Gertjan's Looblog April 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

26 april: rondje vanaf Avignon naar Villeneuve-les-Avignon

muurleeuwenbek

Aan het eind van de middag loop ik een rondje naar de overkant van de Rhone. Daar ligt Villeneuve-les-Avignon. Ook al een historische plek met veel oude gebouwen, kerken en een kasteel. Het is vandaag plotseling zomer. Zonnig en warm. Ik loop wat sneller dan anders om op tijd voor het conferentiediner te zijn. Dat blijkt zich af te spelen op een schitterende locatie in het Palais des Papes. Morgen reis ik terug naar huis.

route; natuur

25 april: rondje vanaf Avignon naar Courtine

doornappel

Opnieuw een rondje aan het eind van de middag. Deze keer loop ik langs de Rhone in zuidelijke richting, tot de plek waar La Durance in de Rhone uitkomt. Maar daar krijg ik niets van te zien, want dat speelt zich achter de dijk af en daar mag je helemaal niet komen. Eerder kreeg ik op een onduidelijk stukje niemandsland al een hond achter me aan, dus ik voel ook even niets voor avonturen. Een tegenvallende route dus helaas. 's Avonds heerlijk gegeten op het 'thank-you-dinner' voor de vrijwilligers die de conferentie hebben helpen organiseren (ik was co-chair van de mentoring service).

route; natuur

24 april: rondjes vanaf Avignon

Avignon

Vandaag begint voor mij de conferentie. 's Ochtends vroeg is er nog tijd voor een rondje door de stad. Avignon is een prachtige oude stad, waarvan de stadsmuren nog helemaal intact zijn. Binnen die stadsmuren is het een onoverzichtelijke wirwar van straatjes en steegjes en enorme aantallen kerkjes. Het opvallendste gebouw is het enorme Palais de Papes. De naam gaat terug op de periode in de middeleeuwen dat de pausen hier gezeteld waren in plaats van in Rome. Men zegt hier dat het Palais het grootste en belangrijkste gebouw in de Gothische bouwstijl is. Vanuit het Palais loopt de oude brug, le Pont d'Avignon, tot halverwege de Rhone.

Pont d'Avignon (met Mont Ventoux)

Aan het eind van de middag loop ik nog een rondje. Avignon ligt aan de Rhone maar in de Rhone ligt een enorm eiland: Ile de la Barthelasse. Dit zou het "langste" riviereiland van Europa moeten zijn. Zodra je de brug over de Rhone over bent en rechtsaf loopt ben je binnen een paar tellen op het platteland. Het lijkt hier de Betuwe wel, of het Land van Maas en Waal. Veel boomgaarden en populieren. Een eind verder naar het noorden ligt een dode arm van de Rhone waarlangs een natuurgebiedje is ontstaan: la Motte. Dit is een rivierbosje. Behalve een enkele visser kom je hier niemand tegen. Voor de terugweg kies ik de kortste weg want de route is wat verder dan gepland. Het gaat dus linea recta terug naar Avignon en deze keer met het pontje de Rhone over.

route Avignon; route Ile de la Barthelasse; natuur

23 april: rondjes vanaf Saintes Maries de la Mar

Europese flamingo in de Camargue

Het is maandag, en die dag heb ik uitgekozen om naar de Camargue te gaan, en wel naar de kust bij Saintes Maries de la Mar. Ik hoop op maandag de grootste drukte te kunnen mijden. Ik loop eerst over de dijk langs de kust, route 4. En 's middags route 6.

Saintes Maries de la Mar is ook op maandag nog gezellig druk met toeristen. Op de weg hiernaartoe valt vooral het paardentoerisme op. Ik had ook veel vogeltoeristen verwacht maar daar zie ik niet veel van, alleen een bordje dat de weg naar een ornithologisch museum aangeeft. Vanaf Saintes Maries gaat het langs de kust in oostelijke richting, over de dijk. Aan beide kanten van de dijk is van alles te zien. Ik zie al direct enkele kleine zilverreigers. Niet veel verder zie ik in de verte de eerste flamingo's. Daar zie er ik later nog meer van. Ook de kluten vallen op. Er groeien ook veel planten die je aan zee kunt verwachten zoals zeewolfsmelk en zeeraket.

Asphodelus cerasiferus

De route 's middags is heel anders. Om bij het beginpunt te komen moet je al goed opletten. Het is aan de andere kant van "Le Petit Rhone" en zover komen de toeristen blijkbaar al niet. Als je nog een kilometer of vier van het strand bent mag je alleen lopend of per paard verder. Zelfs fietsen zijn niet toegestaan. Kortom, ik kom nauwelijks mensen meer tegen. Verder is het weer aan het veranderen. Vanochtend scheen de hele route de zon, maar inmiddels is het grijs. Ik maak me wat zorgen want ik heb mijn regenjas in de auto achtergelaten. Gelukkig blijft het droog.

De route gaat onder andere door enorme zeerussen door naar het strand. Bij het strand ligt een stukje bos en daar groeien grote aantallen opvallend grote mooie bloemen: Asphodelus cerasiferus. Het is wel een wonderlijk gezicht, zulke mooie sierlijke bloemen in deze verder nogal rauwe natuur.

Als ik terug bij de auto ben rijd ik terug naar Avignon. De auto wordt ingeleverd, en ik neem mijn intrek binnen de oude stadsmuren van Avignon, in hotel Medieval. Als ik even later naar buiten loop om wat te eten te halen regent het een beetje.

route Camargue 1; route Camargue 2; natuur

kleine zilverreiger Europese flamingo

22 april: rondje vanaf Peau de Meau en rondje vanaf Saint Remy de Provence

de Crau

Vandaag twee rondjes. De eerste is door een ander gebied dat uitgebreid in mijn natuurgids wordt beschreven: de Crau (wandeling 7). Dit is een heel ander gebied dan Les Alpilles. Het is een droge steppe. De grond bestaat uit een laag van aan elkaar gekoekte stenen (een soort van natuurlijk gevormd cement) van enkele tientallen meters dik, waar de eventuele regen onmiddellijk in wegloopt, maar waarin de wortels van planten geen kans hebben. Vroeger was dit gebied de bedding van een rivier. De weinige planten die in deze omstandigheden kunnen groeien worden vervolgens door de schapen die hier uitgebreid gehouden worden opgegeten. Er blijven dus weinig soorten over die in zulke omstandigheden kunnen overleven. Een heel bijzondere omgeving daardoor. En volkomen vlak. Ook voor vogels en libellen is het een zeer bijzonder gebied.

grote leeuwenbek

Na de steppe staat er 's middags nog een rondje door Les Alpilles gepland, maar iets oostelijker dan gisteren, vanaf het plaatsje Saint Remy de Provence (wandeling 13). Deze route begint bij een Romeinse opgraving (Glanum). Door de gemeente zijn ook bordjes aangebracht bij een flink aantal bomen en struiken die aangeven welke soort het betreft. Handig! De route is mogelijk nog wat spectaculairder dan gisteren. Een flink deel van de route gaat over een bergkam met uitzicht naar alle kanten. Bovendien groeien hier boven op de heuvel heel wat interessante wilde planten. Dit gebiedje heet "La Caume". Ik geniet volop.

Als ik bijna terug ben sta ik in dubio om de kortste weg terug te nemen (want ik ben moe), of om toch maar de uitgestippelde route te volgen. Gelukkig doe ik het laatste, want die is niet zo veel verder. De route loopt langs een stuwmeertje en daarvandaan volg ik een lange-afstandroute waarbij plotseling geklommen moet worden met touwen en in de rotswand aangebrachte ijzeren "treden". Het gaat vooral omhoog waardoor ik er geen moeite mee heb.

route Peau de Meau; route Saint Remy; natuur

bostulp spannend pad spannend pad

21 april: rondje vanaf Maussanes-les-Alpilles

Les Alpilles

Ik ben gisteravond aangekomen in Les Alpilles, een klein heuvelachtig gebied ten zuiden van Avignon. In Avignon vindt komende week de EACL plaats. Voor die tijd geniet ik eerst een paar dagen van het voorjaar in de Provence.

De reis was alvast interessant. Ik ben met de trein. Eerst naar Brussel, waarbij de vertraging langzaam opliep waardoor het spannend werd of ik de aansluiting wel zou halen. Dat ging goed. In Brussel stapte ik in de TGV die er minder dan vijf uur over deed om in Avignon te komen. Het Franse landschap trok dus snel voorbij, maar ik kon toch wel zien dat de bomen langzamerhand steeds groener werden. Ook viel de maretak op die in vele bomen royaal te zien was. Als de bomen eenmaal helemaal in blad zijn zie je dat nauwelijks meer. Het landschap werd verder opgefleurd door grote felgele koolzaadvelden.

In Avignon TGV stond een autootje voor me klaar dat me naar Maussanes bracht. Daar heb ik dus eerst een paar dagen een hotel aan het kerkplein.

Baux-des-Provence

Na het ontbijt loop ik eigenlijk onmiddellijk de vrije natuur in. In deze tijd van het jaar is het hier een grote kruidentuin. Overal groeit rozemarijn en tijm. Verder vallen de grote paarse bloemen van Cistus albidus op. Ik heb twee wandelingen gecombineerd uit een geweldig boekje in de Crossbill Guides serie (The nature guide to the Camargue, La Crau and Les Alpilles), de wandelingen 11 en 12. Daartoe loop ik eerst naar Baux-de-Provence. Dat is een heel toeristisch middeleeuws dorpje dat boven op een klif ligt. Heel aardig. In deze streek is bauxiet voor het eerst gevonden, en deze stof is dus genoemd naar het plaatsje Baux. Op de rotsen en muren groeien veel spoorbloemen en muurbloemenen, en hier en daar een vijgenboom. Op de terugweg loop ik door het dal, langs boomgaarden van olijfbomen en langs wijngaarden.

route; natuur

koningspage op echte tijm muurbloem

19 april: rondje vanaf Noordsche Veld

route; natuur

18 april: rondje vanaf Lauwersoog

route; natuur

17 april: rondje vanaf Annen

route; natuur

15 april: rondje vanaf Appelscha

Na het zondagochtendontbijt zet ik Petri in Zuidhorn af bij een vriendin en ik rijd naar Appelscha. Het is grijs en er waait een harde koude noordenwind. Er is later op de middag zon beloofd, maar die laat lang op zich wachten. Op de hei en op het zand is het erg droog, en er valt nog niet zoveel te genieten. Ik spot wel kruipbrem (nieuwe soort). Ook krijg ik voor het eerst een keep - zij het onscherp - op de foto. Mooie vogel wel met fel oranje op de borst.

route; natuur

14 april: rondje vanaf Hasselt

Hasselt

Ik loop 's ochtends vroeg een prachtig rondje vanaf Hasselt. Het gaat eerst in noordelijke richting door het mooie veengebied rond Zwartewatersklooster. Hier groeien veel zeggesoorten. Ook vind ik grote pimpernel. Dan door Zwartsluis langs het terras waar ik op 23 augustus 2009 met H. heb gezeten na onze wandeling ter voorbereiding op de Kennedymars. Langs de doorgaande weg gaat de route langs de Schutsloterwijde, en dan door het dorpje Belt-Schutsloot.

In dit dorpje zijn twee visdieven actief. Een van de twee laat zich van een paar meter hoogte loodrecht omlaag in het water storten. Ik kan zo snel niet zien of hij wat te pakken heeft.

De terugweg gaat terug langs Zwartsluis, maar dan rechtsaf naar het pontje over het Zwarte Water bij Genemuiden. Vanaf Genemuiden volg ik de dijk langs het Zwarte Water terug naar Hasselt. De uiterwaarden van het Zwarte Water zijn een van de laatste plekken waar de wilde kievitsbloem nog in het wild groeit. Vorig jaar vond ik de plant wel vijf keer, ten zuiden van Hasselt. Dit jaar lukt het minder. Pas als ik bijna bij Hasselt terug ben, vind ik er eentje.

Ik ben net te laat voor het voetbal van Rik. Ik kom na een kwartier op het veld, net als de tegenstander 0-1 scoort. En Rik blijkt op de bank te zijn begonnen. In de rust komt hij er in, en twintig minuten later staan ze met 3-1 voor. Er volgen nog een paar flinke kansen, maar als door een ongelukkige handsbal de tegenstander vanaf de penaltystip 3-2 maakt, wordt het weer ouderwets paniekvoetbal. De bal wordt in de laatste minuut nog op de lat gekopt, maar het blijft 3-2. Ida heeft ook gewonnen en over de wedstrijd van Kris spreken we deze keer beter niet.

route; natuur

12 april: rondje naar Noordhorn en Zuidhorn

route; natuur

11 april: rondje vanaf de Ballastplaat

Onwaarschijnlijk mooie avond. Geen wind, veel zon. In de rest van het land zijn er blijkbaar onweersbuien maar daar hebben we hier vandaag geen last van. Ik loop een rondje door het Lauwersmeergebied vanaf het nieuwe bezoekerscentrum op de Ballastplaat. Daar vlak in de buurt groeit heel veel bonte paardenstaart en rond wintergroen. Ik kom bij de vogelkijkplaats "Achter de zwarten" waar ik nog niet eerder was. Even verderop is de grote uitkijktoren. Daar is het vanavond bijzonder mooi. Ik zou hier nog wel een uurtje willen blijven genieten.

route; natuur

Lauwersmeer

10 april: rondje vanaf Roden

route; natuur

9 april: rondjes Vlieland

Drenkelingenhuisje

Ik ben natuurlijk 's ochtends al vroeg op om nog voor het ontbijt een rondje te kunnen lopen. Ik loop eerst langs het haventje. Het is wel interessant. Er groeit heel veel Engels gras. Donkergroen gras en een rood bolletje op een stengel. Hier komen later de roze bloemetjes aan. In de duinen groeit veel klein tasjeskruid, dat ik in eerste instantie niet herken. Ook krijg ik een paar keer vogels voor de lens: een kneu en een groenling.

Na het ontbijt worden de fietsen weer ingeleverd en lopen we met zijn zessen naar strandpaviljoen 't Badhuys, waarvandaan we met de Vliehors Express en tochtje gaan maken naar het uiterste westerse puntje van het eiland. We zijn wat te vroeg en ik loop een rondje door de duinen terwijl de rest een strandtent opzoekt.

In de Vliehors Express is ook de Accordeonman ingestapt. Die speelt wat liedjes en vertelt op lijzige toon blijkbaar grappig bedoelde anecdotes. We moeten ook meezingen. Wie niet meezingt moet vanaf het verste punt teruglopen. Kinderen zijn soms ware dictatortjes, en Rik en ik worden door een meisje verraden... Ida geniet met volle teugen (niet). Petri is de enige van ons die wel meedoet.

op de Vliehors: palen van de steiger voor het scheepje naar Texel

Ondertussen raast de Vliehors Express over het strand en we zien veel meeuwen en eiders. Bij het drenkelingenhuisje houden we halt. Dit is een houten huisje op palen dat tot 1953 in gebruik was om drenkelingen op te vangen. Nu is het een soort mini-jutter-museum. We zitten hier al op de Vliehors: een oneindige zandvlakte. Heel in de verte zie je de vuurtoren van Texel.

We rijden nog een stukje verder en komen bij de plek waar de palen staan van wat 's zomers de aanlegsteiger is van het scheepje dat een verbinding tussen Texel en Vlieland onderhoudt. Ook hier zwemmen weer eiders. Er zijn hier vaak ook zeehonden te zien maar wij zien ze vandaag niet.

Een van de banden van de Vliehors Express heeft een speciaal profiel zodat bij het rijden een gedicht in het zand ontstaat. Leuk!

route 's ochtends; route 's middags; route Vliehors express; natuur

verroeste spijkers op het strand: verzin je eigen woordspeling
	met laag water deel van gedicht, aangebracht op het strand door het profiel van
	de band

8 april: rondje om Kroon's Polders, Vlieland

lathyruswikke

We zijn met zijn zessen de Paasdagen op Vlieland. Met de sneldienst van 10:40 zijn we om half twaalf op het eiland. We brengen de tassen naar het hotel en halen fietsen op. Ida en Kris op een tandem, net als Rik en Anna. We fietsen eerst even naar het strand. Het is (nog) prachtig weer, en heel helder. Je ziet Terschelling heel duidelijk.

We fietsen dan verder tegen de harde koude wind in naar het Posthuys. Tijd om wat te eten. De rest wil onderhand wel weer terug, maar ik wil hier nog verder rondkijken. Hier begint een bekend natuurgebied, Kroon's Polders. In het Posthuys ligt een boekje met de duizend belangrijkste bezienswaardigheden van Nederland, maar ik kan mijn gezin niet overtuigen als blijkt dat Kroon's Polders daar bij horen (wellicht omdat blijkt dat ook Aduard in de top-1000 staat).

De rest fietst dus alvast terug en ik loop een rondje om Kroon's Polders heen. Dit is een natuurgebied waar de oorspronkelijke polders ten dele weer aan de zee blootgesteld worden. Sommige delen zijn zoet, en andere delen zijn brak. Er zitten in dit gebied heel veel vogels. Je mag er ook niet in, maar je kunt er wel omheen lopen. Aan de andere kant loop je dan in eerste instantie langs de kwelder, en later langs de Vliehors - de grote zandvlakte die buiten de weekeindes dienst doet als oefenterrein voor de luchtmacht.

Bij de vogels vallen vooral de bergeenden op. Ook zijn er eiders en een graspieper. Als ik bijna rond ben, vliegt er een bruine kiekendief niet al te ver van me vandaan. Je herkent de kiekendief al aan de karakteristieke manier waarop het dier laag boven de grond naar een prooi speurt.

Inmiddels is het mooie heldere weer verdwenen en het is grijs. Zo nu en dan vallen er wat druppels. Het is koud. Eer ik terug bij het hotel ben regent het, en het regent blijkbaar de hele avond.

route fiets; route Kroon's Polders; natuur

Terschelling vanaf het strand van Vlieland Texel gezien vanaf Vlieland

7 april: rondje vanaf Sellingen

Ida heeft gescoord

Na de regen van gisteravond is het vanochtend droog. Als ik naar het oosten rijd, wacht me een mooie zonsopkomst. Het is heel mooi helder weer, al waait er een akelige koude wind. Het eerste deel van de tocht blijft de zon flink schijnen en is het heel mooi. Ik loop een rondje bij Sellingen, prachtig rondje.

Ik ben op tijd terug want ik ben de chauffeur voor de voetbalwedstrijd van Ida in Nij Beets. Kris heeft dan al met 6-0 een oefenwedstrijd in Oldehove gewonnen. In Nij Beets maakt Ida met een mooie goal 1-0. Het wordt uiteindelijk 2-2. Per sms verneem ik dat Rik met 1-0 gewonnen heeft, en dat het dus feest is in de bus op de terugweg vanuit Bant. route; natuur

Renneboomsven ven bij Rijsdam

6 april: rondje vanaf Holtingerveld en rondje vanaf Kommerzijl

vennetje bij het Holtingerveld brede orchis

Het is Goede Vrijdag en dat betekent een vrije dag. Petri en ik lopen een rondje door het Holtingerveld. Het is stralend weer, maar koud. Ondanks het mooie weer, en het feit dat het voor sommigen een vrije dag is, komen we nauwelijks mensen tegen. 's Middags betrekt de lucht en als ik 's avonds na het eten nog een rondje bij de gasopslag loop, regent het de hele tijd. Ik spot wel de eerste orchidee van het jaar.


route Holtingerveld; route Kommerzijl; natuur

5 april: van Zeist naar Amersfoort

Lange Duinen bij Soest

Vanochtend heb ik een vergadering bij TNO over een mogelijk onderzoeksproject. Als de vergadering aan het begin van de middag is afgelopen, loop ik met enige omwegen via Den Dolder ("sauzenhart van Nederland") naar het station van Amersfoort. Vooral de zandverstuivingen bij Soestduinen zijn mooi. Eerst door de "Lange Duinen" en dan door de "Korte Duinen". Er lopen wel veel te veel honden los, natuurlijk.

route; natuur

4 april: rondje vanaf Zeegse

route; natuur

2 april: rondje vanaf Roden

route; natuur

1 april: naar Westlaren

route; natuur

terug naar Looblog Maart 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".