Gertjan's Looblog Juni 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 juni: rondje vanaf Lauwersoog

route; natuur

29 juni: rondje vanaf Foxhol

witwangstern

Ik ben dus weer thuis, en we kunnen weer eens samen een rondje lopen. De keus valt op het vogelreservaat bij Foxhol. De zware buien lopen we gelukkig mis. We zien volop witwangsterns die hier voor het derde jaar op rij broeden (en inmiddels kuikens hebben). Heel bijzonder, zoals je hier kunt lezen.

Morgen bestaat de looblog precies zeven jaar. Er is toch heel wat gebeurd in die tijd! route; natuur

27 juni: rondje vanaf Baltimore

Laatste dag. Het is de laatste dagen steeds warmer geworden, en nu is het ook 's ochtends vroeg al flink warm. Straks terug naar het vliegveld van Philadelphia en naar huis.

route; natuur

26 juni: rondje door Patapsco State Park

Na het werkontbijt rijd ik naar Patapsco State Park om nog wat van de lokale natuur te kunnen genieten. Het park bestaat grotendeels uit glooiend bos langs de Patapsco rivier, met talrijke beekjes. Het is onder de bomen in ieder geval een beetje koeler. Zo te zien heeft het vannacht flink geregend, maar nu is het droog en zonnig. In vergelijking met de Gunpowder rivier zijn er hier niet veel soorten te bewonderen.

Ondertussen in NL heb ik de diploma-uitreiking van Kris gemist. Gelukkig had Ida er een filmpje van gemaakt, zodat ik de (extreem!) lovende woorden ook heb kunnen meebeluisteren. De mentor van Kris zong zelfs een toepasselijk liedje voor hem ("Laat me mijn eigen gang maar gaan...").

route; natuur

25 juni: minirondje vanaf Baltimore

Kort rondje voor ontbijt.

route

24 juni: naar Fort McHenry en rondje vanaf Fort McHenry

nest van visarend in havenkraan

Nog steeds tegen zes uur 's ochtends wakker. Ik loop langs de havens naar Fort McHenry. Daar ben ik tegen acht uur, maar het fort is pas om negen uur open dus dat komt slecht uit. Terug met de pont. Aan het eind van de middag ga ik er met het pontje opnieuw naar toe en kan ik wel een rondje lopen. Er is niet zo veel aan. Het leukste is nog het nest dat een visarend hoog in een blijkbaar ongebruikte havenkraan heeft gemaakt.

route 's ochtends; route 's middags; natuur

23 juni: minirondje Baltimore

Dit is de dag die je wist dat zou komen. De dag van mijn Presidential Address. Dit jaar voor het eerst niet na het "banquet", maar op de eerste ochtend van de conferentie, direct om 9 uur 's ochtends. Er zijn 1400 deelnemers, maar die zullen lang niet allemaal voor mijn neus gezeten hebben. Het ging geloof ik wel aardig, en ik ben in ieder geval blij dat het achter de rug is.

route; natuur

Seven-Foot Knoll Lighthouse

22 juni: minirondje Baltimore

Nog steeds vroeg wakker natuurlijk, dus 's ochtends vroeg is er alle tijd voor een kort rondje door de Inner Harbour van Baltimore - voordat ik vanaf 9 uur de gehele dag in vergadering ben met de ACL exec.

route; natuur

21 juni: rondje door Gunpowder Falls State Park, en rondje Baltimore

Hemerocallis fulva

Vandaag rijd ik van de kust naar Baltimore, waar de conferentie plaats vindt. Onderweg: de Delaware Memorial Bridge: heel indrukwekkend. Ik plan een rondje door het Gunpowder Falls State Park, dat ligt niet ver van Baltimore vandaan. Het is een aardig rondje, eerst langs de Gunpowder River. Bij een zijriviertje pauzeer ik even, en klauter op aanraden van een aardige Amerikaanse dame nog een stukje verder stroomopwaarts langs dat zijriviertje. Hierna volgt een wat saaier gedeelte door glooiend bos, met hier en daar beekjes die overgestoken moeten worden. Als ik terug bij de auto ben volg ik ook het pad langs de rivier de andere kant op. Mooi. Ik hoor heel veel vogels maar ik zie er niet zoveel. Wel rode kardinalen.

Als ik in mijn hotel geistalleerd ben (ik heb de Lincoln Suite, enorm groot, echt een geschikte suite voor de "Le Presidente"), loop ik nog even een rondje door de Inner Harbour. Dit is het mooie opgepoetste deel van Baltimore, heel toeristisch. Doet wel wat denken aan Fisherman's Wharf. Van de oorspronkelijke bebouwing is nauwelijks iets over. Hier en daar een stukje vergeten spoorlijn in het asfalt.

route Baltimore; route Gunpowder Falls; natuur

Gunpowder Falls Gunpowder Falls

20 juni: rondjes door Island Beach State Park

visarend

Vroeg wakker natuurlijk, maar een meevaller is dat er om zes uur al een tentje open is dat zich in ontbijt specialiseert. Aardige uitbater die onmiddellijk wil weten wat ik van het voetbal vind, en ook weer klassiek over "kroif" begint. Hij weet ook te vertellen dat het natuurpark al vroeg open is, zeker wel om half zeven of zeven uur, dus het is een teleurstelling als blijkt dat ik toch tot acht uur moet wachten.

Het park zelf is vergelijkbaar uitgestrekt als het hele schiereiland. Er loopt een weg doorheen, en zo nu en dan zijn er parkeerterreinen met strandovergangen, en soms ook wandelpaden naar de andere kant van het eiland, de waddenzee zeg maar. De meeste paden zijn voorzien van bordjes met meestal nog net leesbare informatie over de natuur, met name plantengroei. Dat is dus leuk. Minder leuk zijn de talrijke insekten - vooral op begroeide plekken waar de invloed van de wind minder is. Toch is het volop genieten. Aan de land-kant van het schiereiland zijn heel veel vogels te zien. Vooral ook heel veel visarenden, ook met nesten en kleintjes. En allemaal van heel dichtbij.

route Seaside Park; route Reed's trail; route Interpretive Center; route Spizzle Creek; route Canoe Ramp; route Tidal Pond; route Seaside Heights; natuur

Island Beach State Park Island Beach State Park

19 juni: rondje vanaf Seaside Heights, New Jersey

Ida is 21 jaar

Gisteravond hebben we de 21e verjaardag van Ida gevierd, met uitgebreid eten terwijl ondertussen ook het voetbal doorging natuurlijk. Gelukkig verhoogde het voetbal de feestvreugde: we winnen met 3-2 van Australie. Vanochtend om half vijf opgestaan, en de koffer ingepakt: op weg naar ACL. Petri zet me zo vroeg al af op het station. Inmiddels dus gearriveerd in Philadelphia. Vandaar auto gehuurd en naar de kust gereden waar ik de eerste twee nachten in een motel zit. De hele weg regent het, maar als ik me in het motel heb geinstalleerd, in Seaside Heights, wordt het droog en klaart het op.

Amerikaanse schaarbek

Mijn motel zit 100 meter van de boulevard. Het is heel stil, maar dat komt door de regen. De boulevard is een mix van Scheveningen en Las Vegas (Atlantic City is hier ook niet zo ver vandaan). Ik loop verder naar het zuiden langs de oceaan. Veel lachmeeuwen en ook een enkele Amerikaanse schaarbek. Seaside Heights en Seaside Park ligt op een soort langgerekt schiereiland dat ook met een brug/dam met het vaste land verbonden is. Langgerekt klopt wel: 35 kilometer lang en enkele honderden meters breed. Gedurende die hele lengte is er ook strand. Het zuidelijke deel van het schiereiland vormt Island Beach State Park, waar ik morgen ga rondneuzen. route; natuur

Enkele oude stukjes video van Ida, ter ere van haar 21e verjaardag:

15 juni: rondje door Kiersche Wijde

boommarter

De Kiersche Wijde is een natuurgebied tussen Meppel en Giethoorn. Laagveen dus. Je kunt er goed wandelen, want er zijn meerdere routes uitgezet. Alles onverhard. Mogelijk is het in de winter erg drassig, maar nu loopt het prima - ook al omdat er overal net gemaaid is.

ooievaar

Dit is het land van de ooievaars. Ik heb geloof ik op één dag nog nooit zo veel ooievaars gezien (in Nederland althans, in Portugal en Bulgarije waren het er misschien nog wel meer). Bijzonderder hier is de boommarter die ik vrij uitgebreid kan bezichtigen omdat hij mij eerst niet ziet. route; natuur

14 juni: rondjes Millingerwaard, Persingen en Veteranenlandgoed

Wouw groeit bij De Vlietberg

Soorten-jaag-dag. Ik rijd 's ochtends vroeg eerst naar Wageningen voor twee nieuwe soorten: grijs havikskruid en ruige lathyrus. Het is wel even zoeken (ook al heb ik de preciese coordinaten) maar dan kan de reis verder naar de Millingerwaard. Daar loop ik een mooi rondje, en kom heel veel interessante planten tegen. Nieuwe soorten zijn rode bremraap, rosse vossenstaart, en stijve steenraket. Maar verder is er ook heel veel moois te bewonderen. Onder andere kunstmatige broedeilandjes voor zwarte sterns in de plas bij de vogelkijkhut.

knikkende distel in de Millingerwaard

Na dit rondje rijd ik een klein stukje terug, naar Persingen. Dit is een heel klein dorpje (89 inwoners) in de Ooijpolder. De kerk zie je van ver opvallend op een hoogte staan: een "donk" (rivierduin). Persingen was vroeger groter, maar het werd in 1809 vrijwel geheel verzwolgen door de Waal. Aldus Wikipedia. De Ooijpolder is zoals bekend een mooi gebied om te wandelen. De route gaat ook langs de voormalige steenfabriek De Vlietberg, waar veel planten te bewonderen zijn op het voormalige bedrijfsterrein. Alleen de schoorsteen staat nog overeind. Als ik bijna terug ben in Persingen, vind ik (ik wist waar ik moest zoeken) paarbladig fonteinkruid.

Bij het industrieterrein van Kamervoort Huissen maak ik foto's van brede wolfsmelk en kleine wolfsmelk. Dat maakt in totaal acht nieuwe soorten. Boven een kleine plas vliegen opnieuw zwarte sterns.

De laatste stop is een recent aangelegd landgoed: Veteranenlandgoed Vrijland. Dit stukje bos ligt zo'n beetje tegen vliegveld Deelen aan. Het is erg nieuw. Veel informatiebordjes die informatie geven over veterenen, en vredesmissies etc. Het ziet er niet naar uit dat hier veel mensen op af komen. Ik zie in ieder geval helemaal niemand. Ook zie ik de veldkruidkers niet, die ik hier wilde vinden. Er bloeit wel rechte ganzerik, en die soort is voor mij ook niet alledaags.

route Millingerwaard; route Ooijpolder; route Veteranenlandgoed; natuur

12 juni: rondje vanaf Ballastplaat, Lauwersmeer

Kris is geslaagd, zonder onvoldoendes en met een 9 en twee achten. Nadat we dit met taart en eten gevierd hebben, loop ik nog een rondje in het Lauwersmeergebied. Het is opnieuw fantastisch mooi weer. Zonnig, helder, en niet al te warm. route; natuur

11 juni: rondje vanaf theehuis Norg

Heerlijke avond. route; natuur

10 juni: rondje vanaf gasopslag Grijpskerk

Nog steeds warm, benauwd. Zo nu en dan vallen er een paar druppels of is er een regenboog te zien. route; natuur

9 juni: rondje vanaf Ravenswoud

Warm. route; natuur

8 juni: rondje vanaf Wieringen

tengere distel

Plakkerig benauwd weer, met zo nu en dan ook een paar druppels regen. Ik loop een aardig rondje over Wieringen (mijn favoriete Waddeneiland wanneer je niet met een pont wilt). Doel vandaag is tengere distel. Deze distel groeit, in Nederland, alleen op Wieringen en die wil ik dus nu wel eens te zien krijgen. Je moet dan op de oude dijk zijn, die aan de zuidkant van Wieringen nog de oude grens van het eiland aangeeft.

Maar eer ik daar ben loop ik eerst door de haven van Den Oever waar altijd wel wat bijzonders te zien is. De haven grenst aan het "schor". Daar zitten veel vogels. Je hoort vooral in de begroeiing de rietzangers en rietgorzen. Op de nu drooggevallen kwelder zitten veel kluten en bergeenden. De bergeenden hebben kuikens. Even verderop bij Valtrop zitten veel kluten met kuikens. Als ik in de buurt kom (gewoon op het dijkje, hoor) komen ze driftig aangevlogen en proberen me te verjagen.

route; natuur

7 juni: rondje vanaf Leek

bruine kiekendief pitrus

Prachtige avond. Ik loop vanaf Leek (waar het kermis is) naar het Leekstermeer. Door het heel natte stuk waar ik enkele weken terug nog rechtsomkeert moest, maar nu kan/durf ik wel door te steken naar restaurent/camping Cnossen aan het meer. Op dit "pad" zitten honderden rupsen van de Grote beer. Vandaar loop ik dwars over de camping om op het pad langs het Leekster Hoofddiep terecht te komen.

Ook in Nederland is het mooi.

route; natuur

grasmus ruit

terug naar Looblog Spanje Special 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".