Gertjan's Looblog Februari 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

28 feburari: naar Wittewierum, en rondje Spijk

Kloosterkerk Wittewierum rond 1600 (afbeelding wikimedia.org)

Het belooft een heel zacht weekend te worden met temparaturen die zouden moeten gaan oplopen tot 12 graden. Het is inderdaad zacht, maar ook grijs, en de zon komt er nooit echt door. Ik loop naar het oosten, door de stad, en over de busbaan richting Kardinge (dit mag niet). Voorbij Kardinge neem ik bij Noorddijk de Stadsweg richting Ten Boer. Dit is de vroegere verbindingsweg met Appingedam (en verder?), maar er is nu weinig van over: grasweg, met fietspad er langs. De weg loopt kaarsrecht in noordoostelijke richting, net zoals alle sloten en wegen in dit gebied. Bij Ten Post verwacht ik Petri die me gaat oppikken, maar eer ze er is ben ik al in Wittewierum. Wittewierum is de plek waar zich vroeger het klooster Bloemhof bevond. Na het klooster van Aduard was Bloemhof een van de belangrijkste kloosters in het Noorden. Helaas is er nu nauwelijks meer iets van te zien

Torentje van Spijk (afbeelding rtvnoord.nl)

Samen lopen we nog een klein rondje vanuit Spijk, richting Bierum. 't Is maar een klein rondje want Petri heeft straks nog een volleybalwedstrijd. Spijk is een schattig dorpje met een wit kerkje (met carillon) dat op een eilandje staat.

Spijk (foto buitenwerf.net)

Het Torentje van Spijk (spreek uit: Spiek) is een begrip in Groningen, door het lied Het Hoogelaand van Ede Staal. Overigens wordt het eilandje van de kerk vandaag bewaakt door twee zwarte zwanen die zich hier genesteld lijken te hebben.

Aduard-Wittewierum: kaartje afstandmeten.nl; Spijk-Bierum: kaartje afstandmeten.nl

22 februari: naar Spijkerboor

Hunze bij Spijkerboor (rechtsonder); foto drentslandschap.nl

Ik loop maar een eind weg, met zoveel mogelijk de wind in de rug, want Petri belooft me 's middags weer op te halen. Eerst richting stad, en vandaar langs de Helperzoom. Een dame voert actie tegen de voorgenomen kap van een groenstrook bij het nieuwe station Europark. De bomen die op de nominatie staan gekapt te worden, hebben allemaal een geel papier met grote letters "weg" erop. De actie kan gesteund worden op de volgende website: www.petities.nl/petitie/inspraak_bestemmingsplan_station_europapark.

Verder naar Haren. Wat zijn er toch veel villa's in ons land. De ene nog groter en weeldiger dan de andere. Hier is het zo te zien nog geen crisis. Na Haren loop ik door Harendermolen en vervolgens over de zandweg de Appelbergen in, en verder naar Noordlaren en Midlaren. Vandaar langs het Zuidlaardermeer en bij De Groeve sla ik rechtsaf om via kleine landweggetjes naar Spijkerboor te lopen: een klein dorpje aan de Hunze.

kaartje afstandmeten.nl

21 februari: via Roden naar Helperbad

Vistrap in Peizerdiep bij Roden (Sterrebos); foto gemeentenoordenveld.nl

Een heerlijke dag om te lopen. Ik vertrek 's ochtends, en loop met een flinke omweg naar het Helperbad (Groningen Zuid) waar Kris en Ida 's middags een zwemwedstrijd hebben. Voor Ida is het weer de eerste wedstrijd nadat ze anderhalf jaar niet heeft gezwommen.

Ik loop eerst richting Den Horn, en verder naar Oostwold. Bij Oostwold kun je aan een brede sloot nog zien waar vroeger De Gave liep: de verbinding over het water van Groningen naar Leeuwarden. Je ging dan via Oostwold en verderop rechts over het Lettelberterdiep naar Briltil, en vandaar over het oude Kolonelsdiep... Ik loop van Oostwold over de A7 naar Lettelbert en Midwolde. Bij Midwolde loop ik binnendoor via de lanen van Nienoord naar Leek. Verder naar Nietap en dan over de Natuurschoonweg en verder door het bos naar Roden. Dwars door Roden (saaie plaats waar het altijd zondag is) en bij Mensinghe loop ik op over bospaden in de richting van een klein bruggetje (met vistrap) over het Peizerdiep, plaatselijk bekend als Sterrebos (zie foto). Over kleine landweggetjes naar Peize en vanaf Peize door de Peizermaden naar Groningen. Dit blijft een prachtig gebied om te lopen!

Tegen drie uur bereik ik het Helperbad, waar ik Kris een flink pr zie zwemmen op de 100 vrije slag. Daarna moet Ida, 200 vlinder, want vlinder is haar slag, en 200 meter om helemaal stoer te zijn. Ze houdt het vol, en moet direct na afloop ook nog 50 meter vrije slag in de estafette zwemmen. Die is lekker moe vanavond!

kaartje afstandmeten.nl

15 februari: rondje Piloersema Fransum

Om kwart over acht op pad, het sneeuwt lichtjes, nadat het vanacht alweer gevroren heeft. De winter duurt lang dit jaar. Ik ben al vroeg op pad, omdat we vanmiddag naar Cor gaan. Dat zal wel gek worden: voor het eerst naar opa zonder dat oma er is...

kaartje afstandmeten.nl

14 februari: rondje vanaf Punt van Reide

Kerkhof van Oterdum

Ik loop vandaag een rondje vanaf de punt van Reide. Dat is aan de Eems/Dollard, tegenover Emden. Ik loop richting Delfzijl. Eerst langs de zeedijk naar Termunten, Termunterzijl, en Borgsweer. Al heel snel is de industrie in de verte te zien, en het duurt ook niet lang of ik zit temidden van de industrie. Een heel apart plekje is het kerkhof van Oterdum. Op deze plek (km 9) lag tot ongeveer 1970 het vissersdorpje Oterdum, waar helemaal niets van over is, behalve een aantal zerken van het kerkhof die hier op de zeedijk opnieuw zijn geplaatst.

Hierna beland ik midden in de chemische industrie. Vlak voor Delfzijl draai ik linksom richting Weiwerd. Ook een dorpje dat plaats heeft moeten maken voor de oprukkende industrie, maar hier is de oude wierde nog wel aanwezig. Ook zijn er nog een paar huizen over.

kaartje afstandmeten.nl

8 feburari: naar Bedum (ter Laan) en rondje Eenum

Het is zonnig maar koud. Ik loop eerst in mijn eentje naar het oosten, dus voor de wind. Na twee uurtjes haalt Petri me op (ter hoogte van het buurtschap ter Laan, net voorbij Bedum). We rijden via Loppersum naar Eenum om samen nog een rondje te lopen. Het is harder gaan waaien en de wind is ijzig. Ook zien we in de verte hier en daar buien voorbijtrekken. Dus we passen het plan aan, en lopen vanaf Eenum een rondje via Zeerijp, maar niet meer naar Loppersum.

Naar Bedum: kaartje afstandmeten.nl

Rondje Eenum: kaartje afstandmeten.nl

Eenum Eenum (gezien vanaf Kinkhorn)

7 februari: rondje Feerwerd Ezinge

hoogtekaartje rond Feerwerd

Ik ben al 's ochtends op pad, want vanmiddag moet ik klokken bij de zwemwedstrijd van Kris in Stadskanaal. Het is natuurlijk niet meer zo lekker voorjaarsachtig als gistermiddag, maar ik heb geluk: op de heenweg is er nauwelijks wind. Later gaat het een beetje waaien uit noordwestelijke richting dus dan heb ik de wind meest in de rug.

Reliƫf rond Feerwerd is wonderlijk. Rond de molen, ten zuiden van het kanaal, zijn sommige stukken nog hooggelegen, maar de rest is blijkbaar ook weggegraven wierde. De naam van de molen, Joeswert, suggereert natuurlijk ook dat hier (nog) een wierde lag. Ook ten noorden van Feerwerd is een deel weggegraven. Ook wonderlijk is, dat het kanaal eigenlijk dwars door Feerwerd is gegraven, je zou denken dwars door de wierde, maar wellicht was het eerder tussen de twee wierden door.

kaartje afstandmeten.nl

6 februari: naar Winsum, Stitswerd, Usquert, Noordpolderzijl

kerkje Stitswerd (foto rna-project.org)

Mama heeft het tot afgelopen woensdagavond volgehouden. Tegen tien uur is ze overleden. Gisteren ben ik de hele dag in Woerden geweest, onder andere adressen op de enveloppen voor de rouwkaarten schrijven. De begrafenis is maandag.

Vandaag is prima weer om te lopen. Minstens een graad of tien, en de zon schijnt geregeld. De winteruitrusting (sjaal, muts, handschoenen) kan thuis blijven, en de pet gaat eindelijk weer eens op. Ik loop naar Winsum. Vandaar over een weggetje dat ik nog niet kende naar Onderdendam. Verder naar Stitswerd, ook al onbekend terrein. Stitswerd is een aardig klein wierdedorpje, met een opvallend geel kerkje. Verder naar het noorden ken ik de meeste delen van de route wel. Vlak voor de grote vuilstortplaats naar rechts richting Usquert via het buurtschap Westerhorn. Vanaf Usquert naar de Noordpolder, en ik ben eerder in Noordpolderzijl dan Petri, die me ophaalt.

Zielhoes Noordpolderzijl (foto www.rtvnoord.nl)

We eten nog een broodje in het Zielhoes, waar we genieten van de conversatie van de vaste stamgasten (gemiddelde leeftijd 85 jaar). Een iets jongere man (60?) komt wat later binnen en blijkt de kleinzoon van een of andere winkelhouder van vroeger, die de opa's nog wel gekend hebben. Een van de opa's zegt dat hij nog een rekening heeft uit 1915 van die winkelhouder. "En nog steeds niet betaald?" vraagt een andere opa. De hele stamtafel schuddebuikt van het lachen.

kaartje afstandmeten.nl

3 februari: rondje vanaf Woerden naar Kanis

Kamerikse wetering

Ik ben in Woerden, mama is heel ziek. Er is steeds iemand van de kinderen bij, en Cor is er natuurlijk ook. 's Middags komen Anke en Joost direct vanaf Schiphol van hun afgebroken cruise langs. Terwijl zij bij mama zijn, loop ik een rondje door de Woerdense polders. Het is eindelijk weer eens lekker weer om te lopen: bijna geen wind. Bij terugkomst blijkt mijn laptop een wireless netwerk op te pikken. Ik ben een van de buren hier dankbaar... Cor denkt dat het de baron boven is, wiens netwerk we misbruiken.

Ik kan dus nu live verslag uitbrengen van het ziekbed. Ze is wat rustiger dan afgelopen zondag. En zo nu en dan een helder moment. Ze wist de dokter vanochtend ook te vertellen dat haar zoon er was. Na zulke momenten zakt het dan weer wat in. Ook ziet ze soms dingen die er niet zijn, zoals teksten op het plafond, of een brievenbus... Verder kunnen we lang niet alles verstaan wat ze zegt.

kaartje afstandmeten.nl

1 februari: rondje Fransum Piloersema

Als ik 's ochtends tegen half negen vertrek, is het net met sneeuwen begonnen. In het open veld is het meer een sneeuwstorm. Het blijft sneeuwen, en "mothagelen'' (sneeuw die je op je kapuchon hoort neerkomen). Plotseling, op de oprijlaan van Piloersema, is het alsof iemand de gordijnen opendoet. De zon komt erdoor, het stopt met sneeuwen, en de hemel is ineens onbewolkt. Het is even magnifiek.

kaartje afstandmeten.nl

Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog