Gertjan's Looblog Januari 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 januari: rondje vanaf Wierum (Friesland)

Kwelder bij Moddergat met scholeksters en Schiermonnikoog

Het is koud maar er is wel wat zon voorspeld. Bij Wierum zien we die echter nauwelijks. We lopen via Nes naar Moddergat, en dan over de dijk terug. Tot Moddergat is het tegen de wind in, en echt koud. Bij Moddergat lopen we een stukje door de kwelder. Er zitten veel scholeksters. Op de dijk naar Wierum zit een grote groep rotganzen.

De berichtjes die Kris stuurt houden me op de hoogte van de ontwikkelingen in De Kuip. Mooi!

route; natuur

28 januari: rondje vanaf Oudemolen

speenkruid

Vandaag is een overgangsdag: na alle regen van de afgelopen weken schijnt het deze week toch nog te gaan vriezen. Vandaag dus droog en rustig weer, met een bleek zonnetje. Het is nog wel erg nat in het gebied van de Drentse Aa, maar de paden zijn wel min of meer begaanbaar. Het beekje door het Gastersche Holt (km 15,5) is nu een flinke beek geworden. Mooi stukje, al weet ik niet zeker of je daar wel mag komen. Een ander mooi gedeelte is het Eexterveld, bij het Kienveen (km 12). Om de een of andere reden ben ik net op dit stukje nog nooit eerder geweest. Ook het bosje bij Burgvallen (km 20,5) waar het Anlooerdiep door loopt is mooi, maar hier ben ik al heel vaak geweest. Binnenkort groeien hier de bosanemonen weer, en het verspreidbladig goudveil en muskuskruid. Nu blijft het nog even bij speenkruid, en beekpunge. route; natuur

22 januari: rondje vanaf Zwartemeer

Bargerveen in de regen

Het regent de hele dag. Het eerste deel van de route miezert het flink door. Het tweede deel van de route wisselen harde regen en bijna droog elkaar af. Het gaat steeds harder waaien. Ik kom niet veel mensen tegen. Twee joggers, twee wandelaars en twee fietscrossers is de oogst na drie uur lopen op een zondagmiddag. De jogger is Duits: "schönes wetter, nicht?". De route om het Bargerveen volgt dan ook zo'n vijf kilometer lang precies de grens.

monument Norit in het Bargerveen Bij kilometer 14 staat een nogal lelijk monument, werk van de Duitse kunstenaar Ulricht Rückriem, en aangekocht door Norit. Een flink blok graniet. Norit heeft jarenlang turf van het Bargerveen gebruikt om de bekende anti-diarree pillen van te maken. Een stukje verderop ligt nog een klein stukje spoorlijn met daarop twee karretjes die blijkbaar gebruikt werden bij het exploiteren van het veen - zie ook de Looblog van 4 oktober 2009. route; natuur

's Avonds krijg ik het slechte nieuws over Louis.

21 januari: rondje vanaf Tilburg

Leikeven

Op zaterdagochtend ben ik nog in Tilburg om een rondje in een onbekende omgeving te kunnen lopen. Bij het hotel is een grote rotonde met daarop een opvallend kunstwerk. Een vrijstaand rijtjeshuis eigenlijk, doorzonwoning. Het licht is aan, maar binnen is er verder niets. "Leegte" wel mooi verbeeld. Later lees ik pas, dat de woning ook langzaam ronddraait...

Ik loop in noordelijke richting door industrieterrein de stad uit. Ik wil daar een nieuw natuurgebied bekijken, bij het Leikeven. Dat is de laatste jaren aangelegd om de oude situatie van vijftig (?) jaar geleden weer te herstellen: schrale heide en vennen. Inmiddels bloeit hier 's zomers de lobelia weer. Inderdaad doet het gebied in de verte een beetje denken aan het Fochteloërveen, maar dan veel kleiner. Je ziet om je heen de industrie en de hoogspanningskabels. Voor de flora is het nu niet de juiste tijd. Wel zie ik eigenlijk nog net voor het natuurgebied een vos de weg oversteken.

Na het Leikeven gaat het door Loon op Zand en dan een stukje door de Loonse en Drunens Duinen. Veel te veel honden. Het gaat dan door een bijzonder vochtig stukje natuur "De Brand". Hier wil ik 's zomers nog wel eens terugkomen. Nu is het een grote modderboel. Na de modder kom ik in Udenhout en dan gaat het weer terug naar Tilburg. route; natuur

20 januari: van hotel naar universiteit in Tilburg

Bepakt met tas en poster naar de universiteit voor de CLIN. Mij bevalt vooral de "invited talk" van Marco Baroni. route

19 januari: van hotel naar restaurant in Tilburg

Aan het eind van de middag ben ik in Tilburg aangekomen want morgen is het weer de jaarlijkse CLIN-dag. Ik logeer in de Postelse Hoeve en we eten met een flinke groep bij een Thais eetcafé, Jasmine. Goed eten, en goedkoop. route

15 januari: rondje vanaf Assen

Ik loop met Petri een rondje door Baggelhuizen en het Pelinckbos. Dit is een gebiedje direct ten zuiden van Motel van der Valk in Assen. Vroeger was Baggelhuizen ten dele een militair oefenterrein, ten dele de vuilstort, en er waren ook nog een aantal zandwinplassen. Maar nu is het een recreatiegebied waar je 's zomers ook kunt zwemmen. Ook het Pelinckbos was vroeger niet toegankelijk (privé-eigendom) maar nu al weer een jaar of tien wel.

Het is een zonovergoten zondag, en omdat dit gebied zo dicht bij Assen ligt is het dus vrij druk. Veel honden. Het aardigste deel is het voormalige militaire oefenterrein. Veel droge heide. In een voormalige tankgracht staat water en groeit duizendknoopfonteinkruid.

route; natuur

14 januari: van Zwolle naar Kampen en terug

schaafstro in het Zalkerbos

Ik loop over de IJsseldijk van Zwolle naar Kampen, en aan de andere kant van de IJssel weer terug. Het is hoog water, dus de uiterwaarden kan ik niet in. Ik kan een heel klein stukje de weg van de Vreugderijkerwaard op. En ook de vogelhut is bereikbaar: het water komt precies even hoog als het rek waar je over loopt. Het is aardig weer, zo nu en dan schijnt ook de zon. Hier en daar bloeien al plantjes. Uiteindelijk kom ik een hele serie bloeiende soorten tegen.

In Kampen loop ik een rondje door het oude stadje. Veel oude gebouwen, veel kerken. En heel mooi aan de IJssel gelegen. Als ik Kampen weer uit loop krijg ik de wind een beetje in de rug. Met de zon erbij is het warm. Rechts zie ik de nieuwe spoorlijn (hanzelijn), die is zo ongeveer klaar.

Het Zalkerbos, in de uiterwaarden bij Zalk, staat bekend als een mooi natuurgebiedje. Het is een bosje op twee rivierduinen, met veel essenhakhout, en het is al eeuwenoud. Ik ben niet erg hoopvol dat ik er naar toe kan, vanwege het hoge water. Maar het kan net. Bovendien zie ik nog wel iets van de bijzondere natuur ook. Er staat veel schaafstro, en er bloeien ook nog een paar exemplaren van Stinkende ballote (nee gefopt, toch gewoon Gevlekte dovenetel).

route; natuur

Hoog water in de IJssel - Zalk ligt aan de overkant

8 januari: rondje vanaf Peizerwolde

nieuw bruggetje waterberging Peizermaden

We zijn weer terug van een kort weekje Gran Canaria. We hebben dus de opwinding over het hoge water in de provincie gemist. Vandaag lopen we een kort rondje vanaf Peizerwolde, zodat we toch wat van het hoge water kunnen zien zonder ramptoerist te zijn. Want in dit gebied is het juist de bedoeling dat de boel bij hoog water onderloopt. Deze waterberging is de afgelopen jaren gemaakt om problemen elders in de provincie voor te zijn. De dijken en de fietspaden zijn nu zo'n beetje klaar, alleen nog wat afwerking zo lijkt het. route;

6 januari: Gran Canaria dag 4

route Altavista; route Puerto de la Aldea; route Maspalomas; natuur

Puerto de la Aldea Puerto de la Aldea

5 januari: Gran Canaria dag 3

route El Juncal; route Playa del Cabron; route Agüimas; natuur

monarchvlinder Agüimas

4 januari: Gran Canaria dag 2

route Maspalomas; route Guayadeque; natuur

rode patrijs barranco de Guayadeque

3 januari: Gran Canaria dag 1

route Maspalomas 's ochtends; route Roque Nublo; route Maspalomas 's middags; natuur

duinen van Maspalomas in de bergen van Gran Canaria met uitzicht op Tenerife

1 januari: naar Winsum

madeliefje

De frisse lucht is heerlijk op nieuwjaarsdag. Het is nog steeds zacht. Ik loop naar Winsum waar ik door Petri wordt opgepikt want ze wil de auto in de buurt hebben vanwege bereikbaarheidsdienst. Als ik langs het Reitdiep loop, loop ik bij Hekkum rechtdoor over de dijk. Dat mag eigenlijk niet, geloof ik.

route; natuur

terug naar Looblog December 2011


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".