Gertjan's Looblog Februari 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

26 februari: rondje vanaf Norg

Tempelstukken

Prachtige dag, met veel zon, al schijnt dat in de rest van het land anders te zijn. Ik loop een rondje vanaf Norg, door het Norgerholt, het Tonckensbos, en de Tempelstukken. Het laatste stuk gaat de jas zelfs uit - het voorjaar komt er aan.

route; natuur


25 februari: van Gieten naar Zeegse, en rondje vanaf Zeegse

E. en K. komen dit weekend op bezoek. We willen 's middags eerst wandelen en daarom spreken we om 13:00 af in Zeegse. Ik wil daarvoor van Assen naar Zeegse lopen, maar omdat de NS er weer eens een puinhoop van maakt (geplande werkzaamheden met veel te weinig bussen want het is huishoudbeurs) besluit ik de snelbus naar Gieten te nemen. Via Eext, Anloo en Schipborg loop ik naar Zeegse. Vlak voor Schipborg kom ik door De Strubben. Hier is veel gekapt. Opvallend zijn opnieuw de grote bossen rode en blauwe bosbes.

Met zijn vieren lopen we vervolgens een rondje door de mooiste stukjes van het Drentsche Aa-gebied. route; natuur

De Strubben Drentsche Aa

19 februari: rondje vanaf Lelystad

grote zilverreiger

Voordat ik naar de verjaardag van N. in Utrecht ga, loop ik eerst een rondje vanaf Lelystad: bij de Oostvaardersplassen. Bij dit beroemde natuurgebied ben ik nog niet eerder geweest. Ik tref het slecht, want het gebied met de wandelroutes naar de vogelkijkhutten De Schollevaar en De Zeearend is afgesloten vanwege de dooi. Men is bang dat de edelherten worden opgeschrikt, en dat die op het inmiddels veel te dunne ijs terecht komen met alle gevolgen van dien.

Ik improviseer daarom en loop verder door het zuidelijke deel van het Praambos waar ook een aantal vogelhutten zijn. Hier lopen ook konikpaarden. Wat ik van het gebied aan de andere kant van de spoorlijn kan zien ziet er zeer indrukwekkend uit. Als de trein van Groningen naar Amsterdam voortaan hier langs rijdt, moet dit een heel mooi stukje van de route zijn.

De terugweg gaat door een ander bos: Hollandse Hout. Minder dan een week geleden vroor het hier nog, maar nu kom ik al weer bloeiende ereprijs tegen. Ook de eerste bloeiende klein hoefblad. Er groeit hier ook moerasandijvie: die had ik nog niet eerder gezien. route; natuur

18 feburari: van Groningen naar De Punt, en rondje vanaf Nijverdal

Grijs en miezerig. 's Ochtends loop ik van Groningen naar De Punt. Daar pikt Petri me op, en dan gaan we samen naar het grote heidegebied ten zuidwesten van Nijverdal. De regen wordt namelijk in eerste instantie vooral in het noorden verwacht. Dit blijkt te kloppen: hier op de Sallandse Heuvelrug blijft het de hele route droog. De heide is hier enorm uitgestrekt, en glooiend. Het is erg rustig. route Groningen - De Punt; route Nijverdal; natuur

12 februari: rondje vanaf Lauwersoog

Vandaag zou het beginnen te dooien, maar het is nog steeds koud als ik een rondje bij Lauwersoog loop. Eigenlijk kouder dan gisteren, want het waait en de zon is niet te bekennen. Zo nu en dan vallen er een paar sneeuwvlokken naar beneden. Ik hoop en verwacht bij de Waddenzee de poolvlakte aan te treffen, zoals die gisteren in de krant beschreven werd ter hoogte van Pieterburen. Maar hier ligt in de Waddenzee bijna geen ijs. In de vissershaven is er een ijsbreker druk bezig om door snel heen en weer te varen het ijs klein te krijgen. route; natuur

11 februari: rondje vanaf Ossenzijl

Het is nog steeds volop winter. Als ik 's ochtends naar Ossenzijl rijd, is het minus 14 en een halve graad. Vanaf Ossenzijl maak ik een rondje dat grotendeels over het ijs gaat. Het is dan ook eigenlijk een schaatsroute die ik op afstandmeten heb gevonden.

's Ochtends vroeg is het nog erg rustig. Sporadisch kom ik een schaatser tegen. Er is blijkbaar zeer goed geveegd. Het ijs is pikzwart. Na een uurtje beginnen mijn voeten warm te worden en daarna heb ik het niet koud meer.

Ik volg blijkbaar de schaatsroute die vandaag als toertocht is uitgezet. Bij km 7 verlaat ik die en loop even een stukje over geveegd ijs dat geen deel van de route is. Het is hier dus nog rustiger. Even verder zie ik iets donkerbruins bewegen over het land. Een hond? Nee. Een vos? Nee. Het beest is lager en langwerpiger. Het moet een otter zijn! Die krijg je niet snel te zien, maar nu al het water bevroren is kunnen ze zich wellicht minder goed schuil houden? 't Gaat te vlug om een foto te kunnen maken.

Ik loop verder naar het zuiden tot ik bij Muggenbeet op het Giethoornse Meer terecht kom. Hier gaat de route een stukje naar het westen en dan terug naar het noorden in de richting van het buurtschap Nederland. De route gaat ten zuiden van Kalenberg terug in de richting van Ossenzijl. Inmiddels is het loeidruk geworden met schaatsers. Het is filerijden, en ik doe mijn best om goed in de "berm" te blijven en dus niet in de weg te lopen. route; natuur

Weerribben Weerribben

5 februari: rondje vanaf Westlaren

koperwiek zanglijster

Nog steeds schitterend weer: ijskoud, maar zonnig en windstil. Ik verzin een rondje waarbij ik een stukje over het Zuidlaardermeer loop. Ook hier wordt volop geschaatst. Plantjes kijken zit er natuurlijk niet in, maar ik maak wel een stel foto's van vogels die ik nog niet "heb": staartmees, koperwiek en zanglijster. route; natuur

4 februari: naar Paterswoldse Meer

schaatsen op Paterswoldse Meer

Het is vannacht extreem koud geweest. Om half negen 's ochtends is het in Eelde nog min negentien. In Flevoland vroor het 22,9 graden - sinds 1956 was het niet meer zo koud. Ik ben dan ook niet zo vroeg weg. Toch heb ik het niet koud gehad. Al gauw gaat de zon schijnen en er staat geen zuchtje wind. Vanwege het pak sneeuw van gisteren is het dus prachtig om te wandelen. Dat pak sneeuw zorgde ervoor dat Petri en Ida pas heel laat terug uit Amsterdam waren. Ze waren op kraambezoek want er is een nichtje bijgekomen: Nola!

Als ik van Aduard in de richting van de stad loop ziet Groningen eruit als een grote stad in Siberië, zoals je dat bij documentaires soms wel ziet. Heldere, bleke lucht boven de huizen en gebouwen. Uit heel veel schoorstenen dwarrelt rook omhoog. Die rook zie je blijkbaar normaal nooit, maar nu condenseert de damp natuurlijk veel eerder.

De verdronkenen van Nienoord

Bij het Hoendiep, aan de rand van het industrieterrein, staat een monumentje dat me nog nooit eerder is opgevallen. Het is een herinnering aan de "verdronkenen van Nienoord". De uitleg vind ik op de volgende site:

Op 6 november 2007 werd bij het Hoendiep in Hoogkerk het monument "De verdronkenen van Nienoord" onthuld. Die dag was het honderd jaar geleden dat op of nabij deze plek een tragisch ongeval plaatsvond dat destijds niemand in de provincie Groningen onberoerd liet. In de late mistige avond van 6 november 1907 geraakte de koets van de adellijke familie Van Panhuys te water. Alle vijf inzittenden verdronken: de jonkheer en zijn echtgenote, hun zoon en schoondochter en de huisknecht. Alleen de koetsier overleefde het ongeluk. Jonkheer Van Panhuys bewoonde met zijn gezin de borg Nienoord in Leek. Hij was landelijk bekend als minister van Staat, vice-president van de Raad van State en commissaris des Konings in Groningen.

Ik loop naar het Paterswoldse Meer want daar kun je altijd al heel snel schaatsen en dat wil ik wel even zien. Het ziet er inderdaad heel mooi uit. De plassen zijn wel gevaarlijk omdat de windwakken pas net zijn dichtgevroren en door de verse sneeuw nauwelijks meer opvallen. Ik volg dus braaf de sporen van voorgangers. route; natuur

2 februari: van Hilversum naar Overvecht

Magnificent Hummingbird (photo by Louis des Tombe)

Vandaag is het afscheid van Louis, crematorium Daelwijck in Utrecht. Ik loop er naar toe vanaf het station Hilversum. De zon schijnt en het vriest. Eerst gaat de tocht door het Gooi, met heide en bos. Het laatste stukje bos is het natuurgebied met de toepasselijke titel "Einde Gooi". Dan zit je plotseling midden in het laagveengebied van de Westbroekse Zodden. Dit is het gebied waar ik op 30 juni 2007 de eerste wandeltocht in de Looblog vastlegde.

Er ligt hier veel ijs maar er wordt nog niet geschaatst. Althans dat denk ik, maar vlak bij Westbroek zijn er toch twee waaghalzen die zo'n beetje als eerste over de plassen schaatsen. Toch zijn er nog veel wind- en vogelwakken. Het ziet er niet erg veilig uit, maar wel mooi.

Bij het afscheid zijn verschillende sprekers en veel muziek. Foto's gemaakt door Louis worden getoond, vooral vogelfoto's. Hij heeft veel reizen gemaakt naar exotische oorden en dat heeft prachtige foto's opgeleverd: www.destombe.nl. Als de plechtigheid is afgelopen is er drank en hapjes en er staan zelfs twee flessen champagne. Er zijn veel oude bekenden. route; natuur

1 februari: van Groningen naar Aduard

Na de opwinding van gisteren loop ik door de zonnige vrieskou van Groningen naar Aduard. Onderweg haal ik bij het Academiegebouw de DVD op met daarop de opname van de oratie. Mooie dag geweest gisteren. Heel veel belangstellenden, eerst al bij het lustrum, en vooral bij de oratie van Johan en mij. Daarbij collega's die speciaal hiervoor uit België, Engeland en Duitsland naar Groningen kwamen. De receptie en het feest gingen in een zucht voorbij. Over de oratie heb ik alleen enhousiaste reacties gekregen. De geruchten dat tijdens de oratie een hoogleraar en een toeschouwer in slaap vielen zullen nader worden onderzocht.

De oratie is voor de echte liefhebber nog eens na te lezen, en ook de plaatjes zijn beschikbaar:

Inmiddels heb ik ook de DVD met de beeldopname van de oratie, maar de eerste pogingen om die op Youtube te krijgen zijn mislukt. Hopelijk lukt dat later deze week. Inmiddels kun je de beeldopname hier terugzien. De beeldkwaliteit is zeer matig, maar alles is wel goed te verstaan.

Er zijn heel wat foto's gemaakt, met veel dank aan Martijn en Erik. Van nicht Wil kreeg ik nog een paar foto's met gezin en met broer en zussen.

route; natuur

professor van Noord zegt (foto Martijn Wieling) de professoren nemen met hun partners de felicitaties in
	ontvangst van de voorzitter van het College van Bestuur, de
	heer Poppema (foto Martijn Wieling) impressie van het feest (foto Martijn Wieling)

terug naar Looblog Januari 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".