de eerste foto hieronder is te zien. Ik zou wel eens willen horen hoe ze bij 800 jaar komen. Het klooster werd gesticht in 1192, dat is dus nu 816 jaar oud. Maar wanneer werden die "voorwerken" (kloosterboerderijen) in gebruik genomen? En wat is daar nu eigenlijk nog van over?

Aduarder Voorwerk

Na het Aduarder Voorwerk loop ik langs het Aduarderdiep waar de laagstaande zon voor mooie belichting zorgt. Op de terugweg wordt het zoals de laatste weken gebruikelijk langzaam donker, al schijnt de maan wel.

De problemen met dat virus/spyware/malware lijken verholpen, al is dat natuurlijk nog even afwachten. De vraag is nu, wat het beste programma is om de boel veilig te houden. En het mag niets kosten, allicht. Bovendien: kun je antivirus-software-verkopers wel vertrouwen? Die hebben belang bij steeds nieuwe bedreigingen...

Aduarderdiep Aduarderdiep

Aduard in de schemering

kaartje afstandmeten.nl

8 oktober: rondje Noordhorn Piloersema

kaartje afstandmeten.nl

7 oktober: achtje Fransum Piloersema Hamsterheerd

Aardig weer. Eerst windstil maar dan begint het wat te waaien en de wind draait naar zuidwest. Ten slotte begint het weer te regenen. Dus in de regen en in het donker terug vanuit Den Ham.

kaartje afstandmeten.nl

6 oktober: rondje Fransum Piloersema

De hoge schoenen zijn nog doorweekt van gisteren, dus op de snelle lage schoenen een vliegensvlug rondje. Mooie rustige avond, al staat er nog wel veel water in de sloten.

kaartje afstandmeten.nl

5 oktober: rondje vanaf Hoornse Plas, Witte Molen

foto schoenmakerij.web-log.nl

Witte Molen bij Glimmen (foto www.pbase.com/henkbinnendijk)

Het waait nog hard en het regent. Ik loop een rondje vanaf de Hoornse Plas, en dan eerst naar het zuiden naar Paterswolde en verder via Vosbergen. Op deze manier loop ik enigszins beschut tegen de harde wind en de regen. De wind neemt langzaam af. De regen niet: het gaat steeds harder regenen. Vooral het stuk vanaf de Witte Molen langs het kanaal krijg ik - vanaf links - de volle laag (km 9 - km 11). Langzaam raak ik doorweekt. Het stukje over de Hoornse Dijk is weer wat meer beschut. Dit zal wel de natste dag van het jaar worden.

kaartje afstandmeten.nl

4 oktober: rondje Zuidhorn, Enumatil, Den Horn

Winderig en koud. Het gaat onderweg steeds harder waaien. Dat kan wel kloppen, want voor vanavond wordt storm verwacht. Bij de Zuiderweg is (nog) niets te zien van een eventueel fietspad naar Den Horn, om aan te sluiten op het nieuwe fietsbruggetje over het Aduarderdiep tegenover Leegkerk. Daar wordt inmiddels wel aan gewerkt...

Linkerbeen is nog steeds niet helemaal jofel, maar het wordt tijdens het lopen niet echt erger.

kaartje afstandmeten.nl

2 oktober: rondje Piloersema

Het is bijna afgelopen met de rondjes 's avonds. Wachten op het voorjaar, maar dan lopen we zoals het nu lijkt een maandje op Malta.

kaartje afstandmeten.nl

1 oktober: rondje naar Noordhorn, Zuidhorn

Enkele dagen niet gelopen, dus het is de hoogste tijd. Na zaterdag beetje last van de spier in linkerbeen. Was het vorige week 's avonds al weer te koud voor korte broek? Ook is het weer omgeslagen, het is nu echt herfst. Als ik vertrek valt het nog een beetje mee met het weer, maar vooral op de terugweg is het de ene bui na de andere. Op een gegeven moment begint het ook nog te donderen en te bliksemen, dus ik ben blij als ik weer terug ben. Het is om half acht al donker...

Al meer dan een dag hebben we geen internet, dus deze berichtgeving komt wellicht wat minder snel tot u, dan u van ons gewend bent... Nu dan wel: vanuit de VIP-room van de Bernouilliborg!

kaartje afstandmeten.nl

Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog