Gertjan's Looblog Juli 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 juli: rondje vanaf Eijsden

De eerste dag van ons weekje in Zuid-Limburg dat de lucht een beetje helder is. De zon schijnt volop. We lopen een achtje vanaf Eijsden. Eijsden zelf is een mooi oud dorpje aan de Maas. Enkele fraaie kastelen. Mooie watermolen bij het riviertje de Voer. Dan lopen we vanaf het pontveer door de Eijsder Beemden: een stukje dat nog het meest lijkt op uiterwaarden al is er hier geen dijk geloof ik). Veel ruige begroeiing met grote klit, grote en kleine kaardebol, en reuzenbalsemien. Mooi uitzicht op de Maas en op de Pietersberg aan de overkant van de Maas. route; natuur

watermolentje in de Voer kleine kaardebol

30 juli: rondje vanaf Aken, rondje vanaf Beutenaken, en rondje vanaf Oud Valkenburg

kasteel Schaloen

's Ochtends een stadswandeling in Aken. Erg klein centrum. Mooie gebouwen: stadhuis en de kerk. Ik ben er verder niet zo van onder de indruk. Lekkere lunch. 's Middags loop ik nog even een kort rondje in de directe omgeving van ons appartement, door het Groote Bos (veel groot moerasscherm en boswederik).

Samen fietsen we vervolgens naar Oud Valkenburg, waar ik nog even wil rondkijken in de directe omgeving. Dus lopen we een kort rondje om het kasteel Schaloen in Oud Valkenburg. Voor we terugfietsen fietsen we nog even een stukje het Gerendal in: dit is in het voorjaar een van de beroemdste plekken om orchideeën te bewonderen, maar daar is het nu al weer te laat in het jaar voor.

route Aken; route Beutenaken; route Oud Valkenburg; fietsroute heen; fietsroute terug; natuur NL; natuur D

29 juli: rondje vanaf station Simpelveld en van Wijlre naar Simpelveld

Melk en teer

Regenachtig dagje, maar we lopen bijna alle regen net mis. 's Ochtends inspecteer ik het station van Simpelveld. Dit is een van de stations van het "Miljoenenlijntje", de spoorlijn van Valkenburg naar Aken. Tegenwoordig wordt deze lijn alleen nog voor de toeristische treinen van de ZLSM gebruikt. Het station is vermaard vanwege de bijzondere plantengroei. Ik zie hier voor het eerst rozetsteenkers en fijne ooievaarsbek.

Na het ontbijt rijden we samen opnieuw naar station Simpelveld, en nu nemen we de stoomtrein naar Valkenburg. Het plan is, om in Wijlre uit te stappen en dan terug te lopen. Als we de trein in gaan regent het. We kunnen ook eerst naar Valkenburg, en dan pas op de terugweg in Wijlre uitstappen. Of we kunnen - als het blijft regenen - gewoon blijven zitten... Vlak voordat we in Wijlre aankomen is het droog, dus we wagen het er op.

De regen is verdwenen, en daar voor in de plaats is nu een mist tevoorschijn gekomen die de hogere delen van de route bedekt. Desondanks lopen we een prachtige route. Eerst een heel mooi stukje bij het Eyserbosch en langs de Eyserbeek en de Piepert. Veel reuzenpaardenstaart. Bij het viaduct over de spoorlijn komt net de stoomtrein weer terug uit Valkenburg. Koffie op het station van Eys. De dame die de koffie schenkt valt voor iemand anders in. Ze doet hier in de buurt twee weken vrijwilligerswerk (natuurbeheer) maar komt eigenlijk uit .... Oldehove (8 km van Aduard)!

Na de koffie lopen we de heuvel over naar Wahlwiller, en daar lopen we langs een heel mooi akkertje waar heel veel smalle raai en wilde ridderspoor groeit. Plotseling horen we een donderklap. Vanwege de mist kun je nog niet goed zien of er donkere wolken aankomen, maar daar lijkt het steeds meer op. We passen de route iets aan om zo direct mogelijk naar Simpelveld terug te kunnen lopen. Steeds meer donder in de verte, en de donkere lucht tekent zich steeds duidelijker af. Tempo gaat omhoog. Precies tien tellen nadat we bij de auto zijn aangekomen begint het hard te regenen. Het wordt vandaag niet echt meer droog.

route station Simpelveld; route Wijlre Simpelveld; natuur

stoomtrein Simpelveld - Valkenburg vv spoorbus op station Eys

28 juli: rondje vanaf Ubachsberg en rondje vanaf Mechelen

Voor het ontbijt loop ik een rondje vanaf Ubachsberg, om een kijkje te nemen bij de Kunderberg. Daar ligt een heel mooi stukje kalkgrasland op de flank van de Kunderberg. Bovendien loopt er een pad doorheen en kun je dus alles van dichtbij bewonderen. Dat levert drie nieuwe soorten op: echte gamander, hauwklaver, en aarddistel.

Samen lopen we de wandeling die vorige week in de krant werd beschreven: de wandeling die genoemd is naar de natuurbeschermer van het eerste uur Eli Heimans. De wandeling gaat door het dal van de Geul. Delen van de route hebben we al eens gelopen, maar dat is geen straf. Ter hoogte van kilometer 5 krijgen we dan toch een flinke bui op de kop. We schuilen onder een paar flinke bomen, maar het regent wat te lang door zodat de bomen geen beschutting meer bieden. Maar als het droog is, wordt het ook al weer warm, en de boel droogt vrij snel op.

De route gaat verder langs een paar buurtschappen (waaronder het meest zuidelijke dorp van Nederland, Kuttingen), met steeds weer uitzicht op het Beusdael kasteel, dat net aan de Belgische kant van de grens mooi staat te wezen. Verder door het Bovenste Bos en het Onderste bos en uiteindelijk - als het al weer erg warm en benauwd is - terug naar Mechelen. route Ubachsberg; route Mechelen; natuur

27 juli: rondje vanaf Beutenaken en rondje vanaf Maastricht

Na het ontbijt loop ik een kort rondje in de omgeving van ons appartement. Daarna lopen we samen een rondje vanaf Maastricht, over de Pietersberg en door het dal van de Jeker. Koffie net over de grens in Kanne. Nog warmer dan gisteren, en vooral benauwder. Maar regen hebben we hier tot nu toe nog niet gehad, terwijl in de rest van het land hier en daar de brandweer uit moet rukken voor wateroverlast.

's Avonds nog een kort fietstochtje langs de Gulp naar Gulpen en dan een stukje verder langs de Geul. Door zoveel mogelijk de beken te volgen, valt het mee met het klimwerk. route Beutenaken; route Maastricht; fietsroute; natuur

Pietersberg dal van de Jeker

26 juli: rondje vanaf 't Rooth

Vandaag staat de Groeve 't Rooth op het programma. Deze mergelgroeve is nog gewoon in gebruik, maar op zaterdagochtenden is de groeve open voor het publiek. Omdat er rond de groeve vaak bijzondere planten worden gevonden, wil ik er naar toe. We hebben ons blijkbaar niet goed genoeg voorbereid, want we kunnen de ingang van het terrein niet vinden. Het terrein zelf is in het landschap hier en daar duidelijk genoeg te zien. We zetten de auto uiteindelijk maar neer en gaan te voet verder.

In het terrein van de groeve zelf is het veel drukker dan ik me had voorgesteld. Hele families komen hier om fossielen te zoeken. Je kunt bij de ingang zelfs hamertjes lenen om de mergel te lijf te gaan en de fossielen te voorschijn te slaan. Wat verder van de eigenlijke groeve is het heel stil, voor de plantengroei komt vandaag zo te zien verder niemand. Nieuwe soort: maasraket.

in de Mariagrot

We lopen verder naar het nabijgelegen Bemelen. Onderweg is er een bordje dat naar een "Maria Grot" verwijst, waar pelgrims worden uitgenodigd om even uit te rusten. Het is een mooi plekje, allicht met een Mariabeeld. Bij het beeld is een hartverscheurende brief achtergelaten (zie foto)...

We beklimmen de Bemelerberg. Aan de kant van het dorpje Bemelen is er een pad naar een uitzichtpunt dat over een prachtige kalkhelling voert. Het is hier een grote bloemenzee, met onder andere veel betonie. Het uitzichtpunt wordt helaas in beslag genomen door twee Frans-sprekende meiden die hier blijkbaar wild kamperen.

's Middags ga ik nog even op soortenjacht op de Vrakelsberg. Ook al een prachtige helling met kalkgrasland waar een enorme bloemenweelde te bewonderen is (al is dit gebiedje geloof ik eigenlijk niet voor publiek toegankelijk). route; natuur

groeve 't Rooth Bemelerberg

25 juli: rondje vanaf Kessel en rondje vanaf Beutenaken

Vakantie. We zijn een weekje in Zuid-Limburg. Op de heenweg stoppen we in het noorden van Limburg voor een broodje. Dat wordt Kessel: een aadig dorpje dat mooi op een hoogte aan de Maas gelegen ligt. De auto blijft aan de overkant van de Maas en we gaan lopend het pontje over. Broodje in "De Rozentuin". Inderdaad een prachtige tuin. Daarna lopen we paralel aan de Maas naar het centrum, langs een aantal zeer fraaie hooggelegen huizen die met hun achtertuin aan de Maas liggen, en een prachtig uitzicht hebben op het Maasdal. Ter hoogte van het kastaal waaraan flink gebouwd wordt kunnen we over een trapje naar beneden, en over een wandelpad langs de Maas keren we terug naar het pontje. Interessante flora.

Nadat we in Beutenaken geinstalleerd zijn, en de boodschappen hebben gedaan, is er tijd voor een rondje. Ons appartement ligt in het dal van de Gulp en de grote gezamenlijke tuin heeft een achteruitgang naar de Gulp en het daarachter gelegen Groote Bos. De wandeling gaat ook langs de Gulp, en door het Groote Bos, en dan naar Heijenrath, en als extraatje langs de Gulp op en neer naar Slenaken. route Kessel; route Beutenaken; natuur

24 juli: rondje vanaf Roden en rondje vanaf Moddergat

route Moddergat; route Roden; natuur

23 juli: rondje vanaf Noordpolderzijl

route; natuur

22 juli: naar Zuidhorn, en rondje vanaf Noordbroek

Bij Noordbroek wil ik langs de Oude Dijksterweg donzige klit vinden. Die groeit hier weer in grote aantallen. Het oude weggetje had al bijna geen functie meer, maar nu is door de verbreding van de N33 de verbinding met Zuidbroek ook opgeheven. Kortom, hier komt nooit iemand meer. route Zuidhorn; route Noordbroek; natuur

20 juli: rondje vanaf Glimmen, en rondje door De Houtwiel

volop moerashertshooi in De Houtwiel

Het is veel minder warm dan gisteren, al wordt het toch nog dertig graden. 's Ochtends loop ik een rondje vanaf de carpoolplaats bij Glimmen. Ook hier al oranje springzaad langs de Drentse Aa. Via Vosbergen terug, door Het Fredelveld. Hier was ik nog niet eerder. Een boomgaardje waar je doorheen mag wandelen. Terug via vliegveld en bloemenveiling.

's Middags zwemmen Kris, Petri en ik in het Zuidlaardermeer. 's Avonds is er nog wel tijd voor een rondje. De beste kans om de onweersbuien voor te zijn is Friesland. Ik loop een rondje vanaf de Goddeloze Singel bij Veenwouden. Ik had vorig jaar al eens gezien dat je het natuurgebied De Houtwiel ook in kon, en mezelf beloofd dat nog eens te doen. Vanavond dus. Prachtige tocht door moerasgebiedje met heel veel vogels. Net als vorig jaar groeit hier overal moerashertshooi, een plantje dat je verder hier in het noorden nooit ziet, maar in Brabant heel algemeen is.

Na een donderslag kijk ik om en zie dat het zuidoosten zwart is geworden. Het tempo gaat flink omhoog, maar daar is het eigenlijk nog te warm voor. Blijkbaar vanwege de transpiratie ben ik een nog aantrekkelijkere prooi voor de dazen ("horzels") en muggen. Maar ik ben op tijd terug en zoals zo vaak barst de bui los als ik in de auto zit.

Op één van de foto's dacht ik een sperwer of zoiets te herkennen, zittend op een paaltje van een afrastering. De foto is erg onduidelijk. Maar een sperwer was het niet, ook al omdat er twee kleinere vogeltjes op de afrastering bijzitten, blijkbaar met voer in hun bek. Het is dus een koekoeksjong die door zijn - veel kleinere - stiefouders gevoerd wordt! route Glimmen; route De Houtwiel; natuur

19 juli: van Aduard via Adorp naar Wierumerschouw

Extreme hitte. Om 12 uur is het overal in Nederland al boven de 30 graden, inclusief de Waddeneilanden. Ik houd het niet zo lang vol. Als Petri mij bij Wierumerschouw ophaalt, gaat de brug net open. Petri aan de ene kant, ik aan de andere. Vervolgens wil de brug - vermoedelijk vanwege de hitte - niet meer dicht...

Langs het Reitdiep ook weer de eerste oranje springzaad gezien - vlak bij dezelfde brug.

's Middags wordt het in de provincie Groningen meer dan 35 graden. Absurd. Om half acht 's avonds fietsen we samen een rondje naar de Onlanden. Mooi: groep van 12 ooievaars die fourageren op de net gemaaide weide. wandelroute; fietsroute; natuur

18 juli: rondje Schiermonnikoog

gewone zeehond

Dagje vrij. Met Petri naar Schiermonnikoog. Petri heeft 's avonds bereikbaarheidsdienst, dus we moeten op tijd terug. Het is - zoals verwacht - heel druk op de boot (mooi zicht op zeehondje vlak voordat we aanleggen). Maar zoals altijd: als je op Schier de veerdam eenmaal achter je hebt gelaten is er van de drukte helemaal niets meer over. We lopen eerst een stukje naar het oosten, door de kwelder. 's Zomers kun je hier nog wel lopen, maar in andere jaargetijden is het veel te nat. We zien bruine kiekendieven. Dan via de Kooiplas naar het bosje bij het begin van de Reddingsweg. Hier groeit onder de bomen heel veel valse zandzegge. Nieuwe soort.

Via de Reddingsweg naar het strand. Het is erg warm, en Petri gaat liever even zwemmen. Dan kan ik ondertussen even grasduinen op het "groene strand". Dat is hier prachtig. Er groeien (vandaag wel!) honderden groenknolorchissen, die net zijn uitgebloeid. Verder natuurlijk veel duizendguldenkruid, stalkruid, lamsoor, parnassia, etc, etc. Ik ben ook op zoek naar rode bies, maar ik weet niet helemaal zeker of dat is gelukt...

Samen lopen we over het strand naar de volgende duinovergang, en dan door het dennenbos. Van de dennenorchis en de kleine keverorchis die hier te te zien zouden moeten zijn zie ik deze keer niets. Al te laat in het jaar? Of hebben de braamstruiken alles overwoekerd? Bij de badweg prefereert Petri het strand opnieuw, terwijl ik nog een rondje loop door de vuurtorenvallei. Enorme aantallen moeraswespenorchis. Met de bus terug naar de boot. route; natuur

gerande schijnspurrie Schiermonnikoog

17 juli: rondje vanaf Eemshaven West

Het hoekje waar ik de afgelopen jaren veel moeraswespenorchis en groenknolorchis heb gezien is geheel vergraven. Alles weg. route; natuur

16 juli: rondje vanaf de gasopslag Grijpskerk

route; natuur

15 juli: rondje vanaf Allardsoog

route; natuur

13 juli: rondjes vanaf Druten en Deest, en rondje vanaf Boven-Leeuwen

kanarie

's Ochtends opnieuw naar de uiterwaarden van de Waal, bij Druten en bij Deest. Het is opnieuw nevelig zo vroeg. Bij de fietspont van Druten vliegt een ontsnapte kanarie rond. Het terrein van de oude steenfabriek bij Deest wordt blijkbaar gebruikt als illegaal motorcrossterreintje. Er ligt nog een stukje van een oud spoorlijntje. Ook is er sprake van onduidelijke graafwerkzaamheden, al gebeurt er op zondagochtend niets natuurlijk.

's Middags opnieuw de uiterwaarden, deze keer bij Beneden-Leeuwen. Blijkbaar is de sluis opengezet, want het water komt met kracht de nevengeulen ingestroomd, en sommige paden staan al onder water. Hoog water vanwege de overvloedige regenval van afgelopen week?

route Druten; route Deest; route Boven-Leeuwen; natuur

12 juli: rondje vanaf Boven-Leeuwen, en rondje door Moerputten

's Ochtends vroeg loop ik een rondje door de uiterwaarden van de Waal, vlakbij ons logeeradres: de Kaliwaal. Nog kort geleden werd er aandacht aan dit gebiedje geschonken op natuurbericht.nl. En het is hier inderdaad altijd prachtig. De genoemde Brede ereprijs vind ik niet, maar wellicht is het al te laat in het seizoen. Wel heel veel andere soorten.

In de middag staat al weer een bezoekje aan de Moerputten op de agenda. Prachtig gebiedje, en dat is ook nu weer het geval. De grote pimpernel bloeit hier uitbundig, en de pimpernelblauwtjes, die hier sinds enkele jaren weer rondfladderen, zijn talrijk (zie ook de Looblog van maart 2013). Op de foto zie je een pimpernelblauwtje dat net bezig is om eieren te leggen in een grote pimpernel. Ook veel andere vlinders. Ook zie ik melkviooltjes, helaas niet in bloei. De Stijve wikke en de gele zegge vind ik niet. route Boven-Leeuwen; route Moerputten; natuur

Grote pimpernel pimpernelblauwtje

11 juli: rondje door Hatertse Vennen, en rondje door Mookerhei

Rode dophei

Dagje vrij, voorafgaand aan het jaarlijkse familieweekend in Boven-Leeuwen. Bovendien heeft het weerbericht mooi weer voorspeld. Echter, als ik 's ochtends vroeg in de auto op weg ben naar het zuiden krijg ik dramatische verhalen te horen over ondergelopen kelders en ontruimde verpleeghuizen. Blijkbaar is er een enorm onweersgebied over het land getrokken, maar in Aduard hebben we niets gemerkt. Het resultaat is echter, dat vanaf Zwolle de zon verdwijnt achter een dikke nevel. Ook de rest van de dag komt de zon niet meer tevoorschijn. Bang voor de warmte had ik ook niet hoeven zijn.

jonge roodborst

Ik loop eerst een rondje door het gebied van de Hatertse Vennen. Hier zijn een paar akkerreservaatjes waar nog traditionele akkeronkruiden groeien. Het gebied rond de vennetjes wordt zo te zien stevig onder handen genomen. Bij een uitkijkpunt op een heuveltje maak ik een praatje met een echtpaar dat op vakantie is en net uit Epen is gekomen. Petri en ik hebben net een appartement in Slenaken gehuurd, dat is daar vlak om de hoek. Langs het Langeven Noord spot ik rode dophei - zeer zeldzaam - en voor zover ik kan zien is die soort hier nog niet eerder waargenomen.

's Middags is er tijd voor een tweede rondje, door de Mookerheide. Ik begin bij de achterkant van het station. Hier is blijkbaar een of ander bedrijfsterrein teruggegeven aan de natuur. Het staat helemaal vol met bloemen. Verderop gaat de route langs het Jachtslot De Mookerheide. Prachtig gebouw. Verderop een mooi stuk heide met fraai hertshooi, klein warkruid en - bekend van deze plek - rode dophei. Op de terugweg loop ik via de Mookerschans. Met geschikter weer heb je hier vast een mooi uizicht over de Maasvallei.

Op naar Boven-Leeuwen voor de traditionele pannenkoeken, en 'n Dijk van een IJsje. route Hatertse Vennen; route Mookerheide; natuur

Hatertse Vennen 'n Dijk van een IJsje

10 juli: rondje vanaf Kolham

Mooie avond. Ik loop het rondje bij Kolham weer eens. Het is warm. route; natuur

9 juli: rondje vanaf Westpolder

Er is sprake van "code oranje", dus ik houd goed in de gaten waar de onweersbuien zich bevinden. Ze komen vanuit het oosten deze kant op - geheel tegen de gewoonte in. De temparatuur is opgelopen tot zo'n 25 graden, nadat het gisteren en vanochtend veel geregend heeft. In Groningen dus 25, en in Limburg is het nog 13 graden. Vanwege de onweersdreiging blijft het een kort rondje. Bovendien is zo de halve finale tegen Argentinië. route; natuur

6 juli: rondje door het Leggelderveld

Na een beetje opgeruimd te hebben breng ik Anna en Rik met televisie weer naar de stad en ik loop een rondje door het Leggelderveld. In de plas van de zandafgraving zwemmen twee jonge dodaarsjes. Dan mooi stukje nat heidegebied met enorme aantallen beenbreek die nu prachtig in bloei is en de hele hei geel kleurt. route; natuur

bloeiende beenbreek kleurt de hei geel kleine zonnedauw

5 juli: rondje vanaf Annen

Het is 's ochtends nog steeds heel warm. De afkoeling is onderweg, maar voordat die in het noorden arriveert halen we de 25 graden nog makkelijk. Ik loop 's ochtends, want vanmiddag vieren we meerdere verjaardagen en ook het examenfeest van Kris. Na de regenbuien 's middags kunnen we het voetbal toch buiten kijken. Dat loopt gelukkig goed af! route; natuur

Anloo Gasterse Duinen

4 juli: rondje door het Eexterveld

Zeer warme dag. Na de boodschappen voor het feest van morgen is er nog wel tijd voor een klein rondje door het Eexterveld. Zoals bekend, een prachtig gebied waar je bovendien overal mag struinen. Het is veel droger dan ik het hier ooit eerder heb meegemaakt. Bijzonder: enorme hoeveelheden klein warkruid, ik wist niet dat die soort hier groeide. Ook mooi: een jonge (?) grauwe klauwier. route; natuur

grauwe klauwier klein warkruid

1 juli: rondje vanaf Leiden

Ik ben in Leiden om aan het eind van de middag van staatssecretaris Sander Dekker te horen wat we via de wandelgangen al gehoord hadden: het Clariah voorstel wordt gefinancierd. 12 miljoen euro uit het NWO potje "Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten". Onderweg kan ik een stapel scripties nakijken. In Leiden loop ik een rondje door het centrum. Het is prachtig helder, zonnig weer. route; natuur

terug naar Looblog Juni 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".