Gertjan's Looblog November 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 november: rondje Fransum Piloersema

's Avonds na acht uur loop ik nog een rondje in het donker. Het is een mooie stille avond. Wel bewolkt, maar het licht van de maan komt toch wel wat door de wolken heen, want het is niet echt pikkedonker.

kaartje afstandmeten.nl

29 november: rondje vanaf Zijldijk door het gebied van de Fivel

cafe Nastrovja met molen in Zeerijp

De buien lijken uit het zuiden te komen, en vooral westelijk Nederland ligt in het gebied waar de buien heentrekken. Kortom ik loop een rondje noordoostelijk van hier, in het gebied waar het voormalige riviertje de Fivel in zee uitkwam. Zo rond de 11e eeuw lagen bijvoorbeeld Westeremden en Zeerijp aan zee, en 't Zand moest nog droogvallen. De auto parkeer ik in Zijldijk, toepasselijk op de Fivelweg. Vandaar volg ik een heel stuk de oude Fiveldijk naar het zuiden (Dijkumerweg, Fiveldijk). Overigens zie je de voormalige meanders van de rivier beter op de kaart dan in het landschap. De huidige bochtige sloten zien er veel te netjes uit om te denken aan een echte rivier.

kaartje Fivelboezem

Bij Westeremden neem ik het fietspadje langs het Westeremdermaar in de richting van Loppersum, maar vlak voor Loppersum ga ik verder naar Zeerijp. Zeerijp heeft een mooie kerk, en een opvallend hoekje met het voormalig cafe Nastrovja, met een mooi gerestaureerde molen. Het cafe is blijkbaar ooit door brand gedeeltelijk verwoest, en inmiddels is de meeste troep opgeruimd. De molen werd destijds op het nippertje gered. Als ik goed ben ingelicht had het cafe een reputatie vanwege punkconcerten die hier ooit werden gegeven. Veel informatie is hier echter niet over te vinden.

Eenumerhoogte

Na Zeerijp zie je in zuidelijke richting de Eenumerhoogte. Dit had de reputatie de hoogste wierde van Groningen te zijn, en misschien was dit ooit ook zo. Inmiddels is de wierde niet meer zo hoog (ong 5 meter NAP), en wordt bovendien ontsierd door een soort villaatje. De wierden van Godlinze, Eenum, Leermens, Westeremden, Warffum en Usquert zouden allemaal een beetje hoger zijn. Dit is te lezen in het boekje Fivelboezem, de erfenis van een verdwenen rivier van Otto Knottnerus (info). 't Is in ieder geval geruststellend dat zo'n lelijke wierde er geen aanspraak op kan maken de hoogste te zijn.

kaartje afstandmeten.nl

28 november: rondje van Tynaarlo naar Balloo, Rolde, Anderen

Drentsche Aa ter hoogte van Oudemolen

Ik vertrek om half tien vanaf Tynaarlo, van de carpoolplaats bij de snelweg. Het is nog droog, maar de weersverwachting is niet best. Inderdaad loop ik zo ongeveer van kilometer 6 t/m kilometer 20 in de stromende regen. Dan helpt ook het mooie gebied van De Drentsche Aa (nationaal landschap waarvan een kleiner deel ook nog nationaal park is) niet erg. Ik loop tegen de aantrekkende wind in naar het zuiden. Het stukje vanaf Balloërveld tot Balloo kende ik nog niet.

hunebedden Rolde in de regen

Verder zuidwaarts tot het voormalige stationnetje van Rolde. Vandaar volg ik in oostelijke richting de spoordijk van de voormalige spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. Die leidt langs twee grote hunebedden in Rolde, en overigens door een heleboel modder en nattigheid.

Daarna naar Anderen en vandaar over een heel mooi weggetje naar Gasteren. Wellicht lijkt het weggetje des te mooier omdat het eindelijk gestopt is met regenen. Vanaf Gasteren gaat het over bekend terrein naar Schipborg, en dan via het randje van Zeegse naar Tynaarlo. In Tynaarlo schijnt uiteindelijk zelfs de zon...

PS, kom niet op het idee om precies deze wandeling ook eens te lopen, want de spoorwegovergang ter hoogte van kilometer 4 bestaat niet meer, en je kunt hier dus alleen het spoor over door over hekken te klimmen, prikkeldraad te trotseren, en heel goed uit te kijken of er een trein aankomt...

kaartje afstandmeten.nl

26 november: rondje Den Ham Piloersema

Ik loop 's avonds in het donker. Er staat een harde koude wind, en gelijk valt er een bui. Voorbij Piloersema trekt het open en schijnt de maan.

kaartje afstandmeten.nl

23 november: rondje Noordhorn Piloersema

kerkje Den Ham

Ik loop 's middags een rondje als de zon schijnt (al duurt dat niet lang). Enige aardige plekje waar ik mijn fototoestel voor tevoorschijn haal is het kerkje van Den Ham, gezien vanaf de Spanjaardsdijk. Dit stukje van Den Ham dat aan een kronkelig doodlopend weggetje ligt, wordt op oude kaarten wel aangeduid als Biggestaart. Vroeger hadden ze dus ook al wel gevoel voor humor.

kaartje afstandmeten.nl

22 november: rondje vanaf Veenhuizen naar Fochteloërveen

Fietsbordje bij Fochteloërveen

Ik loop een rondje vanaf Veenhuizen. Eerst in westelijke richting, en dan over een nieuw fietspad het Fochteloërveen in. De eerste bui gaat nog grotendeels langs me heen. Verder naar het zuiden over een onverhard modderig pad, en dan kom ik op de straat die dwars door het veen loopt. Hier krijg ik de volle laag van een volgende felle bui.

Bij het parkeerterreintje loop ik nu verder in de richting van de uitkijktoren. Dit gaat nog over het oude fietspad waar nauwelijks iets van over is. Wel veel modder en nattigheid. Dan kom ik bij de uitkijktoren, die ik nog niet eerder gezien had. Het is ook wel een uithoek: het is onmogelijk om hier toevallig langs te komen. Interessant geval, die uitkijktoren, gebouwd in de vorm van een 7. Van boven een aardig uitzicht over het veen. Terug volg ik het nieuwe fietspad in wording, dat al grotendeels klaar blijkt. Tenslotte, terug bij het parkeerterreintje, over het bekende fietspad naar het noorden terug naar Veenhuizen.

kaartje afstandmeten.nl

Fochteloërveen Fochteloërveen

21 november: rondje Hekkum

fietspad Hekkum in namiddagzon

Gisteren een meevaller ontvangen, en daarom eindelijk een fototoestelletje voor bij het lopen gekocht. Klein maar fijn: canon powershot sx 200. Ik loop een rondje door Middag. De zon schijnt een beetje, maar het is ook nog heiig. Ik moet nog wel een beetje wennen aan dit apparaatje maar ik ben voorlopig niet ontevreden. Vanavond eerst de handleiding maar eens bekijken. De eerste resultaten vind je op flickr.

Over het weggetje naar Oostum waar ik vandaag ook gebruik van maak is de laatste weken veel te doen. Een aantal omwonenden zou hebben geklaagd over de toename van het verkeer. Vervolgens heeft een aantal ondernemers (boeren) daar weer tegen geprotesteerd, want die zijn bang voor drempels of andere belemmerende maatregelen. Vandaag staat in het Nieuwsblad dat dit weggetje samen met een aantal andere weggetjes in Middag een maximum snelheid van 60km krijgt (alsof je op deze bochtige smalle weggetjes harder zou kunnen rijden). Daarnaast komen er rode "fietssuggestiestroken" die hopelijk ook leiden tot het aanpassen van de snelheid. Het betreft wel een aantal van mijn favoriete stukjes, onder andere ook de Zuiderweg, Oldijk, Meedenerweg, Antumerweg, Zijlsterweg, Middagsterweg, Allersmaweg - precies de mooiste weggetjes van Middag dus. Eigenlijk zou je daar alleen bestemmingsverkeer willen toelaten, en motorrijders geheel verbieden.

kaartje afstandmeten.nl

wierde Oostum Reinghesstede bij wierde Oostum

17 november: rondje Piloersema Fransum

kaartje afstandmeten.nl

16 november: rondje naar Leegkerk, Hoogemeeden

De mantelzorg kan er na drie uur wel even een uurtje tussenuit, en vanwege de krachtige zuidenwind loop ik hetzelfde rondje als gisteren, alleen in omgekeerde volgorde. Op het moment dat ik vertrek heeft het al weer flink geregend, maar ik blijf nu droog en ter hoogte van km 7 komt een oranje zonnetje er even door.

kaartje afstandmeten.nl

15 november: rondje naar Hoogemeeden, Leegkerk

Tussen het bezoek van 's ochtends (pa, ma, Herm, Dorien) en 's middags (Mark, Manon et al.) loop ik een rondje, terwijl Petri rust. Het regent de gehele route. Ik verdien een dikke duim van de chauffeur van het taxibusje die bij de stoplichten van Aduard de aansluiting verzorgt op lijn 39.

kaartje afstandmeten.nl

14 november: achtje vanaf Roden naar Langelo

Na de vele regen van deze week en ook vanochtend nog klaart het 's middags langzaam op. Het is bovendien zacht: wel 15 graden. Omdat het wel flink waait loop ik een rondje vanaf Roden met veel beschutting. Het wordt steeds zonniger en de hele route kan zonder jas. Mooi rondje langs en door beekdalletjes van een paar beekjes die verder stroomafwaarts samen het Peizerdiep vormen. Vooral het stukje bij de Zwarteweg (km 11-12) is aardig. Omdat het overal nog erg nat is volg ik wel de fietspaden, alleen het stukje bij km 13 gaat door de modder.

Op de terugweg kom ik voor de tweede maal door Lieveren waar een fietser me meedeelt dat hij "toch blij is dat het wiel is uitgevonden".

kaartje afstandmeten.nl

13 november: rondje Fransum Piloersema

Petri is sinds gisteren weer thuis, en dit geeft vandaag de ruimte om weer een rondje te lopen, nadat ik eerst met de kinderen de eerste Mexicaanse-griepspuit heb gekregen. Het is druilerig novemberweer, maar wel heel zacht.

kaartje afstandmeten.nl

8 november: achtje vanaf Eenrum

't Is flink mistig, maar de mist wordt geacht te verdwijnen en dan zou de zon moeten gaan schijnen. Helaas, daar blijkt geen sprake van. Het laatste stuk van de route wordt de mist alleen maar dikker.

kaartje afstandmeten.nl

7 november: rondje vanaf Wehe Den Hoorn

luchtwachttoren bij Warfhuizen (foto www.sien-n.nl)

Petri ligt nu op een 4persoonskamer, dus dat betekent dat de bezoekuren precieser in acht moeten worden genomen, dus pas vanaf 3 uur naar het UMCG. Na een nacht en ochtend met veel regen, klaart het aan het eind van de ochtend een beetje op. Ik loop een rondje vanaf Wehe Den Hoorn. Uiteindelijk loop ik hele stukken in de zon, en de jas gaat uit na een kilometer of 6. Het is heerlijk. De zon wordt weerkaatst door de pas geploegde aarde. Het is zoals altijd mooi bij Schouwen, Schouwerzijl en Groot Maarslag. Het laatste stukje gaat over de parallelweg van Mensingeweer terug naar Wehe Den Hoorn. Bij kilometer 13 gaat die plotseling blijkbaar zonder reden zo'n twee meter omhoog en dan weer naar beneden. Hier liep vroeger de spoordijk van de verbinding Winsum-Zoutkamp. Als je naar rechts kijkt zie je even verderop de restanten van de spoorbrug over de Kromme Raken. Ik loop het rondje van bijna 15 kilometer in een uur en drie kwartier.

Dit rondje gaat met een grote boog om de luchtwachttoren bij Warfhuizen heen. Door Rik Zaal weet ik dat dit een luchtwachtobservatietoren is die in de jaren zestig, koude oorlog, volop werden gebouwd. Ze werden bemand door militairen die laagvliegende vijandelijke vliegtuigen moesten signaleren. Blijkbaar is de toren bij Warfhuizen een van de weinig overgebleven torens. We zijn hier al vaak langs gekomen, en ik heb me vaak afgevraagd wat dit voor raar ding was...

kaartje afstandmeten.nl

5 november: rondje Piloersema Fransum

Lichte miezer. Ik loop 's ochtends om half achtje het vaste rondje. Dan kan ik daarna nog naar het UMCG.

kaartje afstandmeten.nl

2 november: rondje Tichelwerkbrug, Den Horn Hogeweg

Vandaag wordt Petri geopereerd. Ik wacht op telefoon van de chirurgen. Hoe later ze bellen, hoe beter. Vanochtend met een waterig zonnetje eerst een rondje gelopen. Vanwege de extra adrenaline gaat het hard.

kaartje afstandmeten.nl

1 november: rondje Beswerd Piloersema

De aangekondigde weersverandering (met regen en wind) laat nog even op zich wachten. De wind komt nog steeds uit het zuidoosten en het is mistig. Ik loop aan het eind van de ochtend een vlug rondje.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Oktober 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog