Gertjan's Looblog Februari 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

23 februari: rondje vanaf Anloo en rondje vanaf Ballooërveld

blauwe kiekendief met prooi?

Mooi zonnige zondag, al is het 's ochtends nog wat koud. Ik loop eerst een mooi rondje vanaf Anloo, door de Burgvallen. Eén van de mooiste plekjes van Drenthe. Steeds weer miauwende buizerds, en heel veel zingende geelgorsen.

's Middags lopen we samen een rondje vanaf het Ballooërveld. Er zit een klapekster in een struik midden op de hei. Even later zien we hem ook "bidden" in de lucht. Ik wist niet dat klapeksters dat ook deden. En hoe: 't lijkt wel bijna een kolibrie. Mooi gezicht.

Het Ballooërveld ligt tussen twee armen van de Drentse Aa in. Als we aan de oostelijke kant van het heidegebied zicht krijgen op het beekdal, zien we in één oogopslag twee ooievaars, veertien wilde zwanen, enkele grote zilverreigers en een blauwe kiekendief. Even verderop laat de kiekendief zich beter zien. Het lijkt of hij een prooi te pakken heeft, maar we kunnen niet goed zien wat. route Anloo; route Ballooërveld; natuur

Burgvallen Burgvallen

22 februari: rondje vanaf Wolvega

Door de Lindevallei. Hier en daar nog sporen van de voormalige meanders van dit riviertje. 't Is wat kouder, natter en windiger dan gehoopt. Heel sporadisch ook even zon. Hier en daar tekenen dat het voorjaar dichterbij komt: wilgenkatjes. En in de bewoonde wereld al enkele weken bloeiende sneeuwklokjes en krokussen. Vandaag ook een paar bloeiende narcissen in een bloempot.

Eerst een flink stuk langs de Linde. Als ik de Linde links laat liggen kom ik door het dorpje De Hoeve dat er heel anders uitziet: mooie houtwallen. Dan terug naar het noorden en de Linde over naar een aardige vogelhut met mooi uitzicht. Laatste stuk rechttoe rechtaan langs de provinciale weg.

Ik ben royaal op tijd terug om Rik met zijn team dramatisch te zien voetballen. De thuiswedstrijd tegen de nummer laatst gaat met 0-2 verloren. Eerst laat de keeper de bal uit zijn handen vallen voor de voeten van een aanvaller (0-1) en daarna wordt de bal in eigen doel gekopt (0-2).

route; natuur

16 februari: rondje vanaf Oudemolen en rondje vanaf Appelscha

's Ochtends loop ik een aardig rondje door het gebied van de Drentsche Aa. Het is er wel erg nat. De stengelloze sleutelbloem zie ik dit jaar nog niet. 's Middags loop ik met Petri een rondje door het Aekingerzand. Het is mooi helder en de zon schijnt zo nu en dan even flink, en de buien lopen we mis.

route Oudemolen; route Appelscha; natuur

Drentsche Aa Aekingerzand

15 februari: rondje vanaf Westerbork

Stormachtig, aan de kust zuidwesterstorm. Ik kies dus voor de beschutting van Drenthe. In het bos hoor en zie ik steeds weer sijzen en kruisbekken, allebei vooral in de buurt van lariksen. In de Meeuwenplassen dobberen een kleine dertig wilde zwanen. Hebben die ook de beschutting opgezocht?

Dan door het Orvelterzand. Ik heb eerst de indruk dat ik hier nog niet eerder was geweest, maar dan vallen er steeds dingen op die me toch bekend voorkomen. Als het paadje door de akkers vlak voor het Oranjekanaal om het erf van een boerderij wordt geleid, weet ik wel zeker dat ik hier eerder was. Jawel: op 1 november 2008 om precies te zijn.

Op de terugweg kom ik door het "museumdorp" Orvelte. In de zomer is het hier blijkbaar heel toeristisch. Nu is het stil. Prachtige oude panden. Even verderop een wegwijzer die uit de historische plattelandstoon valt: "Apple Museum Nederland". Echt waar!.

route; natuur

9 februari: winterwadlopen vanaf Noordpolderzijl

winterwadlopen

Nog tegoed van Sinterklaas: winterwadlopen. We rijden naar Pieterburen. Het waait stormachtig, maar het is droog en mooi helder. Eerst laarzen passen en koffie drinken, en dan in kolonne naar Noordpolderzijl. Als we daar de dijk aflopen begint het te regenen en het wordt ook niet meer droog. Met de stormachtige wind erbij is het afzien. Ook weinig mogelijkheden om foto's te maken. Het grootste deel van de uitleg van de gids kan ik door de wind ook niet verstaan. De gehuurde laarzen van Petri blijken een dikke scheur te bevatten. Het is mooi en bijzonder, maar dit moeten we nog maar eens over doen op een zonnige zomerdag... route;

8 februari: rondje vanaf Annen

wilde zwanen, kleine zwanen en toendrarietganzen bij het Eexterveld

's Ochtends ben ik chauffeur van het voetbalteam van Kris. We winnen met 2-1 van de A1 van Lycurgus, maar het had ook wel 6-6 of zo kunnen worden. De hele ochtend regent het, overigens. Het is daarom wel handig dat het team precies elf spelers heeft vandaag, zodat de supporters in de dug-out droog kunnen zitten.

's Middags wordt het droog, en terwijl Sven Kramer zijn eerste gouden plak ophaalt loop ik een aardig rondje rond het Eexterveld. Als ik na 2 kilometer het bos uitkom, zie ik allerlei witte stippen verderop op de akkers. Het is een enorme groep wilde en kleine zwanen. Het moeten er honderden zijn. Plotseling vliegen er ook honderden rietganzen op. Ondertussen vliegt er ook nog een blauwe kiekendief rond...

route; natuur

6 februari: van Waver naar Heverlee

langs de Dijle

Voor ik de trein terugneem, loop ik 's ochtends een aardige route langs de rivier de Dijle. Eerst even met het stoptreintje naar Waver (dan wel Wavre, dit is net Franstalig gebied; onderweg tussen station Sint-Joris-Weert en gare Pécrot gaan de aankondigingen vloeiend over van Nederlands naar Frans). In het begin van de route is het even improviseren vanwege "passage interdit", maar daarna is het wel aardig. De zon schijnt ook!

Er zijn heel wat bloeiende planten te zien onderweg. Meest opvallende verschijning is een bloeiend exemplaar van ringelwikke - alsof het al voorjaar is.

route; natuur

5 februari: van Leuven naar Heverlee naar Leuven naar Heverlee

Groot Begijnhof

Ik ben in Leuven als jurylid voor de niet-publieke verdediging van het proefschrift van Jan de Belder. Omdat ik de eerste trein heb genomen, en de treinreis voor de verandering zonder problemen en dus vlotjes verloopt, heb ik de tijd om lopend van het station in Leuven naar de campus in Heverlee te lopen. Zoals altijd loop ik dan via het Groot Begijnhof, dat is een prachtig oud stukje van de stad. Op de campus bloeit het klein hoefblad al. Na afloop van de verdediging loop ik - via het hotel - terug naar het centrum van Leuven voor diner. Ten slottte weer terug naar het hotel in Heverlee. route; natuur

2 februari: van Tjalleberd naar Tijnje

Tripgemaal museum, Gersloot, met aandacht voor Domela Nieuwenhuis

Petri en Kris gaan naar Amsterdam voor de verjaardag van Nola en ze zetten mij af bij de afslag van de A7 bij Tjalleberd en pikken me 's middags weer op een stukje verder bij Tijnje. Ik loop naar natuurgebiedje "De Deelen". Dit is een laagveengebied, met mooie paden, vlonders en bruggetjes. Het is erg druk op deze zonnige zondag. Ik zie steeds weer groepjes staartmezen.

Als ik van het natuurgebiedje naar Tijnje loop kom ik op "Domela's paad" terecht. Ik kom ook langs het "Tripgemaal museum" met op de zijmuur een levensgroot portret van Domela Nieuwehuis.

Het stukje bos ten noorden van Tijnje is niets aan. route; natuur

bij het kerkje van Tjalleberd De Deelen

1 februari: rondje door de Marnewaard

route; natuur

terug naar Looblog Tenerife 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".