Gertjan's Looblog Januari 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 januari: naar 't Honderd, Surhuisterveen

Alweer een ijskoude oostenwind. Ik loop met de wind mee langs het kanaal naar het Westen. Bij Buikstede blijf ik het kanaal volgen, over het nieuwe fietspaadje met de naam "'t Honderd". Ik liep dus in 't honderd. Vandaar door Dorp naar de brug van Stroobos, en vandaar naar het zuiden over de Miedweg/Miedwei door de Surhuister Mieden naar Surhuisterveen. Vandaar weer met bus 39 terug naar huis.

kaartje afstandmeten.nl

30 januari: rondje Fransum Beswerd Oostum

Ook deze week vier keer om kwart over vijf opgestaan om Ida naar het zwembad te loodsen. Daarna ontbeten en de krant gelezen tot het een beetje licht begon te worden. Hoogste tijd voor een rondje... Het vriest weer een beetje, en opnieuw ligt er ijs in de sloten. Ook in het Aduarderdiep en in het Rietdiep ligt hier en daar al weer wat ijs. De zon komt heel voorzichtig door de nevel op. Warmte lijkt de zon nog niet te geven. Wat mij betreft heeft de winter nu lang genoeg geduurd.

kaartje afstandmeten.nl

25 januari: rondje Gravenburg Dorkwerd

Hier verwelkom ik de TLT gasten, waaronder Koenraad de Smedt (Bergen Noorwegen) en Dan Flickinger (Stanford USA) -- foto www.let.rug.nl/tlt

Een bewogen weekje. Afgelopen drie dagen hadden we twee conferenties. Eerst donderdag de negentiende aflevering van CLIN met zo'n 140 deelnemers. Vrijdag en zaterdag de TLT: dat waren zo'n 70 deelnemers (voor de kenners is op de foto duidelijk te zien dat dit zich afspeelt in de Senaatskamer van het Academiegebouw). Daarnaast zegt Ida weer met zwemmen te willen beginnen. Deze week trainde ze mee op proef bij Trivia. Vier ochtenden ben ik dus om 5.15 opgestaan om haar om kwart voor zes 's ochtends bij het Helperbad af te leveren...

kaartje afstandmeten.nl

18 januari: rondje Westerhorn

Terug in de stromende regen. Ik ben doorweekt.

kaartje afstandmeten.nl

17 januari: naar Sauwerd en Oldehove

Met Rob en Barbara op Aduarderzijl

Eerst naar Sauwerd waar ik Rob, Barbara en Martin oppik. Vandaar lopen we over een aantal wierdendorpjes. Eerst Sauwerd zelf, en dan via Klein Wetsinge naar Groot Wetsinge en Garnward. Vervolgens naar Antum, Aduarderzijl en de Allersmaborg. Inmiddels regent het lichtjes. Maar omdat we enigszins tegen de wind in lopen is dit toch wel koud en nat. In Ezinge even bijkomen met koffie (en door kleinzoon gebakken koekjes). We besluiten niet tegen de wind en regen in naar Aduard te lopen, maar naar Oldehove (via Saaksum en Englum), en vandaar de bus terug te nemen.

kaartje afstandmeten.nl

11 januari: nog meer schaatsen en rondje Zuidhorn

Vandaag het rondje op het Zuidlaardermeer nog maar eens geschaatst. Nu gingen Kris en K. mee, maar zij schaatsten het rondje niet mee, want K. kon op de schaatsen van zijn moeder nog niet zo goed uit de voeten. Het was veel zwaarder dan gisteren, vooral het eerste stuk, vanwege de harde zuidwestenwind. Het ijs was wel beter want er was blijkbaar geveegd. Voor de wind ging het wel heel gemakkelijk, en hard!

's Middags eindelijk ook weer eens gelopen - naar Zuidhorn langs de zuidelijke kant van het kanaal, dus eerst Aduard-800 pad, en dan over een soort bevroren karrenspoor. Dit stuk wordt wel als ruiterpad gebruikt. Er staat wel een bordje "verboden voor onbevoegden" maar wie die onbevoegden zijn dat weet ik eigenlijk ook niet.

kaartje afstandmeten.nl

10 januari: rondje Zuidlaardermeer: schaatsen!

Kris op het Zuidlaardermeer Vanochtend B. terug uit het ziekenhuis naar huis gebracht, en 's middags genoten van het ultieme schaatsweer: zonnig, 0 graden, en weinig wind. Met Kris en Petri rijden we een rondje over het Zuidlaardermeer. Magnifiek.

kaartje afstandmeten.nl

Kris en GJ op het Zuidlaardermeer

Petri en Kris op het Zuidlaardermeer Zuidlaardermeer
Koek en Zopie op Zuidlaardermeer

3 januari: van Oldehove via Winsum

Jannes de Vries: Landschap bij Wetsinge-Sauwerd (afbeelding simonis-buunk.nl)

Het is kwakkelweer. Beetje bewolkt en net boven nul. Zo nu en dan ook een paar spetters. Ida voetbalt tegenwoordig in Oldehove, en wij moeten rijden voor een zaalvoetbaltoernooi in Leens. Ik rijd mee tot Oldehove waar de voetballers instappen, en ik uit. Ik loop via Englum, Saaksum, Roodehaan, Schouwen, Schouwerzijl, Schaphalsterzijl, Schapehals, Schilligeham, Oldenziel, Winsum, Tijum, Valcum, Groot Wetsinge, Klein Wetsinge, Sauwerd, Hekkum, Wierum/Wierumerschouw en Steentil terug naar Aduard.

Vooral het stukje van Groot Wetsinge (overigens kleiner dan Klein Wetsinge) via Klein Wetsinge naar Sauwerd ken ik nog niet zo goed. En ook Sauwerd zelf is veel mooier dan je zou denken, wanneer je alleen de doorgaande weg door het dorp kent. Ook hier een ijsbaan direct naast het restant van de dorpswierde. De ijsbaan is open, al ligt er wel dooiwater op het ijs.

kaartje afstandmeten.nl

2 januari: rondje Ezinge Garnwerd

Het is prachtig weer. De zon schijnt de hele route, en het fototoestel gaat mee. Resultaat hieronder, klikken voor een grote afbeelding.

ijsbaan Den Ham (eigen foto) Ezinge (eigen foto) Ezinge (eigen foto) Reitdiepdijk met Waarhuis Aduarderzijl (eigen foto) Garnwerd (eigen foto) huize Dageraad bij Oostum (eigen foto) suikerfabriek Hoogkerk (eigen foto)

We lopen langzaam. Vooral in de eerste uren is het soms kilometers lang schuifelen: alle nattigheid van gisteren is nu weer opgevroren. Vooral de Oldijk, Allersmaweg, Middagsterweg en Antumerweg zijn hier en daar spiegelglad. Daarna dooit de zon het ijslaagje weer weg.

De tuin van borg Allersma (in eigendom van onze eigen rijksuniversiteit) is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek en ik loop voor het eerst om de borg heen. Kloostermoppen.

hoogtekaartje Antum (afbeelding www.ahn.nl)

Via Aduarderzijl en Antum naar Garnwerd. Antum is een oude wierde waarvan het grootste deel is afgegraven, maar een taartpunt is overgebleven. Je kunt aan het laagelegen land nog zien hoe de wierde zich uitgestrekt moet hebben. Zoals vaker is de wierde dieper afgegraven dan het maaiveld (in veel wierdedorpjes is daarom de ijsbaan direct naast het restant van de wierde te vinden, bijvoorbeeld in Ezinge en Garnwerd). Je kunt dit bij Antum in het landschap duidelijk zien, en het hoogtekaartje bevestigt dit: het blauwgekleurde deel van de circel is het laaggelegen afgegraven deel, en het bruine deel is het enkele meters hoger gelegen, niet afgegraven deel. Maar waarom is dat deel nooit afgegraven? Huizen staan er niet (meer?).

Vervolgens via Oostum weer terug naar Aduard. Op de hoek met de Wierumerschouwsterweg eindelijk een foto genomen van Dageraad (zie beschrijving 3 juni 2009). Vanaf die plek is ook de foto van de suikerfabriek gemaakt: als bewijs dat de campagne dit jaar langer duurt dan gebruikelijk. Dat zal wel komen omdat dit jaar de fabriek in Groningen niet meer in gebruik is, en alles dus in Hoogkerk verwerkt moet worden.

kaartje afstandmeten.nl

1 januari: rondje Piloersema Fransum

We lopen voor de rest van de familie wakker is het klassieke rondje. Bij aanvang is het nog net onder nul, maar uiteindelijk dooit het licht. 's Middags nog met Kris naar Woerden geweest om nieuwjaarswensen en een vrachtje appelbeignets naar mama te brengen. Het gaat niet zo goed met haar.

kaartje afstandmeten.nl

Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog