Gertjan's Looblog Maart 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 maart: rondje Fransum, Piloersema

Eerste doordeweekse avond met zomertijd. En het is ook nog een aangename rustige avond, ondanks de aangekondigde regen die hier nooit aankwam. Met twee ererondjes omdat de brug lang open stond.

Ondertussen is er wat mis met picasa, dus we moeten het even zonder de meeste foto's doen...

kaartje afstandmeten.nl

28 maart: rondje vanaf Westlaren

Vanaf de Holle Drift in Schipborg

Ik loop een rondje vanaf de carpoolplaats bij de afslag Zuidlaren van de N34. Tien stappen de hoek om levert al direct een weergaloos mooi uitzicht over het dalletje van de Drentsche Aa. Dit is werkelijk een heel mooi stukje van Nederland, al kan het op zondag wel erg druk met wandelaars zijn. Ik kies vandaag toch voor dit gebied omdat er een harde koude wind staat, en die voel je hier in dit beschutte landschap bijna niet.

Het is hier wel bekend terrein, maar toch loop ik flinke stukken waar ik nog niet eerder ben geweest. Op de heenweg door het voormalige militaire oefenterrein ten westen van de N34 (km 4-6). Dit is blijkbaar nog niet zo lang toegankelijk want zowel de kaart als de GPS geven dit gebied nog aan als schietterrein. Rond kilometer 10 kom ik in het Pinetum: een "naaldbomentuin". En op de terugweg (km 10-16) loop ik grote stukken langs het Anlooërdiepje. Ook erg mooi.

kaartje afstandmeten.nl

bij het Anlooërdiepje bij het Anlooërdiepje

27 maart: rondje vanaf Holwerd

Buitendijks ten noorden van Marrum

Vandaag loop ik een rondje door Noord Friesland, vanaf Holwerd. Normaliter een plaatsje om snel langs te rijden om naar de aanlegsteiger van de boot naar Ameland te rijden, maar nu parkeer ik in het centrum. Mooi wierdedorpje, zoals de naam al suggereert. Ook hier in Friesland hebben vele dorpjes een naam die op "wert" eindigt, dat aangeeft dat het dorpje op een wierde is gebouwd. Het is natuurlijk onzin dat de Friezen alleen het woord "terp" zouden gebruiken, en dat "wierde" Gronings zou zijn.

De Traan ter hoogte van de Kleasterdyk

Vanaf Holwerd loop ik over en langs de zeedijk in zuidwestelijke richting, tegen de wind in. Het begint gelijk te regenen en na een uurtje ben ik behoorlijk nat. Dan wordt het droog, en blijft het droog. Na een kilometer of tien is er een pad dat buitendijks door de kwelder loopt. Ik ben de enige, kilometers in de omtrek. Dit is het land waar een tijdje terug een groep paarden bij hoog water bijna verdronk. Nu zijn er hier nog geen paarden. Die zie ik later alleen binnendijks.

Terp van Hogebeintum (foto frieslandholland.nl

Als ik weer terug binnen de zeedijk ben, draai ik linksaf en ga langzaam terug via het binnenland. Een heel mooi stukje is het stukje bij km 22/23 net voorbij het voormalige klooster Foswert. Hier ligt een gebiedje met veel water ("De Traan") en een enorme hoeveelheid vogels, vooral spreeuwen en meeuwen geloof ik.

Een ander mooi stuk is bij Harsta State en Hegebeintum. Hegebeintum is een hoge grotendeels afgegraven wierde, maar het kerkje staat nog fier hoog boven het land. Het zou de hoogste wierde van Nederland moeten zijn met 8.80m. Hij is inderdaad heel hoog: van enige afstand zie je de fundering van de kerk uitkomen boven enkele laag gelegen huisjes in de voorgrond. Bij de wierde is inzichtelijk gemaakt hoe in het begin van de vorige eeuw wierdes werden afgegraven om met de vruchtbare grond elders de landbouwgrond te verbeteren. Via de Vogelzangsterweg loop ik naar Blije waar ik op een stukje voormalig spoor terecht kom. Het stationnetje is er nog. Dit was de voormalige spoorlijn Leeuwarden-Anjum (plaatselijk bekend onder de naam Dokkumer Lokaaltje).

kaartje afstandmeten.nl; ; natuur

23 maart: Beswerd

kaartje afstandmeten.nl

21 maart: Fransum Piloersema

avondschemering Spanjaardsdijk achter Piloersema

kaartje afstandmeten.nl

20 maart: van Surhuisterveen

elzenpropjes bij molen de Eendracht

Grijs en regenachtig. Ik neem bus 39 tot het eindpunt: Surhuisterveen ("zo gezellig is er maar 1"), dat ligt net over de grens in Friesland. Ik kan met de wind in de rug terug lopen. Deze keer niet vanwege de kou, maar vanwege de nattigheid. Regen op je rug is lang niet zo vervelend als regen in je gezicht. In het begin word ik flink nat maar na Peebos wordt het droog, en blijft het droog.

't Landschap is in de grijze nattigheid niet op zijn best, maar toch zie je wel iets veranderen. Vooral de elzenbomen zorgen voorzichtig voor wat andere kleurtinten: de jonge elzenpropjes zijn geelrood en geven de bomen soms een, verrassend genoeg, herfstachtige gloed.

kaartje afstandmeten.nl

19 maart: rondje Zuidhorn Enumatil

voorjaar tegenover de kerk in Zuidhorn

't Is nog steeds aardig weer, en ik loop een rondje langs het kanaal naar Zuidhorn en dan via de Zuiderweg naar Enumatil, en via de Westerdijk en de Hogeweg terug naar Aduard. het is nog steeds giertijd. Hier en daar zijn boeren bezig, en de geur hangt overal. Veel muziek: zoals "Pe Bolta Cind Apare Luna" van Cristian Vasile (Roemeense tango van lang geleden). Dit nummer is ook te beluisteren op de weergaloze, recente, cd van Oana Catalina Chitu. En ook "Jacob's dream" van Alison Krauss. Een smartlap van jewelste vol met clichés, maar o zo mooi gezongen! Die kun je op youtube ook horen. 't Schijnt nog gebaseerd op een echt verhaal, dus helemaal RTL4!

kaartje afstandmeten.nl

18 maart: rondje Fransum Piloersema

laatste sneeuwresten bij fietspad Arbere/kerkje Harkema

En toen was het plots bijna zomer: 16 graden. Een bijna zwoele avond. Ik loop direct om zes uur na het eten een rustig rondje. Bij Arbere liggen de laatste sneeuwresten schuimend te smelten. De boeren zijn overal aan het gieren, dat is zeker ook drie maanden lang onmogelijk geweest. Het is zo'n beetje licht tot net voorbij Piloersema. Langs het kanaal dus in het donker over het fietspad, en even een sprintje trekken om de brug bij Aduard over te kunnen voordat een schip me doet wachten.

kaartje afstandmeten.nl

14 maart: rondje naar Noorderburen

Oude dijk van Humsterland (Jensemaweg)

Niet zoveel tijd om te lopen vandaag. Ik loop een rondje naar Noordhorn en Noorderburen, zodat ik eerst tegen de wind in kan lopen. Ondanks slechte weersverwachting is het de hele route droog, wel grijs. Bij Noorderburen (uiteinde van de hoogte waarop Zuidhorn en Noordhorn zijn gebouwd) loopt de weg wat omlaag en kruist de Oude Riet, een voormalige zeeinham. Vandaar volg ik de Jensemaweg, een deel van de dijk om het voormalige waddeneiland Humsterland.

Nog sneeuw of ijs? Jawel, toch nog sneeuw in de sloot oostelijk langs de Spanjaardsdijk, en ook tegenover boerderij 't Groot Leeger bij Tolhek.

kaartje afstandmeten.nl

13 maart: rondje vanaf Vries naar Winne

nijlganzen in nat natuurgebiedje langs de Veenweg bij Vries

Ik breng eerst Ida naar het Helperbad en dan rijd ik naar Vries, waar ik op de carpoolplaats bij de snelwegafrit parkeer. Ik loop in noordwestelijke richting, want daar komt de harde wind vandaan. riviermossel langs Peizerdiep bij Bunnerveen

Er is eigenlijk nergens meer sneeuw of ijs te zien, alleen in de greppel langs het fietspad rond km 16. Ook zijn er eindelijk sneeuwklokjes en krokussen te bespeuren. Het zal dus toch wel weer voorjaar worden.

Mijlpaal vandaag: de teller gaat over de 10 duizend kilometer heen! Daar heb ik 988 dagen voor nodig gehad, naar schatting zo'n 1400 uren lopen.

kaartje afstandmeten.nl natuur

8 maart: rondje Fransum

Het wordt al weer wat later donker, en ik loop na het eten nog een kort rondje: wel naar Fransum maar dan terug het fietspad langs de doorgaande weg, en niet meer langs Piloersema.

kaartje afstandmeten.nl

7 maart: rondje vanaf Oentsjerk

Bartlehiem

Het is werkelijk schitterend weer. Ook al heeft het vanacht maarliefst acht graden gevroren. De zon schijnt volop, en er staat geen wind. Op de sloten ligt een vers laagje ijs. Toch zitten hier en daar mensen buiten: met een dikke winterjas in de zon. Bij Holwerdertille (km 15) wordt zelfs de barbecue ontstoken.

Ik loop een rondje vanaf Oentsjerk. Het eerste stuk is gelijk prachtig: door het open landschap naar Wyns. Geen mens te bekennen. De stilte is oorverdovend. Volgens Rik Zaal is het Friese landschap veel meer verrommeld dan het landschap in Groningen, maar voor dit stuk van Friesland valt dat wel mee. Je kunt hier naar alle kanten kilometers ver weg kijken. Bij Wyns wil ik eigenlijk het water (Dokkumer Ee) over, maar het pontje vaart blijkbaar nog niet, al is een dienstregeling nergens te vinden.

De Zwaluw in Burdaard

Dan maar over de landbouwweggetjes ten oosten van de Ee naar het noorden. Al gauw kom ik langs Bartlehiem. Daar is inderdaad weinig te zien, en het beroemde bruggetje is wel heel klein. Ik volg de Ee verder naar Burdaard. Dorpje ligt er prachtig bij in de frisse zon. Prachtige molen. Ik ga nog verder naar het noordoosten tot aan de brug die genoemd is naar het voormalige klooster Klaarkamp: het moederklooster van de abdij van Aduard. Van het klooster is hier helemaal niets meer over.

Via Rinsumageest loop ik op de rand van de Friese Wouden terug naar het zuiden. Bij kilometer 22 staat een wonderlijk monument: hier zijn de eerste mensen gedoopt van de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Nederland, oftewel de Mormonen. Volgens Wikipedia telt de kerk in Nederland 8093 geregistreerde leden. Of u dat even wilt onthouden.

Vanaf Rinsumageest loop ik door het gebied van de Kennedymars. Grote stukken van dit deel van de route heb ik vermoedelijk destijds gelopen, maar toen was het donker dus ik herken eigenlijk niets.

kaartje afstandmeten.nl

6 maart: naar Leek, en rondje Nienoord

Inderdaad lag er gisteravond een heel klein beetje sneeuw. Vandaag is het weer koud, maar wel heel helder, en met een zonnetje. Ik loop met de wind in de rug naar Leek. Daar komt Petri ook met de auto naar toe, en we lopen daarna nog samen een rondje over het landgoed Nienoord.

Leekstermeergebied

Naar Leek: kaartje afstandmeten.nl; rondje Nienoord: kaartje afstandmeten.nl

5 maart: rondje vanaf Leuven naar Holsbeek

De bijeenkomst begint pas om 11 uur, dus ik heb 's ochtends eerst nog wel even tijd om een rondje te lopen. Na het overvloedige ontbijt ga ik richting het noordoosten. De route heb ik thuis al voorbereid. Ik wil langs een plas lopen waar ik twintig jaar geleden al eens geweest ben. Dat was toen in augustus tijdens ESSLLI. De eerste week van ESSLLI was extreem warm, temparaturen van 38 graden. Op vrijdagavond was het grote ESSLLI feest, en op zaterdag zocht ik verkoeling aan de rand van die plas. Dit is de plas bij Kessel-Lo. Vandaar gaat het verder en wordt het terrein wat heuvelachtig, en er zijn wat bossen op de top van de heuvels. Er zijn overal nog wel veel huizen, vooral veel vrij nieuwe villa's. Bij Holsbeek sla ik rechtsaf het Chartreuzenbos in. Boven op de volgende heuvel doet het landschap wat aan Limburg denken. Maar al gauw kom ik weer door luxe villawijken. Terug gaat het via de Kortrijkstraat, die begint als bospad maar uiteindelijk helemaal naar Leuven onder dezelfde naam verder loopt. Inmiddels is de lucht wat betrokken en er valt een enkele sneeuwvlok. Het schijnt dat er in Groningen weer sneeuw ligt.

Kassel-Lo

in de omgeving van Holsbeek, Leuven

kaartje afstandmeten.nl

4 maart: rondje vanaf Leuven naar Heverlee

Ik moet vrijdag in Leuven zijn voor de kick-off vergadering van het nieuwe TTNWW project. Ik arriveer op het station in Leuven om kwart voor zes. De hele reis heeft de felle zon geschenen. Ik haast me naar het hotel en loop nog gauw een rondje, om toch nog even van de zon en het heldere weer te genieten. Ik loop in zuidelijke richting, en kom langs de abdij bij Heverlee. Vandaar over, blijkbaar, een voormalige tramroute de heuvel op langs een militair terrein. Het wordt langzaam donker en tijd om terug te lopen.

Heverlee Leuven

Heverlee Leuven

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Februari 2010


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".