Gertjan's Looblog September 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

28 september: rondjes vanaf Wageningen en Blauwe Kamer

Petri is het hele weekend met vriendinnen naar Antwerpen dus ik trek mijn eigen plan. Naar de Rijn deze keer. Eerst een kort rondje bij de Rijnhaven in Wageningen, door een rommelgebiedje met veel bijzondere planten, en ook een stuk door de uiterwaarden. Dan even verder gereden naar de Blauwe Kamer. Zoals bekend, een mooi natuurgebied. Veel reigers en aalscholvers. De oude schoorsteen van de steenfabriek is - heel toepasselijk - ingenomen door twee ooievaars.

Op een zonnige zondagmiddag is het hier enorm druk. Maar dat merk ik 's middags pas als ik mijn rondje zo'n beetje gedaan heb. Omdat het zulk prachtig weer is, zie je hier allerlei mensen van de natuur genieten die dit duidelijk niet zo erg gewend zijn. Om je heen kun je dat goed horen: een grote zilverreiger wordt uitgemaakt voor lepelaar, respectievelijk een witte reiger. De runderen die hier lopen worden buffels genoemd, en ik hoor ook iemand zeggen dat er een gnoe aan komt... Vanuit de vogelhut zie ik uiteindelijk wel de visarend die hier al enkele weken zit. Helaas geen foto kunnen maken. Aan het eind van de middag haal ik Petri op, die inmiddels in Berlicum bij haar ouders is. route Wageningen; route Blauwe Kamer; natuur

Rijn bij Wageningen Blauwe Kamer

27 september: rondje om Schaartven en rondje vanaf Cuyk

ijsvogel langs de Maas

Heel vroeg weg. Er is vanochtend weer een beetje mist, maar het lijkt niet zo erg als vorige week. Bovendien zegt het KNMI dat het in het zuidoosten minder is met de mist, en daar wil ik nou net naar toe. Als ik Nijmegen voorbij ben, wordt het desondanks flink mistig. Ik wil eerst bij Overloon op twee plaatsen enkele plantensoorten scoren. Bij het Schaartven is het heel mistig. Rond het ven staan een paar leuke soorten. Dan verder naar de andere kant van Overloon voor geel viltkruid, dat hier tussen een zandpad en een aardappelakker groeit - de enige bekende vindplaats in Nederland als ik goed ben ingelicht. Er groeit ook nog veel kleverige nachtschade.

Het blijft mistig als ik voor de echte route in Cuyk parkeer. Ik loop hier langs de Maas in zuidelijke richting door de Maasheggen. Het landschap doet hier in de verte wat denken aan de Friese Wouden, en de Zak van Zuid Beveland: kleine percelen die van elkaar gescheiden worden door met name meidoornstruiken die van oudsher in elkaar gevlecht werden om een ondoordringbare afscheiding te maken. Maar in de mist ziet het er natuurlijk allemaal wat minder mooi uit. Mijn humeur - door de mist flink gedaald - krijgt een oppepper als ik aan de oever van de Maas ijsvogels zie, die zich bovendien goed laten fotograferen. Humeur daalt weer als verderop de route door de uiterwaarden door een groepje koeien versperd wordt. Ze gaan niet voor me aan de kant dus ik loop maar om.

voormalige spoorbrug van het 'Duitse Lijntje', over de Maas bij Gennep

Langs het klooster van Sint Agatha en daar duikt de route opnieuw de uiterwaarden in. Wat er op de kaart als paden uitziet, blijkt gewoon dwars door de weilanden te lopen. Alleen hier en daar een klaphekje en een geelrode markering. Daarbij de keus: sommige weilanden met veel koeien en veel koeienvlaaien, en vrij kort gras, of weinig koe, maar veel gras (flink nat door de mist). Via de Oeffelter Meent kom ik zo in Oeffelt.

Daar draai ik de doorgaande weg op, die hier per brug de Maas oversteekt. Opvallende metalen brug: lijkt een oude spoorbrug. Ik zie ook iets wat lijkt op een spoordijk die iets zuidelijk van de weg loopt. Ja dit moet een oude spoordijk zijn. Dan valt het kwartje: dit is vast de oude spoorlijn van Boxtel naar Wesel, ook bekend als het "Duitse Lijntje" - terwijl in Duitsland werd gesproken van de "Boxteler Bahn". Zie ook de looblog van 17 september 2009. Lang geleden was dit dus onderdeel van de verbinding tussen Londen en Sint Petersburg... Nu loopt de provinciale weg over de brug.

Genneperhuis

Aan de overkant van de Maas volg ik de Maas in de andere richting. Inmiddels krijgt de zon de overhand over de mist. Even een wat saai stuk langs de nieuwe rijksweg, totdat de route de uiterwaarden weer in loopt, in de richting van het Genneperhuis: een burcht op het punt waar de Niers in de Maas stroomt, waar niet zoveel meer van over is, maar de plek is de laatste jaren opgeknapt en je kunt met een trap bovenop de burcht op een uitzichtplek komen. Dit is een prachtige plek, ook al omdat de zon inmiddels flink schijnt.

Het laatste deel van de wandeling is het gewoon warm. Via Milsbeek loop ik naar Middelaar, en vandaar kun je door de uiterwaarden helemaal naar de pont over de Maas bij Cuyk. Je ziet de enorme kerk van Cuyk al van ver schitteren in de zon: het Rijkse Roomse leven lijkt even teruggekeerd. route Schaartven; route Cuyk; natuur

Maasheggen in de mist Cuyk

23 september: naar Zuidhorn

route; natuur

21 september: rondje vanaf Hattem

langs de IJssel onder de A28

We hebben afgesproken met C en N, uit Utrecht. We lopen daarom in de buurt van Zwolle: dat is ongeveer halverwege. Het wordt een rondje vanaf Hattem. Mooi klein stadje dat wel wat aan Culemborg doet denken. Eerst koffie op terras tegenover de kerk. Dan over de dijk en door de uiterwaarden, naar het Kleine Veer. Onderweg wijst een fietser ons op sporen van een bever.

Bij het Kleine Veer steken we de IJssel over en lopen over de dijk naar het Engelse Werk bij Zwolle. Net voorbij de spoorbrug kon je tot voor kort naar een vogelkijkhut lopen over een pad langs een plas in de uiterwaarden. Dat lijkt nu niet meer mogelijk. In een strook langs de plas groeien enkele bijzondere plantensoorten zoals riviertandzaad en bruin cypergras. Er is nog iemand planten aan het kijken, met zijn zoontje. Hij vertelt dat het pad naar de kijkhut vermoedelijk is afgesloten omdat er vlakbij een beverburcht zit. Ik weet hem het bruin cypergras aan te wijzen (want ik had de coordinaten in de GPS ingevoerd).

Voor we de IJssel opnieuw oversteken lopen we eerst even door naar het Katerveer. Mooi stukje met oude sluisjes. Ook nog even onder de A28 door kijken langs de IJssel. Dan over de brug de IJssel over. Bij de parkeerplaats staat een ijscokraam. Korte stop met ijs of koffie. Onderlangs de Geldersedijk terug naar Hattem. Nog een kort rondje over de Noordwal, langs de molen (De Fortuin) en langs het Anton Pieckmuseum (dat bestaat echt!). De tocht eindigt op hetzelfde terras als vanochtend. route; natuur

Hattem 't Kleine Veer

20 september: rondje vanaf Dalfsen

Dichte mist. Ik vertrek wat later, maar dat helpt niet. Zicht minder dan 100 meter. Het is vermoedelijk wel een mooi rondje geweest, door het dal van de Vecht bij Dalfsen, maar ik zie er niets van. Klein stukje struinen rond km 5 door nieuw natuurgebiedje in de Vechterweerd is nog wel leuk.

Volgend jaar hier nog maar eens opnieuw naar toe, om het landschap wat beter te zien. Ik keer wat eerder terug, dan kan ik 's middags nog wel bij het voetbal kijken. Als ik in de auto stap, begint de zon er door te komen. route; natuur

18 september: rondje vanaf Hoendiep

route; natuur

17 september: rondje vanaf Eelderwolde

route; natuur

16 september: rondje naar 't Stort

De rijplaten langs het kanaal voor het werk aan de brug zijn weg. De brug is sinds gisteren klaar en in gebruik. Er wordt nog wel gewerkt, en je kunt nog niet doorlopen naar Zuidhorn. Vlak voordat ik niet meer verder kan groeit Kleine honingklaver. Denk ik. route; natuur

15 september: rondje vanaf Ezumazijl

Het is nauwelijks meer de moeite, na het eten. Te snel donker. Het weer is nog goed, dat wel. route; natuur

14 september: rondje vanaf "Het Landje"

Schitterend weer. We vieren de verjaardag van N, die vier jaar is geworden, op "Het Landje", een mooi vergeten hoekje achter de Electriciteitscentrale van Diemen, aan een baaitje van het IJmeer: de Baai van Ballast. Het landje ligt achter de Diemerzeedijk. De dijk beschermt dus niet tegen het water, maar wel tegen de herrie van de A1.

Samen met Petri loop ik de Diemerzeedijk af tot aan Muiden. Veel vogels in het IJmeer, vooral knobbelzwanen en natuurlijk aalscholvers. Je hebt goed zicht op Pampus. Het Muiderslot schittert in de zon - het is alleen jammer van de enorme hoeveelheid jachten in de jachthaven die ervoor zorgen dat je eigenlijk bijna nergens een onbelemmerd zicht op het slot hebt. Bij de sluizen in het centrum van Muiden is het zoals gewoonlijk op een zonnige zomerdag erg druk op de terrassen en er staan rijen bij de ijscoman. route; natuur

Pampus Muiderslot

13 september: rondje vanaf Zurich

Ik neem eerst even een kijkje bij Kornwerderzand (langs de Afsluitdijk) voordat ik een flink rondje loop vanaf Zurich. Veel zeedijk, en de haven van Harlingen. En ook: een oud schapendijkje (km 10) tussen Pingjum en Arum waar nog wat vogelpootklaver groeit. Het valt niet mee om dit heel kleine plantje te spotten maar het is geloof ik gelukt.

route Kornwerderzand; route Zurich; natuur

boerderij bij Zurich (Strand) terp van Achlum

gele hoornpapaver tapuit

12 september: rondje Noorderplantsoen, en rondje Oosterhaven

geelwangschildpad zwemt in de vijver van het Noorderplantsoen

Tijdens de lunch lopen we met aantal collega's door het Noorderplantsoen. Opvallendste vind ik de twee exotische schildpadden die hier rustig van de zon genieten (totdat ik wat te dichtbij kom). 's Avonds nog een kort rondje in de buurt van het Damsterdiep. Ook langs het Eemskanaal groeit al veel Oranje springzaad.

route Noorderplantsoen; route Oosterhaven; natuur

11 september: rondje vanaf Eemshaven

Ik verzamel materiaal van de duinteunisbloem voor iemand van de "National Botanic Garden of Belgium" die onderzoek doet naar teunisbloemen. Deze variant komt niet/nauwelijks in Belgie voor, maar in de Eemshaven groeien er duizenden. Verderop loop ik dwars door de toekomstige uitbreiding van de Beatrixhaven. Daarna word ik getracteerd op een prachtige oranje zonsondergang.

route; natuur

de zon gaat onder boven het wad de zon gaat onder boven het wad

9 september: rondje vanaf Aduarderzijl

route; natuur

8 september: rondje langs Reitdiep bij Garnwerd

Op zoek naar het meest noordelijke exemplaar van Oranje springzaad, dat veel langs de oever van het Reitdiep groeit. Ten noorden van de brug over het Reitdiep van Garnwerd staat een klein exemplaar dat voorlopig de ranglijst aanvoert. Dit is ook de eerste keer dat ik het nieuwe Garnwerd aan Zee eens goed kan bekijken. Een enorm terras met jachthaven, strandje en parkeerterrein. 't Ziet er wel mooi uit, maar het is inderdaad (zoals de critici riepen) wel erg groot voor het kleine Garnwerd.

route; natuur

7 september: rondje vanaf Veenhuizen en rondje door Wolfsbarge

Samen met Petri loop ik aan het eind van de ochtend weer eens een rondje vanaf Veenhuizen. De route gaat ook door de Slokkert: een beekdalletje dat opnieuw ingericht is. De vorige keer dat ik hier liep, 24 november 2013, was het een enorme modderbende. Dat is nu niet meer zo, maar heel opwindend is het ook nog niet. In het gevangenismuseum is een bijeenkomst van Citroën DS autoliefhebbers. Niets voor ons natuurlijk.

's Avonds nog een kort rondje door Leinwijk en Wolfsbarge, bij het Zuidlaardermeer. Prachtig gezicht: tegen de ondergaande zon komt een groep van 22 lepelaars voorbij gevlogen.

route Veenhuizen; route Wolfsbarge; natuur

grote groep lepelaars

6 september: rondje door de Brabantse Biesbosch

knikkend tandzaad met lintboemen

Mooie tocht, maar helaas vrij mistig. Omdat het niet waait, blijft de nevel de hele dag hangen. Bovendien zijn de muggen daardoor ook erg lastig. En het duurde 's ochtends lang voor ik bij het beginpunt was, omdat de A27 bij Gorinchem was afgesloten. Maar genoeg gemopperd, het was toch een heel aardige tocht. Het gebied waar ik doorheen liep is de laatste jaren flink op de schop geweest, ook hier wordt ontpolderd om ruimte voor de rivier te maken. Het project is nog niet klaar, maar er zijn nu al mooie stukjes bijgekomen waar je kunt lopen en/of fietsen.

kleine zilverreigers

Er zijn hier vooral veel vogels te bewonderen (als dat tenminste lukt door de nevelflarden door). Heel veel knobbelzwanen, eenden en zilverreigers (zowel grote als kleine). Boven in een boom zit een visarend! Maar ook de plantengroei is hier wel bijzonder, omdat er (enigszins) sprake is van eb en vloed. Bijzondere soorten zijn bijvoorbeeld bruin cypergras en driekantige bies. Er groeit hier ook heel veel knikkend tandzaad. In de rest van het land bloeit deze soort zonder lintbloemen, maar om de een of andere reden hebben de meeste planten in de Biesbosch wèl lintbloemen (de gele bloemblaadjes die als een krans om de bloem heen staan).

Bij het Biesboschmuseum is het druk. Veel belangstelling van ouderen voor de rondvaarten. Ik schuil even voor een buitje dat niet meer blijkt te zijn dan wat druppels.

route; natuur

5 september: rondje over Eexterveld

route; natuur

4 september: rondje vanaf Leek

Gek gezicht: in een slootje niet ver van Cnossen (Leekstermeer) zwemt een veldmuis steeds maar weer rondjes. Zie filmpje. Ziet er niet zo gezond uit...

Nienoord

route; natuur

3 september: rondje vanaf Haren

Heerlijk weer. Veel mensen genieten rond het Paterswoldse Meer van de laatste zonnenstralen van de dag.

route; natuur

1 september: rondje vanaf Zoutkamp

Eindelijk weer lekker weer.

route; natuur

terug naar Looblog Augustus 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".