Gertjan's Looblog December 2009 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 december: rondje Beswerd Fransum

appelbeignets

Na het bakken van de appelbeignets een kort rondje om een frisse neus te halen.

kaartje afstandmeten.nl

29 december: van Kropswolde naar Groningen

Westerbroekstermadepolder

Het vriest weer. Het landschap is niet groen, zoals meestal, of wit, zoals de laatste dagen vanwege de sneeuw, maar heeft een zilveren gloed van de rijp. Ik ga met bus en trein naar Kropswolde om met de wind in de rug te kunnen lopen. Eerst naar het Zuidlaardermeer en vandaar over het fietspad door de Westerbroekstermadepolder. Dan een stukje langs het Winschoterdiep en dan neem ik een zandweg naar Haren: km 11, 12 en 13. Die blijkt in tegenstelling tot wat ik eerder dacht niet dood te lopen op de spoorlijn, maar er is wel degelijk een spoorwegovergang - wellicht ook vanwege het gasmeetstation waar ik langs loop.

kaartje afstandmeten.nl

Gisteravond heeft Rik met zijn team het Unive zaalvoetbalgala in Leek gewonnen (A junioren). Rik maakte in de finale vlak voor tijd de gelijkmaker: 3-3. Daarna benutte hij een van de drie penalties in de penaltyreeks die Aduard beter nam dan de vooraf hoger ingeschatte hoofdklassers van VEV uit Leek. Op de volgende foto's een doelpunt in de halve finale in de maak. Meer foto's via de link naar Unive zaalvoetbalgala.

Rik aan de bal Rik buitenom Rik naar de achterlijn Rik zet voor doelpunt!

28 december: rondje vanaf Hooghalen naar Orvelte

wegens opdooi gesloten

Ik loop vandaag een rondje vanaf Hooghalen. Het is prachtig weer: zon, geen wind en een paar graden boven nul. Ik loop over fietspaden door de Drentse bossen. De zandwegen die het bos inlopen zijn afgesloten vanwege opdooi. Opdooi? Wikipedia schrijft:

Opdooi is een term uit de wegenbouw. Opdooi kan ontstaan wanneer na intreden van de dooi de grond gaat verweken, doordat het dooiwater niet weg kan zakken door de ondoorlatende bevroren grond eronder. Hierdoor kan de grond zijn stabiliteit verliezen en het wegdek drijft als het ware op het grondwater. Het wegdek kan hierdoor kapot worden gereden want de belastingen kunnen moeilijk worden afgedragen aan de ondergrond.

bevroren vennetje bij Orvelte

Het rondje begint in Hooghalen, een treurig dorpje dat ingeklemd ligt tussen een drukke snelweg en een drukke spoorlijn, maar noch een station, noch een oprit naar de snelweg heeft. Ik loop in zuidoostelijke richting door het bos en vervolgens over het Oranjekanaal naar het buurtschap Klatering. Vandaar verder naar Zwiggelte. Bij de Westerborkerstroom zijn twee hertjes rustig aan het grazen. Verder langs het recreatieterrein Timmerholt via landweggetjes naar het museumdorp Orvelte. Ook de omgeving van Orvelte is mooi met weinig hekken en mooi kleinschalig landschap met stukjes heide en wat vennetjes.

radiosterrenwacht bij Hooghalen

Na Orvelte weer over het Oranjekanaal en dan begint zo'n beetje de terugweg die bijna helemaal door het bos voert van de boswachterijen Schoonloo, Grolloo en Hooghalen. In het bos liggen hier en daar nog wat restjes sneeuw. Ook is er hier en daar laaghangende mist tussen de bomen wat met de felle zon soms spectaculaire plaatjes geeft. Ik had beter mijn pet op gezet, in plaats van mijn muts, want het is niet koud en ik mis nu mijn zonne(n)klep.

Het laatste deel van de route voert langs de radiosterrenwacht en over het gebied van het voormalige kamp Westerbork, wat bekender terrein dus. Ik verbaas me er opnieuw over dat het hier Westerbork heet, terwijl een handvol andere dorpjes dichterbij ligt: Hooghalen, Zwiggelte, Elp, Schoonloo, Grolloo, Ekehaar.

kaartje afstandmeten.nl

Elpermeer boswachterij Grolloo

27 december: achtje Tichelwerkbrug

Na tien dagen sneeuw is alles weer groen, bijna alle sneeuw is weg. De winter is al voorbij?

kaartje afstandmeten.nl

25 december: rondje Den Ham, Piloersema

Kort rondje op kerstochtend. Het ijzelt, en er ligt veel smeltende sneeuw. Dus door de koude natte glibberige derrie.

kaartje afstandmeten.nl

24 december: rondje naar Koningslaagte

Ida: "wat zien die schapen er smerig uit in de sneeuw"

Na de boodschappen een rondje in oostelijke richting, eerst tegen de wind in. Al weer de achtste sneeuwdag vandaag, en de situatie is vergelijkbaar met de afgelopen twee dagen: landweggetjes goed te belopen, maar op de fietspaden ligt nog een pak sneeuw (afgezien van het fietspad langs de Friesestraatweg). Het is wel wat minder grijs dan de afgelopen dagen - de eerste helft van de wandeling is er zelfs een waterig zonnetje.

skyline Groningen gezien vanaf Koningslaagte

Ik loop naar Koningslaagte. Het stukje tussen de spoorlijn en de molen is nauwelijks begaanbaar: ik zak ongeveer tot mijn knieen in de sneeuw. Gelukkig is dit maar een klein stukje.

kaartje afstandmeten.nl

23 december: rondje vanaf Feerwerd naar Aduarderzijl en Wetsingerzijl

wonderlijke tekst bij brievenbus Aduarderzijl wonderlijke dakpannen Garnwerd

Ik loop 's middags een bescheiden rondje vanaf Feerwerd. Het weer is een beetje zoals gisteren: lichte dooi en heel grijs. De landweggetjes zijn goed begaanbaar, maar de fietspaden door de weilanden nog niet. Bij km 8 was ik van plan door de polder terug te lopen, maar daar ligt nog zoveel sneeuw dat ik de Oostumerweg via Garnwerd neem.

Het is een mooi rondje met veel te zien langs de route: Aduarderzijl, de taartpuntwierde Antum, Garnwerd, Wetsingerzijl, Oostum (in de verte) en Feerwerd zelf is ook een aardig dorpje. Al eerder viel me de tekst bij een brievenbus in Aduarderzijl op (zie foto links). De kunstzinnige dakversiering in Garnwerd lijkt me nieuw (foto rechts).

Ik kom ook langs de Hunzebocht (bij km 2) - deze voormalige monumentale verbouwde boerderij is in het voorjaar grotendeels afgebrand en nu is bijna alle troep opgeruimd. Dit is deel van Koepon, een van de grootse organisaties ter wereld in de melkveehouderij, ook bekend als Coopon en Kuhpon. Eigenaar Wijnand Pon staat in de Quote 500 als 12e genoteerd met een vermogen van 1.6 miljard euro. Hij is daarmee de rijkste Groninger. Het familiebedrijf Pon is vooral bekend van de import van onder andere Volkswagen, Audi en Porsche. Dus er zal wel een nieuwe boerderij verrijzen op deze prachtige plek waar het Reitdiep de koers in westelijke richting verlegt.

kaartje afstandmeten.nl

22 december: rondje vanaf Saaksum naar Electra, Zuurdijk, Roodehaan

ijspegels van een meter bij Zuurdijk

Vanochtend al vroeg op omdat we om half negen een afspraak bij het UMCG dachten te hebben. Foutje van het ziekenhuis, dus om negen uur al weer thuis. Er ligt al weer nieuwe sneeuw. Het sneeuwt 's ochtends ook een beetje en het is grijs. Het is net boven nul en de wegen zijn daarom veel beter begaanbaar. Ik loop in het begin van de middag een rondje vanaf Saaksum. Nog steeds alles erg grijs, en het is ook "waterkoud". Ik loop via Englum naar Electra, en dan via Aalsum en Lammerburen naar de brug over het Reitdiep bij Electra. Dan door Ewer en Zuurdijk, inclusief de buurtschapjes 1e Nijhoezen en 2e Nijhoezen. Dan langs een boerderij aan de dijk van het Rietdiep met indrukwekkende ijspegels (zie foto) en terug via Roodehaan.

De fauna is in de sneeuw beter zichtbaar. Bij Lammerburen een bloedvlek in de sneeuw die duidt op een eerder conflict in de dierenwereld. Vlak voor Ewer steken drie hertjes af tegen de witgrijze sneeuw en horizon. Ook in de Saaxumerpolder net voor Saaksum nog een wat groter hert dat door de velden rent, en mij goed in de gaten lijkt te houden.

kaartje afstandmeten.nl

21 december: rondje naar Lettelberterpetten

nieuwe uitkijktoren Lettelberterpetten

Ook vanochtend is er weer verse sneeuw bijgekomen. Maar als ik vertrek schijnt de zon. En die schijnt de hele route, afgezien van een klein sneeuwbuitje boven Oostwold. Ik loop naar de Lettelberterpetten, een klein natuurgebiedje ten noorden van het Leekstermeer, waar sinds vorige week een uitkijktoren kan worden beklommen. Die geeft dan uitzicht over het Leekstermeer.

De route door het natuurgebied is natuurlijk door een dikke laag losse sneeuw. Ook de uitkijktoren beklimmen is een uitdaging: de treden bestaan uit een laag ijs met daarop een vers laagje sneeuw. Vooral naar beneden doe ik heel voorzichtig. Het uitzicht boven is niet zo geweldig vanwege de laagstaande zon in het zuiden waar je recht tegenin moet kijken om het Leekstermeer te zien.

kaartje afstandmeten.nl

witte bomen langs de Westerdijk bij Enumatil Kleiweg Aduard

20 december: rondje naar Leegkerk, Aduard800

Leegkerk

Siberische omstandigheden. Vanochtend is er een nieuw pak sneeuw gevallen. Bovendien waait het wat harder zodat er ook hier en daar sneeuwduinen zijn ontstaan. Als ik vertrek sneeuwt het ook al weer, en dat blijft totdat ik Leegkerk voorbij ben. Dan is het droog totdat ik Den Horn voorbij ben, en dan begint de volgende sneeuwjacht.

De wegen zijn heel slecht begaanbaar. De Albert Harkemaweg is nog enigszins te doen, en dan gaat het vrij redelijk langs de Friesestraat en over de Noodweg. De Legeweg naar Leegkerk ligt onder een dik pak sneeuw. Door Den Horn, en over de Hogeweg gaat het weer iets beter. Vanaf de Spanjaardsdijk Zuid zie ik vlakbij het natuurgebiedje 't Stort een viertal reetjes in de sneeuw. Het Aduard800-pad spant de kroon met minstens 15cm verse losse sneeuw waar je dus diep in weg zakt.

kaartje afstandmeten.nl

Voor de vaste lezers van dit looblog: in de Reizen bijlage van de Volkskrant wordt dit weekeinde het hotel in Tilburg besproken waar ik begin september verbleef, en waarvandaan ik onder andere een rondje maakte over het voormalige trace van het Belse Lijntje. Het hotel komt er goed vanaf, en dat is wat mij betreft terecht.

19 december: naar Bedum

20 cm sneeuw dikte sneeuwdek (kaartje knmi.nl)

Zeer koude dag. Er ligt nog steeds een flink pak sneeuw, maar vandaag is het wel droog. Zo nu en dan probeert de zon er door te komen, maar dat lukt niet erg. De doorgaande wegen zijn redelijk sneeuwvrij, maar de binnenwegen en fietspaden waar ik loop zijn moeilijk tot heel moeilijk begaanbaar. Op sommige stukken lijk ik een van de eersten te zijn, afgezien dan van de vele hazensporen.

Ik had plannen om in westelijke richting te lopen, maar de wind komt uit het zuidwesten en uiteindelijk loop ik dus in noordoostelijke richting, want met deze temparaturen wil je niet tegen de wind in lopen. Uiteindelijk kom ik in Bedum uit, en daar zie ik de trein net voor mijn neus wegrijden. De volgende trein, een half uurtje later, blijkt niet te rijden vanwege een aangepaste dienstregeling. Ik kan met iemand meerijden naar Groningen en moet dan in Groningen nog een half uur op de bus wachten. Tijdens het lopen had ik geen last van de kou, maar nu wel...

kaartje afstandmeten.nl

Fransum fietspad langs dijkje Reitdiep

17 december: woon-werkverkeer door de sneeuw

's Ochtends ligt er een flink pak sneeuw. Er rijden geen bussen, de kinderen hebben vrij van school. Ik besluit te gaan lopen, volgens Rik om een stoer verhaal op mijn looblog te kunnen schrijven. Het is 's ochtends redelijk te doen. Ik verwacht 's middags eventueel met de bus te kunnen, in ieder geval zal er dan wel veel sneeuw verdwenen zijn. Maar 's middags sneeuwt het nog steeds en bovendien waait het wat harder. Er ligt nu minstens 15 centimeter. Gelukkig heb ik op de terugweg de wind in de rug want anders wordt het heel koud.

kaartje afstandmeten.nl

hotel Onder Den Linden woltersweg Dorkwerk Groningen Noorderhaven Groningen Hoge en Lage der Aa

terug:

sneeuwschuiver op Legeweg afslag naar Zijlvesterweg onbegaanbaar molen De Jonge Held Friesestraatweg terug in Aduard

13 december: rondje vanaf Bedum naar Middelstum, Toornwerd, Kantens, Stitswerd, Onderdendam

fietspad van Toornwerd naar Kantens

Mooie koude dag, zonnig. Ik loop een rondje vanaf Bedum in noordoostelijke richting over landbouwweggetjes naar Middelstum. Ik kom langs de boerderij Fraam. De naam van de boerderij pronkt op de schoorsteen. Vanaf Middelstum over een pad naar Toornwerd. Toornwerd was vroeger een flinke wierde, die grotendeels is afgegraven. De huizen zijn grotendeels blijven staan, waardoor het een buurtschap op twee nivo's is geworden: het nivo van de oorspronkelijke wierde met de meeste huizen en het kerkhof met het torentje, en daartussenin tuinen en weilandjes die minstens twee meter lager liggen.

Vanaf Toornwerd loopt er een aardig fietspaadje naar Kantens. Na Kantens een stukje parallel aan het Boterdiep en dan linksaf naar Stitswerd. Dat is een klein dorpje waar je niet snel langs zult komen want het ligt volkomen uit de richting (welke dan ook). Het heeft een opvallend geel geschilderd kerkje.

Vanaf Stitswerd terug naar het zuiden naar Onderdendam, en vanaf Onderdendam loop ik aan de oostzijde van het Boterdiep terug naar Bedum. In het westen is de zon inmiddels aan het ondergaan en dat geeft aan alles een mooie oranje gloed. kaartje afstandmeten.nl

kerkje Stitswerd torentje van Westerdijkshorn gezien vanaf Boterdiep

12 december: rondje Feer-, Garn- en Dorkwerd

tussen Beswerd en Zuiderweg

Al vroeg op pad, want vanmiddag moet ik met de A1 van Rik mee naar Assen. Het weer is in een overgangsfase naar de eerste winterse periode. Het is mooi rustig en zo nu en dan komt er een beetje zon door. Tussen de Zuiderweg en Beswerd staat een oude meander van het voormalige Peizerdiep blank, na de nattigheid van de laatste weken (zie foto's). kaartje afstandmeten.nl

Beswerd vanaf Zuiderweg

11 december: rondje Piloersema Zuidhorn

Rondje 's avonds in het donker.

kaartje afstandmeten.nl

6 december: rondje vanaf De Knipe

Huize Oranjewoud

Vandaag lukt het beter om de regen mis te lopen: alleen de laatste tien minuten van het rondje begint het te regenen (en voorlopig is het daarna nog niet opgehouden). Ik loop een rondje door het parklandschap ten oosten van Heerenveen. Rik Zaal besteedt nogal wat aandacht aan dit gebied in zijn boek, en deze maand ook een reportage in Op Lemen Voeten over dit gebied.

Ik kom vrijwel direct langs het zeer nieuwe museum Belvedere dat aan de rand van het parklandschap rond Oranjewoud ligt, vlak achter het voornamelijk nog lege Internationale Bedrijventerrein Friesland. Achter het museum is het moeilijk voor te stellen dat je je in Friesland bevindt: bosrijke omgeving met grote villa's en mooie lanen. En dit vlak achter de buitenwijken van Heerenveen, met soms een doorkijkje naar de bijzondere architectuur die in die nieuwe wijken is toegepast. Ik kende dit gebied helemaal nog niet. En ik kom door buurtschappen met prachtige namen waar ik ook nog nooit van had gehoord, zoals Katlijk en Bontebok.

kaartje afstandmeten.nl

moderne architectuur Heerenveen: Skoatterwald omgeving Oranjewoud/Katlijk moderne architectuur Heerenveen: Heerenwoud

5 december: rondje Tjeukemeer

beeldje Tsjuke en March bij gemaal Echten aan Tjeukemeer

Met Sint Nicolaas ga ik naar Sint Nicolaasga. Ik parkeer in het plaatsje Scharsterbrug (een brug over een kanaal met een fabriek en een rijtje arbeidershuisjes). Op de heenweg regent het flink, en de regen houdt een kleine twee uurtjes aan tot ongeveer kilometer 14. Op de buienradar zag het er ietsjes beter uit, dus dat viel tegen: meer en langer regen dan gehoopt. Daarna blijft het droog (afgezien van mijn schoenen). Dit is ook ongeveer het punt waar de route een fietspad direct langs het meer volgt, al is het schelpenpad tamelijk nat. Hier kom ik langs het gemaal van Echten dat er aardig uitziet met de grote schoorsteen. En hier is ook een beeldje aan de oever geplaatst (zie foto) van de twee boerinnen die de hoofdrol spelen in de legende die het ontstaan van het Tjeukemeer moet verklaren.

De route kruist vervolgens opnieuw de A6, en dan gaat het op Sint Nicolaasga aan. Het laatste stuk, van Sint Nicolaasga naar Scharsterbrug, loopt de route over een fietspad dat is aangelegd op de oude spoordijk van de voormalige tram Lemmer-Joure (en van Joure naar Sneek en Heerenveen). De voormalige tramlijn is overal nog goed in het landschap te zien.

kaartje afstandmeten.nl

1 december: rondje Fransum (wierde) Piloersema

de maan schijnt door de bomen grafsteen met spook op de wierde Fransum

December begint met een prachtige avond. Stil en onbewolkt, en een volle maan. Ik loop 's avonds in het donker richting Fransum. Boven de weilanden ontstaat nevel. Op de wierde van Fransum probeer ik de maan te fotograferen maar dat lukt niet goed. Wel krijg ik spoken op de foto.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog November 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog