Gertjan's Looblog Januari 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

19 januari: naar Niezijl en rondje vanaf Westpolder

THAT WAY

Na het aardige weer van gisteren valt het vandaag tegen. Het regent dan wel niet maar het is donker en grijs en er staat een onaangename harde, oostelijke wind (dat is nieuw deze winter). Ik loop na het ontbijt dus naar het westen, langs het kanaal waar de werkzaamheden voor de nieuwe hoge brug en de tunnel bij Zuidhorn/Noordhorn flink op stoom zijn gekomen. Vlak buiten Noordhorn bloeit een fluitenkruidplant alsof het al mei is.

Als ik in Niezijl ben (bij een grote paal met daarop de wijzer met wandelaar van de foto) pikt Petri me op, en we lopen samen een kort rondje door de kwelder bij de Westpolder. Hier is een officieel wandeltochtje door de kwelder gemaakt, met paaltjes en al. Het eerste stuk is veel te nat, maar daarna is het wel te doen. We zien enkele ganzen (waaronder een solitaire toendrarietgans) en grote zilverreigers. Als we via de dijk teruglopen ook een flinke groep sneeuwgorzen. route Niezijl; route Westpolder; natuur

18 januari: van Leiden via Katwijk naar Scheveningen

Rapenburg

Gisteren was de jaarlijkse CLIN-bijeenkomst in Leiden. Ik logeer twee nachten in een prima hotel, Huys van Leyden, en na een al even prima ontbijt vertrek ik voor een mooie tocht. Ik heb de grote rugzak van Ida mee, en lopen met bepakking ben ik niet gewend en dat valt best tegen. Zeker als je steeds plantjes op de grond wilt fotograferen...

Het is een mooie kalme zaterdagochtend, en het centrum van Leiden ziet er prachtig uit. Ik loop eerst een stukje langs de grachten. Je hoort overal al zanglijsters alsof het voorjaar is. Ook steeds weer halsbandparkieten. Er zijn ook al heel wat plantjes te vinden: nieuwe bladrozetten of juist de restanten van het vorige seizoen. Ik vermoed dat de gemeente hier een "onkruidvriendelijk" beleid voert. Mooi.

aalscholver

Ik ben gewaarschuwd voor de vervelende provinciale weg van Leiden naar Katwijk, maar ik loop via de oude Rijnsburgerweg naar Oegstgeest en dan ten noorden van de Oude Rijn naar Katwijk aan de Rijn. Ik heb me verheugd op de plek waar de Oude Rijn in de Noordzee loopt, omdat daar vaak veel zoutminnende planten te vinden zijn. Maar ik kom bedrogen uit: het hele gebied is afgezet, net als het hele strand langs de boulevard van Katwijk. Er is hier een enorme bouwput ontstaan. Omdat de zeewering hier te gewaarlijk werd geacht, wordt er nu op het strand een enorme dijk gebouwd, met daarbij ook gelijk een parkeergarage, en dat geheel wordt dan als een duinenrij verpakt. Maar de komende maanden moet je dus niet naar Katwijk voor een dagje strand. Voor de meeuwen zijn de werkzaamheden een groot feest: duizenden en duizenden meeuwen bevinden zich in de buurt van de plekken waar zand opgespoten wordt.

veldhondstong

Bij de Universel Murad Hassil, de tempel van de Soefibeweging, gaat de route de duinen weer in. Die tempel herinnert me aan een documentaire van de VPRO van lang geleden waarbij het over "zwevende mensen" ging, en de documentairemakers een interview met de grote baas werd gegund waarbij ze per vraag moesten betalen. Daarom bestond het interview slechts uit één vraag. Maar ik kan dit niet terugvinden...

Bij één van de uitkijkpunten in de duinen tussen Wassenaar en Scheveningen raak ik aan de praat met een dame die erg enthousiast is over de natuur in het algemeen, en haar bezoek aan het zuiden van Spanje van de afgelopen kerstperiode in het bijzonder. Na vier dagen zoeken heeft ze samen met haar man toen een lynx van vrij dichtbij goed kunnen fotograferen. route; natuur

12 januari: van Aduard naar de Onlanden

Aduarderdiep

En dan plotseling een prachtige dag. Veel zon en weinig wind. Na het ontbijt loop ik naar de Onlanden bij Matsloot, en als ik daar eenmaal ben komt Petri me gezelschap houden bij het rondje langs Sandebuur en Roderwolde.

We lopen dus eerst in de richting van Sandebuur. Bij km 13 zien we in westelijke richting duizenden ganzen op de wieken gaan, en vervolgens in kleine groepjes alle kanten op vliegen. Overal waar je kijkt zie je groepen ganzen. Iets verder is het nieuwe kunstwerk om het "oerwold" te gedenken. Dat heb ik al eerder gezien (zie looblog van 9 september), maar Petri niet (of toch wel?).

Bij Sandebuur kun je (km 14) een van de nieuwe dijkjes op. Mooi zicht op het nieuwe natuur- annex wateroverloopgebied, en je kunt hier helemaal tot bij het Leekstermeer komen. Het pad staat nog niet op de kaart, daar zal ik straks eens wat aan doen (bij openstreetmap.org).

Dan via het mooie Roderwolde terug over de Roderwolderdijk. Hier ook veel ganzen. Grote canadezen en kolganzen. Dan verder naar het bruggetje over het Peizerdiep waar Petri de auto heeft geparkeerd. In het Peizerdiep is hier de afgelopen dagen een nieuwe sluis of iets dergelijks aangelegd.

route; natuur

enorme aantallen ganzen boven de Onlanden nieuw wandelpad bij Sandebuur

11 januari: van Delfzijl naar Roodeschool

station Roodeschool met ijsbaan

Het weerbericht meldt dat het later droog wordt, en er komen zelfs opklaringen vanuit het noordwesten. Maar de eerste uren loop ik in de regen. Zo nu en dan ook een vlok natte sneeuw: zou het toch nog winter worden? Eerder deze week nochtans al bloeiend speenkruid gefotografeerd. Het laatste uurtje komt de zon er inderdaad zo nu en dan door. Dan ben ik al helemaal langs de Eems van Delfzijl naar de Eemshaven gelopen. In de regen is er niet veel aan. Als het dan eindelijk droog wordt, is het wat aardiger. Een groep putters die in een plasje aan het badderen zijn (dan zitten er al 20 kilometers op). Op de Waddendijk een flinke groep fraters. Opnieuw veel torenvalken. Vanuit Roodeschool terug met de trein. De ijsbaan naast het station ligt er veelbelovend bij, in de late middagzon. Petri pikt me in Sauwerd op en dat scheelt een uur reistijd. route; natuur

7 januari: minirondje naar 't Stort

route; natuur

5 januari: rondjes Schiermonnikoog

brandganzen bij zonsopkomst

Ik loop nog een heel kort rondje voor het ontbijt (want het begint in deze tijd van het jaar pas na half negen een beetje licht te worden). De zon komt mooi op boven de kwelder waar duizenden brandganzen druk in de weer zijn en veel herrie maken.

Na het ontbijt lopen we samen eerst in de richting van de (rode) vuurtoren. Strakblauwe lucht. Overigens, waarom heeft Schier twee vuurtorens? De site van ecomare heeft de uitleg: "Waarom werden in 1853 op Schiermonnikoog twee vuurtorens gebouwd? In die tijd konden de lichten nog niet ronddraaien. Door twee vuurtorens te bouwen was het bij de zeelui meteen duidelijk dat ze naar Schiermonnikoog keken. Wanneer de lichten vanaf een schip gezien samenvielen kon de schipper tussen de zandbanken van de Noordzee naar de Waddenzee varen. Maar de zandbanken verplaatsten zich. Daarom werd één van de torens omgebouwd tot watertoren. De andere toren werkt nog wel, maar is niet meer bemand."

Dan gaat de route zeer kronkelend langs enkele mooie duinvalleien (waar 's zomers volop orchideeën bloeien) terug in zuidelijke richting. Dan langs de Westerplas, maar aan de binnenkant van de duinen. Vogelhut: dodaars en enkele tafeleenden. Met de wind in de rug langs de Waddendijk (oeverpiepers) en door de polder (ook hier veel ganzen) langs de Kooiplaats naar het oostelijk deel van het eiland. Hier heeft het enkele weken terug blijkbaar ook helemaal onder water gestaan. De terugweg gaat door het bos en via de Berkenplas. Bij de Berkenplas zijn heel wat dennen omver gewaaid en/of omgezaagd. Hapje eten in de uitspanning daar, en ten slotte terug naar het dorp.

Bij thuiskomst heeft Kris voor het eten gezorgd!

route voor ontbijt; route na ontbijt; natuur

Schiermonnikoog

4 januari: rondje Schiermonnikoog

gewone zeehond

Boot van half tien, en dan eerst de tassen afgeven bij ons hotel (de Tjattel deze keer, niets mis mee). We zijn dus tegen elf uur op pad. Nog flink stijf van het volleybal, trouwens. Rondje langs de kwelder ten zuiden van de Westerplas. Heel aardig. Al weer blauwe kiekendieven. Verder over het groene strand. Bij kilometer 6.5 zit een groep van tien zeehonden die zich goed laten bekijken - slechts een strook van enkele tientallen meters zee tussen ons en de zeehonden in.

Bij de Marlijn eten we een kopje soep. Het is er zeer druk. Dan lopen we langzaam terug in de richting van het dorp, door de duinen en langs het bos, en ten slotte improviseren we een route langs de Kapenglob. 's Avonds eten we in het hotel. route; natuur

jonge duinen Schiermonnikoog Lange Streek, Schiermonnikoog

3 januari: rondje door het Bargerveen

's Ochtends rustig aan gedaan, en eerst boodschappen doen: vanavond moet er gevolleybald worden op het jaarlijkse oliebollentoernooi en we willen het komend weekeinde naar Schier. Aan het eind van de ochtend rijd ik naar het Bargerveen, en daar zou het dan ook onderhand moeten ophouden met regenen. Dat klopt wel zo ongeveer. Het is zeer stil in het veengebied. Behalve een mannetje blauwe kiekendief die zich enkele keren laat zien is er niet zo veel te beleven. In de verte zie ik nog een groepje wilde zwanen. route; natuur

2 januari: rondje door de Veluwezoom

everzwijn

Schitterende wandeling vandaag! Ik parkeer bij de Beekhuizensebeek, en als ik naar de beek loop zie ik gelijk een grote gele kwikstaart! Even verderop zit een zwarte specht. Langs de beek groeit paarbladig goudveil. Prachtige plek. Ik loop langs de beek omhoog naar het grote heideveld, dat loopt tot aan de Posbank. De zon komt er zo nu en dan doorheen en alles ziet er prachtig uit. Als ik bij de Posbank ben aangekomen valt een eerste buitje. Daarna blijft het een hele tijd een beetje regenen, tot km 13.

Boven op de Elsberg is een observatiepunt gemaakt. Ziet er mooi uit, en je hebt er een geweldig uitzicht over een enorme heideveld. Je zou hier soms edelherten moeten kunnen zien, maar die zie ik niet. De route volgt de rand van het heideveld totdat de toegang niet langer verboden is - dan gaat de route dwars door de hei. De zon schijnt inmiddels uitbundig en dat geeft een prachtig effect.

Als ik bijna terug ben, kom ik bij km 23 bij een kleine vallei. Bovenaan staat een wit huisje mooi te zijn in de laatste zonne(n)stralen. Ik maak een foto, en dan komt er plotseling een stoet van maar liefst elf wilde zwijnen door de vallei gelopen. De vrouw des huizes is buiten bezig en ziet het ook. Ze vertelt dat ik erg veel geluk heb want everzwijnen laten zich overdag maar heel zelden zien. Ze vertelt ook dat het een mastjaar is geweest: een jaar met veel eikels, en dus veel voedsel voor de everzwijnen. Die kunnen dat goed gebruiken na de lange koude winter van vorig jaar. route; natuur

grote gele kwikstaart Veluwezoom

Veluwezoom Veluwezoom

Veluwezoom Veluwezoom

1 januari: naar Roodehaan en rondje vanaf Ruidhorn

Het nieuwe jaar begint met een wandeling na het ontbijt naar Roodehaan. Daar word ik opgehaald door Petri en samen lopen we een rondje bij het natuurgebiedje Ruidhorn en langs de Waddendijk naar Kaap Noord.

route Roodehaan; route Ruidhorn; natuur

terug naar Looblog December 2013


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".