Gertjan's Looblog Mei 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: rondje Beswerd

kaartje afstandmeten.nl

Gisteravond was het muziekfeest van George ten huize van Leonie. Veel muziek. Heel leuk, maar vanochtend daarom nog een beetje brak. Eerst ook nog wat in de tuin gespit, maar vanmiddag toch nog een rondje.

Bij de mooi gerestaureerde boerderij (project van Wilfred van de Hoek) op Fransumer Voorwerk komt een vrouw naar de weg met een stukje meloen. Je bent zo fanatiek aan het wandelen, ik denk, jij krijgt een stukje meloen! Lekkere meloen, en alle pitjes er netjes uitgehaald.

30 mei: rondje Noorderhoogebrug Koningslaagte

Koningslaagte

Ik loop naar Steentil, want die zou vanaf 25 mei voor autoverkeer afgesloten zijn, met een fietsbruggetje voor fietsers en wandelaars. Maar de aannemer is blijkbaar nog niet zover, want de auto's mogen er nog over, en het fietsbruggetje ligt op de oever te wachten. Verder in de richting van Koningslaagte. Bij de Paddepoelsterbrug is een viertal natuurliefhebbers met grote telelenzen de berm aan het fotograferen. Het blijkt dat men een nachtvlindertje heeft gespot, een dikkopje (???). Volgens internet hebben die kleine vleugels, een groot lijf en een dikke kop... Ik zie er niets bijzonders aan.

Vanaf Noorderhoogebrug loop ik langs en door het gebied dat Koningslaagte heet. Mooi gebiedje waar vroeger de Hunze door liep. De gelijknamige molen wordt soms nog gebruikt om de polder te bemalen en overtollig water naar de Oude Aa te pompen. Dit gebied wordt bedreigd door plannen om een nieuwe autoweg aan te leggen van Winsum naar de stad (N361). Schandalig, er is natuurlijk helemaal geen nieuwe weg nodig, als je bedenkt dat de inwoneraantallen van de dorpen ten noorden van de stad niet groeien maar krimpen. Schoften zijn het!

kaartje afstandmeten.nl

28 mei: rondje Noordhorn Fransum

Plotseling toch weer een prachtige avond. Zonnig, noordwestelijke wind, en kraakhelder. Veel vogels. Hertje tussen Fransum en de boerderij van Harkema dat zich goed laat zien - maar met het kleine fototoestelletje dat ik bij me heb is het toch lastig dit op de foto zichtbaar te maken.

kaartje afstandmeten.nl

Aduard vanaf Meedenerweg

27 mei: rondje Piloersema Fransum

Na weken van goed weer is het weer in de nacht van maandag op dinsdag op spectaculaire wijze omgeslagen met verschrikkelijke onweersbuien. Het is nu weer koud, en voor het eerst sinds begin april loop ik in lange broek. Ook begint het te regenen en eigenlijk houdt het na een half uurtje niet meer op met regenen. Eindelijk ook weer eens met muziek gelopen.

kaartje afstandmeten.nl

25 mei: van Aduard naar Oldehove

Petri haalt Ida op van de voetbaltraining in Oldehove, en ik loop ook naar Oldehove en word dus ook gelijk opgepikt. Het is warm, beetje benauwd en heiig. Gisteren ook al prachtig weer, naar het 25-jarig huwelijksfeest van Carla en Nico en daarom verder niet meer gelopen.

kaartje afstandmeten.nl

23 mei: rondje Langeweersterweg en Aduarderdiep

fietsbruggetje Leegkerk

Kort rondje naar het nieuwe fietsbruggetje bij Leegkerk, maar dat is nog steeds niet helemaal klaar. 't Gaat opnieuw hard met gemiddelde boven de 8 kilometer per uur.

kaartje afstandmeten.nl

22 mei: rondje vanaf Appelscha naar Diever

tussen Appelscha en Diever

Ik loop een rondje vanaf Appelscha. Vlak voordat ik in Appelscha ben breekt er een flink noodweer los, met prachtige bliksemflitsen... Het bos is dus kletsnat, maar al vlug schijnt de zon weer. De akkers liggen te dampen. Ik loop dus eerst maar over verharde fietspaden, geen gemodder door de blubber. Ik loop vlug. De eerste vijftien kilometer tot Diever gaan in 1 uur en vijftig minuten.

In Diever koop ik een broodje bij de warme bakker, en eet dat op een bankje voor de kerk op. De lucht betrekt opnieuw: er komt nog een bui. Die bui krijg ik op mijn kop tussen Diever en Doldersum. Het regent lang niet zo hard als vanochtend, maar het duurt wel lang genoeg om me flink nat te maken. Maar zodra het ophoudt met regenen ben ik heel snel weer droog, en het is zelfs warm in de zon. Terug loop ik niet meer over zulke mooie fietspaden, en het gemiddelde gaat dan ook flink omlaag. Vooral de stukken door het natte zand breken het ritme. De terugweg van Doldersum via Wateren naar Appelscha is wel mooi: grote open heidevelden. De velden zijn blijkbaar met geweld weer van begroeiing ontdaan. Ook lopen er veel schapen.

kaartje afstandmeten.nl

vennetje (veel kikkers!) bij Diever heideveld bij Doldersum

21 mei: rondje vanaf Lauwersmeer bij Paesens

bij Paesens

Hemelvaartsdag. Petri zit een paar dagen in Rome. Rik en Ida hebben ieder een loge: Jur en Thenera zijn hier. Maar de dames zie ik niet bij het afgesproken ontbijt van tien uur...

Ik loop een rondje door het noordoostelijk deel van Friesland, te beginnen bij het parkeerterrein aan de rand van het Lauwersmeergebied, in de buurt van Paesens. Het is donker bewolkt weer, maar wel vrij warm. Eerst bijna windstil, en later waait het wat harder (maar dan heb ik wind mee). Ik loop naar Paesens via de kwelder, maar dat loopt al vrij snel dood, en moet ik toch echt langs de zeedijk. Daarna langs het riviertje Paesens en verder naar Nes en Wierum. Vanaf deze kant lijkt de kerk van Wierum zelfs achter de zeedijk te liggen, maar de dijk loopt er nog net omheen. Vandaar via hele kleine weggetjes naar Wie, Oosterniekerk, en Morra. Daarna nog een taai stuk terug naar het beginpunt, maar wel met de wind in de rug. Langzaam komt ook de zon er wat meer door.

kaartje afstandmeten.nl

18 mei: rondje vanaf Feerwerd

Tussen Feerwerd en Aduarderzijl

Vandaag een kort rondje vanaf het buurdorpje Feerwerd. Het is prachtig weer, eventjes, maar toch ben ik niet zo in de stemming om ver te lopen en ik hou er na tien kilometer dan ook gauw mee op.

kaartje afstandmeten.nl

17 mei: rondje Fransum Piloersema

boompjes in de avondzon bij van Starkenborghkanaal

Ik ben weer thuis. Wat is het hier groen! Ik ben gistermorgen teruggevlogen, voorspoedige vlucht, en om drie uur in Groningen. Rik en Ida zijn een weekend in Ameland dus die zie ik nog niet. Rik is overigens pas net weg, want die moest 's ochtends eerst de halve finale van de bekercompetitie spelen. Ze hebben gewonnen, dus over 2 weken spelen ze de finale! Het is voor het eerst dat een jeugdteam van Aduard de bekerfinale haalt, dus ze schrijven een beetje geschiedenis.

Bij thuiskomst krijg ik ook mijn verlate verjaardagcadeautjes, waaronder de nieuwe driedelige geschiedenis van Groningen. Wellicht dat dit in de toekomst leidt tot beter geïnformeerde stukjes hier...

Vanavond, na het ophalen van Ida (zonder stem) en Rik bij het haventje van Holwerd, dan maar weer eens een stukje door het groene weideland gelopen. De natuur is vier weken verder dan toen ik wegging, en dat is te zien...

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Malta April/Mei 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog