Gertjan's Looblog Augustus 2013 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: rondjes vanaf Millingerwaard, Dreumel en Boven Leeuwen

uiterwaarden van de Waal bij Dreumel

Het is weer familieweekend in Boven Leeuwen. We zijn er deze keer op vrijdagavond. 's Ochtends is er dus alle tijd voor een rondje. Op mijn programma staat de Millingerwaard, want ik wil distelbremraap en Spaanse zuring zien. Dat lukt. En er is hier nog veel meer te zien.

Na het ontbijt gaat een flinke groep meedoen met de "Bourgondische Fruitwandeling", onderdeel van het Dijkensport weekend. Zo'n massale optocht is niets voor mij, dus ik loop zelf een andere wandeling, al weer door de uiterwaarden van de Waal, maar nu bij Dreumel. Hier vind ik onder andere weidekervel, een nieuwe soort.

's Middags klaart het flink op en wordt het prachtig helder. Ik loop nog een kort rondje door de uiterwaarden bij Boven Leeuwen. Verrassing: eindelijk vind ik glansbesnachtschade, meerdere plantjes. Hier heb ik al een paar keer vergeefs naar gezocht. De strandjes van de Waal zien er prachtig uit.

route Millingerwaard; route Dreumel; route Boven Leeuwen; natuur

Waal bij Boven Leeuwen Waalstrandje bij Boven Leeuwen

29 augustus: rondje vanaf Haren

route; natuur

28 augustus: van Rhenen naar Ede

Ginkelse Heide

Het is vandaag Bommen Berend: de stad Groningen viert haar ontzet, en de universiteit is dicht. Ik heb dus een dagje extra vrij, en ik besteed die dag met een wandeling van Rhenen via Wageningen naar Ede. Het is warm, benauwd, en ik heb onderweg veel vocht nodig.

Het eerste stuk is bekend, maar mooi. Bij Rhenen onderlangs de Grebbeberg. Daar is altijd wel wat te zien. Ook nu: borstelkrans en besanjelier, bijvoorbeeld. Dan een stukje over de dijk naar het natuurgebied De Blauwe Kamer. Vanaf de vogelkijkhut kijk je op een plas met struiken en bomen. In één van de bomen hebben zich vijf lepelaars verschanst.

nootjes van gifsla

Verder over de dijk naar Wageningen, en daar eerst vocht aangevuld in een lunchroom. Bij de haven groeien bijzondere soorten: liggende majer, papegaaienkruid en groene amarant. Dan door de uiterwaarden. Dan naar Arboreum De Dreijen waar ook een aantal bijzondere planten zijn ingevoerd. Maar op die plek zijn grote buldozers bezig de grond weg te halen en er is niets meer te zien. Jammer dan. Verder over de Wageningse Eng. In een villawijk groeit zo maar gifsla: een zeer zeldzame plant die ik tot nu toe alleen kende van de werfkelder van zus L. waar hij volop groeit.

Dan door het bos van Bennekom. Saai. Over het spoor en de snelweg en dan verandert het landschap razendsnel als je het bos uitkomt: je staat op een enorm heideterrein. De Ginkelse heide. Mooi! Aan de overkant van de Arnhemseweg loopt de heide gewoon door, maar verandert wel van naam: Edese heide. Hier groeit volop overblijvende hardbloem. Die had ik tot nu toe alleen in Duitsland en Bulgarije gezien.

Ede zelf, het centrum althans, ziet er uit als een festivalterrein. Alleen de bezoekers ontbreken nog. 's Avonds naar het benefietconcert van collega George.

route; natuur

27 augustus: rondje bij Paesens

route; natuur

25 augustus: rondje vanaf Breda, rondje door de Dintelse Gorzen en rondje door Willemstad

Heemst in de Dintelse Gorzen

We logeren in Hotel de Klok, op de Markt te Breda. Als je via Internet boekt wordt parkeergelegenheid beloofd, maar dat blijkt een dure parkeergarage een kilometer verderop te zijn. Als je eenmaal geboekt hebt, wordt er gemeld dat je "rekening moet houden met enige overlast van het uitgaanspubliek, vooral de kamers aan de voorzijde van het hotel". Natuurlijk hebben we een kamer aan de voorzijde, en het is 's nachts een enorme herrie. Gelukkig slapen we daar gewoon door heen, maar dit hotel zullen we voortaan vermijden.

's Ochtends loop ik een rondje door het centrum van Breda. Het is een enorme gore troep in de straten van het centrum. De schoonmakers zijn hard bezig om de troep van datzelfde uitgaanspubliek op te ruimen. Honderden en honderden frietbakjes, pizzadozen, lege sigarettendoosjes, plastic glazen ... Een uurtje later is er overigens niets meer van te zien. Idioot.

Na het ontbijt lopen we samen een rondje door een mooi klein natuurgebiedje achter Steenbergen: de Dintelse Gorzen. Het is er prachtig. Gebied was vroeger zout, en nu zie je daar nog wel wat sporen van. Behalve enorme bossen koninginnekruid en heelblaadjes zie ik ook soorten die je eerder aan de kust verwacht zoals heemst, goudknopje, kleverige ogentroost, parnassia, aardbeiklaver. Er zijn ook een paar plekken waar je uitkijkt op het water van het Volkerak, met zilverreigers en lepelaars. Mooi gebiedje! Na afloop rijden we naar Willemstad voor de lunch. Mooi oud vestingstadje. Het wordt donker en het dreigt te gaan regenen maar het blijft droog.

route Breda; route Dintelse Gorzen; route Willemstad; natuur

24 augustus: rondje vanaf Langenboom en rondje vanaf Kop van 't Land

Grote bremraap

We zijn in Brabant. Gisteravond hebben we een "High wine" gehad met vrienden - dat was nog een kadootje voor Petri's vijftigste verjaardag. Heel leuk en lekker eten (bij De Prins in Berlicum). De volgende ochtend ben ik nog wel een beetje duf, maar ik rijd toch naar een paar plekken om foto's te maken. Bij Langenboom lukt dat goed: hier is een piepklein heideterrein waar een aantal bremstruiken staan. Elke bremstruik wordt vergezeld van een groepje Grote bremrapen. Mooi!

Aan het eind van de ochtend lopen we samen een rondje door de Hollandse Biesbosch. We vertrekken bij de Kop van 't Land, dat is bij het pontveer van Dordrecht naar Woudrichem. Vandaar lopen we langs de Nieuwe Merwede. Gedeeltelijk langs en over de dijk, maar ook grote stukken door de rimboe van vooral reuzenbalsemien in de uiterwaarden van de rivier. Het is warm en benauwd, en soms vallen er ook wat druppels naar beneden. Toch blijft het de meeste tijd droog.

Riviertandzaad groeit op de Tongplaat

Na een kilometer of 7 komen we bij twee voormalige polders: Zuidplaatje en Tongplaat. Deze polders zijn gedeeltelijk weer teruggegeven aan de rivier. Vooral de Tongplaat is in snel tempo aan het veranderen en lijkt prachtig te worden. Er is een vogelhut vanwaar je veel vogels ziet, maar ook verder is er veel te zien in dit terrein. Er groeien grote bossen riviertandzaad. Dit is een zeer zeldzame soort, die dit jaar nog niet eerder is gezien. Het is blijkbaar ook voor het eerst dat de soort zo westelijk in Nederland wordt aangetroffen.

Als we weer terug zijn bij de Kop van 't Land benutten we het terras van Huiskamercafé Fluitenkruid. Het miezert als we onze heerlijke salade naar binnen werken, en vervolgens regent het wat harder als we met de auto ons hotel in Breda opzoeken. Het schijnt dat het alleen in het zuiden regent, in het noorden zou de zon volop schijnen. Tja. 's Avonds opnieuw feest, in Teteringen waar een vriendin van Petri ook al haar vijftigste verjaardag viert.

route Langenboom; route Kop van 't Land; natuur

22 augustus: rondje vanaf Allardsoog

Rode dophei

Kort rondje over de heide van Allardsoog (niet ver van Bakkeveen, bij restaurant/camping De Drie Provinciën) om Rode dophei te fotograferen. Dat blijkt hier "plotseling" op de hei te groeien, en nog wel op een aantal verschillende plekken. Eerder alleen bekend van zuid-oost Nederland.

route; natuur

21 augustus: rondje vanaf Groningen

route; natuur

20 augustus: rondje vanaf Assen

route; natuur

18 augustus: rondje vanaf Fochtelooerveen

vos

Kris is vanochtend vertrokken voor een weekje naar Terschelling. Ik loop met Petri. Weer eens naar het Fochtelooerveen. Eerst het bekende mooie rondje vanaf de parkeerplaats. Daarna willen we het nieuwe rondje door het nieuw aangelegde zuidelijke deel lopen. We zien uitgebreid een vos, die zich van ons niet veel aantrekt. Dan even een extra lusje naar de uitkijktoren in de vorm van een 7. Een vogelaar laat ons door zijn scoop kijken naar vier kraanvogels.

Halverwege kunnen we niet verder en moeten flink omlopen (omdat we eerst toch proberen of de oorspronkelijke route wellicht toch te doen is). Laatste stuk over de weg, met teveel auto's en motoren. We eten een patatje bij de bekende patatkraam. Ik ben wel benieuwd hou oud de uitbaters van de patatkraam zijn.

route; natuur

17 augustus: vier rondjes in Overijssel

polei langs De Doorbraak in Ypelo groot springzaad bij de Vasser Grafvelden

Ik rijd naar Overijssel waar ik een aantal kleine natuurgebieden wil bezoeken. De eerste is het Boetelerveld, bij Raalte. Dit is een "nat heidegebied", maar er is meer pijpestrootje dan heideplanten te zien. Het gebied is nogal uitgedroogd blijkbaar, maar vanochtend is alles kleddernat. Gisteravond hebben Petri en ik op het Noorderzonfestival een Britse folkband (Faustus) gezien, en daarna regende het de rest van de avond/nacht ook al (ja we waren natuurlijk op de fiets). Het regent 's ochtends niet meer, maar zowel de lucht als het terrein is erg vochtig.

Blijkbaar wordt het Boetelerveld flink op de schop genomen, want de wandelpaden zijn voorzijn van rijplaten om het groot materieel te kunnen dragen. Hier en daar zijn stukken bos gekapt of uitgedund. Ook op de plek waar in het voorjaar melkviooltjes bloeien wordt flink gewerkt, dat zal toch wel goed gaan?

Het tweede rondje gaat door De Doorbraak, bij Ypelo. Hier waren we in het voorjaar (17 mei) ook al, maar toen was er nog niet zoveel te zien. Nu wel: kruipend moerasscherm (een van de weinige plekken waar deze voorkomt), en op meerdere plekken polei, en nog meer leuke soorten.

vlozegge in de Lemselermaten

Rondje nummer drie is in de buurt van Weerselo. De Lemselermaten ligt aan de voet van de stuwwal van Oldenzaal, en van oudsher komt hier kalkrijk kwelwater voor. Daar is nu niet zo veel meer van over, maar het is nog steeds een bijzonder plekje. Zo is hier de laatste groeiplaats van breed wollegras in Nederland. Vandaag bloeien er honderden klokjesgentianen. Bijzonder is ook, dat er geen hek om het gebied staat, geen bord met uitleg, en ook geen bord met verboden toegang... Heel klein gebiedje, maar heel mooi. Ik zie ook voor het eerst een oranje luzernevlinder - enkele dagen nadat ik dit berichtje had gelezen. Zal wel niet helemaal toevallig zijn.

Het laatste rondje is in de buurt van Vasse, door een klein heidegebiedje met grafheuvels. In een vochtig bos groeien onwaarschijnlijk veel exemplaren van groot springzaad.

route Boetelerveld; route De Doorbraak; route Lemselermaten; route Vasse; natuur

15 augustus: rondje vanaf Wierumerschouw

route; natuur

14 augustus: rondje vanaf Lauwersoog

Prachtige avond. Heerlijk rondje door bekend terrein.

route; natuur

jonge tapuit visdief

13 augustus: rondje vanaf Buinen

bij Lofar, Drenthe

Regenbogenweer. Ik loop een rondje door het gebied waar Lofar is gebouwd. Ik had er een heel andere voorstelling van. Het is vooral nat gebied, veel rietland. Dus ook bruine kiekendieven. Verder niet zo erg geschikt om te wandelen eigenlijk.

route; natuur

11 augustus: rondjes vanaf Zeegse en Nieuw Statenzijl

kilometerpaal -1

We lopen samen een rondje vanaf Zeegse. Het weer begint grijs maar wordt langzaam beter. Wonderlijke plek langs het Zeegserloopje, waar ook kunst is te zien. In het zandpad door de Gasterse Duinen zitten tientallen holletjes van bijen. De hei is al een beetje paars. Aanleggen op het terras van De Drentsche Aa.

Omdat we al vrij vroeg vertrokken zijn is er nog tijd om na afloop naar Nieuw Statenzijl te rijden, want ik wil daar de vogelijkhut wel eens zien. Dit is het begin (of het eind) van de Nederlandse kust. Er staat ook een kilometerpaal, km -1. Gek. De zon schijnt en het is prachtig helder. Een hele bijzondere plek. Bij storm zou ik denk ik niet over het vlonder naar de kijkhut durven lopen. Op de sluis staat een bord met de tekst van het bekende (?) lied van Ede Staal, Nij Stoatenziel.

Op de terugweg komen we rond Groningen in een enorme onweersbui terecht. Goede timing dus.

route Zeegse; route Nieuw Statenzijl; natuur

Gasterense Duinen vogelkijkhut Nieuw Statenzijl

10 augustus: van Oldehove naar Baflo

route; natuur

tussen Saaksum en Roodehaan Klein Maarslag

8 augustus: rondje vanaf Aleko (Vitosha)

swertia perennis

Laatste dag in Sofia. Vanochtend was het werkontbijt om de conferentie te evalueren maar daarna vind ik het wel genoeg. Met Barbara gaan we - per taxi deze keer - naar Aleko om vandaar een rustig rondje te lopen. Het is nu veel minder druk dan afgelopen zaterdag. Aanvankelijk staat er een koude wind, maar later is het prachtig. Ook dit rondje is dus heel mooi. Opnieuw een overdaad aan wilde bloemen. Ook twee torenvalken die zich heel duidelijk laten zien. Later een groepje raven. Ook weer notenkrakers. Dan langs een stuk waar een bosbrand gewoed lijkt te hebben, maar een informatiebordje maakt duidelijk dat de kaalslag door een tornado is veroorzaakt. Barbara vindt een geocache, maar de tweede lukt niet...

route; natuur

balkanvuurvlinder Vitosha

Vitosha Vitosha
raaf Vitosha

3 augustus: rondje vanaf Aleko (Vitosha)

kruisbek

Vlak bij Sofia ligt een flinke berg: Vitosha, die royaal boven de 2000 meter hoog is. Je kunt er - althans in het weekend - met een kabelbaan naar toe, althans tot Aleko, op 1800 meter. Vanwege de ervaringen van vorige week zaterdag, lang in de rij, ben ik er als een van de eersten maar nu is het veel minder druk. De reden zal wel zijn dat je ook met de auto naar hetzelfde punt kunt rijden. Ik onderhoud me met een Duitser die nog net iets eerder was.

veronica jacquinii

Vanaf het eindstation van de kabelbaan in Aleko loop ik heel kalmpjes naar het hoogste punt: Cherni Vruh, op 2290 meter. Ik doe rustig aan omdat ik gisteren al een blaar had vanwege de nieuwe Alpina schoenen maar vandaag gaat het goed. Ik besluit daarom toch maar het lange rondje te proberen. Het tempo gaat flink omhoog want ik moet om half zes terug zijn want dan sluit de kabelbaan.

De route loopt grotendeels om een afgesloten natuurgebied: the Peat Reserve ("Peat" is turf, veen). Dit is dus een hooggelegen veengebied. Heel mooi, maar de meeste planten ken ik al van de afgelopen week. Ook opnieuw kruisbekken, waterpiepers en zwarte roodstaarten.

Het is toch wel vrij druk met andere wandelaars, maar niet zo druk als bij de zeven meren. Ook is de uitrusting van de meeste wandelaars hier heel anders. De dames lopen in bikini, en de oudere dames in (nette) BH. Oudere mannen veelal in onderbroek.

Ik ben toch ruim op tijd terug bij de kabelbaan, al voor half vier. Beneden is er geen taxi te vinden en ik loop acher een aantal anderen richting Sofia. Als ik eindelijk een taxi heb, laat die me ongevraagd de hele stad zien. Geen bedrog, maar hij begreep werkelijk niet waar ik heen wilde.

route ; natuur

Vitosha Vitosha, stenenrivier
bieslook baardgentiaan spec

2 augustus: rondjes vanaf Sofia

Vanochtend is Petri weer naar huis vertrokken. Ik ben van hotel veranderd, gelukkig. 's Ochtends loop ik naar de Botanical Gardens maar daar is weinig te zien. Wel kom ik een stukje langs de snelweg, waar de auto's over de parallelbaan worden geleid omdat er een wielerwedstrijd op de snelweg plaatsvindt: een klein parcours, heen en weer over de snelweg. Jawel: onderdeel van de Deaflympics.

's Middags geprobeerd een koffer te vinden, en nog wat inkopen gedaan.

route Botanical Garden; route Winkelstraat; natuur

1 augustus: rondjes vanaf Sofia

beeld van de wijsheid, in centrum Sofia, dat het beeld van Lenin vervangen heeft

Petri wil in het tegenover het hotel gelegen winkelcentrum wel even shoppen en stuurt mij op wandeling om in het centrum nogmaals het beeld van de wijsheid ("Sofia") te fotograferen (op de plek waar vroeger een groot beeld van Lenin stond), en van het Huis van de Partij (waar vroeger een grote rode ster bovenop was geplaatst).

Het is nog steeds warm, en 's middags lopen we naar een park wat een beetje tegenvalt. Een groot buitenzwembad, wat blijkbaar al lang geleden gesloten is, en dus weer veel vergane glorie. Wel het stadion van CSKA Sofia gezien, en de bijbehorende fanshop. Daarna verder naar de botanische tuin van de universiteit maar die is, zo blijkt, tot september gesloten. Dan naar Necropolis, bij de Sofia basiliek, om de ondergrondse opgravingen van de Romeinse resten te zien. Wel lekker koel. 's Avonds wel weer lekker gegeten met voorgerecht en hoofdgerecht en een liter wijn, voor zestien euro voor ons samen.

route alleen; route samen; natuur

terug naar Looblog Juli 2013


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".