Gertjan's Looblog Juli 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

28 juli: rondje Zuidhorn

Rond het middaguur waren de Hanwag schoenen weer terug uit Veenendaal. Zo goed als nieuw, in ieder geval wat betreft de zolen en de stootranden. Onmiddellijk de Lowa ter verzoling naar Veenendaal gestuurd. Gelukkig zijn de Hanwags dus net op tijd terug. Een genot om weer eens recht te lopen...

kaartje afstandmeten.nl

27 juli: rondje Beswerd

Het is wat regenachtig en ik haal eerst Ida op die nog tot 7 uur gewerkt heeft. Daarna op pad. Het is al weer droog. Mooie luchten: enorme donkere wolken met daarachter in het westen al weer de zonnestralen. Silhouet van de wierde bij Aduarderheerd gezien vanaf Beswerd, met de koeien als zwarte schaduwen tegen een lichtgevende achtergrond (km 5.5). Iets verder begint het weer wat te regenen en onder mijn kapuchon vandaan zie ik plotseling twee herten op een meter of dertig afstand (km 6.5). Vanaf kerkje Harkema zie ik ze even later opnieuw, vanuit de verte (km 8.5).

kaartje afstandmeten.nl

26 juli: rondje vanaf Boven-Leeuwen

zicht vanaf Waalbandijk Beneden-Leeuwen

Familieweekend in Boven-Leeuwen, en na een tamelijk korte nacht loop ik op zondagochtend over de Waalbandijk in westelijke richting. Heerlijk zo'n rivierdijk. Op de dijk ter hoogte van Beneden-Leeuwen staat een monument dat herinnert aan de overstroming van 1861 en het daaropvolgende koninklijk bezoek. Op het monument lezen we:

De vloed eischte 37 offers
Een meisje van 8 jaren dobberde 6 daagen op de golven
en bleef gespaard
1 februari 1861

Aan de kant van de Waal zijn er een flink aantal woonbonen. De woonboten hebben allemaal een lange scharnierende loopplank, en verder zijn ze aan voor- en achterkant bevestigd aan enorme buizen, zodat ze bij eventueel hoog water in hoogte mee kunnen bewegen. Sommige buizen zijn hoger dan de dijk.

Voorbij Beneden-Leeuwen is de grote autobrug die het Land van Maas en Waal verbindt met de A15. Midden op de brug keer ik weer om. Ik moet niet te ver lopen, want de nieuwe schoenen zijn pijnlijk ter hoogte van de achillespees. Blaartje, en stukje tape helpt niet echt. Altijd ellende met nieuwe schoenen. Morgenochtend gelijk naar Veenendaal bellen hoe het met de reparatie zit.

Op de terugweg nog wat interessants: een fruitautomaat. Niet van het type dat je in het casino vindt, maar een automaat waar je met muntjes vers fruit kunt kopen. Verder is het wonderlijk dat je lopende over de Trambaan Boven-Leeuwen twee maal binnenkomt.

kaartje afstandmeten.nl

24 juli: rondje Piloersema Fransum

Vandaag bij Runnersworld aan het Hoornsediep nieuwe schoenen gekocht. Wat lichter type, New Balance, MW785BR. Voor het wat snellere werk. Bruin leer. Net eerste rondje op gelopen, het is natuurlijk altijd wennen in het begin, maar het ging al aardig hard met 8.0 km/u gemiddeld.

Morgen naar Boven-Leeuwen voor het familieweekend. De schoenen gaan mee...

kaartje afstandmeten.nl

22 juli: van Drachten naar Aduard via via

Vandaag met Harm en Martijn "getraind" voor de 80 km tocht. De bedoeling was om vandaag 60 km te lopen en dat is zo'n beetje gelukt wat Harm en mijzelf betreft. Martijn had te veel last van blaren en was verstandig genoeg om in Buitenpost de bus te namen.

's Ochtends tegen half acht sta ik bij de bushalte van Hoogkerk te wachten op de Qliner naar Drachten, maar geen bus. Volgens 9292ov.nl moest die bus toch echt rijden (net nog gecontroleerd), maar volgens de staatjes bij de bushalte komt er geen enkele bus vandaag... Wat te doen? Gelift! Binnen de korste keren had ik een lift van een vrouw in een sportwagen die ook naar Drachten moest. Een goed begin van een lange dag...!

20 juli: rondje Fransum Piloersema

'Bij gladheid wordt niet gestrooid.' Wanneer dan wel?

Met een extra rondje om de sporthal en tennisvelden omdat de brug open was.

Nog geen nieuws uit Veenendaal omtrent mijn schoenen. Ik loop nu ook al behoorlijk scheef op de oudere lage schoenen. Woensdag gaan we trainen voor de 80 km, en ik had gehoopt dat de schoenen dan terug zouden zijn. Morgen de laatste kans hierop.

kaartje afstandmeten.nl

19 juli: rondje Den Horn

kaartje afstandmeten.nl

18 juli: naar Usquert via Ellerhuizen

Ellerhuizen (foto rtvnoord.nl)

Slechte weersverwachting. Veel wind, maar ik houd het wel droog. Vanwege de wind loop ik naar het noordoosten. Eerst richting Bedum, maar ik ga bij het Boterdiep rechtdoor over Ellerhuizen en dan verder richting Middelstum. Bij Middelstum broodje gegeten van de bakker, en vandaar verder langs het Boterdiep langs Toornwerd, Kantens en verder naar het noorden via Rottum en Helwerd om tenslotte net als twee weken terug in Usquert door Petri te worden opgehaald, als het net begint te regenen.

kaartje afstandmeten.nl

17 juli: rondje vanaf Leekstermeer

Kris aan het windsurfen op het Leekstermeer

Kris heeft vandaag zijn vijfde en laatste windsurfles, en omdat ik een dagje vrij heb genomen breng ik hem naar het Leekstermeer, en loop dan zelf een rondje in zuidelijke richting. Er is veel onweer voorspeld, maar het valt allemaal weer erg mee, alleen een beetje regen als ik in het bos tussen Roden en Leek terug kom lopen.

kaartje afstandmeten.nl

15 juli: rondje Zuidhorn

kaartje afstandmeten.nl

13 juli: rondje vanaf Breede

weg van Winsum naar Warffum in de avondzon

Al weer een stukje Groningen gevonden waar ik nog niet eerder gelopen had: Breede, tussen Rasquert en Warffum. Het is fantastisch weer. Ik loop door het Warffumse bos, en dan over de Onderdendamse weg naar het zuiden. Vandaar over een heel smal fietspadje langs het water naar Baflo en Rasquert. In de buurt van Rasquert staan ook al allemaal bordjes met gedichten, waarover ik al eerder schreef op 14 juni 2008. Vanaf Rasquert loop ik langs de provinciale weg terug naar Breede. Dit laatste stuk is een heel mooi stuk, en bewijst dat zelfs autowegen soms mooi kunnen zijn (vooral door de witte stamen van de abelen met avondzon erop).

kaartje afstandmeten.nl

12 juli: rondje van Tripscompagnie

kunstwerk langs de Leinewijk (foto Harry Brouwer op flickr.com)

Een verregende zondag, maar 's avonds wordt het volgens buienradar droog, dus na het eten vertrek ik. In de regen rijd ik naar Tripscompagnie om in de zuidoosthoek van Groningen een rondje te lopen. De eerste kilometer regent het nog wat, maar daarna wordt het inderdaad droog, en even later schijnt de zon.

De heenweg gaat door veel nieuwe natuur dan wel recreatiegebied. Ik kom ook langs Nieuw Woelwijk waar Carla zo'n 25 jaar terug nog gewerkt heeft. Ze heeft er geen plezierige herinneringen aan geloof ik. Verder langs de zuidrand van Hoogezand, en dan bij Kropswolde langs de nieuwbouw van Meerwijck naar het zuiden. Voor Wolfsbarge ga ik het fietspad op dat langs de Leinewijk loopt, het kanaaltje dat het Zuidlaardermeer verbindt met Kiel Windeweer. Het is hier heel erg rustig, met zeer wijds uitzicht over o.a. de aardappelvelden van het voormalige veen. Bij km 10.5 is een interessant kunstwerk, met daarbij ook een ANWB paddestoel met een gedicht erop, dat je blijkbaar in meerdere richtingen moet kunnen lezen (?). Voor meer informatie kun je hier verder lezen, en ook een foto vinden met de andere kanten van de paddestoel. Het gedicht is van Linda Schregardus. Bij de paddestoel zijn overigens nog twee gedichten te vinden. Op bebob.web-log.nl vind je deze gedichten, en ook een foto van het kunstwerk bij de ingang van Borgercompagnie waar ik ook langs kwam.

kaartje afstandmeten.nl

11 juli: van Amersfoort naar Geldermalsen

Piramide van Austerlitz

Vanavond is het feest in Boxtel, want dan wordt gevierd dat Kees (bijna) 50 jaar oud is. Ik ga al 's ochtends richting het zuiden en kan dan een flink stukje lopen: van Amersfoort naar Geldermalsen. Ik ben rond kwart over tien in Amersfoort en loop in zuidelijke richting door mooie groene wijken met statige huizen. Hier hangt de vlag uit omdat Amersfoort 750 jaar bestaat. Ik ben al vrij snel de stad uit en loop over de Paradijsweg naar landgoed Den Treek van de familie Du Beaufort. Het landhuis ziet er bijzonder goed onderhouden uit. Die mensen moeten erg veel geld hebben. Het gaat verder in zuidwestelijke richting naar de beroemde piramide van Austerlitz, die blijkbaar net gerenoveerd is, want hij ziet er nu weer prima uit.

bossen bij Maarn

Vanaf de piramide gaat het dwars door het bos naar Maarn. Onder het spoor en de snelweg door, en dan begint het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. Ik loop via Stameren en Hoog Moersbergen naar Doorn. Ik laat Doorn een beetje links liggen en volg de Woestduinlaan. Vervolgens over de Pittesteeg waar ik de bossen van de heuvelrug achter me laat en plotseling in een heel ander gebied terecht komt.

bij landgoed Hindersteyn

Eigenlijk vind ik dit gebied veel mooier dan de meestal nogal saaie bossen van de heuvelrug. En er zijn hier ook mooie landgoederen zoals Rhodesteyn en Hindersteyn. Via deze landgoederen bereik ik het bruggetje over de Kromme Rijn bij Cothen. Cothen herinner ik me als een saai dorpje (met een opvallende watertoren die ik vandaag alleen vanuit de verte zie), maar Cothen blijkt een heel mooi plekje te zijn. Mooi gelegen aan de Kromme Rijn, en er zijn veel boomgaarden. Dit deel van de provincie Utrecht is eigenlijk nog Betuwer dan de Betuwe. Je kunt ook overal kersen kopen.

Kromme Rijn bij Cothen

Vanaf Cothen is het nog een klein stukje naar Wijk bij Duurstede. Mooi oud stadje (omgeven door grote nieuwe woonwijken, dat wel), met de beroemde molen Rijn en Lek aan de dijk. Bij het wachten op de veerpont spreekt een man me aan die tot drie jaar terug veel gelopen heeft. Hij had de vierdaagse van Nijmegen 32 keer gelopen, een ook een aantal Kennedymarsen (80km), in sommige gevallen zelfs als wedstrijdloper.

Wijkse Veer

Aan de overkant van het veer ben ik pas echt in de Betuwe. Eerst bij Rijswijk het Amsterdam Rijnkanaal over (grote sluizen), en dan via kleine steegjes naar Buren. Vlak voor Buren is een voetpad langs het riviertje de Korne (zijriviertje van de Linge). Na Buren blijf ik dit riviertje volgen tot het bij Buurmalsen overgaat in de Linge. In Buurmalsen kom ik op de Rijksstraatweg (vlak bij dit punt is Petri nog eens aangereden door een bromfiets toen we eens op de fiets van Den Bosch naar Culemborg gingen). Het eindpunt is nu zeer nabij, en na een bezoek aan de Albert Heijn heb ik op station Geldermalsen voldoende tijd om wat te eten.

In Boxtel moet ik nog naar het huis van Kees en Ellen lopen, en omdat ik verkeerd loop, kom ik vandaag toch nog aan een totaal van zo'n 51 kilometers.

Amersfoort: kaartje afstandmeten.nl Boxtel: kaartje afstandmeten.nl;

9 juli: rondje Noordhorn

Het weer is zo mogelijk nog slechter dan gisteren. Meer wind, kouder en weer van die felle buien zo nu en dan. Maar ik blijf weer droog en het laatst stuk scheen de zon zelfs.

kaartje afstandmeten.nl

8 juli: rondje vanaf Doezum naar Lutjegast

bruggetje Trudes Draai over de Doezumer Tocht

Plotseling is het weer herfst. Grijs, winderig en zo nu en dan een fikse bui. Ik laat me natuurlijk niet afschrikken en loop een rondje vanaf Doezum. In 't streekkrantje stond dat er een nieuw wandelpad met bruggetje geopend was, en dat moest ik natuurlijk even zien. Het gaat om Trudes Pad en Trudes Draai. Dit loopt (rond km 1) vanaf Doezum naar de weg naar Peebos die parallel aan de Doezumertocht loopt. Vervolgens loop ik verder naar Lutjegast. Hier kom ik groene bordjes tegen van de Abel Tasman struunroute, met daarop allemaal enigszins oubollige spreuken in 't Gronings. Dit is de Westerkwartierder spreukenroute, waar ik ook al in het streekkrantje wel wat over had gelezen. Ik vind het niet zo geweldig eigenlijk.

Na Lutjegast via het fietspad langs de Grootegaster Tocht door de Eendrachtspolder, langs de molen De Eendracht. En ten slotte via Grootegast weer terug naar het beginpunt. Ik moet wel een paar keer de regenjas pakken, maar het is steeds ook weer onmiddellijk droog, dus ik word eigenlijk niet nat.

kaartje afstandmeten.nl

6 juli: rondje Den Horn

Ik loop naar Den Horn en wil eventueel via het nieuwe bruggetje bij Leegkerk terug. Maar het bruggetje is nog steeds niet klaar, hoewel het dus al maanden geleden op Googlemaps ingetekend stond (en dus ook op de route hieronder via afstandmeten.nl).

kaartje afstandmeten.nl

5 juli: rondje Englum

Vanmiddag samen met Petri gefietst in Westerwolde, de vesting route. Flinke stukken van de route had ik laatst tijdens ons bridgeweekend al gelopen of gefietst, maar het was toch mooi. Het is hier erg rustig, relatief weinig fiets- en wandeltoeristen. Het is dan ook warm. Ook 's avonds is het nog dik boven de twintig graden als ik een rondje door het Humsterland loop. Op de terugweg zie ik de lucht in het westen al donker worden. Opnieuw zijn er flinke onweersbuien voorspeld, maar ik hou het droog.

fiets: kaartje afstandmeten.nl; wandeling: kaartje afstandmeten.nl

4 juli: naar Usquert

Saaksum (na 8 km)

Vanochtend na de feestelijkheden van Kris' verjaardag heb ik eerst mijn Hanwag schoenen ingepakt en opgestuurd naar Veenendaal. Daar zit een gespecialiseerde schoenmaker die er - hopelijk - nieuwe hakken en/of zolen onder kan zetten, want de hakken zijn al weer helemaal weggesleten. Als dit goed bevalt, ga ik mijn Lowa schoenen straks op dezelfde manier laten behandelen, maar die gebruik ik nu natuurlijk om op te lopen.

Ik loop vandaag naar Usquert, en Petri haalt me weer 'ns op. Het weer is gisteravond omgeslagen: het was gisteren overdag belachelijk warm (ruim boven dertig graden), en zeer benauwd. Aan het eind van de middag kwam er onweer, voorafgegaan door een weeralarm van het KNMI, maar hier viel het allemaal wel mee. 's Avonds gegeten in Eenrum in het Mosterdmuseum ter ere van de verjaardag van Petri. Ida is er niet bij, want die is op Trivia kamp. Maar goed, na de weersomslag is het vandaag lekker lopen, met temparaturen rond 22 graden, geen kans op regen, en wel een flinke bries uit westelijke richtingen. molen Eva in Usquert (foto rtvnoord.nl) (na 31 km)

Het mooiste stukje is het stukje bij Saaxumhuizen. Daarna door Den Andel (krentenbollen bij het benzinestation annex dorpswinkel), en vervolgens langs de aardappelfabriek van Aviko ("creating value from potatoes"). Het is maar een klein fabriekje, maar de rookpluim zie je toch altijd van verre. Dan langs de oude dijk bij Warffum, en omdat Petri nog niet in de buurt is loop ik verder naar Usquert, waar ik bij de molen in de zon en in het gras even op Petri wacht.

kaartje afstandmeten.nl

2 juli: rondje Wierum

werkzaamheden Steentil

Alweer een warme dag, maar eind van de middag steekt er een frisse bries uit noordelijke richting op, en het is lekker om te lopen. Ik loop naar Steentil, die nu eindelijk voor het verkeer is afgesloten, om uitgebreid gerestaureerd te worden. Vanaf de tijdelijke fietsbrug heb je een heel ander uitzicht op de oude stenen brug.

Daarna kom ik langs de wierde van Wierum. Tot vorig jaar was er alleen een kerkhofje boven op de wierde over, de rest van de wierde was afgegraven. Dat gebeurde bijna overal in het begin van de twintigste eeuw. De provincie zit nu met grote hoeveelheden slib van het uitbaggeren van kanalen en dergelijke, en sommige wierden worden nu (min of meer) in de oude staat teruggebracht. Dit is nu hier in Wierum net voltooid.

met slib opnieuw aangevulde wierde van Wierum

Op de paddepoelsterbrug word ik aangesproken door twee oudere dames uit Bedum die willen weten hoe ze naar Bedum moeten fietsen. Het blijkt dat ze uit Bedum vanmiddag naar Aduard waren gefietst om het kerkje van boer Harkema te bezoeken. Echter, het kerkje is gesloten vanwege ziekte, en er zou sprake van zijn dat de boel verkocht gaat worden. Het kerkje van boer Harkema is een begrip: hij heeft op zijn erf zelf een kerk gebouwd, en ook nog wat andere bouwsels zoals een theehuisje. De dames zeggen dat ze al vanaf kwart voor twee aan het fietsen zijn, en dat ze flink om hebben gefietst. Dat moet haast wel: heen en terug van Bedum naar Aduard is 30 km, en ze zijn nu blijkbaar al meer dan zes uur onderweg... Hopelijk komen ze nog voor het donker thuis.

Morgen is Petri jarig, en zaterdag is Kris aan de beurt.

kaartje afstandmeten.nl

1 juli: rondje Pieterburen

beeld van wadloper op waddendijk bij Pieterburen

Nog steeds mooi weer. Ik loop een rondje vanaf Pieterburen. De goede camera mee, maar dat loopt niet zo fijn. Je kunt er natuurlijk wel veel betere foto's mee maken.

Eerst recht naar het noorden naar de Waddendijk. Vervolgens een stukje naar het oosten, bij km 3.5 langs een nieuw (?) standbeeld van blijkbaar een wadloper (zie foto), en dan weer kaarsrecht naar het zuiden.

monument slachtoffers aanleg Linthorst Homanpolder

Ik kom (km 6.5) langs het monument van de slachtoffers van de treinramp bij Winsum. In de jaren dertig werd begonnen met de inpoldering van wat later de Linthorst Homanpolder zou heten. Het was een werkverschaffingsproject waar wel 1300 mensen aan werkten. In 1940 kwamen negen arbeiders om het leven toen de bus die hen naar het werk moest vervoeren in botsing kwam met een trein op de overweg bij Winsum (de toenmalige verbinding Winsum-Zoutkamp). Een deel van het oorspronkelijke kamp De Slikken (voor de arbeiders die niet dagelijks naar huis konden) staat hier nog steeds. Overigens staan op het monument ook de namen van nog een aantal arbeiders die bij de aanleg van de polder op andere wijze om het leven kwamen.

Op dezelfde plek is ook een monument dat blijkbaar bij de gereedkoming van de polder is aangebracht. Hierop is de bekende Groningse uitspraak "Dei Nait Wil Diek'n Mout Wiek'n" aangebracht (oftewel, voor de zuiderlingen, wie niet wil dijken moet wijken).

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Juni 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog