Gertjan's Looblog Augustus 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: rondje Fransum, Den Ham

Het is plotseling nog eventjes zomer, met een hele mooie avond. Het lopen valt nog niet mee. Ik moet mezelf dwingen langzamer te lopen want ik voel mijn bovenbenen (achterkant) en de bovenkant van mijn scheenbenen. Goed naar je lichaam luisteren dus maar, rustig aan en niet te ver.

Bij het verslag van de Kennedymars heb ik nog wat foto's en links toegevoegd. Bedankt voor de tips voor een knijpkat. Ik heb er inmiddels eentje besteld...

kaartje afstandmeten.nl

30 augustus: rondje vanaf Stedum

Peertil bij Stedum (foto Irene Bos - rtvnoord.nl)

Petri en ik lopen een kort rondje, voor mij goed om de stijfheid eruit te lopen. Petri zoekt een rondje (in de buurt van haar werk want ze heeft bereikbaarheidsdienst) omdat "ik toch overal al gelopen heb". Maar dit rondje kende ik nog niet. Hoogtepunt is de mooi gerestaureerde Peertil, een stenen brug ter hoogte van de splitsing van de Westerwijtwerdermaar en de Stedummermaar. De stenen brug werd gebruikt voor de trekvaart om de paarden te laten oversteken. Het is de enige nog bestaande paardentil in Groningen.

kaartje afstandmeten.nl

28 en 29 augustus: Kennedymars Fryslan (Driesum en Wouterswoude)

Harm en Gertjan tijdens de Kennedymars Fryslan 2009

Drie woorden: stijf, moe, trots. Onze richttijd van 12 uur lopen hebben we precies gehaald. Officiele tijd: 11 uur 59 minuten en 24 seconden. Harm en ik kwamen als 24e en 25e binnen, 462 deelnemers. De snelste deelnemer was overigens al bijna een uur en driekwartier eerder gearriveerd. Details kun je vinden op de site van Kennedymars Fryslan bij Uitslagen 2009 of Deelnemers 2009.

Harm en GJ vlak voor de finish

Petri maakte foto's in Westergeest (5km voor de finish) en bij de finish. Ook door anderen zijn natuurlijk foto's gemaakt, waar ik veel van herken. Bijvoorbeeld hier. De foto's van de vader van Harm vind je hier. Nog meer picasa sites: hier en hier. Er zijn finish-foto's gemaakt door een commerciele fotograaf, dit is de mooiste! Er is ook een verslag met foto's te vinden op de website van Radio Noordoost-Friesland. Omroep Friesland maakte een reportage van het evenement, als onderdeel van de nieuwsuitzending. Geheel in het Fries natuurlijk. Vanaf minuut 08:38. Nog een stukje en videoverslag van de regionale omroep Waldnet TV is hier te vinden.


wachten op het startschot (foto Oebele Brouwer)

Rond 8 uur arriveerden we in Wouterswoude en na het ophalen van de startpas en het inleveren van de bagage met reservekleding (die bagage wordt naar het 40 kilometer-punt vervoerd) moeten we dus uiteindelijk bijna twee uur wachten, in de feesttent waar in ieder geval wel koffie is, en stoelen. Nu nog maar niet gaan ijsberen, maar zitten.

Doorkomst door de feesttent (foto picasaweb.google.com/eeldeinbeeld)

Ik realiseer me, te laat, dat ik de zaklamp in de ingeleverde tas heb laten zitten, en hoop maar dat we geen zaklamp nodig zullen blijken te hebben. Fout. Sommige delen van de route zijn erg mooi verlicht, op allerlei manieren, zoals met waxinelichtjes, tuinfakkels, vuurkorven en lampionnen. Maar er zijn ook stukken waar het erg donker is, en waar we blij zijn als we achter iemand aan kunnen lopen. Bovendien valt midden in Dokkum voor zo'n tien minuten de straatverlichting uit (bliksem?). Dus de zaklamp na het 40 kilometer-punt toch maar te voorschijn gehaald (al is dat ding loeizwaar, vanwege de batterijen - wie weet waar je een knijpkat kunt kopen?).

stopplaats met keus: melk of karnemelk (foto picasaweb.google.com/bestgenog)

Het weer was natuurlijk niet zo best. Maar uiteindelijk viel het wel mee. We hebben wel een aantal buien gehad, maar die duurden steeds heel kort, en we zijn nooit doornat geregend (wel hebben we de hele nacht in werkelijk alle richtingen bliksemflitsen gezien). In het begin wisselden we de kleding (wel/niet regenjas, en dan het reflecterende hesje er weer overheen zien te wurmen), maar na een paar keer gehannes laten we de regenjas maar gewoon aan. Het is er ook koud genoeg voor. 's Ochtends als de zon weer schijnt is dat wel warm, maar dan ben ik al zo bezweet dat ik de regenjas niet uit durf te doen, ook al vanwege de wind.

De groep wandelaars vertrekt om tien uur stipt uit de feesttent, waar na ons vertrek een Status Quo-achtige band de plaatselijke jeugd vermaakt. Na iets meer dan twee uur leidt de route opnieuw door de feesttent, waar met dranghekken een vrije doorgang voor de lopers is gemaakt. Hier worden Harm en ik (op dat moment zijn wij de enige lopers in de tent) hartstochtelijk toegejuicht door zo'n 200 (?) dronken (?) Friezen (?) - een aparte ervaring!

Kennedymars Friesland: in Westergeest, nog 5 km

De tocht is prima georganiseerd met een flink aantal posten waar voor water, limonade, broodjes, fruit en/of koffie wordt gezorgd. Ook zijn er steeds een drietal kranen provisorisch aan de kant van de weg aangelegd, waar we onze drinkflesjes vlug kunnen vullen. Over het algemeen zijn onze stops kort. Alleen de soep-stop in Feanwaldsterwal (na 50km) duurt wat langer omdat we de in soepkommen geserveerde soep natuurlijk niet onder het lopen kunnen opeten. Het overeind komen na zo'n rustpauze is niet erg plezierig: de benen (bij mij vooral de bovenkant van mijn scheenbenen) zijn onmiddellijk helemaal stijf, en het lopen is enkele honderden meters pijnlijk... Later stop ik bij de fouragering en toiletbezoek van medelopers helemaal niet meer, maar loop heel langzaam door om in beweging te blijven. Maar zelfs van langzaam lopen blijk je al stijf te kunnen worden.

Tot 's nachts half twee zijn er - daar waar de route door de bewoonde wereld gaat - nog best veel mensen langs de route. Ook wordt er soms muziek gemaakt. Als de nacht vordert zien we niemand meer. Ook zien we nauwelijks medelopers - de grote groep zit inmiddels ver achter ons, en een stuk of twintig hele snelle lopers ook al ver voor ons. De vier, vijf lopers die we zien, komen we steeds opnieuw tegen. Uiteindelijk loopt Gerrit uit Akkrum enkele uren met ons mee. Het laatste stukje moet hij ons laten gaan, maar hij eindigt met enkele minuten achterstand direct achter ons als 26e. Na hem finisht nog iemand uit Den Haag (?) die ons wel vier keer onderweg in heeft gehaald - als Harm het goed begrepen heeft was hij in het donker ook nog een keer in de sloot gelopen...

Kennedymars Fryslan 2009: even voorbij Westergeest

In het donker je mobiel bedienen, terwijl je ook nog moet lopen, gaat bijna niet. Vandaar dat ik niet of slechts kortaf de SMS-jes met succeswensen beantwoordt. Ida presteert het, om al (nog?) om vijf uur 's ochtends een berichtje te sturen... Wanneer het eenmaal licht is, en we bijna zeventig kilometer achter de rug hebben, heb ik contact met Petri (bellen gaat sowieso makkelijker) en zij komt met Kris om me op te halen en zij maakt foto's in Westergeest (laatste post) en natuurlijk bij de finish. Honderd meter voor de finish roept iemand (naar later blijkt iemand die opnames aan het maken is voor Omroep Friesland) dat we nog veertig seconden hebben om de tocht binnen de twaalf uur te volbrengen. Dus het wordt toch een eindsprint (die Harm wint, omdat hij vals speelt door te gaan rennen). Harm wordt door zijn ouders en door Martijn opgehaald. Beide partijen hebben bloemen voor ons beiden, waarvoor dank!

kaartje afstandmeten.nl

Op de rode loper bij de finish (foto Oebele Brouwer)

Kennedymars Fryslan 2009: na de finish

23 Augustus: rondje De Wieden

pontveer Jonen - de enige verbinding tussen Blauwe Hand en Muggenbeet

Kris heeft nog een dagje naar pretpark Walibi World tegoed van Carla en Nico. Ik breng hem weg, en loop een rondje bij natuurgebied De Wieden. Ook Harm pik in onderweg in Drachten op, hij loopt ook mee. Samen gaan we vrijdag de 80 kilometer van Wouterswoude te lijf; Martijn is toch afgevallen.

Het rondje van vandaag begint bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster. Vandaar lopen we in het bezit van twee 'Blokzijler Brokken' (zwaar op de maag liggende koeken) in noordelijke richting over de Leeuwte, een zandruggetje dat hier de natuurlijke begrenzing van het laagveen vormt. Dan wat polderweggetjes tot we bij het fietspad naar Jonen komen. Dit is een buurtschap waar we met de pont over worden gezet in de richting Dwarsgracht. Het is al heel druk met watersporters, en er zijn ook veel fietsers. De drukte neemt enorme proporties aan als we in Giethoorn zijn aangekomen. De Vosjacht staat helemaal vol auto's en campers waarvan de mensen aan de waterkant op tuinstoelen zitten te wachten. Maar waarop?

Wij lopen over het fietspad langs de N334 naar het zuiden, voorbij de ophaalbrug bij Blauwe Hand. Hier loopt de provinciale weg dwars door het water van de Belterwijde. Veel watersporters en zonaanbidders in de berm. Het gaat verder rechtsaf naar Belt-Schutsloot. Dit is een dorpje zoals de meeste mensen zich Giethoorn zullen voorstellen. De huizen staan langs een sloot (met een smal fietspad erlangs waarover we lopen), en ieder huis heeft zijn eigen zijslootje waarin de boot kan worden afgemeerd, zoals een ander een garagepad heeft. Wel ontbreken hier de hordes toeristen van Giethoorn (in ieder geval op zo'n zonnige zondag in augustus).

Nog enkele polderweggetjes, en dan komen we op Barsbeek terecht. Dit is opnieuw de zandrug (duidelijk zichtbaar in het landschap) die het laagveen begrenst, en zich verder onderscheidt van de polderweggetjes door nooit in rechte lijn op het doel af te gaan. Dit bochtige weggetje brengt ons in het centrum van Sint Jansklooster (ook mooi boven op de zandrug gelegen met uitzicht over de plassen in de verte) en terug bij de auto. We rusten uit op een terrasje in Zwartsluis en halen dan Kris weer op.

kaartje afstandmeten.nl

22 augustus: voorbeschouwing Kennedymars

logo Kennedymars Fryslan

Vandaag kwam ook mijn startbewijs voor de Kennedymars Friesland binnen. De 80 kilometers beginnen aanstaande vrijdag om tien uur 's avonds in Wouterswoude (dorpje even onder Dokkum). Naar verwachting aan het eind van de zaterdagochtend hoop ik dan weer te finishen. De route vind je op http://afstandmeten.nl/index.php?id=273157.

Er zijn tot nu toe 430 aanmeldingen. Op de hierboven genoemde site kun je tijdens de loop de verrichtingen van de deelnemers live volgen. Hiertoe klik je aan "deelnemers 2009", en dan klik je bij de betreffende deelnemer op "volgen". Je kunt dan bijhouden hoe laat de verschillende posten worden gepasseerd.

22 augustus: rondje vanaf Spijkerboor

bloemen bij Eexterzandvoort

Vanochtend eerst bij de eerste voetbalwedstrijd van Rik wezen kijken. Ze spelen nu 1e klasse, en dat betekent dat ze ook voor de beker in een hogere klasse uitkomen - dus het zal lastig worden om net als vorig jaar de beker te winnen met tegenstanders zoals FC Groningen en Veendam. Toch was het begin goed, want de A1 van Gruno werd met 11-0 opgerold.

's Middags dus de hoogste tijd om een rondje te lopen, en ik loop vanaf Spijkerboor door het Hunzedal. Al na 2 kilometer begint het te plenzen, en omdat er ook een slag onweer bij zit, schuil ik onder het dakje van een informatiebord over de waterwinvoorziening Breevenen. Dit is vlakbij het recreatiecentrum Breevenen, waar we jaren geleden Ida's verjaardag met een survival hebben gevierd.

Nadat het opklaart loop ik over een smal fietspaadje door dit gebied, blijkbaar langs een oude beek, of oude tak van de Hunze (hier Oostermoersche Vaart genoemd). Het fietspad is smal en bochtig op een strook van wel twintig meter breed. Deze strook staat vol wilde bloemen, onder andere honderden zonnenbloemen (zie foto).

Dit fietspad loopt tot aan het bosje bij het Zwanenmeer boven Gieten. Vandaar onder de N34 door naar Eext waar men druk bezig is om alles in gereedheid te brengen voor de stratenrace van morgen. Verder over een kaarsrecht zandpad naar Anloo, en over het fietspad terug naar Annen en Spijkerboor.

kaartje afstandmeten.nl

20 augustus: dagje Borkum

strand Borkum

Op de warmste dag van het jaar (in het zuiden werd 37 graden gemeten, in Eelde ook nog 34.8) ga ik met Petri een dagje naar Borkum. We vertrekken van de nieuwe Beatrixhaven (Eemshaven) en in de haven van Borkum nemen we het treintje naar het dorpje. Vandaar lopen we naar het strand. We lopen een stuk langs het strand, en dan wisselen we het lopen (over het strand) en het zwemmen (ook bij het naaktstrand) af. Ongemerkt zijn we een flink eind (8 km) naar het oosten gelopen, en we nemen de kortste weg naar het dorpje terug. Dit is dus niet meer langs het strand, en het is gelijk een stuk warmer - te warm. In de verte zien we de eerste onweersbuien voorbij komen, maar het blijft droog, en het is plezierig dat de zon achter de wolken verdwijnt. We zijn op tijd terug in het dorpje om nog even een verkoelende duik te nemen voor het treintje naar de boot vertrekt. Om een uur of acht 's avonds zijn we weer thuis.

Nu ik dit schrijf is het onweer inmiddels begonnen. Het flitst bijna onophoudelijk, en het regent flink.

kaartje afstandmeten.nl

19 augustus: rondje Nijlandsterpolder, Den Horn, Aduard 800 pad

Het is erg warm, tegen de 30 graden, en heiig. Vier luchtballonnen drijven mijn richting uit.

17 augustus: rondje Zuidhorn Noordhorn Tolhek

Bij km 5 komt Bart me achterop, die op de fiets van zijn werk komt in zijn nieuwe werktenu. Ik loop met hem mee tot km 7.

kaartje afstandmeten.nl

16 augustus: rondje vanaf Akkrum naar Sneek en Joure

Sneekermeer

Ik ben al vroeg op en vertrek voor half negen 's ochtends naar Akkrum. Vandaar loop ik een nogal royaal rondje om het Sneekermeer, een route volgend die ik op afstandmeten.nl heb gevonden. Vanaf Akkrum loop ik eerst in noordelijke richting en daarbij moet ik eerst over het Prinses Margrietkanaal, en dit kanaal een eindje volgen. Dit is het verlengde van ons eigen van Starkenborghkanaal. Waar het kanaal in het Sneekermeer verdwijnt, kom ik op een aardig weggetje terecht dat later over gaat in een dijkje, en dat dijkje (eerst Mardyk en later Grienedyk) kan ik kilometerslang volgen tot in Sneek.

Lange Sleat bij Terkaple

Nu volgt een saai gedeelte door buitenwijken van Sneek en vervolgens door industriegebied. Het stukje door Oppenhuizen is aardig, en dan komt de route ter hoogte van het aquaduct onder het Prinses Margrietkanaal parallel aan de A7 te lopen. Dit is een taai stuk, kilometers over een fietspad naast de provinciale weg, met de A7 enkele tientallen meters verder naar het westen. Vervolgens door Joure, en dan blijkt ook het gedeelte van Joure tot Goingarijp vervelend: nog meer fietspad langs de provinciale weg. Wel spreekt een oudere man me aan, die vroeger heel veel lange-afstandwandelingen heeft gelopen (o.a. van de Deense grens tot aan de Middellandse Zee), maar die nu hij boven de 80 is dit niet meer kan. Hij fietst. Hij zegt dat hij met een beetje afgunst kijkt naar wandelaars zoals ik...

Eindelijk kom ik bij Goingarijp weer langs het meer terecht. Een schelpenpad met veel fietsers, maar dit is een stuk leuker. Het pad volgt het meer tot aan Terherne, het dorp van de Kameleon. Daarvandaan volgen weer enkele kilometers afzien langs de doorgaande weg, maar dan kan ik in Akkrum mijn sandalen weer aantrekken.

kaartje afstandmeten.nl

15 augustus: rondje Harkema Fransum Piloersema

kerkje Harkema (foto home.kpn.nl/bouw1003)

Ik loop het gewone rondje 's ochtends om half negen, want Petri en ik willen vanmiddag nog gaan fietsen (al waait het flink). Bij de boerderij van Harkema loop ik rechtdoor omdat ik toch eindelijk ook eens het kerkje van dichtbij moet bekijken. De boer heeft niet alleen een kerkje gebouwd, maar ook nog een aantal andere bouwsels zoals boerderijtjes, bruggetjes (waaronder een draaibrug) en een vrijheidsbeeld. Op de kerk staat aangegeven (zie verslag 2 juli) dat de boel wegens ziekte gesloten is.

kaartje afstandmeten.nl

14 augustus: rondje Mokkenburg

Gisteravond weer thuis gekomen. Om zes uur 's ochtends vertrokken en voor 10 uur 's avonds waren de 1400 kilometer achter de rug, inclusief mislukt diner bij Haje in de Flevopolder. Bij thuiskomst blijken de Lowa schoenen gerepareerd en wel al bij de buurvrouw te liggen wachten, dus die heb ik dan vanavond geprobeerd. Voelt echt anders, met rechte zolen.

kaartje afstandmeten.nl

12 augustus: rondje naar Vieux Boucau meertje

Gisteren natuurlijk een rustdag genomen, en vanochtend (laatste dag!) nog maar eens het rondje om het meertje bij Vieux Boucau. Met de New Balance schoenen aan. Dit rondje loopt bijna vlak, maar bij elke glooiing voel ik het erg goed als ik naar beneden moet lopen. Blijkbaar vergt dat meer van mijn spieren (die de Groningse vlakte gewend zijn) dan omhoog lopen?

kaartje afstandmeten.nl

10 augustus: van Saint Jean Pied de Pont naar Bidarray

hoogteprofiel wandeltocht

Een enorme tocht is het geworden! Ik was royaal op tijd (er gaan maar een paar treinen per dag) om de trein van 9.13 vanuit Bidarray naar Saint Jean Pied de Pont te nemen. Vanuit dat plaatsje dus rond kwart voor tien 's ochtends vertrokken. Het was even lastig om het begin van de GR-10 te vinden, maar daarna gaat het in eerste instantie soepel. De route gaat over een klein asfaltweggetje langzaam omhoog. De omgeving is opnieuw fenomenaal mooi. paarden langs de afgrond in de mist; hoogte 1000 meter

Na een uurtje gaat het asfalt over in grind en stenen, en begint het steigen pas echt. Ik ben onmiddellijk doorweekt. Het pad blijft omhoog gaan tot ik voor de eerste keer vandaag de 1000 meter hoogte haal. Hier boven is het prachtig. Hier en daar liggen de toppen van de bergen in de mist, maar hier is het uitzicht prachtig. Ik kom zo nu en dan wandelaars tegen. Meestal met zijn tweeen en met klimstokken (die heb ik niet). In eerste instantie is de afdaling makkelijk en niet steil. Dat verandert als het vrij brede pad wordt verlaten en de Gr-10 een heel klein pad door de begroeiing kiest, vrijwel recht naar beneden naar het plaatsje Saint-Etienne de Baigorry. Hier en daar dwars door de bramenstruiken en de ondergrond lijkt meer op een drooggevallen rivier dan op een wandelpad. In het plaatsje is geen winkel open, maar ik kan wel wat (te weinig) drinken kopen in een cafe. Ik ben nu bijna vier uur onderweg, en vraag me af of Bidarray niet te ver is. Volgens het richtingbordje (zie foto) wachten me nog 7 uur en 40 minuten -- maar ik zou ook al 6 uur en een kwartier onderweg moeten zijn. Verder raakt het steeds meer bewolkt.

Ik ga toch maar door, dat tweede stuk zag er op de kaart nu juist het leukste uit, en was de reden dat ik deze tocht had uitgekozen. Opnieuw wacht me dus een klim van beneden de 200 meter tot boven de 1000 meter. Zie ook het hoogteprofiel van de tocht - dat geeft beter de aard van de tocht weer dan de horizontale weergave op een kaart. Het is opnieuw een lastige klim, met weinig asfalt maar met veel geklauter. Ik heb niet veel oog meer voor de omgeving, maar moet me concentreren op het lopen/klauteren. Als ik dan eindelijk boven ben, ben ik in de mist terecht gekomen. Geen uitzicht als beloning dus. Ik loop nu zo'n beetje op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Ik hoopte dat dit gedeelte vrij vlak zou zijn, boven op de bergrug, maar het gaat juist op en neer. Een pad is hier niet meer, alleen stenen, en platgelopen mest van de paarden en schapen. Ik heb het wel gehad zo langzamerhand, en als ik had kunnen stoppen of de route had kunnen afkorten dan was dat nu gebeurd. Maar dat kan hier niet!

Twee wandelaars vragen me of ik nog wat water heb. Ik heb zelf niets meer te drinken. Dat ik nog wel een appel heb, vertel ik ze niet, want die eet ik even later helemaal alleen op. Heerlijk! Langzaam daal ik weer een beetje, ik lijk de laatste top gehad te hebben. De mist trekt weg, en plotseling zie ik in de diepte in de verte het eindpunt van de tocht liggen. Dat geeft weer wat moed, en hopend op een makkelijke afdaling ga ik verder. Helaas, de afdaling is louter geklauter, en het pad gaat pas vlak bij het plaatsje Bidarray over in een weg. Rond zeven uur ben ik dan eindelijk in Bidarray aangekomen, en sla onmiddelijk flinke hoeveelheden drinken in bij de eerste winkel waar ik langskom. Bij de auto bij het stationnetje beneden mogen dan eindelijk de schoenen uit... Dit was zwaarder dan de 60 kilometertocht van enkele weken terug.

Ik ben overigens niet de enige die het zwaar vond, al liep ik zonder bepakking, en had ik zeker beter (koeler) weer dan degene die het volgende schreef over de tweede helft van de route (op http://pagesperso-orange.fr/fevre/html/pyren_en.htm):

our 4th day of walking from a picturesque little Basque village called Bidarray, to the little town of Saint-Etienne de Baigorry, was terrible, as we left too late. It is a 5 and a half or six hour route, with over 1000 metres of ascent, most of it in the first 2 hours. The scenery is splendid, with the silhouette of the high Pyrenees is the distance. Walking is mainly along a line of peaks, and this is the problem: as the path is high and along a peak/cliff area most of the time, there is no shade.
Op een andere site (http://www.walkingontheweb.co.uk/countries/France/Grande_Randonees/Gr10.htm) vind ik dat de officiele afstand twee maal 16 kilometer zou bedragen, en dat er in totaal 16 uur voor staat. Royaal 2000 meter klimmen en 2000 meter dalen. Maar volgens http://www.balades-pyrenees.com/gr_occidental.htm is het een tocht van 35 kilometer waar 12 en een half uur voor staat. Men is het wel eens dat het twee dagtochten zijn. Naschrift: volgens het hoogtekaartje van afstandmeten.nl zijn het 2100 hoogtemeters. En dus 38 kilometer in iets meer dan negen uur. Zoiets heb ik hiervoor of hierna zelfs bij benadering nooit gedaan.

richtingbordje GR-10

berglandschap tussen St. Jean Pied de Pont en S.-Etienne de Baigorry berglandschap tussen St. Jean Pied de Pont en S.-Etienne de Baigorry

kaartje afstandmeten.nl

9 augustus: twee korte stukjes bij Bidarray

Gier bij Bidarray

Gier bij Bidarray

Het giet sinds vanacht onophoudelijk. Aan het eind van de ochtend wordt de regen wat minder. Geen ochtendwandeling dus, en de stemming is niet best. Petri en ik worden de caravan uitgestuurd, want Ida wil met een groep vrienden gaan monopolyen. Kris mag daar wel mee meedoen. Petri en ik rijden naar het zuiden en proberen een alternatieve (minder drukke) route naar de Pyrenee├źn te vinden. Dat lukt en we rijden uiteindelijk naar Bidarray. Ik speel al enkele dagen met de gedachte om vanaf dit plaatsje nog een flinke bergwandeling te lopen, gebruik makend van de GR-10 route die hier ook langs komt. De GR-10 loopt dwars door de Pyrenee├źn van de Atlantische kust naar de Middellandse Zee.

Het is inmiddels droog en we lopen twee korte stukjes. Het eerste stukje is in de verkeerde richting. Voor het tweede stukje volgen we met de auto eerst een klein asfaltweggetje omhoog, tot het weggetje ophoudt en we te voet verder de bergen in kunnen. Het is hier onmiddellijk erg mooi. Om de bergtoppen circelen wel een twintigtal gieren. Petri maakt veel foto's. Uiteindelijk lopen we maar een klein stukje, maar het is adembenemend mooi, en ik ben vast van plan morgen een langere wandeling in dit gebied te maken. Er loopt een spoorlijn van Bidarray naar St. Jean de Pied de Port. Vandaar kan ik dan via de GR-10 teruglopen...

eerste stukje: kaartje afstandmeten.nl

tweede stukje: kaartje afstandmeten.nl

8 augsutus: rondje Vieux Boucau meertje en rondje Soustons

's Ochtends nog maar weer het bekende rondje om het meertje van Vieux Boucau (er zijn hier niet zoveel alternatieven mogelijk, als je niet door het zand wil ploegen). Daarna maken Petri, Kris en ik een fietstocht. Bij terugkomst is er nog voldoende tijd om dit rondje (zo'n 35 kilometer) in iets verkorte vorm, en in omgekeerde richting, ook nog lopend te volbrengen. Dus over het bekende fietspad naar Soustons, en dan om het meer naar Azur en vandaar gedeeltelijk via een lang bospad terug naar Messanges. Vanaf Azur kom je nooit meer iemand tegen, het is hier heel stil.

's ochtends: kaartje afstandmeten.nl

's middags: kaartje afstandmeten.nl

7 augustus: rondje Biarritz

met Kris bij oude haventje van Biarritz

Vandaag nog maar eens geprobeerd om naar Biarritz te gaan. Ida gaat niet mee want die heeft een kater, en hangt boven de WC als wij vertrekken ("ik was alleen maar erg moe"). Eigen schuld natuurlijk. Het is weer erg druk, maar we zetten door en bekijken wat we nog herkennen na 23 jaar, want toen zijn Petri en ik hier ook nog een paar dagen geweest. Ik herken er niet veel meer van. Alleen de kaap met het Mariabeeldje en de vele toeristen, verbonden met de vaste wal door een ijzeren brug die nog door Eiffel is ontworpen, die van de toren.

kaartje afstandmeten.nl

6 augustus: rondje Messanges

Ik loop 's ochtends voor het ontbijt via het fietspad naar Messanges en over het grindpad langs het Etang weer terug.

kaartje afstandmeten.nl

5 augustus: rondje Vieux Boucau meertje en rondje Etang Blanc

Kris met plank

Voor het ontbijt het bekende rondje om het meertje bij Vieux Boucau. Na het ontbijt naar het strand want ida heeft eindelijk haar surfles, waar ze al dagen op wacht.

Aan het eind van de middag ga ik met de auto naar de rotonde ten zuiden van Vieux Boucau bij het begin van de weg naar Capbreton, en loop een rondje via het Lac Blanc. Het is warm, vooral het eerste stuk, over het fietspad dat hier langs de D79 loopt. Na zo'n vijf kilometer ga ik linksaf het bos in en loop ik over een klein geasfalteerd weggetje en is er veel meer schaduw. Bij het meertje houdt de weg op, en probeer ik opnieuw een lange-afstandwandeling te volgen die op de kaart staat aangegeven, maar dat lukt niet erg. Ik slinger nogal door de bossen en kom uiteindelijk wat later dan gepland thuis. Tijdens het bijna-verdwalen kom ik op zo'n typisch zandpad een hertje tegen, zoals op de foto te zien. Men wacht bij de caravan vol ongeduld omdat we nog uit eten gaan op terras aan het meertje bij Vieux Boucau.

's ochtends: kaartje afstandmeten.nl

's middags: kaartje afstandmeten.nl

half hertje op zandpad Ida op surfboard

4 augustus: rondje naar Moliets

Opnieuw een rondje voor het ontbijt, en dan op de terugweg altijd vier croissantjes en drie stokbroden kopen de Spar op de camping. Ik loop eerst via een grindweg langs de Etang de Moisan (de meertjes heten hier allemaal Etang), en dan verder via de bekende zandpaden naar Moliets. Bij de eerste duinovergang naar het strand doe ik mijn schoenen uit en loop zo'n vier kilometer over het strand terug naar de camping.

kaartje afstandmeten.nl

3 augustus: rondje vanaf Ainhoa

bij Ainhoa, terugkijkend op wandelpad

Vandaag proberen Petri en ik opnieuw naar het zuiden te rijden, en het is opnieuw druk. Met name files voor het mogen betalen van de tol op de route peage, irritant natuurlijk. We willen naar het berggebied vlakbij Biarritz. Baskenland. Volgens de ANWB-gids liggen hier een aantal mooie Baskische dorpjes. Dat klopt. We besluiten uiteindelijk om vanuit Ainhoa (inderdaad ook zo'n mooi Baskisch dorpje) een uitgezette wandeling te volgen. De wandeling heet Panoramique, en dat betekent dus inderdaad enig klimwerk. Het is wel mooi. Petri is na afloop bekaf.

kaartje afstandmeten.nl

Petri klimt bij Ainhoa kruisbeelden bij kapelletje boven Ainhoa

2 augustus rondje Vieux Boucau

Ida in actie bij het Adventure Camp

Vandaag wilden we naar Biarritz, maar het was zo druk op de weg dat we het na een uurtje file maar hebben opgegeven. Het alternatief, vooral voor Ida en Kris dan, was het Adventure Camp op zo'n 10 kilometer van de camping. Vanwege de plannen voor een uitstapje had ik 's ochtends maar een klein rondje gelopen (ook al omdat ik deze keer niet zo vroeg wakker was).

kaartje afstandmeten.nl

1 augustus rondje Messanges en rondje Quartier Caliot

voormalig station Messanges Landes trein bij Soustons

Vanochtend (opnieuw voor het ontbijt) probeer ik over bospaden naar Messanges te lopen. Dit kan wel, maar het is geen onverdeeld genoegen. De paden lopen door het zeer rulle zand. Zo nu en dan is dit zand voorzien van een dekbed van dennennaalden, en dan gaat het wel. De terugweg gaat via het fietspad van Leon naar Soustons. Dit fietspad is aangelegd op de ondergrond van een voormalige spoorlijn. Wat informatie en vele foto's vind je hier.

's ochtends: kaartje afstandmeten.nl

Na het ontbijt heerlijk op het strand geweest. Prachtig weer. Maar in het zuidwesten zie je de donkere wolken naderen, en begin van de middag begint het te regenen, met een enkele donderslag. Het regent niet echt hard, maar het houdt ook niet op. Na enkele uren ga ik er toch nog maar op uit om een rondje te lopen, want er is ook niet veel anders te doen. Halverwege het rondje wordt het droog. Ik loop een stukje van een lange-afstandwandeling, volgens de kaart althans, maar het is ter plaatse allemaal niet duidelijk aangegeven. Weer een flink stuk door het dennenbos, over zand dus.

's middags: kaartje afstandmeten.nl

31 juli: rondje Vieux Boucau meertje

Vanochtend tegen acht uur op pad om een rondje te lopen voor het ontbijt. Ik loop naar het meertje dat ten zuiden van Vieux Boucau ligt. Het wordt bij vloed gevoed door de oceaan en er komen ook een paar stroompjes in uit. Rond het vrij grote meer zijn allerlei vakantieonderkomens. Om het meertje ligt een goed fietspad dat 's ochtends intensief gebruikt wordt door joggers, fietsers en wandelaars. Rond het meer zitten ook veel vissers.

kaartje afstandmeten.nl

30 juli: vanaf de camping over strand naar Vieux Boucau

eekhoorn in dennenboom

Vandaag gearriveerd op de plaats van bestemming: Messanges. De camping ligt in het dennenbos (met volop eekhoorns en konijnen) dat zich hier uitstrekt over tientallen kilometers in alle richtingen (behalve de kant waar de oceaan zich bevindt natuurlijk). Dit bos werd door Napoleon de derde in het begin van de negentiende eeuw geplant om de duinen op hun plaats te houden. De ondergrond is inderdaad puur zand. Ik loop 's avonds van de camping naar het strand en via het dorpje Vieux Boucau weer terug (de camping ligt tussen de dorpjes Vieux Boucau en Messanges in; het hoort bij Messanges maar ligt veel dichter bij Vieux Boucau). Zoals het hoort is de oceaan hier prachtig, met enorme golven en veel surfers. 's Avonds komt iedereen bij mooi weer hier kijken naar de ondergaande zon.

kaartje afstandmeten.nl

29 juli: rondje Blois

Loire bij Blois

We zijn vanochtend vroeg vertrokken voor onze vakantie naar Messanges aan de Franse Atlantische kust. In Blois overnachten we in een zeer eenvoudig hotel. 's Avonds lopen we een rondje door het oude stadje aan de Loire en eten op een terrasje.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Juli 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog