Gertjan's Looblog Februari 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

28 februari: rondje vanaf Leek naar Roderesch

vrijersbankje in Nieuw-Roden

Constant regen. De mensen die de afgelopen weken over de sneeuw mopperden zullen wel blij zijn. Lichtpuntje zijn de straatnamen in het begin: Natuurschoonlaan en Vagevuurselaan. En het Vrijersbankje bij het kerkhof in Nieuw-Roden. Dat is nu wel erg nat, en het ziet er ook nogal hard uit (foto). Later ook nog Melkweg.

kaartje afstandmeten.nl

27 februari: vanaf Haren naar Appingedam

Grote groepen ganzen bij Eemskanaal

De sneeuw is nu toch bijna helemaal weg. Ik rijd mee met Ida die vanaf Haren met de bus naar Eindhoven vertrekt voor een zwemwedstrijd. Ik loop vanaf Haren in noordoostelijke richting. In het begin schijnt de zon, maar het trekt snel dicht en het wordt grijs en later ook wat miezerig.

Het landschap is geelbruin na alle ijs en sneeuw van de laatste weken. Er is nog weinig groens te ontdekken. Het voorjaar lijkt nog ver weg. Nog nergens zie je sneeuwklokjes of krokussen.

Ik loop via Waterhuizen naar Scharmer, Harkstede, Lageland, Luddeweer en Overschild. Vanaf Overschild kies ik het fietspad langs het Eemskanaal en ter hoogte van Appingedam ga ik het kanaal over en op het station aan.

Afstandmeten.nl is even uit de lucht, dus de route volgt later. Het was bijna 33 kilometer. Nu dan toch: kaartje afstandmeten.nl;

21 februari: rondje vanaf Molenrij

Waddendijk ter hoogte van Hornhuizen

Vannacht heeft het gemist en gevroren, en als ik 's ochtends in de zon naar het noorden rijd, is het landschap een soort negatief: de bomen die wit zijn van de rijp tekenen helder af tegen de donkere lucht van mist in de verte. Ik rijd richting Kloosterburen maar als ik het Reitdiep oversteek kom ik in de dichte mist terecht. Had ik beter zuidelijker kunnen blijven? De mist trekt snel op wanneer ik vanaf Molenrij, vlak voor Kloosterburen, een rondje loop.

De confetti van vorige week (in de katholieke enclave Kloosterburen wordt fanatiek carnaval gevierd) is haast niet te onderscheiden van de sneeuw- en ijsresten. Hier en daar liggen hier in de beschutting van de dorpjes nog flinke hopen sneeuw. Zo te zien moet hier vorige week ook nog heel wat sneeuw gevallen zijn. Ook tegen de vele dijken die ik tegenkom ligt hier en daar wat sneeuw, wat doet denken aan de restjes sneeuw die je soms in het voorjaar of de zomer hoog in de bergen nog aantreft.

Ik loop naar het westen en al snel breekt ook hier de zon door. Bij Hornhuizen sla ik rechtsaf naar de Waddendijk en dan gaat het kilometers lang over en langs de Waddendijk terug naar het oosten. In de zon is het lekker warm, maar na enkele kilometers kom ik weer in de dichte mist terecht en is het weer koud.

Ter hoogte van Pieterburen ga ik over het nieuwe fietspad naar het zuiden en dan komt al gauw de zon er weer door. Het verschil in temparatuur in de mist en in de zon blijkt ook in Pieterburen. Onder de grotere bomen druppelt de gesmolten rijp zo hard naar beneden, dat ik er liever omheen loop.

Inmiddels is het zondagavond en het sneeuwt opnieuw...

kaartje afstandmeten.nl;

20 februari: rondje vanaf Marum naar Drachtstercompagnie

melkfabriek Marum

De verontwaardiging was groot vanochtend. Was de sneeuw gisteren eindelijk zo'n beetje weg, lag er vanochtend wéér een pak sneeuw! De wegen rond Aduard zijn moeilijk begaanbaar, vooral de Fanerweg is een ijsbaan. Ik rijd naar Marum en loop vandaar een rondje. De zon schijnt volop, dat wel. En ook de wind komt uit het westen dus er is toch iets aan het veranderen. De sneeuw is ook snel verdwenen want het dooit toch echt.

Vanaf Marum loop ik over het tracé van de oude trambaan Groningen-Drachten, ook wel de Philipslijn genoemd. Tot 1985 heeft er elke dag een goederentrein tussen Groningen en Drachten gereden. In Leek reden de treinen dwars door het centrum. Je vindt hier een mooie beschrijving met enkele spectaculaire foto's.

De terugweg gaat via Drachtstercompagnie, een stukje van de Leidijk en via Trimunt. Het laatste stukje gaat over de Haarsterweg. Dat blijkt een mooie oude weg met veel bomen, en die leidt me terug naar Marum. Zo kan ik weer op tijd naar huis, want we gaan ook nog even in het zwembad naar Ida (1x goud) en Kris (2x pr) kijken. En tegen de avond ben ik ook present in Leek als Rik met het eerste van Aduard meespeelt (vorige week debuteerde hij met een doelpunt). Ze verliezen nipt van Viboa (eerste klasse zaterdagamateurs, dus geen schande want Aduard speelt derde klasse).

kaartje afstandmeten.nl;

13 februari: vanaf Delfzijl naar Groningen over het Schildmeer

beeldje van Maigret in Delfzijl

Er is deze week gewoon weer een nieuw pak sneeuw gevallen. Ook heeft het weer flink gevroren en er wordt op plekken waar goed geveegd is geschaatst. Afgelopen woensdag de NK op het Zuidlaardermeer. Gosse vertelde over het goede ijs op het Schildmeer, en hij wist dat er ook aan de noordkant van het meer een fietspad ligt. Dat ken ik nog niet en ik ga 's ochtends vroeg weg om vanaf Delfzijl via het Schildmeer terug te lopen (zoals gewoonlijk in de winter: wind in de rug).

Schildmeer

Om kwart voor negen vertrek ik vanaf het station in Delfzijl. Eerst een kijkje op de dijk van de Eems over de bevroren moddervlakte met donkere wolken boven Duitsland (daar is nieuwe sneeuw voorspeld). Vandaar loop ik langs de oude Delf in de richting van Appingedam. Ik kom langs het standbeeld van Maigret. In 1929 was Simenon met zijn boot in Delfzijl (hij was vanwege spionageverdenking Duitsland uitgezet). In Delfzijl (in een café aan de kade) zou hij vervolgens het personage Maigret hebben bedacht.

Ik verlaat Delfzijl over de oude Farmsumerweg, en dan langs twee monumentale boerderijen. Eelwerd heet het hier, en het duurt even voor ik me realiseer waar ik deze naam van ken: de sporthal annex zwembad van Appingedam heet ook zo, en is hier hemelsbreed heel vlak bij. Dat valt niet zo op omdat de verlegde N33 hier nu voor een nieuwe grens zorgt. In de sporthal heb ik veel gevolleybald, en in het zwembad had Ida in het eerste jaar dat ze zwom vaak wedstrijden. Het zwembad is inmiddels gesloten. Vorige maand is in het nieuwe zwembad (van Delfzijl en Appingedam samen) voor het eerst een wedstrijd georganiseerd.

Gosse op het Schildmeer

Ik loop verder langs het fietspad van de N33, over het Eemskanaal en verder richting Steendam. Even verderop gaat het rechtsaf richting Overschild en hier zou dan het nieuwe fietspad moeten starten. Dit begint bij km12 maar blijft vrij ver van het meer verwijderd. Even verderop loopt er een voetpad in de richting van het meer, en bij het meer ga ik rechtsaf op het dijkje langs het meer lopen. Dat gaat niet lang goed, want er komen hekken met borden verboden toegang. Oplossing: over het ijs. Langs de geveegde baan ligt genoeg sneeuw om bij het lopen wat houvast te hebben. Niet veel verder word ik ingehaald door Gosse, op de schaatsen allicht. Aan de overkant ga ik rechtsaf verder over het bekende fietspad aan de zuidelijke rand van het meer (het fietspad is hier overigens moeilijk begaanbaar met veel ijs en sneeuw).

De verdere kilometers zijn wat taai. Eerst een lange rechte weg langs het Afwateringskanaal tot aan Schaaphok (de namen zijn hier minder saai dan het landschap). En dan langs de Scharmer AE (zowel de A als de E moet een hoofdletter zijn!) naar Woudbloem. Hier was ik nog niet eerder. Dan via Scharmer en Harkstede naar Engelbert. Bij Engelbert neem ik de oude Euvelgunnerweg. Dit weggetje loopt langs een paar oude meanders van de Hunze. Een smal natuurgebiedje dat inmiddels aan alle kanten is ingesloten door bedrijventerreinen (Euvelgunne en Eemspoort). Ik ben tegen half drie bij het station en neem de bus terug naar Aduard, want het is na 40km wel genoeg bij deze temparaturen. kaartje afstandmeten.nl

7 februari: rondje door de Lettelberterpetten, en van Garmerwolde

vanaf uitkijktoren Lettelberterpetten kunstwerk bij de Platvoetbrug

We lopen eerst samen een klein rondje door de Lettelberterpetten, naar de nieuwe uitkijktoren met uitzicht over het Leekstermeer. Tussen de bomen ligt nog veel sneeuw en ijs. Het is vandaag ook weer kouder. Voor mijn tweede stukje laat ik me dan ook eerst naar het oosten brengen zodat ik met de wind in de rug terug naar huis kan lopen. Het wordt steeds grijzer, en de route is niet erg opwindend. Dus ik heb maar veel muziek geluisterd.

Lettelberterpetten: kaartje afstandmeten.nl; Garmerwolde: kaartje afstandmeten.nl

6 februari: rondje naar Mensingeweer

Mensingeweer

En nog steeds is de sneeuw niet helemaal weg, maar wel bijna. Alleen in de sloten en andere beschutte plekjes ligt nog sneeuw. De wegen en fietspaden zijn sneeuwvrij op een honderdtal meters na langs de Reitdiepdijk na km 25.

Ik loop vooral in het begin flink hard. Blijkbaar energie over na een periode van een aantal weken waarin ik relatief weinig heb gelopen, onder andere vanwege de sneeuw. Het eerste uur loop ik royaal meer dan acht kilometer. Daarna gaat het wat rustiger.

zachte berm?

Het is een grijze dag. De temparatuur ligt net boven nul. Ik kom weinig mensen tegen, het is geen weer voor wandel- en fietstochtjes.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Januari 2010


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog