Gertjan's Looblog April 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

16 april: rondje vanaf Houwerzijl

voormalig station Leens (foto home.planet.nl/~schif026/)

Het is opnieuw warmer dan in Malta, maar 't schijnt dat de regen uit het zuiden onderweg is. Ik loop 's avonds een rondje vanaf Houwerzijl - een typisch noord-Gronings dorpje met oude huisjes en blijkbaar nogal wat ateliers. Beetje hippie-achtig. Ik parkeer naast de Theefabriek. Dit theemuseum is mooi gerestaureerd, maar het terras is nu blijkbaar gesloten. Aan de overkant van het Reitdiep ziet het gemaal Electra er van deze kant gezien indrukwekkend uit.

Het landschap van dit deel van Groningen is alweer een beetje anders dan rond Aduard. Iets grootschaliger en rechtlijniger, en meer akkerbouw. Er wordt door de boeren vanavond nog hard gewerkt, o.a. aardappels poten (?). Bij Douwen ('t Stort) drie reetjes op de akker. Veel vogels opnieuw. De waterlopen zijn hier blijkbaar allemaal kortgeleden uitgebaggerd. De bagger ligt op de akkers zo'n vijf tot tien meter breed langs de oever.

Aan de noordkant van de N361 (weg naar Lauwersoog, over het voormalige spoortraject Winsum-Zoutkamp) zijn hier en door ook mooie velden van tulpen. De felle kleuren doen kunstmatig aan. Vanaf de weg van Kruisweg naar Leens mooi uitzicht op het voormalig station Leens. Terug door Leens, mooi straatje over de wierde met kerk en enkele grote oude huizen/boerderijen die aan de westkant van het dorp direct aan de landerijen grenzen. Dan verder opnieuw langs de Leenstertillen, en snel terug naar Houwerzijl want het wordt al donker.

kaartje afstandmeten.nl

15 april: rondje Fransum Piloersema

Het houdt niet op met de wonderschone voorjaarsavonden. Er lijkt voorlopig dus weinig reden om naar Malta te gaan... Nieuwe oprijlaan bij Piloersema, toegangspoort ligt tijdelijk naast de weg.

kaartje afstandmeten.nl

13 april: rondje vanaf Donderen

tjasker (molen) in het Bolleveen bij Zeijen (foto commons.wikimedia.org)

En nog zo'n mooie voorjaarsdag. Na paasdagen met familiebezoek hebben we vanmiddag vroeg gegeten en dus heb ik nog tijd voor een flinke wandeling in de vroege avond. Ik loop vanaf Donderen en het wordt een heel mooi rondje, ook met nogal wat niet verharde wandelpaden! De bomen zijn allemaal weer groen aan het worden en er zijn veel bomen en struiken met witte of rose bloesem.

In Zeijen kom ik langs de bult met snoeihout voor het paasvuur. Het is heel heiig en als ik terug richting Donderen loop begint het al wat te misten, en ruik je de brandlucht. Dat zal dus wel veel smog geven vanavond...

kaartje afstandmeten.nl

11 april: rondje Feerwerd Ezinge

Ooievaars op de Abdijkerk

Opnieuw prachtig weer. Vanochtend met Ida naar Hoogeveen, voor de sprintwedstrijd. Ida wordt tweede, en plaatst zich voor de finale, een 100 meter wisselslag, waarop ze haar eerste PR in twee jaar haalt. Per sms verneem ik dat Rik van aartsrivaal en koploper Zuidhorn heeft gewonnen, 3-2! Hij had eerst zelf de penalty veroorzaakt (geheel onterecht natuurlijk) waardoor de Zuidhorners op 1-0 kwamen. Zodra ik thuis kwam, Kris weggebracht naar zijn zwemwedstrijd (hij is net terug: PR op 50 vrij), terwijl Petri een volleybalwedstrijd heeft. En dan is het tijd voor een rondje. Mooie stille avond. Eerste kikkers, eerste luchtballon. Eerste muggen. Over een weekje zit ik op Malta...

De foto is van twee ooievaars die deze weken dachten zich op de abdijkerk te gaan nestelen. Maar de duiven waren het er niet mee eens.

kaartje afstandmeten.nl

10 april: rondje Roderwolde Paterswolde

Peizermaden (foto www.racm.nl)

Goede vrijdag met prachtig weer. In korte broek en t-shirt naar het zuiden, want daar komt de wind vandaan. 't Is zo mooi weer dat Petri zelfs met de fiets naar Bedum is, een unicum! Even voor Roderwolde komt een auto achterop die afremt: vader en zoon Berrelkamp die me een lift aanbieden maar wel weten dat ik voor de lol loop...

Bij Peizerpol nog even gekeken of het rijmpje ("laat koeien loeien ...", zie de Looblog van februari 2008) er nog hangt. Gelukkig wel!

Terug over de Drentse Dijk door de Peizermaden, en verder door Hoogkerk. Zeeuwse bolussen gehaald bij de AH voor het laatste stukje...

kaartje afstandmeten.nl

8 april: rondje Den Horn

kaartje afstandmeten.nl

6 april: rondje Paddepoelsterbrug

kaartje afstandmeten.nl

5 april: rondje naar Groot Wetsinge

Duco D. in typerende pose (foto Jelmer de Jong) Gezich op Groot Wetsinge - Jannis de Vries (afbeelding server1.stoneartserver.net/~hofsteenge

We zijn weer thuis. Vandaag een rondje gefietst met Petri en na het eten genoten van de mooie stille avond door naar Groot Wetsinge te lopen. Vlak voor Framsumervoorwerk kom ik Duco D. met vriendin tegen. Veel vogels. Mooie laagstaande zon. Nog geen kikkers en ook nog geen luchtballonnen. Vlak voor Groot Wetsinge een mooi doorkijkje naar het door de zon verlichte witte torentje van Westerdijkshorn.

De taxichauffeur die me gisterenmorgen in Athene van het hotel naar het vliegveld bracht, wees naar de mooie zonsopgang, en zei dat die nergens anders zo mooi was (en dan het best te bewonderen vanaf Kaap Sounion, even ten zuiden van het vliegveld). Maar dat geloof ik natuurlijk niet. Ik denk dat de zonsopgang/zonsondergang het mooiste is in Middag Humsterland.

kaartje afstandmeten.nl

3 april: rondjes Hydra

Vandaag al vroeg uit bed om de boot van 08.00 naar Hydra te halen. En dat is gelukt. Met zo'n grote speedboot ben je in ongeveer anderhalf uur in een hele andere wereld: geen auto's, geen wegen. Alles gaat met ezels, en buiten het dorp zijn er alleen ezelpaden. Richtingbordjes zijn er niet, de kaart is heel slecht, en de GPS heeft ook niet alle paden. Het is dus lastig orienteren, en aan de resulterende route met vele stukjes dubbel kun je dat wel zien.

Hydra zelf, de plaats waar de boot aankomt, is een prachtig mooi havenstadje met witte huizen en een wirwar van kronkelende straatjes en trapjes. Buiten het plaatsje is er bijna niets, behalve een aantal kerkjes, en wat los verspreid liggende huisjes. En veel natuur met prachtige uitzichten. Ik ben van 10 uur 's ochtends tot 20.25 uur (laatste boot) op het eiland, en heb bijna de hele tijd gelopen afgezien van enig terrasbezoek. Mijn hals, nek en armen zijn vuurrood... Toch was het niet eens zo warm (of wellicht daarom: als het warm was geweest had ik het niet zo lang volgehouden).

kaartje afstandmeten.nl

Vanuit de boot bij vertrek Vanuit de boot bij Poros(tussenstop)

Hydra Hydra (met de zelfontspanner)

Hydra Hydra

Hydra Hydra

Hydra Hydra

2 april: rondje door centrum Athene

kaartje afstandmeten.nl

31 maart: naar Ymittos Oros

Ik loop de stad uit in zuidoostelijke richting om daar de grote bergrug te beklimmen die de stad van het vliegveld scheidt. Ik heb deze keer meer geluk met het kiezen van de route. Al snel loop ik langs een vrij rustige weg, over de campus blijkbaar van de technische universiteit of iets dergelijks. Aan het eind van de campus loop ik onder de snelweg door en dan begint iets van een natuurpark (alles in het Grieks dus ik weet niet precies hoe of wat), en ik loop in het bos. Ik loop steeds omhoog. Het is hier heel wat mooier en stiller dan beneden in de stad. Ik loop over een nieuwe asfaltweg, dus het is nooit echt heel erg stijl. Er zijn bijna geen auto's (later blijkt waarom).

De hoogtemeter vertelt me hoe ver ik nog moet, want ik heb op de kaart gezien dat ik tot 1026 meter moet klimmen. Op 400 meter ligt een grappig cafeetje met terras. De uitzichten zijn mooi, al is vandaag wel de beroemde Atheense smog van de partij (volgens Valia is dat zand dat uit Afrika komt gewaaid). Op de vele verbredingen bij uitzichtpunten kun je aan de troep zien dat de Griekse jeugd hier 's avonds met de auto heen gaat voor hun avontuurtjes.

Rond 700 meter zijn er geen bomen meer, en wordt het terrein steeds rotsachtiger en kaler. De vele zendmasten die boven op de top staan komen langzaam dichterbij. Als ik bijna bij de top ben kom ik bij een bord dat aangeeft dat dit verboden terrein is, en fotograferen verboden. Dit blijkt dus een doodlopende weg, wat het gebrek aan verkeersdrukte verklaart. Ik loop nog even door. Nog meer verboden toegang borden. Even verder wordt ik door twee gewapende soldaten teruggestuurd: "This is military area. You have to go back." De hoogtemeter geeft 988 meter aan...

Ik loop dezelfde weg terug en sla drank in bij het cafeetje beneden. Het is vandaag veel warmer dan eerder deze week. Het lijkt erop dat de zomer hier is begonnen...

kaartje afstandmeten.nl

Natuur buiten Athene De asfaltweg naar boven

bijna boven de top van de berg is militair terrein

29 maart: naar Piraeus

's Middags:

Aan het eind van de middag ga ik naar het conferentiecentrum om in te checken. Het is een enorm gebouw, eigenlijk normaliter voor muziek bedoeld, met de naam Megaro. Daar onmoet ik nog drie Groningers (Barbara, Jelena, Martijn) en met zijn vieren lopen we naar de Plaka om te drinken en eten. We belanden op een terras waarvan het restaurant in een van de reisgidsen wordt geroemd om de lam souvlaki, dus dat staat vanavond op het diner. Die lam souvlaki is inderdaad prima!

kaartje afstandmeten.nl

visser in Piraeus

's Morgens:

Vandaag nog een dagje vrij, en ik besluit naar zee te lopen. Dat wil dan zeggen de havenstad Piraeus die tegen Athene aan ligt. Ik ben nog niet zo erg onder de indruk van de schoonheid van Athene. Te veel honden en te veel hondenpoep. Ook veel afval en rommel langs de straat. En dan ook nog eens te veel auto's. Ook sinaasappelbomen, citroenbomen, olijfbomen, eucalyptus, palmen en een enkele mandarijnenboom. Goed, dat is de eerste tien kilometer, en dan ben ik zo'n beetje bij Piraeus. Het eerste haventje, Mikro Limano, is leuk. Kleine scheepjes en een heleboel restaurantjes aan de waterkant een enorme glaswand. Hier ga ik straks terug voor middageten.

Daarna nog meer kust en haventjes. En een overgelopen riool met enkele vierkante meters diaree midden op straat waar de auto's doorheen rijden. Geparkeerde auto's zitten onder de spetters. Hoe zou het hier zomers bij veertig graden ruiken? Aan de noordkant liggen enorme hoeveelheden enorme veerboten. Hier vertrekken de veerboten naar de beroemde Griekse eilanden. Ik loop binnendoor naar het eerste haventje en krijg een flink bord vis. Lekker!

Na het eten (de stijfheid valt mee) moeten we weer terug. Goed opletten, want volgens Valia is het gebied ten noorden van de verbinding Piraeus-Athene niet vertrouwd. Het is meest rommelige industrie, en heel prettig lopen is het niet. Ik ben blij dat ik terug in de bewoonde wereld ben. Al snel raak ik in het centrum verzeild met net als gisteravond enorm veel Afrikanen die leren tassen willen verkopen en verder nog een heleboel andere verkopers van allerlei troep (in mijn ogen). Via het Syntagmaplein terug naar het hotel.

kaartje afstandmeten.nl

Piraeus Piraeus

28 maart: rondje Akropolis

Vandaag in Athene aangekomen voor de EACL. Direct omgekleed om nog voor het eten een rondje te kunnen lopen want er was niet veel tijd. Vanaf het hotel naar de Akropolis en weer terug, en daarna lekker gegeten met een aantal bekenden.

Ik heb ook fototoestelletje bij me om wat foto's te maken, maar geen snoertje met de juiste verbinding om deze te uploaden. Het wordt dus volgende week om mijn eigen impressies te kunnen bekijken...

Stadion Athene Akropolis

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Maart 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog