Gertjan's Looblog Oktober 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 oktober: van Deventer naar Zutphen

IJssel

Dagje vrij. Vroeg met de trein naar Deventer. Prachtige volle maan boven lichte nevel. Vanaf Zwolle gaat de nevel over in mist, dus de route begint in Deventer in de mist. De term "pothoofdplanten" wordt wel gebruikt om exotische planten aan te geven die via de handel in ons land terechtkomen en hier dan (meestal tijdelijk) groeien - vaak in de buurt van havens of spoorwegen. De term is genoemd naar het Pothoofd, een kade in Deventer, waar vroeger veel graanoverslag plaatsvond. Hier groeiden destijds (vanaf eind negentiende eeuw) veel van zulke exoten. Sommige daarvan zijn nu ingeburgerd, zoals klein liefdegras dat hier voor het eerst werd gezien. Ik neem dus eerst een kijkje bij het Pothoofd. Je kunt er soms nog steeds verrassingen tegenkomen.

twee putters in meidoorn

Daarna loop ik via de mooie oude kademuur langs de IJssel naar het pontje. Rondje door de Ossenwaard, natuurgebied in de uiterwaarden waar je vrij mag rondlopen. De distelbremraap die hier eerder op de dijk groeide zie ik niet, er is net gemaaid. Verder langs de IJssel naar het zuiden. Onder de A1 door. Het grote viaduct over de IJssel ziet er bijna sereen uit. Vanaf hier tot aan Zutphen gaat de wandeling grotendeels over voetpaden. Veel over dijken. Het is erg rustig. Prachtig stukje rond km 18 waar de route direct langs de IJssel loopt. Enkele putters (prachtige opvallend gekleurde vogeltjes) in de meidoornstruiken. Langs de ruïne van Slot Nijenbeek. Dan wel 15 bremrapen op het talud van de dijk (rond km 23). Even verderop is iemand van staatsbosbeheer aan het maaien, maar hij weet niet welke soort bremraap het is. Ik ook (nog) niet. Bij Zutphen de IJssel weer over, en dan een rondje door Zutphen. Ook al zo'n mooi klein oud stadje.

route; natuur

28 oktober: rondje vanaf Beersterplas en rondje Nijlandsterpolder

Rik jarig (21!). We vieren dat door gezamenlijk naar Feyenoord-Ajax te kijken. Komt in de laatste minuut nog een beetje goed. Voor het ontbijt heb ik dan al een heel klein rondje gelopen om de Beersterplas bij Winschoten. 's Middags lopen Petri en ik samen nog een kort rondje om de Nijlandsterpolder.

route Beersterplas; route Nijlandsterpolder; natuur

27 oktober: rondje vanaf Westervoort

Vanochtend voor het eerst krabben: het is winter. Maar de zon schijnt er wel flink bij, dus het is een heerlijke dag om te lopen. Ik loop een rondje om Arnhem heen. Ik parkeer bij de Mac dichtbij de afslag Westervoort van de A12. Vandaar gaat het een stukje langs de IJssel (oeverwarkruid), en dan over de IJssel. Aan de overkant kun je de uitgebloeide genadekruid en Noorse ganzerik nog net herkennen.

Bij Larenstein is de A12 verbreed en er zijn nieuwe geluidschermen geplaatst. Daarachter groeit spiesleeuwenbek. In een nieuw aangelegd plasje is watersla te vinden. De route gaat verder naar Sonsbeek, het mooiste park van Nederland (volgens Roots). Het is inderdaad een mooi park, zeker in de herfst als de zon schijnt - als je tenminste niet teveel echte natuur in een park verwacht.

Sonsbeek Sonsbeek

Het volgende stuk is bij Hoog Erf. Mooi stukje. Vandaar gaat de route weer naar beneden. Langs het oorlogskerkhof (Airborne War Cemetry) naar Oosterbeek. In Oosterbeek kom ik door een parkje met de wonderlijke naam Bato's Wijk. Daarna loop ik langs de Zuiderbeek naar de Rijndijk. Mooi kerkje. Vandaar door de uiterwaarden terug in de richting van Arnhem.

positieve discriminatie

In Arnhem valt een buitje met hagel erbij. De route gaat rechttoe rechtaan langs de Rijn naar het oosten. Wonderlijk bord bij een parkeerterrein. Langs de Rijnkade veel schepen voor vakantiereisjes. Klein liefdegras. Dan saai stuk langs de Nieuwe Haven (industrieterrein). Dan de IJssel weer over om terug bij de auto te geraken.

route; natuur

IJssel vroeg in de ochtend

22 oktober: rondje vanaf Nisse

Zeeuws dijkje

's Ochtends mist, maar als de mist een beetje optrekt wordt het aardig weer, en wel 20 graden. We gaan vandaag terug naar het noorden maar we lopen eerst een rondje door de Zak van Zuid-Beveland, bij het dorpje Nisse. De route is een deel van de route uit het boek van Ton Denters.

Dit deel van Zeeland is heel anders dan het beeld dat de meesten van Zeeland hebben. Het landschap is hier heel kleinschalig en besloten. Heel veel dijkjes, ouderwetse onregelmatige blokverkaveling die uit de Middeleeuwen stamt, en de weides hebben een vreemd relief dat blijkbaar komt door de winning van zout uit het veen, en door de vele drinkpoelen (het slootwater is te zout voor het vee). Van oudsher werden hier "Zeeuwse hagen" (met name meidoorn en braam) gebruikt als perceelgrenzen.

De oude dijken zijn beroemd omdat ze in het voorjaar erg bloemrijk zijn. Daar is nu niet zo heel veel van over. Wel vind ik nog twee rozetten van de wollige distel, een distelplant die alleen in dit deel van zeeland te vinden is. In de meidoornhagen zitten heel veel koperwieken die steeds opvliegen als we dichterbij komen, en zich niet laten fotograferen.

route; natuur

21 oktober: rondje vanaf Middelburg, en rondje vanaf Dishoek

Mooi weer in het zuidoosten, maar grijs en regenachtig aan zee. En het is hier vanacht ook flink gaan waaien. We beperken ons tot een stadswandelingetje door Middelburg. Soms regen. Daarna naar het strand bij Dishoek. Hier kwamen we vroeger wel eens. Toch herken ik er niet veel van. Hoge steile duinenrij tussen Dishoek en Valkenisse.

Aan het eind van de middag maak ik nog een foto van Meekrap, op een dijkje op Noord-Beveland. Deze plant werd vroeger gekweekt om de kleurstof die voor verf werd gebruikt. De kweek vond alleen hier in Zeeland plaats. De plant verwilderde wel eens maar is sinds 1981 niet meer gezien, volgens de flora, en heeft daarom de status uitgestorven. Deze zomer dus toch weer opgedoken.

route Middelburg; route Dishoek; natuur

20 oktober: rondje vanaf de Moerputten, en rondje vanaf Domburg

Noordzee bij Domburg

Gisteren hebben we de verjaardagen van de ouders van Petri gevierd met een groot feest in de Gouden Leeuw. Daarna vertrokken de kinderen weer naar het noorden, terwijl wij nog bij Herm op feest gingen en daarna in Berlicum bleven slapen. 's Ochtends loop ik een kort rondje door de Moerputten: een nat natuurgebiedje vlak bij Den Bosch. De oude spoorlijn naar de Langstraat (het Halvezolenlijntje) loopt dwars door dit gebied, en de spoorbrug is nu gerestaureerd en opengesteld als wandelpad. Ik was hier al eens eerder, op 9 oktober 2010.

Aan het eind van de ochtend vertrekken Petri en ik naar Zeeland, want we hebben nog twee nachtjes een hotel in Domburg. Onderweg nemen we een kijkje bij de dijk van de Oosterschelde en bij de haven van Yerseke. Dit is het land van de oesters en de mosselen. Bijzonder. Na een broodje vis rijden we verder naar het hotel in Domburg. Aan het eind van de middag lopen we een rondje door de duinen ten noordoosten van het dorp. Langs kasteel Westhove. Glaasje bier in de strandtent bij Domburg. Prachtig licht boven de Noordzee in het zuidwesten.

route Moerputten; route Domburg; natuur

14 oktober: rondje vanaf Berlicum, en rondje vanaf Radio Kootwijk

We slapen in Berlicum bij de vader en moeder van Petri en voor het ontbijt loop ik een klein rondje door de Werststeeg en Werstkant. Het is zonnig, maar waterkoud en er staat een akelige koude wind. Aan het eind van de ochtend gaan we terug naar het noorden, maar we rijden via Radio Kootwijk om daar nog van het heldere weer te genieten. Het is hier prachtig. Vergezichten over de heidevelden, de bosrand begint al mooi herfstig te kleuren. Het enorme gebouw van het voormalige radiozendstation staat pontificaal in het midden van een groot heideveld. Machtig gezicht!

Ik ben het nieuwe boek van Koos van Zomeren aan het lezen: "Naar de natuur, journaal". Erg leuk, maar de regen van zaterdag heeft er wel voor enige waterschade gezorgd. Citaat waar ik me goed in kon vinden:

De natuur, het domein waarin dingen gebeuren zonder dat je jezelf de vraag hoeft te stellen of je het ermee eens bent of niet. Eten en drinken en regenkleding moest je meenemen, standpunten kon je gevoeglijk thuislaten.

route Berlicum; route Radio Kootwijk; natuur

Het Witte Schuurtje bij het ouderlijk huis van Petri in Berlicum Radio Kootwijk

schapenkudde op de Hoog Buurlosche Heide Hoog Buurlosche Heide

13 oktober: van Nijmegen naar Huissen

Vanavond is het feest in Hintham (bij Den Bosch) want een vriendin van Petri wordt 50. Ik neem de eerste trein 's ochtend om 6 uur vanuit Groningen en stap in Nijmegen uit om vandaar een stuk te lopen, voordat Petri me vroeg in de avond weer oppikt. Opnieuw is de Waal dus de voornaamste attractie.

De weersverwachting voor vandaag is niet al te best, maar het blijft voorlopig droog. Eerst een stukje door Nijmegen en dan over de Waal om bij Lent door de uiterwaarden te lopen. Hier groeit al jaren veel Vertakte paardenstaart. Die soort vind je bijna nergens anders.

Vandaar gaat het verder naar de Ambtswaard - een stuk langs de Waal ter hoogte van Bemmel. Ook hier is veel te zien, zoals Graskers en Bruin cypergras. Het begint nu (flink) te regenen. Ik loop dwars door de uiterwaarden naar de Gendtse Polder. De doorgang bij km 14 zal 's winters wel onder water staan, maar nu kan ik een stukje afsnijden. Even verderop is een interessant stukje waar ik al eerder Riempjes heb gevonden. De laatste jaren groeit er veel Veldwarkruid, maar toen ik hier eerder was moet ik die over het hoofd hebben gezien.

Het regent overigens nog steeds, maar als ik naar het noorden langs Gendt loop klaart het op en breekt de zon er even door. Nu volgt een saai stuk tot ik bij de Linge ben en de Betuwelijn onderdoor ga. Via een industrieterrein kom ik dan in de buurt van Huissen, in Bergerden en Het Zand. Het is hier kassengebied. Overal enorme kassen, zowel groenten als bloemen. Het begint opnieuw flink te regenen. Petri meldt dat ze om half zes in Huissen is, maar het wordt uiteindelijk wel wat later en wachten in de regen en kou ben je snel beu. Toch was het een mooie tocht.

route; natuur

7 oktober: naar Scharmer en rondje vanaf Slochteren

opvallend bankje langs de voormalige Hunze

Ik loop 's ochtends in oostelijke richting met de wind in de rug. Dit is natuurlijk erg bekend terrein en dus saai, maar het heldere zonnige weer vergoedt veel. Bij het industrieterrein Euvelgunne (als het daar tenminste zo heet) vind ik op het middenstuk van een rotonde allerlei bijzonderheden: gipskruid, steenanjer, slanke mantelanjer en duifkruid. Is de gemeente hier aan het zaaien geweest?

Iets verder kom ik op een groene strook van Gronings Landschap die zich langs de voormalige Hunze door het industrieterrein slingert. Dit is een klein maar mooi stukje. De route gaat dan verder onder de nieuwe snelweg door naar Engelbert, en verder naar Harkstede over de dijk van de voormalige Woldjerspoorweg. Petri belt dat ze er aan komt, maar eer ze er is, ben ik al bijna in Kolham.

Samen lopen we een rondje bij Slochteren. Bekend terrein: door de Baggerputten en over het terrein van de borg Fraeylemaborg. In het park bij de borg is het druk. Er is een paddenstoelenmiddag. Er staan heel veel bordjes met de namen van allerlei paddenstoelen. Mooie namen zoals "blozende fluweelboleet" of "scherpe kamrussula".

route Scharmer; route Slochteren; natuur

6 oktober: rondje vanaf Zwarte Haan en rondje vanaf Harlingen

's Ochtends regent het alleen maar, en dat komt in zoverre goed uit dat ik toch niet van plan was vroeg te gaan lopen, want we moeten eerst tuinafval wegbrengen. Het is een enorme berg (de zorgen van een grootgrondbezitter) en we moeten drie keer heen en weer rijden. Als we eenmaal klaar zijn schijnt de zon.

Ik vertrek dus pas 's middags, en eerst neem ik een kijkje bij een mooi stukje kwelder in het noordwesten van Friesland, met de naam Zwarte Haan. Hier groeit wilde kool. Ook zitten er honderden kluten op de rand van wad en water.

Daarna gaat het naar Harlingen waar ik een rondje bij het strandje en de haven loop. Op het havenhoofd groeit een exemplaar van de gele hoornpapaver - die heb ik veel in Engeland gezien en groeit in Nederland voornamelijk in Zeeland. Dat laatste geldt trouwens ook voor de wilde kool - dat is ook vooral een Zeeuwse plant.

route Zwarte Haan; route Harlingen; natuur

kwelder bij Zwarte Haan

terug naar Looblog September 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".