Gertjan's Looblog Januari 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 januari: rondje vanaf Vries

Esakkers bij Vries

Er is gewoon weer nieuwe sneeuw bijgekomen vannacht, en ook voor vanavond staat er weer sneeuw op stapel. Ik loop een rondje van Vries, eerst tegen de wind in in de richting van het Noordsche Veld, ook bekend als de Negen Bergen van Norg. Dit gaat meest over onverharde besneeuwde paden. Uitkijken dat je niet op een bevroren plas stapt, want daar zak je dan doorheen.

Door het heidegebied en verder naar het zuiden over de Oude Norgerweg (niet gestrooid) naar Zeijen. Je hoor hier de muziek van de ijsbaan al van verre. Toch dooit het een beetje, en het ijs ziet er zeer beroerd uit. Vanaf Zeijen over de Oosterweg (niet gestrooid) en de Hooidijk terug naar Vries. Dit is een heel mooi stukje, zeker de Hooidijk met de grote bomen langs de weg.

kaartje afstandmeten.nl

30 januari: rondje naar Zuidhorn, Noordhorn, Fransum

Fransumerweg

Dinsdagavond nog tien graden onder nul, en woensdagmiddag regende het, bij plus 5. En toen lag er vanochtend weer een nieuw pak sneeuw... Sinds half december is de sneeuw niet meer helemaal weg geweest. Ik loop een niet te lang rondje want Petri heeft behoorlijk last van de tweede kuur die afgelopen donderdag begonnen is. Het is 's middags wel heerlijk om te lopen: windstil en de zon schijnt volop.

De resten van de sneeuwjachten van drie weken terug zijn nog steeds te zien. Bij het begin van het Hamsterpad in Noordhorn liggen nog flinke hopen sneeuw. Ook het sneeuwduin achter boerderij Arbere (foto 10 januari) is nog nauwelijks geslonken, maar nu wel keihard geworden, en voorzien van een vers laagje sneeuw.

kaartje afstandmeten.nl

24 januari: rondje vanaf Loon

opschrift voormalig station Rolde

Het is nog steeds koud: als ik 's ochtends op mijn nieuwe computer kijk, geeft een gadget van Ubuntu aan dat het -5 is, en dat de gevoelstemparatuur -11 bedraagt. Het is hier wel droog gebleven. Ik loop een rondje vanaf Loon, een dorpje even ten noordoosten van Assen. Ik ben hier nog niet eerder geweest, het dorpje ligt een beetje in de schaduw van Assen, en de belangrijke noord-zuid verbindingen (spoorlijn, kanaal, A28). Ik hoop in het gebied van De Drentsche Aa wat meer beschutting te vinden dan in Groningen.

wonderlijke kapstok vlak voor Anderen (uitleg welkom)

Vanaf Loon loop ik via de Meanderdijk, inderdaad een bochtig weggetje, langs de Aa aan de ene kant en een saai kanaaltje aan de andere kant naar het zuiden. Dan kom ik bij Wandelspoor: de voormalige spoorlijn van Assen naar Stadskanaal waar je nu over kunt wandelen. Hier loop ik een flink stuk behoorlijk beschut in oostelijke richting, de richting waar de wind vandaan komt. Wel zo nu en dan weer veel ijs.

Bij Anderen ga ik naar het noorden, en dan loop ik door een heel mooi stukje Drente. Dit is het gebied net ten noorden van Anderen, met de straatwegen naar Gasteren en Anloo. Vooral het stukje rond een beekje (de Scheebroeker Loop) is prachtig. Door naar Anloo, en vandaar naar Schipborg. Het laatste stukje is het bekende, mooie, fietspad langs het beekdal van de Aa langs Oudemolen en Taarlo. Een heel mooi rondje, al had ik op de terugweg vlak voor Loon wel even via de Heirweg langs het hunebed moeten lopen.

kaartje afstandmeten.nl

23 januari: vanaf Zuidlaren

grote Canadese ganzen tussen Haren en Vosbergen

Na een weekje van halfslachtige dooi, vriest het nu weer sinds gisteren. Het is dus koud, en ik loop voor de wind: eerst met de bus naar Zuidlaren en vandaar terug. De weilanden zijn zo'n beetje groen, maar in de sloten en greppels ligt nog sneeuw. Ook op beschutte plekken liggen soms nog grote hopen sneeuw, beetje gesmolten en nu weer keihard bevroren. De paden door het bos van Vosbergen (km 10, 11) zijn veranderd in een onbegaanbare bobbelige ijsvlakte.

Beetje vorst van de laatste twee dagen is al weer voldoende voor een aantal ijsbanen. Er wordt geschaatst op de banen van Noordlaren (altijd in de slag om de eerste marathon op natuurijs te kunnen organiseren), Paterswolde en Hoogkerk. Het ijs heeft nog wel de grijze sneeuwijskleur, maar zo te zien is het nu wel aardig glad.

Van Paterswolde tot Eelderwolde (km 14-17) loop ik achter twee joggers aan. Ze halen me eerst in, en dan blijf ik zo'n beetje twintig meter achter ze lopen. Ik hou ze net bij. Als ze dit eenmaal door hebben lijken ze dit niet leuk te vinden. Ik vind zo'n richtpunt wel fijn.

Bij Eelderwolde kom ik op het fietspad op de Madijk (langs het Omgelegde Eelderdiep). Het blijkt dat het nieuwe fietspad vanaf hier in zuidelijke richting naar Schelfhorst al bijna klaar is, al staat er nog wel een groot hek voor. In het voorjaar dus maar eens uitproberen.

kaartje afstandmeten.nl

16 januari: rondje vanaf Frieschepalen

Alddjip tussen Wijnjewoude en Ureterp

Het dooit maar het landschap is nog steeds wit. Ik ga al 's ochtends op pad, want vanavond vieren we in Brabant de 50e verjaardag van Hetty. Ik parkeer de auto bij de afrit Frieschepalen, op de Fries-Groningse grens, daar waar ik jaren geleden eens met Ida strandde wegens autopech, nadat ik Rik naar Brabant had gebracht. Dat was vlak nadat Kris was geboren. sneeuwpop tussen Wijnjewoude en Ureterp

Al dooit het, er staat een hele koude wind. Ik loop vanaf de A7 eerst tegen de wind in naar het zuiden, richting Bakkeveen. Vanaf Bakkeveen gaat het nog een stukje verder langs de vaart tot vlak voor Waskemeer. Daar ga ik rechts en kom over De Biskop. Rechts van de weg ligt een duidelijke laagte met daarin een van de vele dobben (meertjes die al in de laatste ijstijd gevormd zijn). Vandaar ga ik dwars door de Duurwouder Heide waar nog heel veel sneeuw ligt. De keus is steeds tussen de glibberige bandensporen of de rulle sneeuw waar je steeds vrij ver in wegzakt. Via Wijnjewoude en Ureterp loop ik terug naar het beginpunt.

kaartje afstandmeten.nl

10 januari: rondje Fransum Piloersema

Door de sneeuwjacht, en de sneeuwduinen. Die waren voor gisteren al voorspeld, maar vandaag is het dan toch zo ver.

kaartje afstandmeten.nl

sneeuwduin achter Arbere weggetje naar Fransum

9 januari: vanaf Bedum

Philippe Petit loopt van de ene de Twin Tower naar de andere

Vooralarm voor extreem weer. Gevoelstemparatuur van min vijftien graden. Het sneeuwt hier niet, maar het waait wel hard uit het noordoosten. Petri brengt me weg zodat ik met de wind in de rug terug naar huis kan lopen. Dit is uiteindelijk goed te doen. Mijn voeten zijn na een kilometer of vijf lekker warm. Ook de oren blijven goed warm onder de muts en kapuchon. De verwachte sneeuwduinen blijven uit. Hier en daar is wel een beetje sneeuw van vorige week weer de weg opgewaaid. De meeste sneeuw ligt tegen de brug van Aduard aan, als ik dus al weer zo ongeveer thuis ben.

Meest indrukwekkende film van de kerstperiode was afgelopen woensdagavond te zien: Man on Wire. Dit gaat over de ongelofelijke stunt van Philippe Petit die in 1974 met behulp van enkele vrienden in het geniep een kabel spande tussen de Twin Towers van het World Trade Center en vervolgens als koorddanser enkele keren tussen de torens op en neer liep, meer dan vierhonderd meter hoog!. Mooie documentaire. Het is voor mij volkomen onbegrijpelijk dat iemand zoiets durft. De stunt wordt op imdb bestempeld als "the artistic crime of the century".

kaartje afstandmeten.nl

3 januari: rondje vanaf Witte Paarden

gelukkig heb ik een GPS bij me

Ik ben 's ochtends al vroeg weg om een rondje te lopen bij Heerlijkheid De Eese. Hier hebben we zomer 2007 Ida nog eens naar toe gebracht om bij een vriendin te kamperen. Ik parkeer de auto in buurtschap Witte Paarden. Er ligt een flink pak sneeuw, en het eerste deel van de route loop ik meest door de rulle sneeuw. Na een kleine tien kilometer kom ik op Westvierdeparten die overgaat in de Oostvierdeparten, en daar is de meeste sneeuw weg en kan ik een beetje doorlopen. Ik loop verder naar Vledder en Frederiksoord (van de Maatschappij van Weldadigheid). Vervolgens is het tempo maken om op tijd terug te zijn, want ik heb beloofd Petri van het station te halen. Dus vlug langs de provinciale weg door Nijensleek en Eesveen. Het laatste stukje is misschien wel het mooist: door glooiend landschap via De Bult (ja een heuvel is weer wat veel gezegd) terug naar de viaducten over de A32 en de spoorlijn bij Witte Paarden.

kaartje afstandmeten.nl

bij Heerlijkheid De Eese glooiend landschap tussen Baars en De Bult

2 januari: rondje Paterwoldse Meer

wegwijzer Pieterpad aan de Hoornsedijk

Ik had eigenlijk andere plannen, maar het sneeuwt de hele dag, dus ik loop dan maar een klein rondje, om het Paterwoldse Meer. Het heeft dan wel lang gesneeuwd, maar er ligt nog niet zo'n dik pak als tien dagen terug. Ik kan nog redelijk goed doorlopen. Je zou wel, denk ik, mijn hele route aan de voetstappen in de sneeuw hebben kunnen volgen...

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog December 2009


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog