Gertjan's Looblog Maart 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

23 maart: rondje vanaf Helperbad Paterswoldsemeer

Ik loop een rondje nadat ik Ida heb afgezet bij het Helperbad. Het is nog donker om kwart voor zes, maar de vogels maken al flink kabaal. Het wordt snel licht.

kaartje afstandmeten.nl

22 maart: naar Donderen

Gisteren niet gelopen, want Petri moet werken, en er moet gereden worden voor voetbal, en geholpen bij de zwemwedstrijd. Eerst 's ochtends met Ida mee, voetballen met OKVC tegen Holwierde. Meisjescompetitie, 7 tegen 7 op een half veld. Ida staat achterin, maar ze maakt na een lange rush en mooie combinatie de 1-0. Die stand blijft een tijdje staan. Als het eenmaal 2-0 wordt, is de spanning er snel af, en wordt het zelfs 8-1. Op de terugweg komen we Rik tegen die met zijn team een bekerwedstrijd speelde, vierde ronde. Ze hebben met 5-0 gewonnen van Niekerk, terwijl ze eerder in de competitie tegen Niekerk nog met 5-3 verloren.

's Middags naar zwembad in Zuidhorn voor een 100m-wedstrijd. Kris doet niet mee want hij is sinds gisteren ziek: buikpijn en overgeven. Ida doet wel mee, en zij wint - bij afwezigheid van enkele toppers die in Eindhoven een wedstrijd hebben - met overmacht de medaille-afstand, de 100m wisselslag.

Vanochtend dus de hoogste tijd om zelf te sporten. Ik loop naar het zuiden en spreek met Petri af, dat ze me ophaalt waarna we nog een rondje gaan fietsen in de buurt van Diever.

De wandeling voert eerst langs het Aduarderdiep waar volgens Google Maps het fietsbruggetje naar Leegkerk al klaar is; dit klopt zoals gewoonlijk niet. Papieren kaarten zijn altijd te oud: nieuwe wegen ontbreken. De moderne electronische kaarten hebben het omgekeerde probleem, in ieder geval Google Maps: objecten die alleen nog maar gepland zijn, staan er vaak maanden te vroeg op. Van de zomer leidde een door Google Maps berekende route al door een nog te bouwen rondweg van Parijs. Dicht bij huis dus een vergelijkbaar voorbeeld.

Voorbij Hoogkerk over de Roderwolderdijk langs de bakboerderij en de rotzooi van boerderij de Mosterdpot. Over het bruggetje over het Peizerdiep richting Peize. Dit gebied gaat gebruikt worden om na een periode van zware regenval het water te kunnen bergen, het gebied kan dan onder water komen staan. Is het om die reden dat de provinciale weg hier verhoogd moet worden? Door Peize naar de Peizerpol en over de klinkerweg met eiken aan beide kanten verder door het Drentse land via Winde en Bunne. Vlak voor Donderen haalt Petri me op.

lopen: kaartje afstandmeten.nl; fietsrondje: kaartje afstandmeten.nl

Fransum van Abramine W. Schreuder (afbeelding artdunord.nl)

20 maart: rondje Fransum Den Ham

Al weer een prachtige stille avond met rode zonsondergang. Gisteren overigens ook, maar toen was er geen tijd voor een wandeling vanwege mijn bijbaantje hier in huis als taxichauffeur voor de kinderen. Ook morgen heb ik weer een druk programma met voetballen van Ida in Godlinze (ja daar was ik vorige week nog) en 's middags helpen bij de zwemwedstrijd van Ida en Kris.

kaartje afstandmeten.nl

18 maart: rondje Fransum Piloersema

Het eerste rondje door de week 's avonds na het eten. Vorig jaar de primeur op 19 maart, dit jaar een dagje eerder. Het is dan ook prachtig helder weer met flink wat zon. Vanaf Fransum zie ik de zon ondergaan precies naast Piloersema. De schapenwolkjes worden fel rose gekleurd. De winter is dus wat mij betreft voorbij!

kaartje afstandmeten.nl

15 maart: rondje Garyp Earnewald

Jan Durkspolder met Amerikaanse molen (foto afanja.nl)

Het miezert hier in Groningen terwijl de weersverwachting spreekt van zonnige perioden in het westen. Dat is dus duidelijk: ik moet een rondje lopen in Friesland, toch een uurtje westelijker. Inderdaad is het daar droog. Ik parkeer de auto in Garyp om een rondje te lopen rond Earnewald - het natuurgebied Alde Faenen. Begin jaren negentig heb ik hier een aantal keren prachtig geschaatst. Met Gosse, maar ook met Petri (en Rik en Ida op de slee). Nergens heb ik ooit mooier geschaatst dan hier.

Vandaag verkennen we (ahum, verken ik - zo beter Lieke?) dit gebied dus te voet, al kun je te voet lang niet overal komen. Het is wel mooi, al is het nog te vroeg in het jaar voor de vele pontjes die in dit gebied 's zomers voor fietsers en wandelaars beschikbaar zijn. Het voordeel is natuurlijk wel dat het nu veel rustiger is: er zijn geen toeristen en ik kom ook niet veel mensen tegen. Ook zijn er niet al te veel patserige watersporters.

Vanuit Garyp gaat het eerst pal tegen de wind in naar het prinses Margrietkanaal (pontje naar Suawoude vaart ook nog niet). Ik volg het kanaal enkele kilometers tot de Lange Sleat waar ik linksaf sla, nog steeds een schelpenpad langs het water. Dit pad leidt tot Earnewald. Ook hier nog geen pontje dus ik moet om It Wiid heenlopen, en door het bungalowpark. Dan wordt het prachtig: door de Jan Durkspolder, en langs de Wijde Ee.

Het laatste stuk van de route is veelal tegen de harde wind in, en weinig beschutting tot aan de buurtschap Sigerswald waar een merkwaardig fietsviaductje (met stoplicht voor auto's) onder de N31 terugleidt naar Garyp.

kaartje afstandmeten.nl

14 maart: rondje Bierum Losdorp Godlinze 't Zandt Awerd Krewerd Holwerd Watum

kerkje Bierum (foto vomhimmelhoch.nl)

Om half negen zet ik Petri af op het station want ze gaat een weekendje naar Antwerpen. Ik rij door naar Bierum en loop daarvandaan een rondje door het wierdenlandschap van het Hoge land. De oude wierdendorpjes liggen hier vlak bij elkaar. Ik loop eerst naar Losdorp en dan naar Godlinze. Mooi dorpje, maar dan zie ik het complex van Santanera, mineraal therapie (sic). Dan herinner ik me vaag het verhaal van een Italiaan (?) die miljonair (?) is geworden door steentjes te verkopen. Er was ook nog een link met de voetbalclub waar het fijne me van ontschoten is. Later valt me wel op dat Santanera inmiddels de club van buurdorp Holwierde sponsort... Er is van alles terug te lezen op Wikipedia.

Het volgende dorp, 't Zandt, heeft ook al de landelijke pers gehaald, maar vandaag is er van brandjes niets meer te merken. Het is een deprimerend dorpje, met voormalige winkels en heel veel te koop staande huisjes. We lopen verder richting Leermens, maar voor Leermens gaan we linkaf via het buurtschap Lutjerijp en we volgen een of andere lange-afstandwandeling. Met een bruggetje over het Godlinzermaar en via Arwerd en Krewerd onder de nieuwe N33 door naar Holwierde. Dit is een wat groter dorpje, zelfs met nieuwbouw. Via Nansum naar de Eems en dan volgen we de dijk een tijdje, tot we uiteindelijk bij Hoog Watum terug naar Bierum lopen.

kaartje afstandmeten.nl

13 maart: rondje Niehove

Niehove door Abramine W. Schreuder (afbeelding www.artdunord.nl)

Het is aardig weer en ik besluit een paar uur eerder vrij te nemen. Ik begin tegenwoordig toch bijna elke dag al voor acht uur of zo! Ik loop naar Niehove en terug. Ik ben tegen het einde veel vermoeider dan anders. Toch het vroege opstaan dat tol eist?

Roosbeef (afbeelding wikivisually.com)

Laatste stukje de Ipod opgezet. Nog steeds veel balkan. Ook Nederlandstalig: Roosbeef, zoals aangeraden door Tim. Deze band speelt vanavond in Groningen.

kaartje afstandmeten.nl

8 maart: rondje Ee

bescherd dorpsgezicht ee

Zonnig, harde wind. Ik loop een rondje vanaf Ee, en neem het fototoestel mee omdat het zo helder lijkt. We doen rustig aan na de vermoeienissen van gisteren.

kaartje afstandmeten.nl

Ee Walddyk ten zuiden van Ee

Malegraafsgat: restant van dijkdoorbraak Walddyk boerderij in polder de Zwemmer

7 maart: rondje Grijpskerk, Visvliet, Stroobos, Surhuizermieden, Peebos, Buikstede

Na een zeer grijze en natte week schijnt vanochtend zowaar de zon. Ik loop eerst naar Grijpskerk en zie daar nog een uurtje van de voetbalwedstrijd van Rik. Ze winnen in een goede wedstrijd met 0-2. Vandaar verder naar Visvliet, en over een fietspaadje langs de Fries-Groningse grens naar Strobos. Verder naar de Surhuistermieden en dan linksaf naar Peebos. Hier raak ik verzeild in een georganiseerde wandeling van de FLAL (Friese lange afstandlopers?) die, blijkt even later, een wandeling georganiseerd hebben van 40 km met eindpunt in Lutjegast. Ik volg deze wandeling een flink stuk, en dat gaat lekker, want ik kan van groepje naar groepje lopen; er zijn dus steeds mikpunten om in te halen. Na km 32 gaat de wandeling linksaf, en ik loop rechtdoor over de Casper Roblesdijk, ten noorden van Grootegast, en dit eerste stukje had ik nog niet eerder gehad. Vandaar is het bekend terrein, maar mooi langs de molen "De Eendracht" en de Grootegaster Tocht naar Westerzand. Binnendoor naar het kanaal (Buikstede), en dan nog elf kilometer rechttoe rechtaan langs het kanaal, waar de kilometerbordjes steeds aangeven hoe ver het nog is.

kaartje afstandmeten.nl

1 maart: rondje vanaf Noorden naar Zwammerdam, De Meije

Nieuwkoopse plassen (afbeelding noordzuidnieuwkoop.nl)

Vanmiddag heb ik met broer en zussen bij Cor in Woerden afgesproken om nog wat spullen te verdelen. Ik wil voor die tijd nog een rondje lopen in de buurt van Noorden, bij de Nieuwkoopse plassen. In Noorden heeft mijn vader nog voor zijn trouwen nog een tijdje les gegeven op de lagere school. Dat moet zo rond 1950 geweest zijn. Later kwamen we ook nog wel eens in Noorden. Ik heb vage herinneringen van een dagje naar Noorden in de zomer waarbij de zusjes van de aanlegsteiger in het water sprongen. Ik kon toen denk ik nog niet zwemmen. Later ben ik ook wel met mijn vader samen naar Noorden geweest om te gaan vissen. Om vier uur 's ochtends op, met de auto naar Noorden (vanuit Culemborg) en dan een roeiboot lenen van - blijkbaar - kennissen en de plas op. Mijn vader ging dan snoeken en ik zal ook wel een hengeltje hebben gehad. Brood mee. Kerktoren van Noorden (foto kanoroutes.nl)

Het gebied is nog steeds prachtig, en ook het weer werkt mee. Wel ligt Noorden vandaag precies onder de aanvliegroute van Schiphol, maar gelukkig blijven de vliegtuigen vanochtend wel in de lucht. Ik loop richting Nieuwkoop. In het centrum van Noorden zie ik achter de nieuwe school iets wat lijkt op een oude school. Heeft pa daar les gegeven? De weg loopt ten noorden van het plassengebied. Huizen aan beide kanten. De huizen aan de kant van de plassen lijken wel gebouwd op platte schuiten. Het waternivo is hier blijkbaar heel constant want met een paar decimeter meer water zou alles al over lopen. Voorbij Noorden heb je naar rechts prachtig uitzicht over de polder, die hier wel heel laag ligt. Deze polder moet toch wel minstens vijf meter onder NAP liggen, want het waterpeil van de plassen ligt al onder NAP, en de polder ligt hier meters lager.

In Nieuwkoop buigt het doorgaande verkeer af, en ik loop rechtdoor door het kleine oude centrum, met enkele mooie gebouwen uit het begin van de zeventiende eeuw. Na het centrum gaat de bebouwing langs de rand van de plassen nog een tijdje door. Ook zijn er nog sporen te vinden van de recente schaatsperiode, toen met name in dit gebied zeer veel schaatstochten werden georganiseerd (bij terugkomst in Noorden zie ik ook nog bordjes die waarschuwen tegen het onbetrouwbare ijs...). Ik weersta de verleiding om linksaf te slaan over het Meijepad dat dwars door de plassen naar de Meije loopt (waar ik nochtans wel naar toe wil, maar dan met een omweg via Zwammerdam). Ik loop over de Ziendeweg, prachtig uitzicht over de polders richting Alphen aan de Rijn met verscheidene molens. Pietje Potlood (foto Borisvanderham.nl)

Bij Zwammerdam een klein stukje langs de Oude Rijn en dan weer terug via De Meije. Dit is een smal bochtig weggetje dat even verderop het riviertje de Meije volgt. Dit dijkje volg ik wel tien kilometer, en er is geen stukje recht. Op een gegeven moment zie ik de bekende watertoren (Pietje Potlood), maar door het gedraai en gekeer ben ik de toren steeds weer kwijt. Achter de ramen hangen posters om - blijkbaar - te protesteren tegen plannen om het waterpeil in dit gebied te verhogen: Stop de kolder, geen moeras in onze polder. De tekst is gezet in de vorm van de watertoren. Zie koeienwillenwei.nl. De gekozen domeinnaam is een beetje merkwaardig. 't Klinkt toch ook een beetje als "wij willen koeien (en geen andere natuur)"...

Bij het begin van de Bosweg wil ik eigenlijk naar links om via de Hollandsekade terug te gaan, maar dit weggetje is afgesloten met grote hekken, dus ik loop rechtdoor langs de Boschwetering en dan terug naar de auto bij Noorden.

kaartje afstandmeten.nlReacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog