Gertjan's Looblog Mei 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: rondje vanaf Weper

zuring en fluitekruid in de Haulerpolder

Prachtige avond. Ik loop een rondje vanaf Weper. Dat is een buurtschap tussen Veenhuizen en Oosterwolde. Ik ken het hier nog niet. Ik loop naar het noorden naar Haule en het Blauwe Bos. Dat is een vrij saai bosje met wat stukjes heideveld, maar omdat de zon laag aan de hemel staat ziet alles er toch heel aardig uit. De weg terug gaat door een klein natuurgebiedje, de Haulerpolder. Daar zie ik ook eindelijk twee reeën. De laatste weken probeer ik namelijk bij te houden of er ook dagen zijn dat ik geen reeën zie. Niet dus, die zie je tegenwoordig elke dag. Op pinksterzondag zagen we er ook eentje oversteken op de A7, vlak voor onze auto. Achter onze auto ging hij terug de weg op en twee auto's achter ons stopten in de berm. We konden niet goed zien wat er precies gebeurde. Wel een reden om wat minder hard te rijden (heel eventjes).

De afgelopen maand een recordafstand van 469 kilometer gelopen. Tja, het was dan ook een maand met 31 dagen inclusief vijf weekends en een midweek vakantie...

kaartje afstandmeten.nl

30 mei: rondje naar Niezijl en Frytum

kijken naar de regen vanuit bushokje Niezijl

Slechte weersverwachting, maar als ik op pad ga is het nog aangenaam. Zelfs een beetje benauwd. Er wordt gewaarschuwd voor flinke buien met onweer, hagel en windstoten. Als de lucht in het westen heel donker wordt, besluit ik daarom in Niezijl te schuilen. Zo'n honderd meter voor een bushokje bij Niezijl begint het te plenzen en ik maak dat ik snel in dat bushokje kom. Na de bui is het een stuk frisser, en het waait ook harder. Helemaal droog wordt het niet meer, maar ik kom redelijk ongeschonden thuis.

kaartje afstandmeten.nl

29 mei: naar Baflo

akkertje bij Hekkum

Petri is een weekendje met Riska en pa en ma naar Egmond aan Zee. En ze heeft ook nog de auto mee. Dus ik ben op het openbaar vervoer aangewezen - als ik geen rondje vanaf Aduard wil lopen. Ik loop naar het noorden, met de wind in de rug. Het is droog maar er wordt regen uit het westen verwacht. De zon komt er soms een beetje bleekjes door, en regenen doet het niet, maar het is niet helder genoeg om echt mooie foto's te maken.

Veel groen en wit vandaag. Het witte komt van de bloeiende meidoorns, het fluitekruid en de madeliefjes. Daarnaast zijn er nog steeds veel (uitgebloeide) paardebloemen, boterbloemen, klaver en zuring.

Ik ben tien voor twee in Baflo, en dan met trein en bus naar huis kost me tot vier uur. Dan is Rik net uit zijn bed: hij heeft gisteren zijn laatste examen gedaan en dat moest gevierd...

kaartje afstandmeten.nl

27 mei: rondje vanaf Visvliet

schotelantennes Burum met maaiende boer

Het is grijs en donker maar als ik in Visvliet uit de auto stap is het aardig opgeklaard. Bovendien staat er geen wind. Dus een verrassing: een hele mooie avond. Ik loop van Visvliet naar Pieterzijl, Munnikezijl, Warfstermolen, en binnendoor terug naar Visvliet langs de schotelantennes bij Burum. Afstandmeten is weer even off-line. Het was een kleine zestien kilometer.

kaartje afstandmeten.nl

26 mei: rondje vanaf Oudwoude

Walddyk bij Ee

In de rest van het land schijnt het flink te regenen, maar hier is het droog. Om zeker te zijn dat ik de regen misloop, ga ik nog een stukje verder naar het noordwesten. Ik loop vanaf Oudwoude, tussen Dokkum en Kollum, en loop vandaar een aardig rondje door het Friese weidelandschap. Met een flink stuk langs de Walddyk: mooie dijk aan de zuidkant van het Dokkumer Grutdjip.

De meeste weilanden zien er strak uit, want de boeren hebben de afgelopen dagen al flink gemaaid, en gras binnengehaald. Ook vanavond zijn ze hier en daar volop bezig.

kaartje afstandmeten.nl

24 mei: rondje vanaf Spier door Dwingelderveld

Kokmeeuwen in Holtveen Dwingelderveld

Er wordt bewolking en afkoeling uit het noorden verwacht, dus ik ga wat zuidelijker lopen. Ik neem de auto naar de afslag Spier, om een rondje door het Dwingelderveld te lopen. Het is daar 50 kilometer zuidelijker en al gelijk met 22 graden vier graden warmer dan in Aduard.

Kokmeeuw broedt in Holtveen Dwingelderveld

Het mooiste stuk van de route is niet het tamelijk bekende fietspad vanaf de radiotelescoop dwars door de heide (ook altijd wel indrukwekkend), maar het fietspad dat langs het Holtveen loopt. Veel kokmeeuwen, waarbij elke veenpol zo'n beetje zijn eigen bewoner lijkt te hebben.

Terug in Aduard is het inmiddels afgekoeld tot 14 graden.

kaartje afstandmeten.nl natuur

22 mei: rondje naar Olle Weem (Vliedorp)

Olle Weem

Ik loop naar het voormalige dorpje Vliedorp ("het oudste dorp van Groningen"), om precies te zijn naar de wierde (gedeeltelijk afgegraven) waarop ooit een kerkje stond, met een kerkhof (km 18,5). Een aantal grafstenen ligt er nog. Het dorpje bestond tot 1651, daarna werd de kerk nog gebruikt tot 1695 en het kerkhof tot 1868. Inmiddels is dit gebiedje (net ten noorden van Houwerzijl) eigendom van het Gronings Landschap. Het is een groene bult in het weide- en akkerlandschap. Men is bezig wat bomen te snoeien. Verder groeit het fluitekruid welig.

Nacht van Electra

De reden voor deze bestemming: op deze plek wordt eind juni een concert gegeven in het kader van De Nacht van Electra 2010 waarvoor Petri kaartjes heeft gekocht.

kaartje afstandmeten.nl

19 mei: rondje vanaf Huis ter Heide

Fochtelooerveen

Vandaag een rondje vanaf Huis ter Heide. Dat is ten noordwesten van Assen, in de richting van Veenhuizen. Ik loop eerst enigszins beschut tegen de harde koude noordwesten wind in de richting van Westervelde over een aantal fietspaden, en ga dan verder naar Veenhuizen. Hier ben ik al vaker geweest natuurlijk, maar het blijft altijd wel leuk. Veel gevangenissen nog steeds, en de huizen hebben spreuken zoals "kennis is macht" of "orde en tucht".

Het gaat verder naar het zuiden het Fochtelooerveen in. Vooral op zo'n zonnige avond valt goed op hoe uitgestrekt dit gebied is. Voor ik het lange saaie rechte stuk langs de Kolonievaart bereik volg ik eerst zo'n twee kilometer een zandpad (km 19-21) langs nog een gevangenis. Verboden toegang, maar ik loop open en bloot langs de gevangenis en er gebeurt gelukkig niets. kaartje afstandmeten.nl

17 mei: rondje vanaf NH hotel Den Haag

paragliding duin Scheveningen

Ik ben al om half zes 's middags in Den Haag voor een lange NWO vergadering, morgen. Ik zit op de veertiende verdieping van het hotel, en ik heb een aardig uitzicht met de skyline van Rotterdam zichtbaar in de verte. Ik loop een flink rondje, eerst door nieuwbouw van Leidschendam, dan door Wassenaar naar Meijendel, en via het strand bij Scheveningen uiteindelijk weer terug naar het hotel niet zo ver van Den Haag CS. Dus een uurtje nieuwbouw, uurtje landgoederen, uurtje duinen, stukje strand, en dan nog terug.

Tussen Meijendel en Scheveningen zijn een aantal paragliders hun kunsten aan het vertonen. Een aardig gezicht tegen de laaghangende zon. kaartje afstandmeten.nl

16 mei: rondje vanaf Eursing naar Diependal

grauwe ganzen met kuikens vanuit vogelkijkhut Diependal

Laatst waren M. en M. op vakantie in Oranje, Drenthe en ze vroegen of ik wel eens bij het Hijkerveld had gelopen, en bij de vogelkijkhut Diependal. Tot mijn schande moest ik toen bekennen dat ik daar nooit was geweest, en die omissie is vandaag goed gemaakt. Ik loop vanaf Eursing (bij afslag Beilen Noord) en dan gaat het in de richting van het Hijkerveld. Eerst langs het Oranjekanaal en door de akkers. Bij km 6 begint natuurgebied. Mooi afwisselend met stukjes bos en heidevelden. Veel schapen op het Hijkerveld.

De vogelkijkhut bij Diependal is zeer spectaculair. Je moet eerst door een tunnel van zo'n 175 meter voordat je met een wenteltrap omhoog kunt en dan voor je gevoel midden in het natuurgebied de vogels kunt bespieden. Ik ben lang niet de enige, en men heeft enorme verrekijkers en telelenzen. Ik maak met mijn compact camera toch een heel aardige foto van een ganzenfamilietafereeltje. 't Zijn ook gelijk de eerste kuikens die ik dit jaar zie.

Ook op de terugweg kom ik langs wat minder bekende natuurgebiedjes. Eerst langs Zuid Hijkerzand en even later door het Dijkjesveen en langs de Brunstinger plassen. Vervolgens door het schilderachtige buurtschapje Brunsting terug naar Beilen. kaartje afstandmeten.nl natuur

15 mei: rondje vanaf Mounebuorren

bordje PAS OP DE STIER bij fietspad Lauwersmeer Ezumazijl

Ik loop een rondje vanaf Mounebuorren, dat is een buurtschap tussen Dokkumer Nieuwezijlen en Engwierum. Het gaat naar het noorden, langs de oude dijk van de Lauwerszee. Aan het eind van het weggetje gaat er een fietspad de dijk over. Je mag niet rechtsaf op de dijk. Niet alleen vanwege artikel 461, maar ook vanwege de stier. Hoe luidt artikel 461 eigenlijk:

Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.

In dit verband wellicht relevant: er is een anarchistische wandelorganisatie die wandelaars oproept verbodsbordjes te negeren en te overtreden.

Na de dijkovergang kom je op een weggetje uit, en dan gaat het verder door het Lauwersmeergebied. Langs een natuurgebied met veel vogelaars die liever vanuit de auto met hun telelenzen in de weer zijn, dan naar de vogelkijkhut (70 meter het gebied in) te lopen.

Even verder blijkt er een wandelpad te zijn dat me direct naar Ezumazijl brengt. Mooi stukje (km 3-4). Ezumazijl is een oude afwateringssluis die ook nu nog als zodanig in gebruik is. Verder langs de dijk naar Oostmahorn en Anjum. Na Anjum weer terug naar het zuiden over polderwegen die door het weidelandschap gaan. Ook hier veel vogels.

kaartje afstandmeten.nl

14 mei: rondje vanaf Hefswal naar Noordkaap

Noordkaap

Eindelijk 's avonds weer een beetje zon! Ik loop opnieuw in de buurt van de Eemshaven, deze keer aan de westkant. Daar is een flauwe knik in de waddendijk die het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vasteland blijkt te zijn. Sinds kort heeft dit plekje een naam: Noordkaap. En er is een poortje gebouwd. Dit poortje noemt zichzelf overigens: Poort Kaap Noord.

Het is een prachtige avond, en ik wil zoals gewoonlijk de zon weer fotograferen. Nescio:

Ik herinner me, dat we, Bavink en ik, eens op een keer aan zee kwamen, toen de halve zon groot, koud en rood aan de kim stond. Bavink sloeg met z'n vuist tegen z'n voorhoofd en vloekte: 'God, God, dat schilder ik nooit. Dat kan ik nooit.' Nu zit-i in een gesticht.
Hopelijk loopt het met mij beter af, maar ik maak toch 32 foto's, wat natuurlijk niet goed voor de snelheid is. kaartje afstandmeten.nl

Borkum vanaf Noordkaap zonsondergang achter Valom

13 mei: rondje vanaf Nooitgedacht/Polen

Eemshaven

Hemelvaartsdag. Gisteren de zesde kuur, ging vrij goed. Ik loop vanaf de afslag van de N33 ter hoogte van de buurtschappen Nooitgedacht en Polen, en loop dan naar het oostelijk deel van de Eemshaven. Hier is onder andere de Eemscentrale, het TCN-datacenter (grootste klant: Google) en sinds kort wordt hier enorm gebouwd door RWE en NUON aan het zogenaamde Eemshaven Energy Park. Dit is momenteel de grootste bouwput van Nederland.

nieuwbouw RWE centrale met Eemscentrale op de achtergrond

De torens van de nieuwe energiecentrale van RWE zijn inmiddels de hoogste bouwsels van de provincie, over de honderd meter, en dus ook hoger dan de Martinitoren. De bijbehorende hijskranen zijn minstens zo imposant als de torens zelf: de hoogste hijskraan zou nu 128 meter hoog zijn.

Vanwege de bouwput kan ik niet, zoals gepland, bij kilometer 11 naar het zuiden, maar moet terug naar de dijk en helemaal om de bouwput heen. Ter hoogte van kilometer 15 is de ingang van het terrein, en als ik een foto maak vanaf het parkeerterreintje bij de bewaking word ik onmiddellijk weggestuurd: die bewaking heeft op zo'n hemelvaartsdag natuurlijk verder ook niets te doen.

Ik loop terug verder naar de westelijke kant van de Eemshaven en dan over de Dijkweg langs de Middendijk (die hier beschutting biedt en het industrieterrein aan het oog onttrekt) langs de buurtschappen Koningsoord, Oudeschip en Nooitgedacht terug naar de auto.

kaartje afstandmeten.nl natuur

10 mei: rondje vanaf Eenrum

Nog steeds veel te koud voor de tijd van het jaar, maar vanavond wel een mooie heldere avond. Helaas blijkt de batterij van het fototoestel op (aan laten staan gisteren?), dus geen foto's van de bollenvelden rond Kloosterburen, bijvoorbeeld.

kaartje afstandmeten.nl

9 mei: rondje vanaf Loon

natuurgebied De Heest tussen Taarlo en Gasteren wandelpad door De Heest

's Ochtens komt Joost met Jelle en Gina nog even op bezoek, voordat ze naar de voetbalwedstrijd Groningen-Utrecht gaan. Ik loop 's middags een rondje vanaf Loon. Het is nog wel grijs maar wel droog. Langzamerhand wordt het ook wat lichter. Het gaat door het gebied van de Drentsche Aa, waar nog wel stukjes te vinden zijn waar ik het nog niet zo goed ken. Veel onverharde stukken deze keer, eerst over de Heirweg vanaf Loon langs het hunebed en verder naar Taarlo. Vandaar verder over de Osdijk en dan over kleine paadjes dwars door natuurgebied de Heest, langs het Gastersche Diep (beekje dat hier in de Drentsche Aa stroomt). Mooi stuk, wel drassig (km 4-6).

kaartje afstandmeten.nl;

8 mei: rondje Fransum Piloersema

Een vlug rondje, want ik wil straks nog even in Appingedam gaan kijken bij de laatste wedstrijd van het eerste van Aduard. Rik moet weer mee. Bij winst volgt rechtstreekse promotie naar de tweede klasse zaterdagamateurs. Naschrift: 0-6, en Rik kwam er vlak na rust in. Die zijn dus nu aan het feesten.

Opvallend: het kerkje van Harkema is weer open!

kaartje afstandmeten.nl

Verder: hier rechts vind je het verjaardagskadootje van Kris voor mij!

6 mei: vanaf Papenburg naar Wedderveer

werf Meyer, Papenburg

Rik en Ida zijn al naar huis. We gaan met zijn drieen naar Bourtange, en daarna rijden we Duitsland in, om de Eems te zien. Bij Papenburg bij de enorme werf van Meyer stap ik uit, en loop vandaar terug. Hierbij volg ik tot de grens de 'Internationale Dollard Route'. Het eerste deel gaat langs de dijk van de Eems en is nog wel aardig, daarna wordt het erg saai: veel fietspaden langs doorgaande wegen.

Ik kom bij Bellingwolde het vaderland weer binnen en kan nu de villa's hier bewonderen: zo'n vier kilometer meest vergane glorie. Daar waar Bellingwolde overgaat in Vriescheloo (bruggetje over het Veendiep) gaat het rechtsaf over het fietspad door "de Gaast".

kaartje afstandmeten.nl

5 mei: vanaf Oostwold naar Wedderveer

Blauwe Stad

We gaan naar Oostwold om 'pitch-en-putt' te spelen. Het weer is een stuk beter vandaag: heel zonnig. Na het golfen loop ik terug, door de Blauwe Stad. In Oostwold is alles flink versierd en hangen alle vlaggen uit vanwege 5 mei. Er is blijkbaar ook een flinke optocht geweest. Omdat ik niet precies weet hoe ver het is (op de kaart is de Blauwe Stad nog niet ingetekend, en met de auto werden we helemaal via Finsterwolde gestuurd), en we 's avonds nog uit eten willen, volg ik de kortste weg. Uiteindelijk valt de afstand erg mee.

kaartje afstandmeten.nl

4 mei: rondje vanaf Wedderveer naar Blijham, en rondje vanaf Sellingen

Wedderveer

Ida moet al om 8 uur 's ochtends in de Jumbo zijn, en het is makkelijker om haar naar Groningen te brengen, dan naar het station van Winschoten. Als ik terug ben loop ik een rondje door Blijham.

's Avonds na het eten ga ik met de auto naar Sellingen en loop vanaf een parkeerplaats ten zuiden van Sellingen (bij Laude) eerst een flink stuk van een gele paaltjeswandeling. Veel hei- en bosgebied. Na een tijdje besluit ik om naar de Hasseberg te lopen: het hoogste punt van Groningen precies op de grens met Duitsland. Vandaar gaat het een heel stuk naar het zuiden vlak langs de grens. Helaas regent het inmiddels. Eer ik terug bij de auto ben is het donker.

's ochtends: kaartje afstandmeten.nl; 's middags: kaartje afstandmeten.nl

3 mei: rondje vanaf Wedderveer naar Vriescheloo

We zitten in een "villapark" in Wedderveer, vlak bij Blijham (dat is dicht bij Winschoten). Niet zo ver van huis dus, want Ida moet zo nu en dan aan het werk bij de Jumbo. Ik loop 's avonds een rondje om de omgeving te verkennen: via Wedderveer en Blijham naar Lutjeloo. Vandaar over een fietspad door natuurgebiedje "de Gaast", langs de Westerwoldse Aa. Dat brengt me op de grens van Bellingwolde en Vriescheloo. Bellingwolde en Vriescheloo liggen op een zandrug die het veengebied (rond Bourtange) en het gebied van de Dollard van elkaar scheidde. Aan het eind van de negentiende eeuw werd hier veel geld verdiend aan de akkerbouw, en de lange weg door Bellingwolde en Vriescheloo die bovenop die zandrug ligt getuigt hier nog van: vele grote statige huizen en villa's.

kaartje afstandmeten.nl

2 mei: rondje vanaf Ekenstein

rustplaats Lutjerijp

In het zuiden schijnt het al meer dan verschrikkelijk te regenen, maar voorlopig is het hier droog en schijnt de zon zelfs. Dus maar direct na het ontbijt op pad. Ik loop een rondje vanaf Ekenstein, een voormalig landgoed aan het Damsterdiep. Vandaar door de weilanden via een aantal wierdedorpjes: Oosterwijtwerd, Arwerd, Godlinze, Leermens, en tussen Eekwerd en Wirdum door terug naar het Damsterdiep, om via het Tiggelpad (genoemd naar de voormalige steenfabriek) weer bij Ekenstein uit te komen.

thee 20 cent

Vlak voor Leermens gaat het over een small fietspaadje van de Godlinzer weg naar Lutjerijp. Vlak voor Lutjerijp (houtzagerij) staat langs het paadje een houten hutje met bankje. Op het bankje staat een dienblad met bekers en een thermoskan thee: een kopje thee kost 20 cent.

kaartje afstandmeten.nl

1 mei: rondje Kleine Huisjes

bollenveld tussen Kleine Huisjes en Molenrij

Ja, er is echt een dorpje in Groningen dat zo heet: Kleine Huisjes. Ik loop daarvandaan een rondje door het polderland, in de vroege avond. Vandaag weer twee voetbalwedstrijden van Rik bekeken en al weer twee nederlagen. Gelukkig viel de hoosbui tussen de twee wedstrijden in. Maar vanavond is het droog en zelfs komt de zon er flink door.

Bij Kleine Huisjes blijken een paar bollenvelden prachtig in bloei te staan. Vandaar gaat het over kleine weggetjes en fietspaden naar Broek en uiteindelijk naar Pieterburen. Bij Pieterburen door naar de waddendijk, naar het beeld van een wadloper boven op de zeedijk (zie verslag van 1 juli 2009). Over de waddendijk terug naar Broek, waar net een groep wadlopers bemodderd uit de kwelder komt.

Het laatste stuk is de zon weer wat verdwenen maar als het bijna donker moet worden is de lucht boven Schiermonnikoog mooi oranje, en hangt ook de zon nog even als een grote rode bol vlak boven de dijk.

kaartje afstandmeten.nl

waddenzeedijk in het avondrood

terug naar Looblog April 2010


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".