Gertjan's Looblog September 2010 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 september: rondje vanaf Niezijl naar Gaslocatie en Kommerzijl

Inula racemosa, trosalant

Vandaag schijnt de zon volop, en ik besluit om al voor het eten een rondje te lopen om zodoende nog wat van het daglicht te kunnen genieten. Met de fiets naar Niezijl, en vandaar loop ik weer eens langs de gaslocatie Grijpskerk. Daaromheen is een natuurgebiedje aangelegd met heel veel wilde planten.

De laatste keer dat ik hier was had ik een plant gezien die ik niet kende. Nu ik die ook op waarnemen.nl heb ingevoerd kwam de suggestie dat dit een alant zou kunnen zijn. Er komen een paar verschillende soorten in Nederland voor, en die zijn allemaal zeldzaam. Dus ik ga kijken of de plant er nog staat en of ik wat meer aanwijzingen (foto's) kan verzamelen om precieser te kunnen zeggen welke soort het is.

Na enig zoeken vind ik de plant weer, en zelfs nog enkele andere exemplaren. Het zijn grote planten, de grootste torenen royaal boven me uit. Straks dus maar eens even kijken of nu duidelijker wordt welk type het is.

Op de heenweg kwam ik op de lage weg een kikkertje tegen dat vlak voor mijn voeten wegsprong en zich toen goed liet fotograferen. Terwijl ik naar de alant aan het zoeken ben blijft een ree een vijftiental meters van me vandaan rustig kijken wat ik aan het doen ben. Hij loopt ook niet weg als ik hem op de foto zet...

kaartje afstandmeten.nl; natuur

kikker ree

27 september: rondje naar Fransum

Natte, donkere dag. Een kort rondje vlak na het eten kan nog net.

kaartje afstandmeten.nl

26 september: rondje vanaf Norg naar Een en Zuiderveld

vliegenzwammen

Vanmiddag gaan we Noek bekijken (ik ben voor de 18e keer oom geworden - afhankelijk hoe je telt), dus opnieuw ben ik al vroeg op. Ik loop een rondje vanaf Norg. Het is mistig, maar in de auto meldt het weerbericht dat de mist "in de eerste helf van de ochtend" zal optrekken. De mist duurt inderdaad niet lang, en met de zon erbij wordt het een prachtige tocht. Minpuntje zijn de cross-motoren die over de zandpaden rijden, blijkbaar een soortement off-the-road motortocht.

akkerviooltje

Alles wat ik aan interessante plantjes tegenkwam staat tegenwoordig geregistreerd bij www.waarneming.nl. Het leuke van die site is, dat je op fouten wordt gewezen door deskundigen. Ze kunnen ook de gemaakte determinaties goedkeuren (want je geeft ook foto's erbij). Ten slotte vertellen ze me soms wat een voor mij onbekende soort is. Zo werd deze waarneming op de kwelder al snel ontmaskerd als de rozet van een speerdistel. Nieuw voor mij waren het akkerviooltje en de stinkende gouwe. Allebei inmiddels goedgekeurd! kaartje afstandmeten.nl; natuur

25 september: rondje vanaf Eemshaven West

zeeaster op opgespoten zand van Eemshaven West

Om half acht ben ik 's ochtends in de Eemshaven om daar een rondje te lopen en te kijken of er nog wat interessants te zien valt op de uitgestrekte braakliggende stukken waddenbodem. Mooi helder en zonnig. Wel winderig en koud. Er is nog genoeg te zien. Daarover later meer, eerst klokken bij zwemwedstrijd van Kris in Stadskanaal.

Goed. De opvallendste verschijningen zijn de vele deels uitgebloeide teunisbloemen, met hun typische scheve houding. Ook is er veel kamille, en zeeaster (aka zulte). Die laatste bloemen lijken een beetje op uit de kluiten gegroeide madeliefjes waar de witte blaadjes lila zijn. Andere liefhebbers van het brakke zand zijn zeeraket (had ik eerder alleen op Borkum gezien, is zeldzaam in Nederland), en er is ook avondkoekoeksbloem, en hier en daar wat duizendguldenkruid.

regenboog boven opgespoten zandvlakte Eemshaven

Ik loop naar de nieuwe Beatrixhaven waar de boten naar Borkum vertrekken. Op het piertje dat de waddenzee insteekt groeit muurpeper, net als op de waddendijk bij Lauwersoog. Dit moet het meest noordoostelijke plantje van Nederland zijn (afgezien van zeewier). Op de waddendijk groeit plotseling ook veel zwarte nachtschade.

Vandaar probeer ik diagonaal door het braakliggende en ten dele met zand opgespoten land de kortste weg terug te kiezen, maar de bordjes met "pas op: drijfzand" maken genoeg indruk om toch maar dezelfde weg terug te kiezen. Wel maak ik nog een ommetje naar de kwelder ten westen van Eemshaven. Hier groeien een paar soorten die ik niet ken, en ook weer zwarte nachtschade. In de richting van het water groeit zeekraal (denk ik toch).

Als ik weer bijna terug ben, steek ik de goederenspoorlijn over, en daar groeien in en direct naast de grindbedding van het spoor een paar mooie kleine bloemetjes. Een groot exemplaar van robertskruid groeit tussen het grind, in de volle zon, terwijl je dit plantje normaal alleen in de schaduw van bosranden aantreft. Hij wordt vergezeld van een vergeet-mij-nietje en wat hennepnetel. kaartje afstandmeten.nl natuur

veel oesterschelpen langs de vloedlijn onder aan de waddendijk zeekraal op de kwelder westelijk van de Eemshaven

24 september: rondje naar Lage Weg, Piloersema, Fransum

De bermen zijn gemaaid en de sloten zijn schoongemaakt, dus er is niet veel te beleven. Het is verder wel een mooie stille avond. Richting Fransum hoor je niets, behalve het grazen van de koeien: je hoort echt hoe ze het gras losscheuren. Even verderop zijn er tientallen kievitten (?) die in zwermen opvliegen alsof het spreeuwen zijn. De bovist (zie 14 september) is overigens verdwenen. kaartje afstandmeten.nl;

23 september: rondje vanaf Roden door de Maatlanden

beenbreek op de natte heide van de Maatlanden

't Was vandaag weer heel aardig weer maar er komen buien opzetten vanuit het zuiden. Het is al dreigend donker aan het worden als ik naar Roden rijd, om vandaar een rondje te lopen door de Maatlanden: ook al weer een "kijkpunt" uit mijn nieuwe boek. Ik ben al regelmatig vlak langs de Maatlanden gelopen, over het fietspad tussen Leek en Roden, maar nu loop ik dwars door dit natuurgebiedje. Het is heel aardig. Het mooiste deel is "kwetsbaar gebied" en mag je niet betreden. Dit is een stukje heidegebied waar opvallende orangje/groene planten groeien: beenbreek!

Zo nu en dan druppelt het en het is al snel te donker voor foto's. Roden maakt zich op voor de feestweek vanaf morgen: de kermis wordt opgezet, de muziekinstallaties van de feesttenten worden uitgebrobeerd en de jaarmarkt van het noorden wordt opgebouwd. De komende week mijden we deze richting dus. kaartje afstandmeten.nl natuur

22 september: rondje vanaf Zoutkamp door Kollumerwaard

bos van uitgebloeide reuzenbereklauw

Op de dag dat de herfst zo'n beetje begint krijgen we de eerste zomerdag in weken. Ik ben half uurtje eerder thuis en rij gelijk naar Zoutkamp om nog een stukje te lopen in de zon. Het is alleen niet erg helder. Ik begin bij de Friese Sluis en loop dan gelijk over een onverhard pad het Lauwersmeergebied in. Er zijn honderden ganzen die van me schrikken en met veel herrie het luchtruim kiezen. De laatste keer dat ik hier was, moest het koolzaad nog in bloei raken en werd ik door een bij in mijn kop gestoken (18 april). Bij km 2.5 is een rommelige plek om gras in te kuilen (?) en daaromheen staat wat andere begroeiing. Bijvoorbeeld kleefkruid, zwarte nachtschade, en een verwilderde tuinplant. Een paar kleine bloemetjes moet ik nog thuisbrengen.

Ik hou nu het fietspad rechts van de voormalige kruitfabriek aan, en dit is onbekend terrein. Er is hier niet zoveel van bijzondere natuur te merken, geen parnassia zoals op veel andere plekken in het Lauwersmeergebied. Wel weer veel stijve ogentroost. Ook zie ik hier veel voederwikke (naschrift: dat is "vergeten wikke"). Wat overheerst is jacobskruiskruid en peen. Bij km 6.5 denk ik goudknopjes (van afgelopen zaterdag) te zien. Het is hier zeer drassig dus dat klopt wel. Maar het zijn uitgebloeide kamilleplantjes, waar de witte bloembladeren al van afgevallen zijn. Als ik bijna bij het zuidelijkste punt ben vallen de bossen met uitgebloeide reuzenbereklauw nog het meeste op.

Ik neem ook nog even een kijkje bij de vogelkijkhut (km 7.5) maar daar is niet veel te zien. Dan gaat het snel terug naar de auto want het begint langzaam te schemeren. In de berm van het fietspad langs de Olde Dijk/Nittersweg groeit ook veel zwarte nachtschade. kaartje afstandmeten.nl natuur

19 september: rondje vanaf Hoornse Plas naar Paterswolde en Eelde

adderwortel bij Landgoed de Braak

Het gaat vandaag vanaf de parkeerplaats bij de Hoornse Plas en dan loop ik Naar Paterswolde door een aantal natuurgebiedjes zoals het Kluivingbos, de Braak en Vosbergen. De terugweg gaat over het nieuwe fietspad langs het omgelegde Eelderdiep. Ik kom langs twee kijkpunten uit mijn gisteren al gemelde nieuwe boek.

Ik loop langs de Hoornse Plas, recreatieterrein. Een deel van dit gebied wordt zo te zien opnieuw ingericht. Er groeien nu enorme hoeveelheden reuzenbalsemien. Even verderop steek ik de weg over en loop door het Kluivingbos verder naar het zuiden. Na dit bosje ben ik snel bij Landgoed de Braak. Hier bevindt zich het eerste kijkpunt: je kunt hier namelijk adderwortel vinden. Volgens het boek kan dit in de maanden juni - juli (september). Wat de haakjes precies betekenen weet ik niet, maar het lukt me uiteindelijk om precies één adderwortel te vinden. Nog wel direct langs het wandelpad, alsof de plaatselijke VVV een extra exemplaar voor de toeristen heeft geplant.

kleine kaardebol

Rond kilometer 8 zie ik in een greppel aan de rand van een bosje een plant die ik nog niet kende. Er staat ook veel klein springzaad en reuzenbalsemien. Een opvallende plant met een ronde dichte bloeiwijze. De uitgebloeide bloemen zijn bolvormige stekelige zaaddozen geworden. Thuisgekomen lijkt het erop dat dit "kleine kaardebol" is. Deze plant is zeer zeldzaam en wordt zelfs beschermd. Vermoedelijk is het voorkomen van de kleine kaardebol op deze plek adventief.

De tweede "kijkplek" betrof "langstengelig fonteinkruid", een waterplant die in het omgelegde waterdiep te vinden is (in juli en augustus althans). Verkeerde tijd van het jaar dus, en ik heb die ook niet gezien. Wel veel andere interessante plantjes langs het nieuwe fietspad, maar inmiddels regent het, en waait het wat harder zodat ik maar enkele foto's maak. kaartje afstandmeten.nl natuur

18 september: rondje vanaf Oostmahorn naar goudknopjes

goudknopjes

Ik ben vanochtend al vroeg op pad, want vanmiddag ga ik met Petri naar een Wijgergangs-reünie. De route is geïnspireerd door één van de vele "kijkpunten" uit mijn nieuwe boek "Planten kijk wandel gids van Nederland", van Ton Denters. Dat boek bevat 25 "botanische routes" en 560 "kijkpunten". Eén van die kijkpunten is de vogelkijkhut bij Ezumazijl. Daar groeit goudknopje, een klein plantje van Zuid-Afrikaanse origine.

heen (zeebies)

Ik parkeer bij Oostmahorn. Daar is een hele nieuwe wijk bijgebouwd, in de stijl van een Hollands stadje. Blijkbaar vooral populair bij Duitsers. Vandaar loop ik over en langs de dijk naar Ezumazijl. Langs de dijk staat een enorme struik honingklaver (denk ik). Ook weer half uitgebloeide heelblaadjes. Bij Ezumazijl volg ik het onverharde voetpad dat direct na de brug links het Lauwersmeergebied in leidt. Alles is erg nat. Het water staat veel hoger dan anders. Drie reeën maken zich gehaast voor mij uit de voeten. Omdat alles onder water staat gaat dat, anders dan anders, met veel gespetter gepaard. Er groeit hier heel veel smeerwortel, maar daar kwam ik niet voor. Rechts opnieuw twee reeën. Even verderop zie ik een klein plantje waarvan ik nu heb vastgesteld dat het late ogentroost is, ook bekend als rode ogentroost.

Bij de vogelkijkhut heb je mooi uitzicht over de kwelders van het Lauwersmeer, en inderdaad groeien er veel kleine plantjes met gele puntjes. Om ze goed te kunnen zien loop ik een paar stappen het natuurgebied in (onder het hek door dus). Mooi, dat goudknopje. Er staat ook nog een andere plant, moet ik nog thuisbrengen. Dat is blaartrekkende boterbloem, een moerasplantje dat niet direct aan boterbloemen doet denken. Als ik terugkruip onder het hek door zie ik ook nog een miniscuul (ruw?) vergeet-me-nietje. Tenslotte nog een opmerkelijke plant als ik weer bijna terug ben. In een mooie sloot voor een boerderij (Skanserwei 3, geloof ik) staat naast uitgebloeide zwamenbloemen ook "heen" oftwel "zeebies". kaartje afstandmeten.nlnatuur

honingklaver Lauwersmeer late (rode) ogentroost

17 september: rondje naar Den Horn

Grijs en regenachtig. Ik loop een heel vlug rondje, eindelijk weer eens, want ik word niet afgeleid door bloemetjes of mooi avondrood.

kaartje afstandmeten.nl

16 september: rondje vanaf Lauwersoog: Orchideeënpad

taai plantje (melkkruid) op de waddendijk vlak bij het zoute water

Een kort rondje na het eten 's avonds lukt nog net. Ik loop het orchideeënpad bij Lauwersoog, al zijn er in deze tijd van het jaar natuurlijk helemaal geen orchideeën (daarvoor moet je in het begin van de zomer zijn). Er staat wel weer veel parnassia en stijve ogentroost. En ook nog wat duizendguldenkruid.

vissershaven Lauwersoog

Ook zie ik kleine klaver (denk ik; klaver met hele kleine gele bloempjes), en honingklaver. Langs de weg bij Lauwersoog vallen de opvallend rood gekleurde zaaddozen van een wilde kardinaalsmuts op. Als ik bijna terug ben, vijftig meter van de auto, barst een enorme bui los. kaartje afstandmeten.nl; natuur

14 september: naar Fransum en om Piloersema

reuzenbovist bij boerderij Harkema

De hele dag regent het al, en ook 's avonds als ik mijn rondje loop is het niet veel beter. Bij het kerkje van boer Harkema staat vlak naast het fietspad een enorme paddenstoel of iets dergelijks. Als ik er een foto van maak, komt er een fietser langs die me vertelt dat het een bovist is, en dat die er vorig jaar ook stond. De bovist zou eetbaar zijn en hij heeft er vorig jaar eentje klaargemaakt. Bijna allemaal water en je houdt er niet veel van over, zo sluit hij de gecombineerde biologie- en kookles af.

Op het fietspad langs het kanaal komen Ida en Kris me achterop. Kris traint bij de wedstrijdgroep van de Aquaflippers en Ida is nu trainster bij de Aquaflippers. kaartje afstandmeten.nl

12 september: vanaf Surhuisterveen

op wilde ridderspoor gelijkende bloem

Petri gaat een dagje met vriendinnen naar Egmond aan Zee, en ze zet mij af bij de afslag Surhuisterveen. Vandaar gaat het weer terug naar Aduard. Het is grijs, maar wel droog. Eerst word ik begeleid door het geluid van de A7. Dat gaat over in geluid van de motorcross bij Trimunt. Slechts een kilometer verder organiseert een concurrerende motorclub de grasbaanrace bij 't Strandheem. Bij Opende wordt het eindelijk rustig.

Vanaf Opende gaat het eerst over een onverharde weg (Landgoed Opende of iets dergelijks?) en dan verder over de Fryske Dyk. Dit is precies de grens tussen Friesland en Groningen. Die grens wordt van oudsher gevormd door het riviertje De Lauwers, maar daar is hier niets meer van over. Bij Peebos zie ik in de berm iets wat lijkt op wilde ridderspoor. Die zou in Nederland zeer zeldzaam zijn, dus wellicht betreft dit een verwilderd exemplaar van een ridderspoor variant uit een tuintje uit de buurt?

wat is dit? Egelskop.

Bij Peebos ga ik verder over het Pettenpad een stukje door de Doezumer Mieden en hier is de Lauwers nog wel aanwezig (niet veel meer dan een slootje). Terug op de Peebos ga ik even verder opnieuw de Doezumer Mieden in over Pebe's pad en over Melle's pad. Als ik de namen van de paden goed onthouden heb. Overigens zijn het niet echt paden: er is hoogstens wat gras gemaaid, en verder liggen er planken over de slootjes en zijn er tientallen hekjes die je open en dicht moet doen.

Bij een van de slootjes zie ik waterplanten met wonderlijk gevormde zaaddozen (?), heel in de verte gelijkend op kastanjes in de schil. Wat zijn dit? Antwoord: dat is egelskop.

Via Lutjegast en Buikstede kom ik bij het van Starkenborghkanaal, en vandaar was het plan om linea recta naar huis te lopen. Het begint nu ook te regenen en het wordt nauwelijks meer droog voor ik thuis ben. kaartje afstandmeten.nl; natuur

11 september: rondje vanaf Havelterberg naar Holtingerveld

runderen met struikheide bij Havelterberg

Vanochtend even na half negen vertrokken vanaf de carpoolplaats niet ver van de Havelterbeg. Het is nog bewolkt, maar de weersverwachtingen zijn heel goed. Ik loop 's ochtends zodat ik vanmiddag nog bij Rik kan kijken die in de basis staat bij het eerste ('t werd uiteindelijk 2-2 en Rik speelt de hele wedstrijd als centrale verdedigende middenvelder; foto's vind je hier).

bijzondere paddenstoelen bij Havelterberg: hazenpootjes

Het eerste deel gaat door het bos waar nog steeds bijzonder veel paddenstoelen te bewonderen zijn. Daarnaast groeit er in de schaduw van de bomen ook veel klein springzaad en hennepnetel. Daarna gaat het door een militair oefenterrein: enigszins open bosgebied met brede zandwegen waarin de voertuigen diepe sporen hebben achtergelaten. Het bos gaat langzaam over in heidegebied. De struikheide wordt afgewisseld met tormentil (dat lijken wel boterbloempjes met een hele korte stengel) en stijve ogentroost. Verder zie ik ook veel echte guldenroede (denk ik). Ik loop om een vrij groot vennetje heen, waar zich behalve de overal aanwezige ganzen ook aalscholvers blijken op te houden, ook al niet zo'n populaire vogel. De route is nog steeds lastig begaanbaar: steeds zandpaden. Hier en daar kun je de resten zien van de regen van de afgelopen weken, het lijkt erop dat sommige ondergelopen stukken inmiddels weer drooggevallen zijn. coloradokever op brandnetel

Als ik de weg terug weer heb ingeslagen kom ik vlak bij Darp over de Veleweg. Dat is een mooie onverharde laan, en hier groeien plotseling heel andere bloemen, zoals onder andere ook vergeet-mij-nietjes en knopherik, en een heleboel knopkruid. Ik fotografeer een coloradokever (opvallende gele kleur) die zich tegoed doet aan een brandnetelblaadje. Even verder loop ik over het terrein van het waterleidingbedrijf, en ik zie twee mooie kleine bloemetjes. Eerst in het gras een klein bloemetje met de naam "grote ereprijs". Dan een veldje andere bloemetjes in een heel drassig stukje van het bos. Hier moet ik de naam nog van zien te bepalen (naschrift: dat was roze winterpostelein). In het laatste stukje bos zijn er opnieuw weer wonderlijke paddenstoelen te vinden. kaartje afstandmeten.nl; natuur

9 september: rondje naar Beswerd

Mooie avond, met een hele mooie zonsondergang. Onderweg denk ik aan het ongelofelijke verhaal dat we gisteren van Rik hoorden... (geen zorgen, eerder leuk dan zorgwekkend). kaartje afstandmeten.nl; natuur

akkermelkdistel langs de Meedenerweg laaghangende zon gezien vanaf Fransum

8 september: rondje naar Dorkwerd

avondrood gezien vanaf Dorkwerd

Opnieuw een zeer grijze, soms natte, dag, maar 's avonds als ik vertrek voor een lokaal rondje komt de zon er zo nu en dan heel voorzichtig tussendoor. Dit levert wel mooi avondrood op.
kaartje afstandmeten.nl; natuur

7 september: rondje vanaf Dokkumer Nieuwe Zijlen

Opnieuw een rondje door het Lauwersmeergebied, nu aan de zuidwestelijke kant. Beetje anders dan gisteren. Heel veel koninginnekruid (leverkruid), rode klaver, moerasandoorn. En riet, natuurlijk. Ook smeerwortel, soms hele grote struiken, terwijl ik dat gisteren helemaal niet zag. En parnassia kom ik vandaag juist niet tegen. En stijve ogentroost maar op één plek.

Het opvallendste zijn de enorme aantallen spreeuwen die zich rond km 7 in het riet ophouden. Van verre kun je ze al horen, al herkende ik de herrie niet als vogels. Als ik dichtbij ben gekomen vliegen er steeds enkele tientallen precies tegelijk op. Vijf seconden later volgt dan weer zo'n groep, en dat nog een aantal keren achter elkaar. Ogenschijnlijk steeds vanaf dezelfde plek. Achteraf blijkt dat ik vanavond precies de uitleg van de boswachter heb misgelopen, want ik lees op www.nationaalpark.org dat er vanavond om zeven uur een uitleg door de boswachter was op deze plek over de spreeuwen. Gek dat ik daar niets van gezien heb.

Het is overigens een donkere bewolkte avond, en het goede nieuws is dat het in ieder geval niet regent. Met de foto's lukt het met zo weinig licht niet zo. kaartje afstandmeten.nl; natuur

6 september: rondje vanaf Ballastplaat

duindoorn

Ik loop over de Ballastplaat, een deel van het Lauwersmeergebied dat een stukje zuidelijker ligt dan waar ik de vorige keer heb gelopen. Er is een uitgezette wandeling van 5 kilometer door een natuurgebied en die loop ik ook. Er groeit heel veel stijve ogentroost en parnassia. Ook veel boerenwormkruid en natuurlijk duinroos. Maar stijve ogentroost blijft één van mijn favorieten! De wandeling leidt uiteindelijk naar een kleine uitkijktoren aan de zuidwestelijke rand van het natuurgebiedje (althans de rand van het gebied waar je mag komen) met uitzicht over de kwelders en het water van het Lauwersmeer. kaartje afstandmeten.nl; natuur

5 september: rondje vanaf Amsterdam hotel Flipper: deel Nescio route

beeld van de Titaantjes door Hans Bayens

Gisteravond dus de reunie bij M. aan het uiteinde van de Ertskade: een prachtige rustige plek aan het IJ met een schitterend uitzicht. Het wordt natuurlijk laat, maar ik heb zo'n slecht hotel ("Flipper"; kamer van 7 vierkante meter, douche en wc op de gang) dat ik voor half acht al weer op ben, en een deel van de Nescio route door Amsterdam-Oost ga lopen. Ik loop eerst naar het beginpunt, zo'n beetje aan het begin van de Plantage Middenlaan, en vandaar volg ik de route uit het boekje van Maurits Verhoef getiteld "Is u Amsterdammer? Ja, Goddank".

Het gaat eerst langs Artis en dan door de Sarphatistraat, natuurlijk vanwege de beroemde openingszin uit De Uitvreter: "Behalve den man, die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond heb ik nooit een wonderlijker kerel gekend dan den uitvreter". Die nog wonderlijkere man moet overigens Frederik van Eeden zijn geweest. Het is nu moeilijk voor te stellen dat iemand op het idee zou komen om deze straat "mooi" te noemen.

Even verderop is de oude HBS die ook in een van de verhalen figureert. Wat mij opvalt zijn de groene papegaaien die bovenop het gebouw zitten. Dit blijken halsbandparkieten te zijn. Deze exoten uit Afrika en Azië blijken zich goed te kunnen handhaven in onder andere Amsterdam, Den Haag en Brussel en hun aantal groeit gestaag. Wonderlijk.

Transvaalkade, nummer 29 is het zwartgekleurde huis rechts van
	het midden

Ontleedkundig Laboratorium

De route gaat dan langs het Tropenmuseum. Daar zie ik boven een oud gebouw het opschrift: "Ontleedkundig Laboratorium". Ik neem me plechtig voor deze tekst op de deur van mijn werkkamer te bevestigen! Na het Tropenmuseum volgt een flink stuk door de Dapperbuurt. Hier is niet veel aan. Er zijn nauwelijks nog huizen uit de tijd van Nescio, en bovendien is de sfeer volkomen veranderd. Rommelige winkelstraten met glasscherven en hondenpoep op straat. Hier blijkt in honderd jaar wel heel veel veranderd, en niet alleen de herkomst van de meeste bewoners.

Even verderop gaat het langs het Oosterpark, en daar zie ik dan eindelijk eens het bekende beeldje van de Titaantjes gemaakt door de beeldhouwer Hans Bayens. Een ander aardig onderdeel van de route is tenslotte nog de Transvaalkade (de Ringdijk). Op nummer 29 heeft Nescio ooit gewoond en dit is wel een plek die bij hem past. De huizen zijn hier mooi opgeknapt, en kijken uit over het water. Dit was ooit de rand van Amsterdam, en de nieuwe wijken die er nu liggen, liggen meters lager. De kade is heel licht en geeft nog steeds het idee dat je ver weg kunt kijken. kaartje afstandmeten.nl; natuur

4 september: rondje vanaf Amsterdam IJhaven naar Uitdam

Nieuwendammerdijk

Vanavond heb ik in Amsterdam een soort reunie met collega's uit de tijd dat ik in Utrecht werkte. Ik ga al vroeg naar Amsterdam, want ik wil nu toch wel eens een stuk langs het IJ lopen naar bijvoorbeeld Durgerdam, een van de favoriete bestemmingen van de hoofdpersonen in de boeken van Nescio. Het is er een prima dag voor: droog, tamelijk zonnig en helder.

Ik deponeer de bagage in de kluis van Amsterdam CS. Ik wil eigenlijk nog een fietskaart van de omgeving kopen, maar op het station hebben ze alleen een fietskaart van Zuid-Limburg. Ik neem het pontje over het IJ en vandaar gaat het in oostelijke richting. Vanaf de Nieuwendamse Dijk in Nieuwendam wordt het leuk. Dit is een mooie smalle oude dijk met heel wat karakteristieke houten huisjes zoals die bekend zijn van andere dorpjes in Noord-Holland (Zaandam, Marken).

Durgerdam

De dijk gaat tamelijk ongemerkt over in de Schellingwouderdijk. Ook hier kleurige huisjes. Wat opvalt is dat de mensen vooral op straat lijken te leven. Er gebeurt van alles, alles is heel levendig en heel fleurig. Voorbij Schellingwoude kom je pas echt aan het water terecht. Als ik de A10 ben gepasseerd komt in de verte Durgerdam in zicht: witte torentjes en fel gekleurde geveltjes stralen in de zon. Net voorbij Durgerdam komen plotseling twee oudere mannen uit een bushalte tevoorschijn: "Controle!". Ik heb gelijk een slecht geweten, maar nee, ik doe niet mee met hun wandeltocht. "Ook al niet!" zegt de één vertwijfeld tegen de ander...

Uitdammerdijk bij Uitdam

Het gaat nog steeds verder langs het water over de dijk. Er is ook nogal wat water aan de binnenkant van de dijk: ik loop langs het Kinselmeer, het Barnegat en de Uitdammer Die. Dat is vlakbij Uitdam. In Uitdam loopt de weg onder langs de dijk, maar voetgangers mogen wel over de dijk. De dijk wordt door de aanliggende huizen ook als tuin gebruikt, dus het gaat langs de tuinstoelen en de was die hangt te drogen.

Bij Uitdam sla ik linksaf, en begint eigenlijk de terugweg. Zonder de wind van het IJsselmeer is het plotseling behoorlijk warm. De terugweg gaat over kleine weggetjes door het polderlandschap. Het water in de sloten staat hier heel hoog, en zo nu en dan liggen er zandzakken in de berm van de weg om het slootwater in de sloot te houden.

grote tractor op smalle Aandammerbrug

Vlak voor de Aandammerbrug haalt een tractor met maaier erachter me in en wil over het smalle bruggetje. Hij verzekert me wel drie keer: "'t Ken net!". Hij raakt de brug meerdere keren en moet wel zeven of acht keer heen en terug steken, maar dan lukt het uiteindelijk, waarna de wachtende wandelaars en fietsers eindelijk ook verder kunnen.

Het gaat kilometerslang over de smalle Poppendammergouw totdat ik via een fietspad uiteindelijk weer in Amsterdam-Noord ben. Het is dan nog even doorbijten tot het pontje in de IJhaven.

En de flora? Op de Uitdammerdijk valt me onder andere moerasandoorn en glad walstro op. Ook staat er een flinke bos kaasjeskruid dat ik in eerste instantie niet als zodanig herken. Op de terugweg zie ik bij de slootjes zwanenbloemen, watermunt, watergentiaan en veel tandzaad. kaartje afstandmeten.nl; natuur

3 september: van Hoogeveen naar Beilen

vliegenzwam

zwarte nachtschade

Laatste dag voordat het semester begint, aanstaande maandag. Ik heb een dag vrij genomen, want het lijkt aardig weer te worden en dit is dus misschien wel de laatste kans van deze zomer. Ik ga met de trein naar Hoogeveen en loop vandaar in de richting van Beilen. Het gaat niet zo snel, net zoals de laatste weken, want ik maak veel te veel foto's: 131 stuks (maar ik ga er heel wat van weggooien natuurlijk).

Er was dan ook veel te zien vandaag op de route. Vlak voor het VAM-terrein kom ik in een natuurgebied, De Blinkerd, waar ik meer bloemen zie dan alle bloemen van de laatste weken bij elkaar. In de stukjes bos die ik hier en daar door loop stikt het van de paddenstoelen, in alle vormen, maten en kleuren. En de VAM-berg zelf was ook interessant, hier was ik niet eerder geweest. Je staat dan op royaal 40 meter hoogte, bovenop een ingepakte vuilnisberg (een hele grote dus).

De route loopt grotendeels langs het Oude Diep. Alweer een Drents beekje dat recentelijk in oude eer is hersteld door te ont-kanaliseren. Dat lijkt hier dus goed gelukt, vooral het stukje rond kilometer 8-10 en bij km 14. kaartje afstandmeten.nl; natuur

1 september: rondje vanaf Coendersborg

De route begint vandaag bij de Coendersborg in Nuis. Hier ligt een stukje natuurgebied van het Gronings Landschap. Het is echter erg nat. Alleen het fietspad is goed begaanbaar, de wandelpaden zijn heel modderig. Dit heeft wel als gevolg dat er zeer veel paddenstoelen in allerlei soorten en maten te bewonderen zijn.

Ik loop verder naar het zuiden naar Nanninga's bos en vandaar met een omweg weer terug. Hier zie ik wel wat interessante bloemen die ik nog moet thuisbrengen. Het is wat verder dan ik dacht en het begint al weer veel te vroeg donker te worden 's avonds, dus het laatste stuk gaat met lichtgevend hesje en de knijpkat. kaartje afstandmeten.nl; natuur

grote stinkzwam bij Coendersborg Nanninga's bos mij onbekende bloem (spirea variant?) bij Heineburen

terug naar Looblog Augustus 2010


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".