Gertjan's Looblog November 2012 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

25 november: rondje vanaf Zeegse

klapekster

Was het gisteren nog mistig, nevelig en miezerig, vandaag stormt het. De grijzigheid is daardoor wel gelijk verdwenen dus dat is een prettige bijkomstigheid. Ik loop een rondje vanaf Zeegse, dus door het enigszins beschutte gebied van de Drense Aa waar ik al weer een tijdje niet ben geweest. De Zeegser Duinen zien er mooi uit als de zon zo nu en dan even tussen de snel voortjagende wolken tevoorschijn komt. Hoogtepunt: aardige foto van klapekster tussen de Gasterse Duinen en de Burgvallen.

Achter Schipborg zie ik in het bos een struik die ik niet herken. Een lange kale stam met daarbovenop een (nu uitgebloeide) bloementros. Als ik de stam een stukje naar me toe probeer te duwen om een betere foto te kunnen maken, laat ik meteen los: de stam zit vol scherpe stekels. Als ik er thuis achter ben gekomen welke plant het is (duivelswandelstok), lees ik "Het duivelse zit hem in de gemene stekels op de stam. Wie daarmee in aanraking komt, kan lelijke wonden aan handen of armen oplopen." Ik ben er dus nog goed van af gekomen...

route; natuur

Siepelveen

Zeegser Duinen

24 november: van Nijmegen naar Boven Leeuwen

Vanavond feest in Boven Leeuwen, voor Jelle, voordat zijn wereldreis begint. Ik ben 's ochtends vroeg (maar een uurtje minder vroeg dan gepland) in Nijmegen om langs de Waal naar Boven Leeuwen te lopen. Eerst even bij de braakliggende terreinen in Nije Veld en Wolfskuil kijken waar de laatste tijd veel bijzondere planten zijn ingevoerd. Daarna de stad uit naar Weurt.

Bij Weurt het eerste rondje door de uiterwaarden. Het is al eind november dus ook langs de grote rivieren is inmiddels niet zo heel veel meer te zien op het gebied van wilde planten, maar er bloeien toch nog wel wat soorten. Verder over de dijk. Bij het voetveer naar Slijk-Ewijk (alleen in de zomer denk ik) zie ik een flinke groep vogels erg in de weer zijn. Ik kan het niet goed zien, maar als ik thuis de foto's bekijk zie ik dat het putters en groenlingen zijn.

Hier ga ik opnieuw de uiterwaarden in, en dat houd ik vol tot ik onder de brug van de A50 doorloop. Mooi stukje waar ik al een aantal keren eerder geweest ben. Bij de A50 is men druk bezig met de verbreding van de brug en de weg. Een fietspad is verlegd en daar ligt een plasje bij waar kamferalant groeit. Deze soort staat erom bekend dat hij langs autosnelwegen groeit. Vooral in de middenberm van Duitse en en sinds kort ook Oost-Nederlandse snelwegen. Hier groeit de plant ook vlakbij de snelweg, maar je kunt op deze plek zonder gevaar voor lijf en leden een fotootje maken.

Verder over de dijk langs Winssen tot aan Deest en daar kan ik de uiterwaarden weer in. Ook al een bekend stukje. Inmiddels is het gaan regenen en het is eigenlijk om 3 uur 's middags al zo'n beetje donker. Ik bel Petri die per auto dezelfde kant opkomt, zodat ze me kan oppikken omdat ik denk dat ik anders niet voor het donker in Boven Leeuwen ben. Uiteindelijk pikt ze me toch pas op ter hoogte van het bord "Boven Leeuwen", op tien minuten van de finish.

route; natuur

18 november: rondje vanaf Hoek van Holland

Noorderhoofd

Vanuit Berlicum rijd ik 's ochtends al vroeg naar Hoek van Holland. Het heeft de hele nacht geregend en ook onderweg regent het nog. De opklaringen zouden uit het westen moeten komen en inderdaad is het in Hoek van Holland droog - en het blijft de hele dag droog! Ik loop door de rommelige duinen (waar je ook overal mag komen) en langs de Nieuwe Waterweg.

Bij het station maak ik foto's van de knikbloem waarvan nog wat restjes over zijn. Deze zeer zeldzame plant groeit hier nota bene op het (weinig gebruikte) perron, ter hoogte van de boot naar Engeland. Verder langs de Nieuwe Waterweg. Langs de Maeslantkering (de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg). Bij Maassluis gaat het langs de vele kassen en het Staelduinse Bos weer terug naar het westen.

route; natuur

kassengebied blauwe reigers verdringen zich langs een sloot

17 november: rondje vanaf Hoornse Plas

Voordat we vanmiddag naar Brabant gaan (50-jarige bruiloft van de peetoom en -tante van Petri) loop ik het bekende rondje om de Hoornse Plas. Twee sijsjes boven in een els bij Eelderwolde. Langs de Hoornse Dijk is een adderwortel in de war en bloeit midden in november uit volle overtuiging.

route; natuur

12 november: rondje vanaf Groningen

route

11 november: rondje Aduard 800-pad

Anna, Petri, Rik

Het "21 diner" voor Rik, dus Petri en ik koken voor twaalf personen. Na alle voorbereidingen lopen we samen een rondje Aduard 800-pad. In tegenstelling tot gisteren is het prachtig helder weer. Rond vijf uur arriveren de gasten en dan volgt een diner in "Brabantse stijl" want Rik is immers in Den Bosch geboren. Afgesloten met chocoladebollen natuurlijk. Halverwege laten we een montage zien van oude beelden van Rik, natuurlijk in elkaar gezet door Kris. Misschien kan Kris die op youtube zetten...

Met dank aan Kris is hier het filmpje van Rik!

route;

10 november: van Haarlem naar IJmuiden

uitgebloeid bilzekruid

Ik ben van plan om vanaf IJmuiden een rondje door onder andere de Kennemerduinen te lopen. Ik vertrek al vroeg, voor zes uur, maar als ik wegrijd: lekke band. Ik zet de auto bij de garage en fiets naar het station. Trein naar Haarlem, aankomst half tien.

Eerst in hoog tempo door Haarlem en Overveen. Dan de duinen in. Langs 't Wed, een mooie plas. Heel veel joggers en wandelaars met stokken. Verderop wordt het rustiger. Langs het pad bloeit nog een exemplaar van Kleine steentijm. Langs het Vogelmeer, als altijd een heel mooi stukje. De bilzekruid ziet er ook uitgebloeid nog heel mooi uit. Driebloemige nachtschade, eindelijk. Langs Groot Olmen waar nog de restanten van parnassia en bitterling te zien zijn.

gewone zeehond

Dan loop ik vast. Er zijn werkzaamheden. Er worden een vijftal sleuven in de duinen gemaakt om meer dynamiek in het gebied te krijgen. Iemand die blijkbaar bij de werkzaamheden hoort legt uit dat ik alleen via het strand naar IJmuiden kan lopen. Omdat ook de duinovergang hier afgesloten is, loopt hij even met me mee.

Stukje over het strand, met drieteenstrandloper (kende ik tot nu alleen van het vliegtochtje met Martijn naar Juist van afgelopen 21 maart). Dan weer eens langs Kennemermeer. Oorsilene. Verderop ligt ingeklemd tussen de jachthaven en het industriegebied een raar klein vergeten stukje strand. Blijkbaar staan hier 's zomers huisjes maar die zijn nu weg. Er staat een auto op het strand waar een enorme telelens uitsteekt. Er zwemt een zeehondje vlak langs het strand. Het beestje komt het strand op. Mooi gezicht.

Verder door IJmuiden. Echte havenstad. Broodje haring. Langs de boot naar Newcastle. Sluizen van het Noordzeekanaal. De berichten per sms onderweg zijn deze keer uitstekend: Kris heeft gescoord en ook weer eens gewonnen, 5-3. Ook Rik wint in St. Jansklooster, 0-3.

Het is tijd om weer terug te gaan. Ik neem vanaf IJmuiden de "fast flying ferry" terug naar Amsterdam CS.

route; natuur

3 november: rondje vanaf Lauwersoog

sneeuwgors

We hebben logees, Noek en Nola, respectievelijk 2 jaar en 9 maanden oud. Dus dat betekent dat er geen tijd is voor lange tochten. Aan het eind van de ochtend een kort rondje vanaf Lauwersoog waar ik al even niet meer geweest was. 't Mooiste: twee sneeuwgorzen die zich goed laten bekijken en die ik nog niet eerder had gezien.

route; natuur

terug naar Looblog Oktober 2012


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".