Gertjan's Looblog Mei 2011 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 mei: rondje vanaf Boerakker

route; natuur

30 mei: rondje vanaf Niezijl

route; natuur

29 mei: rondje vanaf Gasteren, en rondjes Lauwersmeer, en rondje Euroborg

bitterling

't Is weer erg vroeg als ik opsta. De weersverwachting was erg slecht maar het is nu droog. De meeste regen is gisteravond gevallen, geloof ik. Ik rijd eerst even naar Tynaarlo om valkruid te bewonderen dat daar langs de spoorbaan groeit. Daarna rijd ik door naar Gasteren om opnieuw een rondje door het gebied van de Drentsche Aa te lopen. Deze keer gaat het door het gebied ten zuiden van Gasteren. Ik zie veel konijnen en ook een paar keer een ree. Pas als ik terugrijd naar Aduard begint het weer te regenen.

Later op de ochtend lopen we samen een rondje bij Lauwersoog over het orchideeënpad. Al ben ik hier een week geleden nog geweest, toch zijn er al weer dingen te zien die er een week geleden nog niet waren. Zo zie ik nu de eerste scherpe fijnstraal en de eerste stijve ogentroost van het seizoen. Ook zie ik - voor het eerst - moeraswespenorchis en bitterling.

We rijden ook nog even naar het parkeerterrein in de Kollumerwaard vanwaar je naar een vogelkijkpunt kunt lopen. Vanaf hier is het soms mogelijk de zeearend te zien die hier kort geleden jongen heeft gekregen. We hebben geluk, Petri althans. Zij kan met behulp van een betere verrekijker van een behulpzame vogelaar de zeearend zien, die blijkbaar met een bruine kiekendief onenigheid heeft.

's Avonds breng ik Ida naar huis en dan loop ik nog een rondje in het gebied rond de Euroborg. Er vertrekt net een bus, is dat de spelersbus van Den Haag? Die hebben ondanks een 5-1 nederlaag toch feest.

route Gasteren; route Lauwersoog; route Kollumerwaard; route Euroborgterrein; natuur

weggetje bij Scheebroek met ree

28 mei: rondje door het Bargerveen

Bargerveen

Eerst boodschappen doen en grof vuil wegbrengen. Dus ik begin deze keer wat later aan de wandeling. Het is grijs weer, en er wordt regen in het noorden verwacht. Ik vlucht naar het zuidoosten in de hoop de meeste regen mis te lopen. Ik blijf inderdaad droog. Ik parkeer bij de laatste afslag voor de grens bij het dorpje Zwartemeer en loop vandaar een rondje door het Bargerveen. Dit is een flink stuk hoogveen. Het laatste restant (althans in Nederland) van het vroegere Bourtangermoeras dat ooit wellicht wel drieduizend vierkante kilometer groot was.

welriekende nachtorchis

Er lopen een aantal wandelroutes door het gebied, en door deze aan elkaar te knopen kan ik een aardig rondje lopen. Vooral de vochtige delen zijn heel aardig. Ik fotografeer een watersnuffel en twee grote beren. Tegen het eind van de route kom ik langs een weitje met een bordje: kwetsbaar gebied. Dat betekent vaak dat er wat interessants groeit, en dat klopt. Er staan enorme aantallen welriekende nachtorchissen. Alleen de naam is al prachtig, maar de bloemen zelf mogen er ook zijn.

route; natuur

27 mei: rondje vanaf het Friescheveen

zwanenfamilie

Slechts tijd voor een kort rondje, want we hebben later feest van Ingrid. Ik wil richting Veendam, maar als ik Groningen net voorbij ben zie ik een flinke file voor me. Ik kan nog net de afslag induiken. Later lees ik dat er bij Kolham een ernstig ongeluk is gebeurd en dat de hele snelweg afgesloten is geweest. Ik pas mijn plannen dus aan en loop een rondje door het Friescheveen bij Paterswolde. Er is vandaag zowaar wat regen gevallen, en dat past goed bij dit moerasgebiedje. Het is hier nu heel mooi. Jammer dat het laatste stukje door de regen moet.

route; natuur

26 mei: rondje vanaf Leek

Spaanse ruiter

Het is weer tijd voor de zwemtraining van Kris, en ondertussen loop ik een rondje door het mooie gebiedje tussen Leek en Roden. Ik ben al een tijdje op de uitkijk voor spaanse ruiter. Het gebied waar ik eergisteren was, staat er om bekend, maar daar vond ik ze niet. Vandaag wel een aantal exemplaren op het kleine heideveldje bij Maatlanden. Dit is een heel klein maar bijzonder stukje natuur waar bijvoorbeeld ook heel veel beenbreek groeit.

route; natuur

25 mei: rondje vanaf Gasteren

Mooi rondje door het gebied van de Drentsche Aa. Het is hier nu heel mooi. In de weilandjes langs de beekjes groeien veel bloemen. Onder andere echte koekoeksbloem, grote ratelaar, en brede orchis. Het is ook weer mooi weer. Een mooie rustige avond, die we dus gisteren voor de ballonvaart nodig hadden.

Omdat de ballonvaart gisteren niet door ging kon Rik toch de returnwedstrijd van de eerste promotie/degradatieronde meedoen. Zaterdag hadden ze de eerste wedstrijd met 3-0 van Onstwedde gewonnen. Gisteravond werd het 2-2. In de streekkrant stond een uitgebreid verslag van de 3-0 overwinning. Een mooi stukje over Rik kan ik niet voor me houden - iets ingekort maar de taalfout heb ik laten staan:

In de 88e minuut kreeg Rik van Noord het publiek op de banken door een prachtig nummertje op te voeren en vervolgens met een sublieme cross Merijn Woudt in stelling bracht. Deze schoot beheerst in de rechter benedenhoek: 3-0.

route; natuur

24 mei: rondje vanaf Wijnjeterperschar

Het rondje gaat door het natuurgebiedje Wijnjeterperschar (niet ver van Drachten). Dit is laagveen met een paar kleine heideveldjes, en laaggelegen graslanden. Het is een mooie avond, met mooie luchten, al waait het wel te hard - daarom is mijn ballonvaart opnieuw uitgesteld.

Het doel was om vandaag spaanse ruiter te vinden, want die schijnt hier normaal volop te groeien. Ik vind deze soort echter niet, maar ben wel een aantal andere leuke vondsten rijker geworden. De heideveldjes zijn nog wat saai, alleen de zonnedauw vind ik de moeite van het fotograferen waard. Ook de eerste bloeiende dopheide is mooi. De laaggelegen graslandjes zijn interessanter. Er groeit onder andere heel veel grote ratelaar, nog wat pinksterbloemen, en vergeet-mij-nietjes. Ook vind ik poelruit en moeraskartelblad. Even verderop groeien bovendien honderden orchideeën.

route; natuur

Wijnjeterperschar dophei

23 mei: rondje vanaf Zeijen

zevenster

Vandaag loop ik een rondje vanaf Zeijen, dat is een dorpje even ten noorden van Assen. Er is hier een bosje waar op een open plek twee bijzondere soorten groeien. De eerste soort is zevenster, die op wel meer plekken in Drente groeit, maar die ik nog nooit heb gezien. De tweede soort is zweedse kornoelje. Deze soort is in Nederland maar op slechts 1 plek gezien: hier dus. Omdat beide soorten (heel) zeldzaam zijn, wordt de preciese plek niet bekendgemaakt. Maar na enig speurwerk (eerst thuis op internet, en later tijdens de wandeling) vind ik beide soorten toch vrij gemakkelijk.

route; natuur

22 mei: rondje vanaf Hooghalen en rondje vanaf Lauwersoog

vos op het Hijkerveld

Ik ben er opnieuw al voor zes uur 's ochtends uit. Het weer is aan het veranderen, geen zon. Ik loop nu naar de andere kant van Hooghalen. Daar ligt het Hijkerveld, ook al een groot heidegebied. Het gebied vind ik in eerste instantie wat saai tot ik in de verte een vos bij een ven kan observeren. Hij ziet mij niet, en ik hem wel, dus ik kan even rustig kijken en een paar foto's maken - als is het wel erg ver weg. Vanaf dat moment begint het te regenen en wordt het niet echt meer droog tijdens de wandeling.

's Avonds nog een heel kort rondje door het Lauwersmeergebied, waar nu honderden orchideetjes te bewonderen zijn. Ook groeit er rond wintergroen, en begint parnassia boven de grond te komen.

route Hooghalen; route Lauwersoog; natuur

21 mei: rondjes vanaf Hooghalen

Het is tijd voor ons jaarlijkse bridgeweekendje. We zitten in Hooghalen, vlakbij een flink natuurgebied met bos en heide, en ook vlakbij het voormalige kamp Westerbork.

's Ochtends loop ik al zeer vroeg een prachtig rondje - ondanks het feit dat we tot tegen drie uur hebben doorgekaart. Eerst door heidevelden waar nog wat mist hangt. Later door prachtige beekdalletjes, vooral het stuk langs het Amerdiep is werkelijk heel mooi. Dat de zon aan een stuk door schijnt helpt natuurlijk ook. 's Middags lopen we met zijn vieren naar het voormalige kamp, en via het Melkwegpad weer terug. 's Avonds loop ik nog een minirondje als de heren aan het koken zijn.

Bij de wandeling met zijn vieren zien we wat kronkelen op het pad vlak voor ons. B. vertelt ons dat het een hazelworm is, en L. probeert hem even op te pakken. Dat lukt gelukkig niet, want ik krijg nu via waarneming.nl te horen dat het een adder was! Overigens geloven we eigenlijk niet dat dit klopt.

route ochtend; route middag; route avond; natuur

hei bij Hooghalen

20 mei: rondje naar Garnwerd

route; natuur

18 mei: van Den Haag naar Westduinen en Scheveningen

zeepostelein

Nog een dagje Den Haag. Ik loop eerst door de stad, maar dat valt wat tegen. Dan toch maar weer naar de duinen toe. In het Westduinpark luister ik mee met een bioloog (?) die de buurtbewoners uitlegt waarom binnenkort hier de natuur aangepakt wordt (afplaggen en dergelijke) om de oorspronkelijke duinvegetatie weer een kans te geven. Toch groeit er nu ook van alles. Vooral opvallend veel salomonszegel, en ook weer veldhondstong. Er zijn ook soorten die ik richting Wassenaar en Katwijk niet tegenkwam, zoals voorjaarshelmkruid. Hier zijn sommige stukken duin ook helemaal begroeid met wit vetkruid.

In de haven van Scheveningen loop ik ook weer even naar de vindplaats van zeewolfsmelk. Hier was ik samen met Petri in de kerstvakantie toen we ook bij tante Joke zijn geweest (zie looblog 29 december 2010). De zeewolfsmelk staat er nog steeds, en er groeit nu ook heel veel zeepostelein, blauwe zeedistel, en zandhaver. Vanaf Scheveningen gaat het terug met de tram naar het hotel. Morgen opnieuw vergaderen (interviews) en dan terug naar Aduard.

route; natuur

17 mei: van Katwijk naar Den Haag

Nog meer NWO-vergaderingen, dus ik ben opnieuw de avond van te voren in Den Haag. Na de regen van gisteren en vandaag klaart het hier weer een beetje op. Ik ga met trein en bus naar Katwijk en loop dan een prachtige route door de duinen terug naar het hotel. In sommige natte duinvalleien groeien volop orichideeëen. Even voorbij de Wassenaarse Slag zie ik zwarte engbloem. Die zeer giftige plant is zeer zeldzaam, en komt eigenlijk alleen hier voor. Maar dan ook gelijk zo massaal, dat de beheerder van het natuurgebied er alles aan doet om deze plant te bestrijden.

route; natuur

15 mei: rondje vanaf Haren en rondje vanaf Utrecht

slangenwortelVanuit de trein had ik laatst gezien dat de sloot langs het spoor ter hoogte van het zwembad in Haren vol stond met slangenwortel. Dat wilde ik wel eens van dichtbij zien, dus kies ik vanochtend een rondje vanaf de parkeerplaats bij het zwembad. Het is een mooie, zonnige ochtend. Helder met mooie luchten. Ik zie een paar keer een ree mooi uitgelicht in de ochtendzon. Later betrekt het en krijg ik een bui op mijn kop - voor het eerst in maanden.

ree bui in aantocht bij Onnen

muursla boven terras Oude Gracht

's Middags zijn we in Utrecht voor de verjaardagen van de kinderen van M. en M. Als Kris naar de ontknoping van de eredivisie luistert gaat Petri een oude schoolvriendin bezoeken en ik loop een rondje door het centrum. Ik vind de muurplantjes die je kunt verwachten, tongvaren, steenbreekvaren, muurvaren, muurleeuwenbek, muursla. Ter hoogte van de Weerdsingel lijkt de gemeente een mengsel van wilde kruiden te hebben ingezaaid, want er staan planten die hier helemaal niet thuishoren zoals esparcette. Er zou hier langs de Oude Gracht ook glaskruid moeten groeien, maar die zie ik niet. Het is ook erg onhandig om de kademuren te inspecteren met een beetje hoogtevrees.

route Haren; route Utrecht; natuur

14 mei: van Hoogeveen naar Beilen

zonnedauw

Lange dag. Ik stap om kwart over zes 's ochtends op de fiets, om naar het station in Groningen te fietsen. Uiteindelijk ben ik 's avonds ook weer om kwart over zes thuis. In die tussentijd ben ik naar Hoogeveen geweest, en vandaar zo'n 40 kilometer gelopen totdat ik in Beilen weer op de trein kan stappen.

Ik kom door verschillende natuurgebieden. Het eerste gebied is het Spaarbankbosch. Dit is een vrij saai bosje, vlakbij de A28 gelegen. Maar er is een heel klein stukje natte heide, en dat is heel mooi. De bloeiende kleine veenbes valt erg op. Daarnaast groeit er ook heel wat zonnendauw. Beide plantjes kan ik moeilijk op de foto krijgen, want om er te komen moet je over veenmos, waar je langzaam in weg zakt, tot het water in je schoenen dreigt te lopen. Uiteindelijk lukt het toch wel, engiszins. Zonnedauw is een heel bijzonder plantje, een vleeseter.

Ter Horsterzand

Het volgende natuurgebiedje zijn de Boerenveensche Plassen, dit is een heidegebied dat je ook uit de trein heel goed kunt zien. Er zou moeraswolfsmelk moeten groeien, maar ik zie het niet. De route gaat dan verder langs het Oude Diep, en dat leidt uiteindelijk tot De Blinkerd. Dat is een mooi gebied met veel interessante plantjes, aangelegd om de grootste vuilnisbelt van Nederland - de berg van de VAM.

Na dit mooie stuk volgt een saaier gedeelte dat me over het spoor en onder de snelweg door brengt, en vervolgens naar het natuurgebied Dwingelderveld. Hier zie ik nog meer bloeiende veenbes, en zonnedauw. In de verte zie ik ook twee lepelaars.

De terugweg gaat via het Ter Horsterzand - mooi, en door de buitenwijken van Beilen.

route; natuur

viervlek wagons VAM Compost

12 mei: rondje Leek

Opnieuw een rondje terwijl Kris zwemt. Vanwege de problemen met het zwembad in Zuidhorn zal de club vermoedelijk binnenkort ter ziele gaan.

Ik kom over het terrein van zorginstelling De Zijlen. Daar heeft Petri lang geleden ook nog gewerkt (al heette het toen nog anders). Een klein deel van het terrein is een miniatuur-natuurgebiedje waar ook runderen lopen (of liepen, want vandaag zie ik ze niet). Vorige zomer groeide er bijvoorbeeld parnassia, een plantje van de duinen. Nu groeien er tientallen orchideetjes, naast volop grote ratelaar en echte koekoeksbloem. Daarnaast ook nog wat moeraswolfsmelk, wilde akelei en gulden sleutelbloemen. Heel opvallend allemaal, maar ik kan verder geen informatie over dit gebiedje vinden.

route; natuur

10 mei: van Scheveningen naar Wassenaar

Mooie wandeling door de duinen van Meijendel, aan de vooravond van een lange NWO vergadering. Heel veel nieuwe plantjes. Meest bijzondere vondst: de zeer zeldzame steenrode orchis. Verder valt op dat veel struiken ingepakt zijn door spinselmot. In Wassenaar mis ik de bus terug op het nippertje en loop dan een heel eind tot een volgende bushalte langs de vervelende N44.

route; natuur

welriekende salomonszegel blauwe zeedistel

9 mei: rondje Eemshaven

melkkruid

Op de heenweg en de terugweg regent het, eindelijk. Maar tijdens de wandeling krijg ik slechts enkele druppels. Op de opgespoten zandvlaktes van de Eemshaven is het erg droog. Er groeien enorme aantallen Hongaarse raket.

route; natuur

8 mei: rondje Suyderoogh en rondje Grijpskerk

brede orchis

Icarusblauwtje

Een halve eeuw is een hele tijd. 's Ochtends loop ik met Petri een rondje bij het Lauwersmeer. Het waait nogal hard, en daarom passen we het plan om nog even over de kwelder te lopen aan. We lopen nog een kort rondje rond de gasopslag bij Grijpskerk. Inmiddels staat daar een enkele orchidee in bloei.

's Middags krijg ik m'n cadeautjes, waaronder een ballonvaart met z'n zessen. Helaas waait het vandaag te hard en moet ik daar nog even op wachten. 's Avonds eten op de veranda bij camping Roodehaan (even ten noorden van Aduard aan het Reitdiep).

route Suyderoogh; route Grijpskerk; natuur

7 mei: rondje via Lettelberter Petten naar Groningen

Al voor zeven uur 's ochtends op pad. Warm (nu nog 27 graden). Na de grandioze tochten op Tenerife heb ik nu nog niet zoveel inspiratie. Wel vind ik eindelijk muizenstaart - daar had ik al een paar keer eerder gezocht, maar nu vind ik het op twee plekken bij Matsloot.

In deze streek zijn ze nog steeds druk bezig met het aanpassen van de Peizermaden en het Leekstermeergebied. Dit wordt een waterbergingsgebied, en nu lijken er al delen klaar te zijn. Sommige laaggelegen delen staan onder water ondanks de lange droogte van de laatste tijd. Er zijn al veel weidevogels te bewonderen, in ieder geval kievitten en grutto's.

route; natuur

6 mei: rondje naar Zuidhorn

Vanmiddag teruggekomen uit Tenerife. Meer dan 1200 foto's moeten nog uitgezocht worden, dus het duurt nog even voor de looblog weer up-to-date is.

route; natuur

terug naar Looblog Tenerife 2011


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".