Gertjan's Looblog Oktober 2013 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

27 oktober: rondje vanaf Oudemolen

Storm en regen. Ik loop een kort rondje voordat we de verjaardag van Rik vieren. 's Avonds naar Boudewijn de Groot (hoogtepunt: zigeuner-versie van wat eigenlijk een zeer vervelend nummer is: Meisje van zestien). Bij thuiskomst: Lou Reed is overleden.

route; natuur

26 oktober: rondje vanaf IJsselmuiden

Kampereiland - Erf 52

Rondje door het Kampereiland. Met de trein naar station Kampen, dat in IJsselmuiden ligt. Eerst langs de IJssel, onder de grote IJsselbrug (N50) door. Dan langs het Kattendiep en onder de spiksplinternieuwe Rampspolbrug (ook N50) door. De terugweg gaat door het Nationale Landschap. Doet in de verte wel denken aan ons eigen Middag-Humsterland. Open landschap met kleine bochtige wegen en dijkjes. En net als bij ons doorsnijden een aantal lelijke hoogspanningsleidingen dit gebied. Wel iets grootschaliger dan bij ons.

Hier en daar een flinke boerderij met bomen en struiken erbij. De rode dakpannen vallen op in deze groene wereld. De boerderijen heten allemaal "Erf" gevolgd door een nummer. Vroeger waren er geen straatnamen en huisnummers, maar alleen het nummer van het erf gaf aan waar je was. De lagere nummers duiden meestal aan dat het erf uit een eerdere periode stamt.

Sinds gisterochtend is Ida ook weer terug in het land!

route; natuur

22 oktober: rondjes vanaf Den Helder, Camperduin en Heiloo

grasklokje

Vrije dag. Prachtig weer: boven de twintig graden! 's Avonds ben ik in Utrecht voor de 60e verjaardag van mijn college H. uit de tijd dat ik in Utrecht werkte. Overdag zoek in de zee op: rondje vanaf Den Helder. Eerst door de haven waar veel te zien is. Ook langs het station. Meeste steden hebben in het centrum een kerk als markant gebouw, maar in Den Helder valt vooral de watertoren op. En overal natuurlijk sporen van de marine. De duinen in de buurt vallen een klein beetje tegen: het mooiste gedeelte is afgesloten, en op de andere delen lijkt het meer op een hondenuitlaatplaats. Ook veel opa's en oma's met hun kleinkinderen: het is immers herfstvakantie.

Nog drukker is het bij de Hondsbossche Zeewering, en niet alleen om de gestrande kotter te bekijken. Met de harde wind mee over de dijk fietsen moet een genot zijn (zolang je niet terug hoeft). Voor ik naar Utrecht rijd nog een bezoekje aan een klein natuurgebiedje bij Heiloo om platte bies te vinden. Op de kaart leek me dit een soort parkje bij een nieuwbouwwijk, maar de werkelijkheid is veel mooier. Prachtige duinvallei (mag ik hier wel komen?) met heel veel (restanten van) parnassia, moeraswespenorchis en geelhartje. route Den Helder; route Camperduin; route Heiloo; natuur

20 oktober: rondje vanaf Harlingen

Het is erg grijs vanochtend. Petri en ik hopen de zon aan te treffen in Harlingen, want op de weerkaart lijkt het in het westen wat beter. Dat lukt een klein beetje, het lijkt hier wel wat lichter. Zo nu en dan komt de zon er heel voorzichtig doorheen. We lopen over de pier (zuiderhavenhoofd) en langs de dijk. Er is veel te zien. Niet alleen planten (gele hoornpapaver, zeewolfsmelk) en vogels (veel eiders en slobeenden), maar ook veel grote zeilschepen. Blijkbaar komen er weer veel groepen terug van een weekje of weekendje zeilen.

Na afloop van de wandeling rijden we nog even langs Zwarte Haan: bijzonder aardig plekje aan de Waddendijk. Grote groepen kluten en bergeenden. Ook groeit er weer wilde kool, net als vorig jaar. route; natuur

19 oktober: rondjes vanaf Kekerdom, Ooij en Pannerden

Ooijpolder

Deze tijd van het jaar is er op plantengebied niet veel meer te beleven. Uitzonderingen: de grote rivieren en vlak aan zee. In de uiterwaarden van de Waal groeien en bloeien nog volop planten en daarom ga ik daar vandaag opnieuw naar toe. Eerst een paar Waalstrandjes in de Millingerwaard, niet ver van Kekerdom. Er is van alles te zien, vooral op de kribben. Leukste is veldwarkruid (nee oeverwarkruid): een parasiet die ik eerder alleen aan de overkant van de Waal bij Gendt heb gezien, op een bekende vindplaats.

paddenstoel op paardenmest

Volgende rondje is een klein stukje verderop, bij Ooij. Ook de Waalstrandjes bij de Bizonbaai zijn spannend. Mijn zoektocht naar witte amarant levert nog niets op. Een plek waar de soort te vinden zou moeten zijn is afgesloten met grote borden "verboden toegang".

Ik heb nog een kans op witte amarant: ook bij Fort Pannerden is de soort eerder dit seizoen gevonden. Uiteindelijk zie ik een exemplaar vanaf een krib: hij staat voor driekwart onder water. Blijkbaar is het peil van de rivier hoger dan de afgelopen maanden en deze plant is nu al bijna verdronken. Aan de andere kant van de krib staan nog twee exemplaren, wel op het droge.

route Kekerdom; route Ooij; route Pannerden; natuur

15 oktober: naar Zuidhorn

route; natuur

13 oktober: rondje vanaf Smeerling

Ruiten Aa

Het schijnt in de rest van het land meer dan verschrikkelijk te regenen. Code oranje (Zuid Holland, Zeeland en Utrecht) vanwege te veel water op de weg. Op Goerree Overflakkee wordt de mensen geadviseerd de meubels op een verhoging te plaatsen want de riolering kan al het water niet aan. In Groningen is het droog, en zo nu en dan schijnt zelfs de zon. Wel staat er een akelige koude wind. Ik had vage plannen om in het rivierengebied te gaan lopen, maar ik blijf toch maar in de provincie: rondje vanaf Smeerling langs de Ruiten Aa. Petri is collecteren bij de 4Mijl van Groningen, dus ik ben deze zondag alleen op pad.

route; natuur

12 oktober: van Abcoude naar Bussum

Ida vertrekt naar Kenia met Edukans

Om vijf uur opgestaan want vandaag vertrekt Ida naar Kenia en Petri en ik brengen haar naar Schiphol, waar de groep om acht uur moet verzamelen. Meer over de reis van Ida met Edukans vind je hier. Ze kan vanaf Kenia de blog niet bijwerken, maar er zullen wel groepsberichten verschijnen, als ik het allemaal goed begrepen heb.

Als we afscheid hebben genomen zet Petri me in Abcoude af, en daarvandaan loop ik een aardige route naar Bussum. De weersverwachting was niet best en ik heb mijn regenuitrusting meegenomen, maar het blijft de hele route droog. Ik loop langs de Angstel naar Baambrugge (daar groeit op een bruggetje over een sloot rechte driehoeksvaren) en Loenersloot (langs het kasteel). Dan even saai stukje om Amsterdam-Rijnkanaal over te steken en naar de Vecht te lopen bij Vreeland. Prachtige huizen langs de Vecht, zoals bekend.

Bij Nederhorst den Berg gaat de route het plassengebied in. Vooral vanaf km 17.5 wordt het erg mooi - ook al omdat ook even de zon gaat schijnen. Vanaf km 20 tot Ankeveen is een graspad dat midden door de plassen loopt. Verder naar 's-Graveland en dan loop ik plotseling door park, bos en heide. Het station van Bussum Zuid is - na de watertoren - het eerste wat ik van Bussum zie.

route; natuur

8 oktober: van Utrecht naar Amersfoort

Nog een karre(n)vracht vakantiedagen tegoed, dus omdat opnieuw een mooie dinsdag is voorspeld nog een vrije dag genomen. Het is niet zo zonnig als gehoopt, maar goed. Ik loop van Utrecht naar Amersfoort. Eerst enkele stadsplanten in het centrum van Utrecht. Nieuwe soort: wolfskers. Deze zeer giftige plant komt regelmatig in Utrecht voor, blijkbaar ontsnapt uit de tuin van een klooster of een (voormalig?) farmaceutisch lab waar deze plant wel werd geplant om de medicinale eigenschappen.

porseleinzwam Dan verder langs de Kromme Rijn in oostelijke richting. Rhijnauwen. Bunnik. Langs de golfbaan bij Bunnik waar een bordje waarschuwt tegen uit de koers geraakte golfballen. Hoe kun je je daar tegen verweren? Ook in het bos, een klein stukje verder, is het niet veilig: ook al is het windstil, er vallen continu eikels naar beneden. Als ik Wulpenhorst voorbij ben gaat de route door een akker. Hier groeien eironde leeuwenbek en spiesleeuwenbek gebroederlijk als akkeronkruid. Eironde leeuwenbek had ik nog niet eerder gezien.

meriansborstel De tweede helft van de route is een stuk minder interessant. De bossen bij Zeist zijn nogal erg saai. Ik improviseer een beetje om ook door wat opener gebieden te komen. De Krakeling is een stukje heidegebied omringd door bossen waar ik zodoende langskom. Even verder langs De Wallenberg: een enigszins open plek in de bossen, omringd met vierkante wallen, waar vroeger een boerderij heeft gestaan. Daarvandaan hoop ik een doorgang naar de Leusderhei te vinden, maar dat gaat niet vanwege militair oefenterrein. Vanaf nu tot aan station Amersfoort vind ik vooral veel bordjes met "verboden toegang" en hoge hekken. Zo te zien wordt er dus nog lang niet genoeg bezuinigd op defensie.

route; natuur

6 oktober: rondjes vanaf Bladel en Udenhout

Canadese rus

Ik wil 's ochtends naar Bladel maar dan zal ik eerst benzine moeten tanken. Gisteravond al geprobeerd, maar drie tankstations in Boxtel zijn dicht en ik durfde niet verder te zoeken, want ik had nog maar 7 kilometer te rijden. 's Ochtends rij ik naar een benzinepomp die 24 uur open zou zijn, maar die gaat toch echt pas om half negen open, blijkt nu. Ik heb nu nog maar drie kilometer te gaan, dus ik moet maar tot half negen wachten. Dan gauw naar Bladel. Bij het Oude Kroonven en het Kroonven groeit Canadese rus.

Met Petri loop ik aan het eind van de ochtend een prachtig rondje door het natuurgebiedje De Brand bij Udenhout. Ik was hier eerder midden in de winter (21 januari 2012) en ik schreef toen: "Hier wil ik 's zomers nog wel eens terugkomen". Het is inmiddels dan wel herfst, maar het is een mooie dag, en dit gebied is prachtig. Veel elzenbroekbossen en hier en daar mooie blauwgraslanden en "zwakgebufferde" vennen. Bij één van die plekken groeit volop teer guichelheil, moerashertshooi en moeraskartelblad. Verrassing: ook waterlepeltje. Zeer zeldzame soort, en volgens waarneming.nl nog niet bekend van deze plek.

boomkikker

Bij het meest noordelijke punt van het rondje lopen we even de Drunense Duinen in om vanaf een hoog duin een broodje te eten. Dan weer verder door De Brand. Bij een grote bramenstruik proberen drie wat oudere natuurliefhebbers met een enorme telelens in de struik een foto te maken. Het blijkt dat er een paar boomkikkers in de bramenstruik zitten. Boomkikkers zijn in Nederland zeldzaam, maar als ik de verspreidingskaarten mag geloven is dit natuurgebied een goede plek voor ze. Met hun felgroene kleur zien ze er prachtig uit. Kermit is gemodelleerd naar een boomkikker! route Bladel; route Udenhout; natuur

5 oktober: rondje door de Maasduinen

knolcyperus

Vanavond is het feest van Kees en Ellen die vijfentwintig jaar getrouwd zijn. Samen met Petri loop ik voordat we naar Boxtel doorrijden een rondje door de Maasduinen, bij Arcen. Het eerste stuk is prachtig. Langs een kanaal dat er echt als een prachtige snelstromende beek uitziet, met veel hoogteverschil. Dan over de "paraboolduinen" en door de hei. Eerste klapekster van deze winter. Dan een taai stukje (km 8 en 9) dat ons naar een wonderlijke bouwput brengt. Hier worden blijkbaar nieuwe vennen aangelegd, in de buurt van een enorme camping, Klein Vink. Ik wilde hier langs omdat er knolcyperus groeit. Deze soort wordt gevreesd door aardappeltelers, maar hier op deze pionierlocatie wordt hij blijkbaar niet bestreden: ik vind de soort op meerdere plekken. Ook heel veel fluweelblad: ook al een akkeronkruid dat ik eerder alleen wel eens midden in een bietenveld heb gezien. Vanaf de camping proberen we door te steken terug naar de parkeerplaats maar dat lukt niet en we zijn een beetje later dan gepland in Boxtel. route; natuur

1 oktober: rondje vanuit brandende trein bij Olst naar Olst

brand in de trein vlak voor Olst

Dagje vrij: zoveel zon, daar moet je van genieten. Ik zit in een vroege trein in de richting van Arnhem. Vlak voor Olst blijkt de trein in de fik te staan. We mogen er al snel uit, en ik besluit me niet te ergeren, maar gewoon hier in de buurt een rondje te lopen. Hier schijnt de zon ook, en hier loopt ook de IJssel. Toch is het rondje misschien een beetje saaier dan waar ik op gerekend had. De saaiheid wordt even doorbroken bij kilometer 7.5 waar ik een echte stier achter me aan krijg. Het loopt natuurlijk goed af.

Voor ik op pad ga, heb ik de tegenwoordigheid van geest om op station Olst nog even uit te checken. Ik loop naar Deventer, grotendeels over de dijk langs de IJssel. De terugweg langs de andere kant van de IJssel. Bij de Ossenwaard ben ik - dacht ik - vorig jaar een flink stuk door de uiterwaarden gegaan, maar nu staan er bordjes dat je daar niet mag komen. Bij km 22 volg ik een aardige wandelroute die niet over de gewone wegen gaat, maar over paadjes langs de akkers of door het weiland. Dan weer verder over de dijk naar Welsum, en ten slotte terug in Olst. Als ik het perron op loop om half vier, wordt er omgeroepen dat de opruimwerkzaamheden van de brand voltooid zijn, en dat de dienstregeling vanaf 15:45 weer normaal is. route; natuur

langs de IJssel Deventer

terug naar Looblog September 2013


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".