navigation back navigation home navigation forward
Gertjan's Looblog
September 2009

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 september: rondje Piloersema Fransum

Het is grauw en miezerig. Het begint dan nu toch eindelijk echt herfst te worden. Na het eten is er al niet veel tijd meer om althans in daglicht een rondje te kunnen lopen. Reflecterend hesje mee om het laatste stuk van het rondje zichtbaar te zijn voor het verkeer. Van Piloersema tot een stukje voor Fransum is het weggetje voorzien van een dikke laag modder omdat de mais van het land wordt gehaald.

Afstandmeten.nl is momenteel niet bereikbaar, dus er is nog even geen kaartje van de route beschikbaar. Eigenlijk ook niet nodig voor dit standaardrondje. Nu dan toch: kaartje afstandmeten.nl

27 september: rondje vanaf Appelscha naar Zorgvlied en Elsloo

kaartje afstandmeten.nl

26 september: naar Haren

landgoed Vennebroek met Friesche Veen (foto wandelweblogtiny.web-log.nl)

Vanochtend bij Rik gekeken naar de vierde competitiewedstrijd, die ze kansloos verloren. Daarna loop ik naar Haren, waar Kris 's middags een zwemwedstrijd heeft. Ook Petri en Ida gaan daar even kijken, zodat ik verzekerd ben van vervoer voor de terugweg.

Ik loop naar Leegkerk en Hoogkerk, en dan verder door de Peizer- en Eeldermaden naar Paterswolde, en vandaar door het landgoed Vennebroek en achter het Friesche Veen langs. Dat is een heel mooi stukje (km 18-21). Vandaar onder de A28 door en dan ben ik in Haren. Petri en Ida komen me al achterop, maar ik wil tot het zwembad doorlopen om mijn record te halen: snelste tijd in de categorie boven de 24 kilometer. De 25 kilometer gaan in 3 uur en 9 minuten.

kaartje afstandmeten.nl

25 september: rondje Bruilwering, Eelderwolde

Opnieuw een rondje wanneer Petri onderzocht wordt in het Martiniziekenhuis.

kaartje afstandmeten.nl

24 september: rondje Paterswoldsemeer

Terwijl Petri onder de PET-scan gaat, loop ik een rondje om het Paterswoldsemeer. Morgen volgt het darmonderzoek.

kaartje afstandmeten.nl

23 september: rondje Den Horn, Leegkerk

Al de hele week werkt mijn emailadres bij de RuG niet. Groot schandaal natuurlijk. Voorlopig gebruik ik een emailadres bij Google: gertjanvannoord@gmail.com.

kaartje afstandmeten.nl

19 september: rondje naar Aduarderzijl

Opnieuw een prachtige zonnige dag.

kaartje afstandmeten.nl

17 september: van Den Dungen naar Boxtel

voormalige spoorlijn Londen - Sint Petersburg ter hoogte van Geelders

Petri wil graag naar haar ouders en ik ga mee. We zijn al voor half elf 's ochtends in Berlicum. 's Middags gaat Petri naar Boxtel om met Peggy en Ellen bij te praten. Ik loop vanaf Den Dungen en zorg dat ik aan het eind van de middag ook in Boxtel ben. In Den Dungen voel ik me gelijk thuis, want volgens Wikipedia betekent "dung" zoiets als terp. Vanwege de wateroverlast woonde men hier dus vroeger ook op terpen. Rond de 15e eeuw werd er een dijk, de ringdijk, om het dorp heen gelegd. Die dijk ligt er nog, en ik loop in het begin van de route over deze dijk. Eerst de Poeldonksedijk, met verschillende wielen die door dijkdoorbraken werden gevormd. Daarna over de Keerdijk. De toch begint dus heel mooi. Ollandse umor

Ook het weer is me goed gezind. Veel zon, en een verfrissend briesje. Het lopen gaat dus prima. Via Sint Michielsgestel loop ik verder naar het zuiden langs Hezelaar, om Gemonde heen, en via de Gemondsedijk naar het natuurgebied Geelders. Daar kruis ik de sinds 2004 niet meer gebruikte spoorweg van Boxtel naar Veghel. Dit was onderdeel van het zogenaamde Duits Lijntje (na het Belse Lijntje van vorige week dus) dat van Boxtel via Veghel, Uden en Gennep naar Wesel liep. Ooit was dit traject deel van de snelste route van Londen naar Berlijn en verder naar Sint-Petersburg. Er zijn serieuze plannen om opnieuw treinen te laten rijden over dit traject (van Den Bosch naar Uden althans).

Na Geelders kom ik in het dorpje Olland en vandaar leidt een mooi fietspad door het dalletje van de Dommel naar Liempde. Van Liempde gaat de route opnieuw over de Dommel, bij Kasteren. Dit zijn allemaal prachtige stukjes Brabant. Vanaf Kasteren loop ik naar de fietstunnel onder de A2 door, en volg het slingerpad langs de rand van de bebouwing en langs een tak van de Dommel naar het centrum van Boxtel, naar het huis van Peggy.

Dit was een zeer geslaagde route, zou ook op de fiets kunnen, maar dan moet je alleen bij kilometer 4 op een andere plek de Bosschebaan oversteken.

kaartje afstandmeten.nl;

Geelders dal van de Dommel bij Olland

16 september: rondje Fransum, Piloersema

De avonden worden steeds korter, dus weinig afwisseling in de rondjes 's avonds. 't Is wel een mooie avond met prachtige zonsondergang. Ik let maar op de kleine dingetjes om niet aan belangrijker zaken te hoeven denken: bij Piloersema was sinds twee dagen het hek van het fietspadje door het weiland afgebroken. Maar vandaag was het alweer gemaakt. Deed me denken aan het liedje Paal van Ivo de Wijs, met nog zo'n observatie met als moraal het gaat goed met Nederland.. Klik voor de tekst, mocht je het liedje niet kennen.

kaartje afstandmeten.nl

15 september: rondje Den Ham, Piloersema

Na het wegbrengen van Ida loop ik om half zeven 's ochtends een rondje. Harde koude noordoostelijke wind. Gisteren slecht nieuws gehad.

kaartje afstandmeten.nl

13 september: rondje vanaf Oentsjerk

Opnieuw een rondje om een stuk van de route van de Kennedymars bij daglicht te bekijken. Ik loop met Petri een rondje bij Oentsjerk, Molenend en Roodkerk. We komen langs het landgoed Stania State waar Francisco en Liefke over enkele weken hun trouwfeest zullen hebben.

Wanneer we naar Friesland rijden is het nog slecht weer, winderig en zo nu en dan regen. Als we lopen blijft het zo'n beetje droog. 's Middags klaart het op, en na het eten loop ik nog het standaardrondje grotendeels in de zon.

's morgens: kaartje afstandmeten.nl; 's avonds: kaartje afstandmeten.nl

12 september: naar Beetsterzwaag

Kerkje Duurswoude (foto brascamp.nl)

Om kwart over zeven vanochtend vertrokken. Petri pikt me tegen 2 uur 's middags weer op bij de afrit Beetsterzwaag van de A7. In de tussentijd heb ik dus een aardig stukje gelopen, met een behoorlijk tempo. Het weer is aardig, en iets beter dan verwacht. De noordelijke wind heb ik veel in de rug. Tot Zevenhuizen is het allemaal bekend terrein, al is het bij sommige stukjes weer even geleden dat ik er langs gekomen ben. Vlak voorbij Den Horn zie ik dat er nu een permanente gedenkplaat is gekomen op de plek waar Jaap is verongelukt. Dat is net iets meer dan een jaar geleden.

In Zevenhuizen koop ik drie krentenbollen bij de plaatselijke warme bakker, want vanaf hier ga ik toch voor mijn gevoel een beetje de rimboe in. Via kleine weggetjes gaat de route naar Allardsoog (het drie-provincies-punt bij km 25) en vervolgens naar Bakkeveen. Dit is een mooi gebied, maar ik zie er niet veel van omdat ik de weg blijf volgen. In Bakkeveen nog wat te drinken gekocht en dan verder Friesland in.

Eerst richting Wijnjewoude, maar ik sla vlak voor het dorp linksaf en loop langs het oude kerkje (1250) van Duurswoude (km 33). Vandaar verder naar het buurtschap "Klein Groningen" aan de compagnievaart (km 36). Het is een beetje een rommelig buurtje, met een oude melkfabriek en veel sloopauto's. Wie weet waarom het hier zo heet? Even verderop liggen ook nog Moskou en Petersburg. Verder langs de vaart en via leuke kleine weggetjes kom ik plotseling al weer langs een mooi oud kerkje met klokkenstoel op een imposante terp. Dit is het oude kerkje van Wijnjeterp (km 38). Wijnjeterp en Duurswoude zijn pas recentelijk samen gevoegd tot het dorp Wijnjewoude. Beide oude kerkjes liggen nu buiten de bebouwde kom.

Het laatste deel van de route gaat door het bosgebied ten oosten van Beetsterzwaag. Helaas loop ik wel over een wat te ongelijke klinkerweg, en is er ook wat teveel verkeer. Verder wel mooi. Deze straatweg brengt me naar Beetsterzwaag. Enkele mooie landhuizen en fraai gesitueerde instellingen. Even voorbij het dorp pikt Petri me weer op bij de oprit van de A7.

kaartje afstandmeten.nl

10 september: rondje Beswerd Piloersema

Vandaag is de begrafenis van onze voormalige oppas Mini, na een maandenlange ziekte. Mini was er veel toen Kris jong was. Terwijl Kris dan aan het spelen was, streek zij onze was. Dat kon Kris ook, zoals dit filmpje uit 1999 aantoont.

In de loop van de middag zijn we terug van de plechtigheid in Assen. Het is aardig weer, en ik loop nog een rondje - richting Beswerd vanwege de noordelijke wind.

kaartje afstandmeten.nl

9 september: rondje Piloersema Fransum

In het zuiden is aan de horizon de rookpluim van de suikerfabriek van Hoogkerk te zien. Dat betekent dat de campagne weer begonnen is: voor Groningers het teken dat de herfst is begonnen.

kaartje afstandmeten.nl

8 september: rondje vanaf Veenwouden

Het Buitenveld getekend door Ids Wiersma (afbeelding mavodesaad.nl)

Mooie warme dag, en 's avonds neem ik de auto naar Veenwouden om vandaar een vlug rondje te lopen. Gedeeltelijk over het parcours van de 80 kilometer van vorige week. Ik wil deze streek ook wel eens bij daglicht zien, vandaar. Ik loop in Buitenveld, het gebied tussen Valom, Veenwouden en Roodkerk. Vroeger was dit een groot natuurgebied, waar je tot 1930 alleen per boot kon komen. Een stukje natuurgebied is gespaard gebleven: het Ottema-Wiersemareservaat, beheerd door It Fryske Gea, de Friese natuurbescherming. Er loopt een fietspad langs de rand van het natuurgebied, en dit volg ik (kilometers 3 tot 5).

De dertien kilometers gaan vandaag vlug, in 1 uur en 38 minuten.

kaartje afstandmeten.nl

6 september: rondje nieuwe fietsbrug Leegkerk

Zicht in oostelijke richting vanaf Tichelwerkbrug

Gisteren is dan eindelijk de nieuwe fietsbrug over het Aduarderdiep bij Leegkerk geopend. De brug heeft als naam gekregen Tichelwerkbrug naar de voormalige steenfabriek van het Aduarderklooster die hier gestaan zou moeten hebben.

Wat nieuw voor me was, is 't feit dat hier tot mei 1940 ook al een bruggetje over het Aduarderdiep was. Deze is door de Nederlandse troepen opgeblazen om de opmars van de Duitse troepen te bemoeilijken, en nooit meer opgebouwd - tot dit jaar dus.

Het nieuwe bruggetje vergroot de mogelijkheden voor rondjes vanaf thuis aanmerkelijk.

kaartje afstandmeten.nl

5 september: rondje vanaf Tilburg over het Belse Lijntje

Herinnering aan voormalig station in Alphen

Ik loop een wandeling, geinspireerd door een fietstocht uit het boekje Fietsen en wandelen langs oude spoorwegen in Nederland van Alexander Artz. Leuk boekje. De fietstocht kort ik wat in, vanwege de tijd, en mijn begin- en eindpunt is ook wat anders. De tocht gaat dus langs het Belse Lijntje: de voormalige spoorverbinding tussen Tilburg en Turnhout. De spoorweg werd al in 1867 door een Belgische maatschappij aangelegd, met visioenen over een verbinding tussen Amsterdam en Parijs. En nu is het een fietspad...

Het Belse Lijntje komt vrij dicht bij het hotel langs. Meteen na het ontbijt om kwart over acht ben ik dus op het goede spoor. De sport is natuurlijk om details terug te vinden die de voormalige spoorlijn verraden. Er is niet veel te vinden. Personenvervoer werd al in 1934 stop gezet. Goederenvervoer vond nog plaats tot 1973. Daarna was er gedurende enkele jaren nog een toeristentreintje.

Het viaduct onder de A58 door heeft nog als opschrift "Spoorlijnviaduct Tilburg - Baarle Nassau". Daarnaast zijn er wat verder op de route enkele kilometerpalen, die blijkbaar de afstand aangeven tot Turnhout (het was in eerste instantie immers een Belgische maatschappij die het spoor exploiteerde). Bij Alphen is wat meer te zien: een stuk van een wissel, enkele huizen voor treinbeambten, en een overwegkruis. Ook heet de weg hier Stationstraat en de kroeg "De Statie".

Vanaf Alphen laat ik de spoorlijn met rust en loop met een boogje weer terug in de richting van Tilburg. Hier kom ik door een aantal aardige stukken bos ("Ooijevaarsnest" en "Halve Maan") en heidegebied "Regte Heide". Het laatste stukje van de route kom ik weer op een spoorlijn terecht: de voormalige zijtak naar Goirle, en de spoordijk is nu een zandweggetje met de naam "Oude Spoorbaan".

kaartje afstandmeten.nl;

de Regte Heide deel van wissel (Alphen)

4 september: rondje vanaf hotel in Tilburg

Oude Warande (afbeelding conversare.nl/landschap)

Ik zit in Tilburg vanwege de STEVIN-dag. Gisteravond aangekomen met Daniel, en hapje gegeten aan de Bredaseweg (die heel lang blijkt te zijn). Vanochtend voor het ontbijt een rondje gelopen. Hotel is bij de Oude Warande: een bos met een wonderlijk geometrisch patroon van paden. Volgens Wikipedia is het een park uit 1712, en een van de weinige overgebleven sterrenbossen in Nederland. De zon schijnt en het is onbewolkt. Een wonder als je dat vergelijkt met de weersverwachting die meer dan verschrikkelijk was. Op de terugweg kom ik al een stukje over het fietspad dat over het Belse Lijntje loopt: het voormalig tracee van de spoorlijn Tilburg - Turnhout. Als het goed is, morgen meer hierover.

Gisteren in de trein heb ik het boek van Maarten van der Weijden gelezen, "Beter". Geweldig boek. Gaat over kanker en zwemmen, twee onderwerpen waar ik geleerd heb belangstelling voor te hebben. Er staat ook een mooi citaat in dat met wandelen is gerelateerd. Maarten traint eerst bij Dick Bergsma in Dordrecht, en gaat later trainen bij Marcel Wouda in Eindhoven. Wat blijkbaar de doorslag gaf voor deze stap is de volgende uitspraak van Bergsma, die minder gecharmeerd is van de 25 km zwemmen:

De inspanning is zo laag. Er zijn ook heel veel mensen die er een sport van maken om heel lang te wandelen, dat kan iedereen.

kaartje afstandmeten.nl

2 september: rondje Beswerd, Den Ham

Vandaag weinig last meer, dus weer een beetje tempo gemaakt en ook dat geeft geen problemen. Het was bewolkt, donker en dreigend. Maar het bleef droog en omdat het windstil was, was het eigenlijk een prima avondje om te lopen.

kaartje afstandmeten.nl

1 september: rondje Noordhorn Zuidhorn

Benen nog steeds wel gevoelig op dezelfde plekken als gisteren, maar het is al wel iets minder.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Augustus 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog