Gertjan's Looblog Juni 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 juni: rondje vanaf Boven-Leeuwen

's Ochtends vroeg verken ik de uiterwaarden van de Waal. Dit gebied staat bekend als Kaliwaal. Zoals altijd is er veel te zien zo langs de Waal. 't Leukst vind ik de Beklierde kogeldistel. Sommige andere soorten zijn hier altijd wel te vinden, zoals zeepkruid en wilde marjolein. Ik ben erg blij met de foto's van jonge rietgorsen.

route; natuur

jonge rietgorsen in zwarte mosterd jonge rietgorsen in zwarte mosterd jonge rietgorsen in zwarte mosterd

29 juni: van Rhenen naar Boven-Leeuwen

Het is weer tijd voor ons jaarlijke familieweekend in Boven-Leeuwen en deze keer besluit ik om al wat eerder te vertrekken zodat ik het laatste stukje kan lopen. Ik vertrek vanaf Rhenen en dan gaat het via een mooie omweg door het rivierengebied. Langs de Rijn bij de Grebbeberg is vrij veel te zien. Ook de Blauwe Kamer is een mooi gebiedje, in de uiterwaarden van de Rijn bij het pontje Wageningen - Opheusden.

Vervolgens komt er een saai stukje - de oversteek van de Rijn naar de Waal over allerlei infrastructuur (spoorlijn, A15, en de nieuwe Betuwelijn). Bij Eldik kom ik op de Waaldijk en dan steek ik zo ongeveer dwars door het maisveld over naar het fietspad dat hier vlak langs de Waal loopt over de zomerdijk (dit pad ken ik nog van een fietsrondje met Petri van 10 juli 2010). Vandaar verder langs Ochten en uiteindelijk over de Tolbrug naar Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen.

route; natuur

27 juni: rondje vanaf Gasteren

route;

26 juni: rondje vanaf Twijzel

route; natuur

25 juni: rondje vanaf Delfzijl

bontbekplevier

Het weer is nog steeds niet best, maar vanavond is wel een mooie, heldere avond. Ik loop een rondje door de haven van Delfzijl. Het licht is mooi. Op de schermpier zitten grote aantallen vogels. De visdiefjes en later ook een scholekster proberen me te verjagen.

route; natuur

24 juni: rondje vanaf IJmuiden aan Zee, vanaf Wijk aan Zee, en vanaf het Zwanenwater

een van de beelden bij Zee van Staal

De weersverwachting voor vandaag is verschrikkelijk slecht: zo ongeveer de hele dag regen, met aan het eind van de middag pas opklaringen vanuit het westen. De weersverwachting komt vrij goed uit. 's Ochtends loop ik dus in de regen een rondje rond het Kennemermeer, bij IJmuiden aan Zee. Voor liefhebbers van wilde planten wel een fraai stukje waar ik vorig jaar ook al eens heb rondgeneusd.

Na het ontbijt rijden we met de auto naar Wijk aan Zee. Ten zuiden van het dorp ligt een wonderlijk stukje duingebied met daarin allerlei grote metalen kunstobjecten. Tegen de achtergrond van de Hoogovens ziet het er wel sfeervol uit. In de duinen bloeien volop speciale planten zoals geelwitte ossentong en grote aantallen Hondskruid (mooie orchidee). Het regent ondertussen nog steeds, en het gaat steeds harder waaien. We rijden naar het zuidelijkste puntje van Wijk aan Zee, waar het Noordzeekanaal in zee uitkomt, en daar drinken we wat in een strandtent. Het is nu zo nu en dan droog, maar de wind is toegenomen tot stormachtig (lijkt het).

We rijden een stukje naar het noorden en bekijken de grote aantallen vogels in het water achter de Hondsbossche Zeewering. Vooral veel grote sterns. We eten een broodje in een strandtent in Petten. Het is nu zo nu en dan wat langer droog. Het stormt wel, en het lijkt echt najaar zo aan het strand.

Ten slotte wagen we het erop, en rijden naar het Zwanenwater om daar een rondje door een prachtig natuurgebied te lopen. Er staan hier duizenden orchideeen. Vooral de welriekende nachtorchis is hier opvallend. Vlak voor de eerste vogelkijkhut barst een flink onweer rond. We schuilen in de vogelkijkhut waar nog enkele gestrande wandelaars de bui afwachten. Als de bui eindelijk ophoudt breekt zelfs de zon zo nu en dan door de bewolking. De beloofde opklaringen zijn dus gearriveerd.

route IJmuiden aan Zee; route Wijk aan Zee; route Zwanenwater; natuur

23 juni: rondje vanaf Overveen en vanaf Bloemendaal aan Zee

We logeren een nachtje in Overveen: de plaats van Tante Constance en Tante Mathilde. Op de heenweg drinken we koffie in mijn favoriete snelwegparkeerplaats: 't Monument, op de Afsluitdijk. Dat is eigenlijk de enige parkeerplaats die de moeite van een bezoek waard is. Inderdaad stopt er blijkbaar ook speciaal voor deze plek een bus met Spaanse toeristen.

Als we een broodje hebben gegeten in het hotel in Overveen lopen we een aardig rondje door de duinen tussen Overveen en Zandvoort. Het is aardig zonnig weer, alleen waait het wat te veel. Vooral het stukje vanaf de Blinkert over het Visserspad is interessant. Er bloeit van alles, onder andere Kleine steentijm. Het stuk door de Amsterdamse Waterleidingduinen is plotseling toch heel anders: veel meer parkachtig en aangelegd.

kleine steentijm rode aardbeispinazie kruipend stalkruid bilzekruid knikkende distel

Aan het eind van de middag loop ik zelf nog een kort rondje vanaf Bloemendaal aan Zee, naar een mooi meer in de duinen dat bekend staat als het Vogelmeer. Er zijn ook konikpaarden te zien, en er groeien veel speciale planten. Zo bloeit er Bilzekruid en een aantal prachtige Knikkende distels. Ook de eerste bloeiende Parnassia van het seizoen.

's Avonds verzilveren we een dinerbon in Haarlem. Die dinerbon was nog een kadootje dat ik bij mijn oratie heb gekregen.

route Overveen; route Bloemendaal aan Zee; natuur

21 juni: rondje vanaf Eemshaven West

Eemshaven

Opnieuw is er onweer onderweg vanuit het zuidwesten, dus de Eemshaven lijkt de aangewezen plek om zo lang mogelijk droog te blijven. Dat lukt tot kwart voor tien. Als ik bijna terug bij de auto ben vallen de eerste druppels. Ondertussen heb ik nu wel de groenknolorchis gespot, nog wel op een andere plek dan vorig jaar.

route; natuur

20 juni: rondje vanaf Anloo

draadgentiaan

Ik raak verzeild in een plantenexcursie van de IVN Zuidlaren. Heel handig dat de bijzonderheden op het Eexterveld duidelijk worden aangewezen!

Zie ook het verslag "Vleeseters en Orchideeen" op http://berichtenvaneendodenakker.blogspot.nl/ van 20 juni 2012.

route; natuur

19 juni: rondje vanaf Zwatte

Prachtig rondje door het beekdal van de Elperstroom.

route; natuur

18 juni: rondje vanaf Boerakker

Weest welkom .. Lang leve het paar .. bij hoe het den laetste jonker is vergaen ..

Prachtige bloemrijke weilanden in het oude stroomdal van de Oude Riet. Net voorbij het viaduct (Mienscheer) staat er aan de weg een wonderlijk bord (zie foto's). Je wordt hier blijkbaar uitgenodigd de weg te verlaten en een klein natuurgebiedje met veel water in te lopen. Er is een pad gemaaid. Aan het eind van het pad kom je bij een klein steigertje aan het water, waar ook weer van alles te lezen is - al staat er nu veel riet waardoor dat nog niet meevalt. 't Lijkt alles bij elkaar een soort kunstproject, maar ik heb hierover verder niets kunnen vinden.

route; natuur

17 juni: rondje vanaf Lemelerberg

Nederlandse Leeuw 1813 jonge ree

Ik parkeer bij het restaurant, vlakbij het bekende beeld van de Nederlandse Leeuw, 1813. De route gaat over de Lemelerberg en de Archemerberg. Afwisselend hei en bos, met heel veel blauwe bosbes, liggend walstro en rankende helmbloem. Ik maak ook een uitstapje naar een natuurgebiedje langs de Regge. Op weg daarnaartoe kom ik een heel jonge ree tegen, die blijkbaar alleen is. De ree loopt in het gras slechts een paar meter van de weg, en gaat ook niet weg als ik hem op de foto zet.

route; natuur

16 juni: rondje vanaf Steendam

Slecht weer. Geregeld buien. Ik loop om het Schildmeer. Het eerste stuk gaat over een soort dijkje waarop het gras een halve meter hoog staat. Omdat alles nat is, is dat geen pretje en ik ben blij met regenjas en regenbroek. Ik fotografeer mijn 101e vogelsoort, en mijn 900e wilde plantensoort.

route; natuur

14 juni: rondje vanaf Drogeham

Grote boterbloem

Belachelijk veel spierpijn na het voetballen van gisteren. Het is wel een schitterende heldere avond. Ik loop een klein rondje door een nieuw natuurgebiedje langs het Prinses Margrietkanaal bij Drogeham. Het stukje staat ook wel bekend als De Hege Bulten. Het zijn een paar flinke grondhopen die hier gestort zijn toen het kanaal een stukje werd verlegd. Er direct langs ligt een fraai stuk blauwgrasland waar onder andere Spaanse ruiter bloeit.

route; natuur

13 juni: rondje vanaf Nijmegen

de Nederlands kampioenen tonen trots hun klassieke RuGnummers

Vandaag voetballen: ik doe mee met het Nederlands Kampioenschap. Dat is het voetbalkampioenschap van de afdelingen Nederlands. We spelen tegen de universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Leiden en Nijmegen. We winnen van de eerste drie tegenstanders en spelen dan de finale tegen de favoriet: het thuisspelende Nijmegen. Met veel kunst- en vliegwerk halen we een gelijkspel (2-2) vooral dankzij onze superspits Frido. Al mis ik mijn eigen penalty (prachtig in de hoek geschoten maar het doel stond iets verder naar rechts), toch winnen wij de serie.

In een poging de spierpijn van morgen en overmorgen te verzachten (naar nu blijkt tevergeefs) loop ik nog een kort rondje over de campus voordat we aan de barbecue gaan, en gezamenlijk de afgang van Nederland tegen Duitsland meemaken.

route; natuur

12 juni: rondje vanaf Leiden

Ik ben in Leiden vanwege een vergadering van het Taalportaal project. Ik ben wat eerder om een rondje door Leiden te lopen en om wat stadsplanten te kunnen spotten. Op het programma staan peperkers en Gouden ribzaad, maar ik vind nog een aantal andere planten die ik nog niet eerder heb gezien. Opvallendste vondst is de bijenorchis aan de rand van een parkeerterreintje. Helaas al doormidden geknakt. Hoe is die hier terechtgekomen?

Als ik plotseling aan de rand van Leiden ben, raak ik verstrikt in de infrastructuur rond de afslag van de A4. Ik herken het hier. Hier moet je van de snelweg af als je naar Duinrell gaat. Ook ben ik hier geweest toen Ida haar eerste landelijke zwemwedstrijd mocht zwemmen ("top 25"). Martha en Cor kwamen - ook al voor het eerst - kijken. Wat is dat toch al weer lang geleden.

route; natuur

10 juni: rondjes Spijkerboor, Paterswolde, Ezumazijl en Moddergat

Ida en Lize bij de LadysRun

's Ochtends loop ik een aardig rondje vanaf Spijkerboor, langs de Hunze. Dit is het gebied waar we zes (?) jaar geleden Ida's verjaardag vierden: stukje met de kano en survival. 's Middags ga ik met Petri bij Ida kijken want die loopt mee met de LadysRun. Samen met een vriendin rent ze vijf kilometer. Het ziet er energiek uit, en ze persen er op het eind nog een flinke eindsprint uit. Na het aanmoedigen lopen we samen een rondje bij het Friesche Veen, bij Paterswolde.

Het is 's avonds nog zo mooi dat ik er nog maar eens op uit trek. Het gaat naar de oostkant van het Lauwersmeer. Een prachtig gebied, vooral voor vogelaars. De goudknopjes bloeien nog niet, maar ik zie wel moerasandijvie - die heb ik hier in de buurt nooit eerder gezien. Verder zie ik veel vogels, waaronder ook van heel dichtbij een kievit-kuikentje.

route Moddergat; route Ezumazijl; route Paterswolde; route Spijkerboor; natuur

visdiefje kievitskuiken tureluur

9 juni: rondje vanaf Zwolle en rondje vanaf Wijhe

lianen van hop in het oerwoud van Fortmond

De zomer is nog steeds ver weg. Het waait nog heel hard, en het is erg grijs. Ik rijd eerst naar Zwolle om in het Spoolderbos een foto te maken van de Grote hardvrucht. Er staat daar een dijkje dat helemaal begroeid is met deze zeldzame soort.

Het echte rondje gaat door het gebied van de IJssel. Vanaf Wijhe loop ik eerst een stuk door de uiterwaarden en dan gaat het in de richting van Fortmond. Dat is een heel mooi gebied in een bocht van de IJssel. De laatste keer dat ik hier was, was het hoog water en kon ik niet overal komen. Nu dus wel. Het wandelpad dat bij km 4 begint is schitterend: je komt in een soort oerwoud terecht, compleet met lianen (van hop). Even verderop (km 7-8) ligt een heel bos direct aan de IJssel. Het is een echt bos, met hoogteverschillen, grote oude beuken, en ook echte bosplanten zoals ijle zegge, bosandoorn, en salomonszegel.

Ten slotte struin ik door de uiterwaarden bij de oude steenfabriek en de uitkijktoren. Daar is ook van alles te zien, en bovendien kun je daar op een veerpontje stappen naar het dorpje Veessen. Het pontje staat bekend als het Kozakkenveer, blijkbaar omdat hier ooit de kozakken een schipbrug over de IJssel aanlegden bij hun achtervolging van het Franse leger in het begin van de negentiende eeuw.

route Wijhe Fortmond; route Spoolderbos; natuur

8 juni: rondje vanaf Lauwersoog

Het is herfst. Het stormt en net toen ik naar de winkel in Zuidhorn reed kwam ik in een enorme hoosbui terecht. Maar volgens buienradar zijn de buien nu zo'n beetje voorbij dus ik loop toch nog maar een rondje. De harde wind is bij Lauwersoog nog een beetje harder, maar om de een of andere reden zorgt storm altijd voor ander, mooier, licht.

route; natuur

binnenhaven Lauwersoog Lauwersmeer

7 juni: rondje vanaf Eemshaven Oost

Het weer verloopt omgekeerd in vergelijking met gisteren. Overdag droog en nu is er een regengebied vanuit het zuidwesten in aantocht. Daarom kies ik voor het meest noordoostelijke puntje van het land: de Eemshaven. Hier is een enorme bouwput voor de nieuwe electriciteitscentrale van een groot Duits energiebedrijf. Er rijden bijna alleen auto's met Duits kenteken rond. Een jaar en een dag geleden vond ik hier in een speciale groenstrook groenknolorchis. Vandaag tref ik deze plant niet aan: nog te vroeg omdat de natuur dit jaar later is? Het is een raar gebied: nieuwe wegen en opgespoten industrieterrein, maar zo nu en dan tref je nog planten aan die herinneren aan de tijd dat dit gebied bij de Waddenzee hoorde: zeeraket, heen, kwelderzegge.

route; natuur

6 juni: rondje vanaf Oudemolen

zwartblauwe rapunzel

Het is een grijze regenachtige dag. Dat is niet anders als ik 's avonds in de auto stap. Maar eer ik bij Oudemolen ben komen de eerste opklaringen voorbij, en uiteindelijk loop ik bijna de hele route in de zon: een mooie verrassing. Ik vind langs de Drentsche Aa nu moerasstreepzaad in overvloed, eerder zocht ik daar nog tevergeefs naar. In een meander van het Gasterense Diep moet blauwzwarte rapunzel groeien, maar die heb ik daar nog nooit aangetroffen. Er is nu blijkbaar een excursie van staatsbosbeheer aan de gang: een vrijwillige boswachter met een groep van vijftien. Ik vraag de boswachter naar de rapunzel maar hij beweert dat hij al is uitgebloeid. Als de groep doorloopt vind ik nochtans meerdere bloeiende exemplaren.

route; natuur

5 juni: rondje vanaf Grijpskerk

route; natuur

4 juni: rondje vanaf Roden

kale jonker

Opnieuw een dag met veel regen en kou. Blijkbaar was het gisteren of vandaag de koudste zomerdag sinds 1975. Maar als ik 's avonds een rondje loop bij Roden is het de meeste tijd droog. Door de vrije natuur struinen is wat minder aanlokkelijk want mijn broek is al snel tot kniehoogte doorweekt. We houden het kort.

route; natuur

3 juni: rondje vanaf Hellendoorn

Het heldere zonnige weer van gisteren is verdwenen: het miezert de hele route als ik 's ochtends voor het ontbijt een rondje loop.

route; natuur

2 juni: rondje vanaf Hellendoorn, en rondje vanaf Nijverdal

Sinds gisteren zijn we in Hellendoorn vanwege ons jaarlijke bridgeweekend. Na drie uurtjes slapen ben ik toch vroeg op om 's ochtends de omgeving te verkennen. Een mooi zonnig rondje langs de Regge onder andere. De grote aantallen libellen langs het riviertje vallen op.

Na het middageten (en de eerste serie spellen) lopen we met zijn vieren een rondje over het grote heidegebied bij Nijverdal. Als we zo'n beetje weer terug willen blijkt dat we zijn ingesloten door het vogelbroedterrein (korhoen!) waar we in dit jaargetijde niet doorheen mogen. We moeten dan ook een flink eind omlopen - verder dan voor sommigen wenselijk was, geloof ik. Het is wel heel mooi: mooie vergezichten over de glooiende heidevelden. Met Bart zie ik een zwarte specht.

route Hellendoorn; route Nijverdal; natuur

Sallandse Heuvelrug Bart en Wouter

terug naar Looblog Mei 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".