Gertjan's Looblog Mei 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

27 mei: rondje vanaf Delfzijl

Veel regen. Overdag is het hier nog droog, in tegenstelling tot de rest van het land, maar 's avonds begint het hier ook. Een blik op buienradar suggereert dat Delfzijl een goede optie is, maar daar komt niets van terecht. In het begin slechts heel lichte miezer, maar laatste uurtje gaat het steeds een beetje harder regenen. Toch nog wat leuks gevonden: in de haven van Delfzijl groeit direct langs een spoorlijntje veel klein robertskruid. Die is in het noorden nog niet zo gewoon.

route; natuur

25 mei: rondje vanaf Oud-Avereest en rondje door de Peazemerlannen

ooievaar

Samen lopen we een mooi afwisselend rondje door het dal van de Reest - op de grens van Drente en Overijssel. Akkers met winterrogge zien er mooi uit met korenbloemen en klaprozen (en veel slofhak). Ook stukjes weide, bos en heide. Heerlijk weer. Bij een ooievaarsnest met drie jongen maken we een praatje met een wat oudere dame, die ook van dit tafereeltje geniet.

's Avonds loop ik door de Peazemerlannen, het stukje buitendijks gebied bij Paesens-Moddergat. Nog steeds mooi. Je kunt zien dat de meest westelijke vuurtoren van Schier in de steigers staat. Op het uiterste puntje van de voormalige dijk (km 5.5) zit een lepelaar. Ook groeit hier pijlkruidkers en een klein plukje Engels lepelblad.

route Oud-Avereest; route Peazemerlannen; natuur

24 mei: rondje om het Zuidlaardermeer

Kris neemt penalty...

Eerst vanochtend met het voetbalteam mee naar de Esserberg, waar Kris speelt tegen Helpman. Terwijl zij de warming up doen rijd ik nog even naar het stadion en fotografeer daar gewoon langbaardgras. Ik ben minder dan vijf minuten te laat bij het veld, maar dan staat Aduard al met 3-0 voor. In de tweede helft loopt de score op tot boven de 10 maar ik ben de tel dan al kwijt. Vlak voor tijd loopt de keeper van de tegenpartij een doorgebroken speler van Aduard omver. Rode kaart en penalty. Kris mag de penalty nemen, maar schiet op de lat en dan gaat de bal via de (nieuwe) keeper nog eens op de lat... zie foto's. Het blijkt uiteindelijk 12-1 te zijn geworden.

grasmus

's Middags loop ik een rondje om het Zuidlaardermeer. 't Eerste stukje langs de Ossendijk is wellicht gelijk het mooist. Veel fonteinkruid in de sloot en veel grutto's in de weilanden. Verderop ook veel watervogels in de ondergelopen weilanden. Opnieuw geoorde futen met kuikens op hun rug. Ook veel kuikens van meerkoeten, eenden en ganzen.

route; natuur

23 mei: rondje vanaf Roden

route; natuur

22 mei: rondje door de Hamstermieden

Ook door het bosje ten noorden van het moerasje. Dat blijkt een mooie wildernis, maar de vrouwenmantel die hier ergens moet groeien vind ik niet.

Kris heeft vandaag zijn laatste examen gedaan. Het lijkt erop dat hij zonder onvoldoendes maar met een 9 voor wiskunde zijn schooltijd gaat afsluiten. En Petri is op haar vijftigste zowel met het volleybalteam als met het tennisteam kampioen geworden!

route; natuur

21 mei: rondje door de Eemshaven

Veel moeraswespenorchis, maar (nog?) geen groenknolorchis.

route; natuur

20 mei: minirondje Lettelberter Petten, en rondje vanaf Oudemolen

Lunchrondje door de Lettelberter Petten. Het is boven de 25 graden, dus we doen het heel kalmpjes aan. 's Avonds nog eens door het gebied van de Drentsche Aa. Nieuwe plek (voor mij dan) met zwartblauwe rapunzel. En dat nog wel in het jaar van de zwartblauwe rapunzel. Plotseling een buitje, maar het blijft warm. Het stuk km 2-3 is ten dele nieuw. Niet echt een pad, en bij nattere omstandigheden niet te doen. Nu is het al lastig.

route Lettelberter Petten; route Oudemolen; natuur

19 mei: rondje vanaf Zeegse

Nog steeds zomers. Ik loop vanaf Zeegse door bekend terrein. Prachtig. Invoeren van waarnemingen via ObsMap op mijn nieuwe smartphone - experiment. Bij Burgvallen ziet het grasland langs het fietspad paars van de Brede orchissen. Vanuit de auto spot ik op de terugweg Oostenrijkse kers op een kruispunt in Tynaarlo.

route; natuur

Burgvallen brede orchis

18 mei: rondje vanaf Zorgvlied, en rondje door de Onlanden

visarend

's Ochtends vroeg opnieuw langs de Greenspoele, omdat het er gisteren zo mooi was. Er hangen nu wel wat nevelflarden, maar het is lang niet zo mistig als gisteren. Het is er prachtig! De geoorde futen zijn er weer, net als de broedende kokmeeuwen en een uitgebreide grauwe-ganzenfamilie.

In de buurt van de ganzenpoel komt een grote roofvogel voorbij, die ik eerst uitscheld voor slechtvalk, maar het is wel degelijk een visarend.

Het blijft prachtig weer, en daarom loop ik 's avonds als we weer thuis zijn nog een rondje door de Onlanden. Petri is met de auto weg, dus op de fiets er heen.

route Zorgvlied; route Onlanden; natuur

grauwe-ganzenfamilie in de Greenspoele Hunerwold State

17 mei: twee rondjes vanaf Zorgvlied

geoorde fuut

Jaarlijkse kaartweekend, aan de rand van het Drents-Friese Woud. 's Ochtends voor het ontbijt is het eerst nog mistig (de rest van het weekend is het weergaloos mooi weer). Ik loop door het Aekingerzand. Direct achter een parkeerplaats van de N381 ligt een vennetje waar beenbreek groeit. Als ik terugloop kom ik langs de Greenspoele, mooi vennetje op de grens van Drente en Friesland. Er zwemmen geoorde futen. De mist trekt op en ik kan ze mooi fotograferen. Eentje zwemt rond met een kuiken op de rug.

Na een rondje kaarten lopen we met zijn vieren 's middags over het Doldersummerveld. Het stukje bij km 5-6 improviseren we door de heide dwars over te steken. We komen geen verbodsbordjes tegen maar dit lijkt toch niet de bedoeling. We moeten meerdere keren hekjes over en door/om drassige stukken, tot we bij de uitkijktoren bij km 6 arriveren. 's Avonds aspergemenu in Villa Nova te Zorgvlied.

route 's ochtends; route 's middags; natuur

Doldersummerveld mediterende kokmeeuw in de ochtendnevel

15 mei: naar Fransum

Zo helder als vanavond heb ik het nog zelden meegemaakt. Je kunt enorm ver kijken over het Groningse land. De weidevogels zijn erg actief. Als ik langs de Meedenerweg aan kom lopen is er een groepje grutto's die als kleine jachtvliegtuigen over me heen scheren. Blijkbaar hebben ze jongen en vorm ik een bedreiging. Even later worden er ook roeken verjaagd. Verderop is er een kievit die op vergelijkbare wijze een buizerd verjaagt.

route; natuur

grutto bij Fransum

14 mei: rondje Eexterveld

Mooi helder weer. Grauwe kiekendief jaagt boven het Eexterveld! Daarna toch weer een paar buitjes.

route; natuur

13 mei: rondje 't Stort, en rondje vanaf Terheijl

Vanaf Terheijl door het natuurgebied tussen Leek en Roden: Natuurschoon en de Maatlanden. Bos op potklei. Dat heeft als resultaat dat hier planten groeien die je verder vooral in Twente en in Zuid-Limburg vindt. Zo kom ik hier vanavond volop heelkruid tegen op drie plekken.

route 't Stort; route Terheijl; natuur

12 mei: rondje vanaf Lauwersoog

De opklaringen komen uit het noorden, dus ik kies het noordelijkste plekje hier in de buurt op: Lauwersoog. Inderdaad is daar de regen al verdwenen en schijnt de zon zelfs. Het schijnt dat de slecht-weer-periode weer achter de rug is.

route; natuur

11 mei: rondjes vanaf Dwingelderveld

Het weer is nog steeds bar slecht. Terwijl de buien elkaar in rap tempo opvolgen, meldt het weerbericht dat er steeds meer buien komen. Alles is op het Dwingelderveld dan ook kletsnat. De volgende bui begint meestal voordat de vorige bui voorbij is. Maar in de beschutting is het toch wel te doen. Ik loop eerst een heel kort rondje vanaf Benderse rond een paar graanakkers. Nog geen slofhak te vinden. Dan aan de andere kant van het Dwingelderveld. Trilgraszegge bij het Koelevaartsveen. Bij een andere plas zwemmen een paar roodhalsfuten. Bij een opklaring laten ook de roodborsttapuiten en boompiepers zich direct mooi zien. En even verderop een bonte vliegenvanger.

's Avonds vieren we mijn verjaardag en moederdag door gezamenlijk te gaan eten bij "Betere Tijden".

route Benderse; route Koelevaartsveen; natuur

het Dwingelderveld moest natter worden: dat lijkt gelukt roodborsttapuit

10 mei: van Drienerlo naar Hengelo

Nog steeds slecht weer. Het is nog wel aardig als ik 's ochtends naar het station in Zuidhorn fiets, maar als ik eenmaal in Drienerlo ben (campus UT Twente) gaat het al snel regenen en wordt het ook nooit meer droog. De eerste uren is het maar heel weinig regen, maar in de middag wordt de regen langzaam harder. Laatste stuk pak ik de bus terug naar station Hengelo.

Ondanks de regen een interessante en mooie tocht. Op de campus van de UT staan honderden kleine tentjes vanwege de Batavierenrace. Mijn doel is hier bochtig havikskruid. Dan door bedrijfsterrein naar havengebiedje langs het Twentekanaal. Hier groeit spiesraket en nog wat andere interessante onkruidsoorten.

Dan verder de stad uit via de Usseler Es. Op de es staan een aantal onopvallende houten hokjes. Die hebben blijkbaar iets te doen met de zoutwinning hier. Dan de A35 over. Dit is de omgeving van Boekelo, en van het Hof te Boekelo. Heel mooi gebied. Blijkbaar recent hier en daar opnieuw ingericht, want sommige stukken zien er nieuw uit. Aardige stukjes bos, afgewisseld met akkertjes en weides. Alles heel groen. Hier en daar stroomt een beek. Met beter weer moet ik hier nog maar eens terugkomen.

route ; natuur

9 mei: rondje vanaf Spijkerboor

polzegge

Slecht weer, maar 's avonds loop ik toch twee uurtjes zonder regen. De buien trekken in de verte langs me heen. Na afloop regent het het hele autoritje naar huis. Ik loop een rondje door het Hunzedal. Aardig natuurgebiedje met een bijzondere attractie: polzegge. Ik heb hier al eens eerder naar gezocht, maar tevergeefs. Deze keer ben ik wat beter voorbereid, en lukt het wel. Ook vind ik een bijzondere vrouwenmantel-soort. Foto's maken is nog wel een uitdaging vanwege de stormachtige wind.

route ; natuur

7 mei: rondje vanaf Amen

Amerdiep

Prachtig rondje, zoals bekend. Alles is nu heel groen, een flink verschil met een paar weken terug. Van de geelsterren is helemaal niets meer over. Even verder staan nu wel honderden zevensterren. Daar heb ik in het verleden hier wel eens tevergeefs naar gezocht.

route ; natuur

6 mei: rondje vanaf Markerwaard

Op zoek naar scheve hoornbloem, langs de zandwegen van het militair oefenterrein. Maar volgens mij groeit hier alleen de gewone zandhoornbloem. Even verderop staan in het mulle zand (zo lijkt het althans) al tientallen rozetjes van de moeraswespenorchis. Twee lepelaars schrikken blijkbaar van mij en vliegen op. Mooi gezicht.

route ; natuur

5 mei: rondje vanaf Eesergroen

landkaartje

Een rondje door het stilste deel van Drenthe, althans zo lijkt het vandaag. Het is maandag, en 5 mei, dus een beetje aparte dag. De weggetjes zijn bijzonder smal en auto's mogen er wel rijden maar zie ik nauwelijks. Het begin van de route is al gelijk een natuurpad, met bordjes in de berm die uitleggen wat er groeit. Echter, de meeste bordjes kloppen inmiddels niet meer. Blijkbaar was het eerder hier heel voedselarm, want de bordjes noemen struikhei, dophei en muizenoor. Allemaal verdwenen en hun plek is ingenomen door gras, brandnetel en fluitenkruid. Langs de oever groeit valse voszegge, maar ik had eigenlijk gehoopt de "echte" voszegge te vinden. Dat wordt voor een andere keer.

Te weinig drinken mee, en dus even de route verlegd naar Elp alwaar een benzinestation met shop is gevestigd.

route ; natuur

4 mei: rondje vanaf de Havelterberg

Prachtig is het hier weer. De "kleine startbaan" is een stukje waar de Duitsers in de oorlog een vliegveldje hadden gemaakt. Nu groeien hier bijzondere plantjes. Ik ben niet de enige die op de knieƫn foto's maakt, er zijn nog twee liefhebbers waar ik even een praatje mee maak.

route ; natuur

waterdrieblad bosveen

3 mei: rondje Baggerputten, en van Hoog Buurlo naar Kootwijk

Kort rondje door de Baggerputten bij Slochteren, voordat Petri en ik naar de Veluwe rijden om met E. en K. een tocht te lopen in het gebied rond Radio Kootwijk. Na afloop eten we asperges in hotel Hoog Soeren.

route Baggerputten; route Hoog Buurlo; natuur

Radio Kootwijk bij Kootwijk

kruipend zenegroen Baggerputten

terug naar Looblog April 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".