Gertjan's Looblog Augustus 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: rondje vanaf Annen

blauwe knoop

De route gaat vanaf de carpoolplaats aan de N33 tussen Annen en Anloo. Ik loop langs het Anlooer diepje. Het is een mooie heldere avond, maar de zon staat eigenlijk al wat te laag, zodat het hier in de beschutting al een beetje donker is. Op het heidegebiedje vlak bij het begin van de wandeling (km 1) zie ik naast blauwe knoop ook zandblauwtjes: kleine mooie bloemetjes die ik nog niet kende. Verder ook robertskruid, denk ik, een minibloempje dat ook op de camping in de Ardennen groeide. Ik zie verder heel veel gewone hennepnetel. Hier en daar ook veel watermunt en wilde bertram. kaartje afstandmeten.nl; natuur

29 augustus: rondje vanaf Eexterzandvoort

dagkoekoeksbloem in Hunzedal

De weersverwachting voor vandaag luidde kort samengevat: herfst. Maar ik heb vanochtend al bijna twee uurtjes in de zon gelopen, dus laat de buien nu maar komen (inmiddels giet het hier inderdaad...) Het rondje loopt door het dal van de Hunze. Hier ligt een schelpenpad dat langs een oude loop van de Hunze loopt. Ik ben even bang dat ik mijn laarzen aan had moeten trekken, want het heeft ook vannacht weer flink geregend. Maar het pad is goed begaanbaar. Het is hier heel bloemrijk. Vooral de vele dagkoekoeksbloemen vallen hier op, naast onder andere de grote kattenstaarten, boerenwormkruid, en vlasbekjes.

Een stuk verder kom ik langs een veldje met nog veel meer bloemen, waaronder zonnenbloemen. Hier ben ik al eens eerder langsgekomen (22 augustus 2009, en 20 juli 2008 met Petri), maar nu staat er een bordje bij waarop wordt uitgelegd dat op sommige akkertjes de boeren speciaal bloemen inzaaien. Zo te zien wordt hetzelfde zaaimengsel gebruikt als voor de slootkant waar ik 25 augustus langskwam, want het lijkt dezelfde verzameling bloemen. In ieder geval ook veel zonnenbloemen, bernagie, korenbloemen, cichorei. Volgens het informatiebord betreft het borage (dat is volgens Wikipedia een andere naam voor bernagie of komkommerkruid), boekweit, gele ganzenbloem, honingklaver, akkerhoningklaver, korenbloem, pekbloem, phacelia, ridderspoor, zonnenbloem, cichorei en bolderik.

Ook zie ik langs de route weer wat "nieuwe" bloemen. Zo heb ik vandaag de gewone hemelsleutel gevonden (wat wil je nog meer?), en de moerasandoorn (denk ik). kaartje afstandmeten.nl; natuur

28 augustus: rondje vanaf Nijetrijne

Rottige Meente, bij Scheene sluis

Vandaag ben ik 's ochtends al vroeg op pad om vanaf Nijetrijne een rondje te lopen door de Rottige Meente en de Weerribben. Zowaar schijnt de zon zo nu en dan, na de regen van de afgelopen dagen. Maar ook vandaag blijft het niet droog, ik krijg een paar buitjes.

Het eerste deel van de route overlapt grotendeels met de Scheene Kunstroute 2010. Er dus van alles te zien langs de route. Bijvoorbeeld een gedichtje getiteld "Dapper" van Kitty Kilian, dat ik direct op Ida betrek die op kamers zegt te gaan volgende maand...

Je vader vindt het stiekem fijn,
je moeder laat een traan.
Beloof ze dat je groente eet
en dat het goed zal gaan.
pijlkruid in de Weerribben

De flora is interessanter bij de Weerribben dan bij de Rottige Meente. Veel meer bloemen, vooral ook langs de waterkanten. Daar zie ik als "nieuwe" bloemen beekpunge (naschrift: nee, W. wijst me erop dat het vergeet-mij-nietjes waren, vermoedelijk moeras-vergeet-mij-nietjes denk ik) en pijlkruid. Bij "Et Wiede" zie ik ook nog veerdelig (driedelig, gevleugeld) tandzaad (nee, knikkend tandzaad). kaartje afstandmeten.nl; natuur

moeras-vergeet-mij-nietjes in de Weerribben bui boven de Weerribben

26 augustus: rondje naar Beswerd

Regenachtig. Ik loop naar Beswerd en terug via Fransum. Bij Beswerd staan veel zwanenbloemen en er is ook waterweegbree.

kaartje afstandmeten.nl

25 augustus: rondje vanaf Negen Bergen bij Norg

bernagie=komkommerkruid

Vandaag begint de route bij het theehuis tussen Norg en Donderen, en vandaar gaat het in zuidelijke richting over de heide bij Negen Bergen. De bergen zijn grafheuvels. Het is rustig maar donker weer, en de foto's lukken dan ook niet zo erg. De meesten gaan dus 's avonds weer de prullenbak in. Voorbij het heidegebiedje, zo bij km 3 kom ik binnen een twintigtal meters acht enorme mierenhopen tegen, van ieder wel een meter doorsnede.

Bij km 5 is een heel mooi vennetje met een oude veenmolen: een tjasker. Dit is een zeer idyllisch plekje. Even verder (km 6.5) loop ik langs een slootrand en aan de andere kant van de sloot groeien plotseling allerlei andere soorten bloemen. Ook bijvoorbeeld zonnenbloemen, korenbloemen, cichorei. En ook bernagie die je hier op de foto ziet, wel een spectaculair bloemetje. De bloem staat ook wel bekend als komkommerkruid. Bernagie groeit normaliter niet in het wild in Nederland (wel in Zuid-Europa, Turkije, Noord-Afrika). Heeft hier iemand (moestuin)grond gestort?

kaartje afstandmeten.nl; natuur

23 augustus: rondje naar Mokkenburg en Noorderburen

De zomer is helemaal verdwenen. Vanmiddag enorme buien, en daarna ging het stormen. Als ik na het eten ga lopen is het onbewolkt en kraakhelder. De wind zorgt voor enorme herrie onder de bomen. Het laatste deel van de route wordt het wat rustiger en komen er ook weer meer wolken. De maan komt op.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

Halfweg (tussen Noordhorn en Oldehove) bitterzoet (langs de Jensemaweg)

22 augustus: rondje Lauwersmeergebied

Lauwersmeer

Ik blijf nog een beetje in de buurt van de zee, vanavond, met een rondje door het Lauwersmeergebied. Ik zie wel wat dezelfde planten zoals duindoorn en ook wel wat teunisbloemen. Ik zie dat de bloemen van de teunisbloem inderdaad 's avonds pas open gaan staan. Verder veel rolklaver (opvallende gele bloemetjes) en kleine klaver (heel klein inderdaad). De kleine klaver gaat vaak vergezeld van stijve ogentroost, ook al een mini-bloemetje. Bij de struiken ook veel vlierbes.

parnassia

Verder zie ik honderden konijnen. Eentje half opgegeten midden op het pad (wiens maaltijd heb ik verstoord?) en ook een konijn dat midden op het pad een blaadje aan het eten is, en waar ik bijna bovenop ga staan. Hij ziet me niet, er lijkt iets met zijn ogen. Zeker te weinig worteltjes gegeten.

Het is een mooie avond met een spectaculaire zonsondergang. Bovendien word ik ook nog getracteerd op een regenboog, terwijl het helemaal niet lijkt te regenen in de buurt. Als het al bijna begint te schemeren vind ik nog twee (voor mij) nieuwe bloemensoorten: zojuist gedetermineerd als de avondkoekoeksbloem en de parnassia.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

21 augustus: dagje Borkum

zeehonden op strand bij Borkum

Aangemoedigd door de mooie weersverwachting gaan Petri en ik een dagje naar Borkum. De zon zouden we echter de hele dag niet te zien krijgen, dus de zwemspullen bleven ongebruikt in de tas achter. Wel heel mooi: tientallen zeehonden op de "zeehondenbank" even ten noorden van het strand bij het stadje. Daarna gaat Petri zo'n typisch Borkummer strandstoel huren, en loop ik een rondje over het eiland. teunisbloem op strand Borkum

De flora is hier heel interessant. Ten noorden van de duinen bij de noordzee zijn nieuwe duinen aan het ontstaan, en daar groeien allerlei bloemen. Veel teunisbloemen, en nog zo het een en ander. Ik ken niet alles dus dat ga ik zo eens even fijn uitpluizen. Ter hoogte van de naturistencamping en -strand ga ik het strand af en loop via Ostland naar de waddendijk. Het laatste stuk, vanaf km 14 is een beetje taai, langs de doorgaande weg terug naar het strand bij de stad Borkum.

Inmiddels heb ik met enige voldoening vastgesteld dat ik onder andere zeeraket, lamsoor, duinroos en zeekraal heb gefotografeerd: planten met zeebenen dus.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

lamsoor kokkel op strand Borkum

19 augustus: rondje vanaf Roden

paddestoel gewone wederik bij Lieversche Diep

kaartje afstandmeten.nl; natuur

18 augustus: rondje vanaf Grijpskerk

gaslocatie Grijpskerk

De route gaat door de aangelegde natuur van de gaslocatie Grijpskerk. Ik ben er wel eens eerder geweest, en toen vond ik er niet veel aan, maar het schijnt dat er veel bloemen groeien. Ook zijn er wel vlinderexcursies naar toe, en laatst stond er zelfs een berichtje in de krant dat een of andere bloemensoort was aangetroffen die verder alleen op de waddeneilanden voorkwam.

Inderdaad groeien er allerlei bloemen en struiken. Ik heb er wat gefotografeerd en probeer nu de naam te vinden, voor zover ik die nog niet weet. Nieuw bijgeleerd tot nu toe: leverkruid (aka koninginnekruid), wilde bertram, watermunt, gewone brunel, heelblaadje, wilde peen en Canadese guldenroede. Aanvullingen en correcties zijn welkom.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

16 augustus: rondje naar Hamsterhorn

kaartje afstandmeten.nl; natuur

15 augustus: rondje vanaf Oosterwolde

struikheide

De weersverwachting is ronduit slecht, al zou het slechte weer pas later in het noorden arriveren. Maar het gaat goed, zelfs de zon schijnt zo nu en dan bij dit rondje vanaf Oosterwolde in de richting van Fochteloo. Wel waait het erg hard. De weg van Oosterwolde naar Fochteloo heet "Rijweg" en die kan in mijn verzameling grappige straatnamen (bij o.a. "Onderweg" en "Gaweg").

paddestoel in de bossen bij Veenhuizen

Het gaat eerst naar het Fochteloerveen, waar ik natuurlijk wel vaker kom, maar ik kom nu van de andere kant en loop dus toch wel wat op onbekend terrein.

Na de oversteek van het heidegebied over het bekende fietspad in de richting van Veenhuizen loop ik linksaf zo'n beetje langs de rand van de heide en de bossen ten zuiden van Veenhuizen. Hier ben ik nog niet eerder geweest. Voorbij de ijsbaan is dit wel een interessant stuk om te lopen. Klein pad door vrij dichte begroeiing. Ook al veel paddestoelen, zeker vanwege de regen van de laatste weken.

Ter hoogte van het nieuwe fietspad gaat het weer terug in de richting van Oosterwolde. Ik loop eerst een flink stuk over de kaarsrechte Helomaweg, en ga dan rechtsaf de Weperbult op, de voormalige vuilstortplaats. De stortplaats is nu voorzien van een aantal schelpenpaadjes, en bovendien staat er bovenop ook nog een monument.

kunstwerk Ids Willemsma op de Weperbult dagpauwoog op vlinderstruik

Voor ik terugloop naar Oosterwolde ga ik rechtsaf bij Weper, door een bosje en een stukje heide, blijkbaar naamloos. Na Weper kom ik door het buurtschap Jardinga. Dit blijkt een hele mooie oude klinkerweg met grote statige beuken aan beide kanten. Vandaar loopt er een aardig fietspad terug naar Oosterwolde. Oosterwolde zelf kan me niet erg bekoren, trouwens.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

14 augustus: van Aduard naar Peizermade en Groningen

pluis van uitgebloeide akkerdistel smeerwortel

Weer thuis. Na een week oefenen van wilde bloemen en planten kom ik hier in de buurt plotseling ook allerlei bloemen tegen die me nog niet eerder zijn opgevallen. Zo zie ik vandaag op drie plaatsen reuzenbalsemien, die me eergisteren in de kano zo waren opgevallen. Maar die groeien dus niet alleen langs de Lesse, maar ook bij Peizermade en langs de Brulweering. Wist u trouwens dat de reuzenbalsemien eigenlijk uit de Himalaya komt? Ik zie hier wel bloemen die ik in de Ardennen geloof ik niet gezien heb, bijvoorbeeld smeerwortel. Nog wel in twee kleuren.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

12 augustus: rondje vanaf Grupont Terre Solo

We staan opnieuw met zijn allen vroeg op, want het blijkt dat je vanaf Dinant wel kunt kanoën, over de Lesse. Ik ga met Niels en Kris. Het is een hele mooie tocht, maar de jongens vinden de natuur niet zo interessant en hadden wel wat meer stroomversnellingen gewild. Nu was het ook flink werken (blaren!). Ik geniet van flinke bossen reuzenbalsemien en grote klit.

Aan het eind van de middag is er nog tijd voor een klein rondje, de route Terre Solo, maar dan in omgekeerde richting.

lopen: kaartje afstandmeten.nl; kano: kaartje afstandmeten.nl; natuur (per ongeluk gecombineerd met die van gisteren)

reuzenbalsemien langs de Lesse reuzenbalsemien langs de Lesse vogelwikke vingerhoedskruid

11 augustus: rondje vanaf Grupont naar Rocher a Pic

grote kaardebol tussen Bure en Tellin

We ontbijten vroeg want Niels en Kris moeten om negen uur hun gehuurde mountainbikes ophalen. Ik loop dus pas na het ontbijt. Ik volg de route naar Rocher a Pic, zoals ik die van de receptie van de camping heb gekregen. Rocher a Pic is een hooggelegen rots waaronder de Lesse door zijn groene vallei kronkelt. De beschrijving van de plek is nogal spectaculair, maar uiteindelijk vind ik er niet zoveel aan. Er is niet zoveel uitzicht meer, wellicht is er inmiddels teveel begroeiing. De route ernaartoe is gelukkig wel heel aardig.

Lesse bij Belvaux

Voor de terugweg besluit ik zelf wat te verzinnen. Ik loop naar beneden het dal van de Lesse in en loop zo verder naar Belvaux. Ik loop dan verder langs de Lesse tot de plek waar de rivier in de berg verdwijnt (om via de grotten van Han enkele kilometers verder weer te voorschijn te komen). Veel zie je daar hier niet van, trouwens. Wel zie ik verderop in het dal enkele grote roofdieren lopen. Achter flinke hekken, dat wel: hier ligt namelijk een safaripark.

Het gaat verder door het bos, en als ik het bos uitloop wordt de weg in beslag genomen door een grote stier die blijkbaar is losgebroken. Ik durf er niet langs (misschien vanwege dat safaripark) en maak een flinke omweg door het bos, langs een beekje, om uiteindelijk slechts twintig meter verder op dezelfde weg uit te komen, maar gelukkig wel net aan de andere kant van die stier.

In Wavreille schuil ik voor een flinke bui voordat ik aan de laatste etappe terug naar de camping begin.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

10 augustus: rondje vanaf Grupont naar Bois de Machi

Het lukt nog steeds om voor het ontbijt een rondje te lopen. Ik loop de route "Bois de Machi". Het gaat eerst flink omhoog in zuidoostelijke richting, en je kunt mooi wegkijken over de velden. Daarna kom ik in het bos terecht en volg dan het beekje Hinson tot zo'n 400 meter hoogte. Dan gaat het langzaam door het bos weer naar beneden over een brede bosweg. De kanten van de weg zijn omgeploegd door everzwijnen, die je hier soms ook kunt zien (ik zie ze niet). Vlak voor Grupont kom ik langs het plaatselijke kasteel.

Later op de ochtend ga ik met Niels en Kris naar Durbuy, maar er is te weinig water in de Ourthe waardoor er niet gekanood kan worden. Dus maar weer naar huis.

's Middags fiets ik met Petri van Rochefort naar Houyet en terug over een nieuw mooi fietspad dat over de voormalige spoorverbinding is aangelegd. Dat betekent dus geen auto's en bovendien niet of nauwelijks klimmen en dalen. Het eerste deel is wat saai, maar verderop komen we in het dal van de Lesse en is de route heel wat mooier. Vlak voor het eindpunt is nog een lange tunnel, wel verlicht, maar wel heel fris. In Houyet drinken we wat bij de camping aan de Lesse waar de kano's ook werkloos aan de kant moeten blijven.

lopen: kaartje afstandmeten.nl; fietsen: kaartje afstandmeten.nl;

9 augustus: rondje vanaf Grupont langs de Lomme, en naar Bure

afgesloten bruggetje over de Lomme

zwarte toorts

Ik loop 's ochtends opnieuw door het dalletje van de Lomme in zuidelijke richting, dus zoals ik gisteren teruggekomen ben. Maar ik blijf nu langer langs de Lomme lopen. Na een kilometer of vijf wil ik over een bruggetje (zo staat het op de kaart) maar dat bruggetje blijkt afgesloten. Er zitten ook grote gaten in. Met ware doodsverachting ga ik er toch maar over heen (het bruggetje is een meter hoog, en het water hoogstens een meter diep).

's Middags is er ook nog tijd voor een rondje, nadat we bij Niels en Kris hebben gekeken die in een oude steengroeve tussen Ny en Soy een soortement adventurepark hebben bezocht met klimmen, abseilen, over touwbruggen, en naar beneden roetsjen langs een lange kabel ("tokkelen"). De wandeling gaat weer naar Bure en via een alternatieve route naar het kapelletje. Bij km 7 loop ik even langs een "Jardin des Plantes Aromatiques" die ofwel overwoekerd is door gewone wilde planten, ofwel nu juist die gewone wilde planten wil presenteren. De bordjes zijn echter allemaal onleesbaar geworden.

grasklokje kaasjeskruid

Lomme: kaartje afstandmeten.nl; Bure: kaartje afstandmeten.nl; natuur

8 augustus: rondje vanaf Grupont naar Bure

oud bruggetje bij Pont Fornes

Het is 's ochtends heel vochtig na de regen van vannacht. De heuvels dampen nog flink na. Ik loop naar het dorpje Bure en dan verder naar het kapelletje "Notre Dame de Haurt". Dit ligt boven op een berg. De weg vanaf het dorpje naar boven is een kaarsrechte laan met een serie kleine kapelletjes aan beide kanten van de weg.

Terug gaat het via een heel steil pad van Bure naar het dal van de Lomme en de spoorlijn, plaatselijk aangeduid met "Pont Fornes". Vlak voor de rivier ligt een oud bruggetje over een vochtig gebied, wellicht de vroegere loop van de Lomme? Het is hier erg vochtig, maar aan de overkant van de Lomme is het terrein wat meer open, en er groeien veel bloemen. Ik kan ze nog niet allemaal thuis brengen...

's Middags naar de grotten van Han.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

teunisbloem wilgenroos met kevertje

7 augustus: rondje vanaf Grupont naar Lesterny, en rondje vanaf Rochefort: Rond du Roi

boerenwormkruid langs de weg naar Lesterny

's Ochtends loop ik vanaf de camping een rondje door het dorpje Lesterny. Ik probeer eerst of je vanaf de camping ook in noordoostelijke richting het dalletje kunt volgen maar dat lijkt niet te kunnen. Daarbij kom ik wel langs het uitzichtspunt van La Clusure op zo'n driehonderd meter hoogte. Vanaf Lesterny kan ik weer bij de Lomme uitkomen, en dan gaat het door het bos aan de andere kant van de rivier en spoorlijn terug naar Grupont en de camping.

Speciale aandacht deze week voor de flora want ik heb net voor de vakantie het boekje "Nieuwe Plantengids voor Onderweg" van Thomas Schauer en Claus Caspari ontvangen. Daarmee hoop ik te kunnen benoemen wat ik onderweg tegenkom. Bovendien heb ik op het fototoestel een knop ontdekt waarmee je beter foto's van zeer dichtbij kunt maken, dus de bloemetjes worden in detail gefotografeerd om dan thuis gedetermineerd te kunnen worden, soms. Het werkt wel, je ziet de soorten die je kunt benoemen beter.

kaartenhuis van Kris: 8 verdiepingen

Met Petri verkennen we ook de omgeving per fiets, en later op de middag lopen we een korte route uit het boekje "Wandelgids Ardennen: Westen en Zuiden". Het zal de enige route uit het boekje worden want de omgeving van de camping is mooi genoeg om de auto op de parkeerplaats te laten staan. Deze middag lopen we route 23: Rond du Roi. Dit is een rondje dat langs de bovenrand van de heuvels bij Rochefort loopt, en is genoemd naar Koning Albert I van België, die dit rondje graag schijnt te hebben gelopen. Het weer is niet erg helder waardoor de beloofde uitzichten wat tegen vallen.

's Avonds bouwt Kris voor de caravan zonder enige moeite een kaartenhuis van acht verdiepingen hoog...

Lesterny: kaartje afstandmeten.nl; Fietsen: kaartje afstandmeten.nl; Rond du Roy: kaartje afstandmeten.nl; natuur

6 augustus: rondje vanaf Grupont over de camping

We zijn met Kris en Niels een weekje in de Ardennen, camping La Clusure bij het dorpje Grumont. Na aankomst lopen Petri en ik een kort rondje bij de camping. De camping ligt in het hele smalle stijle dalletje van de rivier La Lomme. Hier loopt ook de spoorlijn Brussel - Luxemburg doorheen, dus zo nu en dan wordt de rust door een intercity verstoord. Maar verder is het wel een heel mooie omgeving.

kaartje afstandmeten.nl;

4 augustus: rondje naar Tichelwerkbrug, Hoogemeeden

Aduarderdiep met boerderijen aan de Gaaikemadijk

Al de hele week vrij slecht weer, maar de avonden zijn steeds aardig. Zo ook vandaag. Overdag flinke buien maar 's avonds klaart het even flink op. Ik loop langs het Aduarderdiep naar het viaduct waar een trappetje gemaakt is zodat je van de Friesestraatweg direct naar de Nieuwerbrugsterweg kunt. Dan gaat het over de Zijlvesterweg naar de Tichelwerkbrug. De suikerfabriek ligt er nog maagdelijk bij, er wordt nog niet gewerkt. Vanmiddag toen ik naar huis fietste zag ik rook. Het najaar is toch nog niet begonnen? Wellicht was het proefdraaien of zo.

Bij B. een treinkaartje door de bus gedaan en dan over de Langeweerster weg terug naar huis.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

3 augustus: rondje vanaf Buitenpost

pingo Bootsma's Poel

Ik loop vanavond vanaf het station van Buitenpost. Het gaat eerst richting Kollum en dan verder naar Veenklooster: altijd mooi, maar het bos is alleen overdag toegankelijk (en dan moet je nog een euro betalen ook). Het gaat verder naar Kollumerzwaag en dan naar Twijzel. Dan kom ik langs een laarzenpad (km 10) dat langs "Bootsma's Poel" loopt, een pingoruïne. Daarna gaat het pad dwars door het weiland, en ik krijg een stel koeien achter me aan. Het laatste stuk gaat het langs de Friesestraatweg terug naar Buitenpost.

kaartje afstandmeten.nl; natuur

2 augustus: rondje vanaf Noordwijk: "Leedaanzeggerspad"

een van de weinige overgebleven paaltjes van het Leedaanzeggerspad

Vandaag lukt het Leedaanzeggerspad wel. De route begint bij het kerkje van Noordwijk en dan gaat het ten dele via onverharde paden, soms moeilijk begaanbaar, over de oude route die "in 1850, toen de rouwbrief, de telefoon en de telegraaf nog niet werd gebruikt, gelopen werd door een leedaanzegger om in Noordwijk en omgeving deur aan deur het overlijden van iemand te berichten. Het pad voert over nog bestaande en verdwenen paden. "

Als je over verdwenen paden loopt, kun je beter een lange broek en hoge schoenen aantrekken. Dat had ik dus niet gedaan, en vanwege de regen die vandaag gevallen is, loopt dat niet zo prettig. Verder veel distels, brandnetels en ook dazen ("steekvliegen"), maar het is wel de moeite waard want ik kom op plekjes waar ik anders nooit gekomen zou zijn. Heel leuke route. De bewegwijzering en de informatiebordjes die er ooit waren zijn grotendeels verdwenen, ik heb er maar eentje heelhuids aangetroffen (aan de Beldam).

kaartje afstandmeten.nl; natuur

Snippoel Dwarsdiep

1 augustus: van Den Bosch naar Boxtel

We gaan naar Boxtel voor de verjaardagen van Ellen, Kees, en Luus. Ik stap bij de Pettelaer uit (Den Bosch zuid) en loop vanaf daar door het dal van de Dommel met enige omwegen naar Boxtel. De Dommel blijft natuurlijk een magische klank houden. Het moet zo'n 23 jaar geleden zijn, dat we in het Brabants Dagblad de advertentie zagen voor nieuwe appartementen, met als kop: "Wonen aan de Dommel". Een jaar (?) later woonden we inderdaad in een nieuwgebouwd appartement aan de Dommel: op Westal 13a. Ook Rik heeft daar nog enkele maanden gewoond.

oude meander van de Dommel in de buurt van Gemonde Herlaer, zoals verbeeld op tegenoverliggend huis in Halder

Ik kom eerst langs de Zuiderplas. Hier gingen we vroeger 's zomers vaak zwemmen. Ook heb ik hier wel dagen lang tentamens liggen voorbereiden. Het ziet er allemaal veel kleiner uit dan in mijn herinnering. Vandaar gaat het verder door het Bossche Broek (daar heb ik nog wel hardgelopen vroeger) onder de snelwegen door naar Sterrenbos en verder langs de Dommel naar Herlaer, Haanwijk en Halder. Vanaf Halder gaat het verder naar Gestel (Sint Michielsgestel) waar ik op de kaart een aardig pad langs de Dommel meen te vinden. Het betreft een smal pad met metershoge brandnetels aan beide kanten. Slechte beurt van de gemeente Gestel.

Na Gestel gaat het via landbouwweggetjes, zandwegen en paden verder langs de rechteroever (oostelijk dus) van de Dommel richting Boxtel. Ik kom langs streekjes zoals Genenberg (molen), De Wielse Hoeven, De Hogert, De Waalstap, De Huitert, De Schoonberg, Hoog Munsel en Langenberg. Het ziet er allemaal heel aardig uit, en de tijd dat de Dommel door zware metalen uit Belgische fabrieken vervuild werd lijkt lang geleden. Wel groeit er hier te veel mais wat het uitzicht soms flink belemmert.

kaartje afstandmeten.nl

terug naar Looblog Juli 2010


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".