Gertjan's Looblog September 2011 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 september: rondje vanaf Midwolde

Nienoordsingel, hoe lang nog zo?

Gealarmeerd door dit bericht waarin wordt gezegd dat de oude beuken langs de Nienoordsingel (tussen Midwolde en Nienoord) gekapt gaan worden, loop ik er vanavond na het eten nog even gauw een rondje. Het is nog steeds hoogzomer - vandaar dat mijn foto van de singel toch mooier is als bij het bericht. Wel zet de schemering al om zeven uur in.

route; natuur

dauwnetel

27 september: rondje Nijlandsterpolder

Langs het Aduarderdiep groeit zomaar mierikswortel.

route; natuur

25 september: rondje vanaf Dwingelderveld

drijvende egelskop

De mooiste zomerdag van het jaar valt dus in de herfst. Deze heerlijke zonnige dag met nauwelijks wind ga ik na het ontbijt met Kris naar het Dwingelderveld. De vorige zin kun je op twee manieren analyseren: "met Kris" hoort bij "het ontbijt", want hij gaat natuurlijk niet mee wandelen. Hij houdt me wel onderweg op de hoogte van de verwikkelingen bij AZ-Feyenoord. Dat loopt dus helaas fout af.

Het Dwingelderveld is en wordt flink onderhanden genomen. Het hoogveengebied wordt groter gemaakt door delen die gedurende de afgelopen decennia bebost zijn geraakt weer te ontbossen. Ook wordt landbouwgrond weer terug aan de natuur gegeven. Hiertoe wordt de bovenlaag afgegraven. Er liggen nu een paar flinke lappen grond die haast helemaal kaal zijn.

Ik ben al een paar keer op pad geweest om drijvende egelskop te vinden. Eerder hier in het Dwingelderveld, en ook al eens in de vennen van de heide van Duurswoude. Steeds tevergeefs. Dit keer heb ik meer geluk en ik zie de zeer zeldzame soort. En nog wel op twee plekken. Verder zie ik op verschillende plaatsen beenbreek, moeraswolfsklauw en klokjesgentiaan.

route; natuur

24 september: rondje vanaf Zwanenwater, en rondje vanaf Schoorl

hazenpootje bij het Zwanenwater

De zomer is dan toch nog begonnen. Petri is een weekendje naar Antwerpen met vriendinnen. De kinderen moeten allemaal voetballen, en ik vertrek 's ochtends tegen zes uur naar Noord-Holland. Eerst even kijken bij het Zwanenwater. Hier ben ik een paar jaar terug met de bridgers geweest toen we daar vlak in de buurt een kaartweekend hadden. Het is mooi. Een vos maakt zich snel voor me uit de voeten. Enkele zilverreigers vliegen recht over me heen.

driedistel

Daarna een langer rondje vanaf Schoorl. Inspiratiebron is opnieuw het boek van Ton Denters, maar ik doe zijn fietsroute natuurlijk lopend - en wijk ook geregeld zo nu en dan af, omdat ik niet alleen op de fietspaden ben aangewezen. Ideaal weer. Zonnig en niet te warm. Bij De Kerf is zo'n vijftien jaar geleden de duinrand doorgebroken en daar mag de zee nu bij (heel) hoog water het duingebied instromen. Dat gebeurt blijkbaar nauwelijks. Er groeit wel zeewolfsmelk.

Als ik Bergen aan Zee voorbij ben kom ik bij een nat duindal waar volgens Denters van alles en nog wat zou moeten groeien. Ik zie wel veel driedistels, maar verder nauwelijks iets. Ook is het duindal hier helemaal niet nat (gebrek aan regen kan daar de oorzaak niet van zijn). Ik bekijk ook nog even het dalletje aan de andere kant van de weg. Als ik het al bijna op wil geven valt mijn oog op een bijzondere vondst: slanke gentiaan.

Onderweg word ik ondertussen op de hoogte gehouden van de voetbalresultaten. Het eerste nieuws is slecht: Rik is vannacht ziek geworden en speelt niet mee (zijn team wint desondanks met 2-0 van een team waar ze vorig jaar twee keer van verloren). Kris wint met 5-3, en bij Ida wordt het 1-1.

route Zwanenwater; route Schoorl; natuur

23 september: rondje vanaf Westlaren

Prachtige avond. Helaas gaat al gauw de batterij van mijn fototoestel leeg, en de reservebatterij blijk ik niet bij me te hebben. Als ik terug ben (eerst boodschappen doen) ga ik met Ida nog even bij het zaalvoetbal van Rik kijken. Ze zijn net begonnen en winnen alles (?) dik. Hier kun je verrichtingen volgen.

route; natuur

22 september: rondje vanaf de Ruidhorn bij Uithuizen

route; natuur

18 september: rondje vanaf Westervelde, en rondje vanaf Fochtelooerveen

Fochtelooerveen

Het heeft al weer flink geregend vanacht. Het is droog, maar in de bossen bij Westervelde druppelen de bomen nog na. Ook zijn de paden hier en daar nauwelijks begaanbaar. Ik ben voor het ontbijt, zo tegen tien uur, weer terug in Aduard.

's Middags lopen we samen het klassieke rondje door Fochtelooerveen. Nog steeds een prachtig gebied, en de verwachte buien blijven uit. De zon schijnt zelfs.

route Westervelde; route Fochtelooerveen; natuur

17 september: rondje vanaf Eemshaven (west)

's Ochtends moet er eerst gewerkt worden, en daarna is het tijd om eens bij een wedstrijd van Kris te kijken, die immers nu ook voetbalt. Tot nu toe worden er in zijn wedstrijden minstens tien doelpunten gemaakt. Deze keer lijkt het mee te gaan vallen, want bij de rust is het nog 1-1. Maar ze winnen uiteindelijk toch met 8-2.

's Middags is het dan tijd voor een rondje vanaf de Eemshaven. De zee blijft dus trekken. Er wordt hier flink gebouwd, en ook veel grond verzet. Op een vorig jaar met zand opgespoten vlakte vind ik twee wonderlijke planten: kokardebloem en boekwijt. Hoe komen die hier nu terecht?

Op de terugweg word ik aangesproken door een ambtenaar in een douanebusje: "Where are you from, sir?". "Gewoon uit de buurt hoor". Hij dacht dat ik misschien hier van een schip afkwam (al liggen er hier in de haven behalve de veerboot naar Borkum nauwelijks schepen). 't Lijkt me dat ze nog wel wat kunnen bezuinigen op de douaneactiviteiten.

Als ik bij de auto ben en naar huis rijd begint het enorm te plenzen.

route; natuur

16 september: rondje vanaf Waddenzeedijk

't Is eigenlijk niet meer de moeite om na het eten nog de auto te pakken voor een rondje. Dit is dan voorlopig de laatste keer. Nog een paar weken korte rondjes vanaf huis misschien, en dan maar weer wachten op het voorjaar.

route; natuur

15 september: rondje vanaf Ezumakeeg

haas

Eindelijk weer eens een mooie avond. Veel vogels in het Lauwersmeergebied. Ganzen natuurlijk, en ook veel kievitten, die je deze tijd van het jaar in grote groepen ziet. Zoals bekend groeit er hier op verschillende plekken veel goudknopje. Die zag ik deze zomer aan de oever van een beekje op het strand van Pacifica in Californië. Een haas nadert tot een meter en blijft rustig zitten.

route; natuur

14 september: rondje Fransum Piloersema

route.

12 september: rondje vanaf Lettelberterpetten

Het stormt. Op het nieuws en het weerbericht wordt er geen melding van gemaakt, dus het zal wel alleen hier in het noorden zo te keer gaan. Ik loop een heel kort rondje door de Lettelberter Petten - een klein natuurgebiedje vlakbij Lettelbert. Hier zag ik vorig jaar een springzaad, die ook de specialisten niet op naam konden brengen. Ze vonden de waarneming wel interessant, en afgelopen week ontving ik het verzoek om toch zeker nog een keer te gaan kijken of de plant er nu weer staat, en zo mogelijk materiaal te verzamelen om op te sturen naar het nationaal herbarium in Leiden. Spannend! Maar ik heb de plant tot op heden niet teruggezien.

route; natuur

11 september: rondje vanaf Pieterzijl, en rondje vanaf Termunten

route Pieterzijl; route Termunten; natuur

10 september: rondje vanaf Delfzijl

spookdorp Heveskes

Ook in Nederland bestaan spookdorpen. In de buurt van Delfzijl zijn er wel drie. Ik kom eerst langs het kerkje van Heveskes. Dit is alles wat er overgebleven is van het voormalige dorpje. Vlak voor de kerk langs loopt nu een spoorlijntje. Heveskes moest plaats maken voor de uitbreiding van de haven en het industrieterrein van Delfzijl.

Verderop kom ik langs de dijk van de Eems. Daar heeft men de graven van het voormalige kerkhofje van Oterdum een nieuwe plek gegeven. Ook Oterdum moest er aan geloven vanwege de verhoging van de dijk, en de uitbreiding van de haven van Delfzijl, in de jaren zeventig. Op Wikipedia klinkt het enigszins wrang: Het terrein ligt nu nog steeds braak, en later moest het hele dorp er aan geloven om plaats te maken voor een industriële toekomst die nooit werd gerealiseerd.

Op de terugweg kom ik tenslotte door het derde spookdorp: Weiwerd. De wierde is grotendeels intact gelaten, maar de meeste gebouwen zijn verdwenen. Toch wonen er nog een paar mensen, terwijl al begin jaren zeventig met de ontruiming van het dorp werd begonnen. In de nieuwste plannen van het havenschap moet Weiwerd `brainwerd' worden: een plek voor startende bedrijfjes, op de fundamenten van de voormalige gebouwen van het dorp. Dat zal ook nog wel even duren.

route; natuur

9 september: rondje vanaf Gasopslag Grijpskerk

Het is vanavond droog met zo nu en dan een paar druppels. Het is wel heel somber donker weer, maar morgen zou het weer een dagje mooi weer worden. Ik kan nog net een klein rondje na het eten lopen voordat het helemaal donker wordt. De eerste week van het nieuwe collegejaar zit er op.

route; natuur

8 september: rondjes vanaf Roden

Het regent opnieuw de hele week. Overal waar ik loop is het klets- en kletsnat. Bospaden staan vrijwel geheel blank. Ik schuifel door de ondiepste delen van de plassen. Toch is het vanavond wel droog, en komt zelfs de zon er even door. Voor de muggen is die nattigheid heel aantrekkelijk, merk ik vooral bij het stukje door de Maatlanden.

route Roden Sterrenbos; route Roden Maatlanden; natuur

4 september: rondjes vanaf Roden en Wijnjeterperschar

Gisteravond op een tuinfeest geweest - de enige avond van de hele zomer die er geschikt voor was - en daarom ben ik niet zo vroeg wakker. Aan het einde van de ochtend lopen Petri en ik een kort rondje door het Mensingebos bij Roden. Het blijft droog. Op het stukje heide (Moltmakerstuk) bloeien veel rode bosbessen. In een hoek van het bos groeit echte guldenroede - op dezelfde plek als vorig jaar.

's Avonds loop ik een rondje door het natuurgebiedje de Wijnjeterperschar. Als ik bij het vennetje ben (na 1.5 km) vliegen twee grote donkere vogels op, met veel kabaal. 't Gaat zo vlug dat ik niet goed zie wat het zijn. Maar ik zie nu dat op precies hetzelfde plekje gisteravond een zwarte ooievaar is gezien. Ik denk dus dat het zwarte ooievaars waren! In het vennetje groeit pilvaren. Als ik bijna terug ben ga ik een hek over en loop dwars over een stukje hei. Even verderop groeit beenbreek, klokjesgentiaan en bruine snavelbies. Die had ik hier tot nog toe niet gezien.

route Roden; route Wijnjeterperschar; natuur

runderen badderen in kikkerpoel (Mensingebos) ... ... maar deze kikker spreekt de runderen er op aan!

3 september: rondje vanaf Rolde

klokjesgentiaan

De weersverwachting belooft een hele mooie dag, maar de dag begint met mist. Ik loop een rondje vanaf Rolde. Net als gisteren zijn de muggen zeer actief, ook al heb ik me vanochtend wel ingesmeerd. Ik loop naar Holmers, een recent natuurgebiedje. Hier ontspringt een van de beken die later de Drentsche Aa vormen. Er groeien typische plantjes zoals grondster, zonnedauw en draadgentiaan. Draadgentiaan zie ik opnieuw niet, maar wel klokjesgentiaan. Die is ook mooi - en zeldzaam.

Als ik bij Holmers linksaf draai, terug naar het noorden, is het plotseling heel warm. Ook voel ik mijn benen. Ik besluit verstandig te zijn en de kortste route terug naar Rolde te nemen. Als ik daar bijna ben staan enkele mannen een vrachtwagen in- of uit te laden. "Die heeft lang gelopen" - hoor ik een van de mannen zeggen - "die zag ik om acht uur die kant uit gaan!".

route; natuur

2 september: rondje vanaf Jistrum

klein geaderd witje

Mooi stukje moeras vlak bij het Burgumer Mar. Alleen heb ik me niet ingesmeerd met Deet, en ik word opgevreten door de muggen.

Ida is een paar dagen thuis, want ze is bij terugkomst uit Turkije op het vliegveld van Eelde van de vliegtuigtrap gegleden - flink pijn in haar rug.

route; natuur

1 september: naar Peizermade

Mooie avond. Ik heb mijn nieuwe regenbroek en regenjas nog steeds niet nodig gehad.

route; natuur

terug naar Looblog Augustus 2011


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".