Gertjan's Looblog November 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

30 november: rondje vanaf Wierum

Zo'n dag dat het eigenlijk nooit licht wordt. 't Is ook nog steeds koud, maar weinig wind dus het voelt minder akelig. Aardig stukje langs de waddendijk tussen Wierum en Moddergat. Veel bergeenden, wulpen, scholeksters en rotganzen. 's Avonds sinterklaas, Petri blijft dus thuis om te dichten en heerlijke hartige taarten te bakken. route; natuur

29 november: rondje vanaf Callantsoog

roze pelikaan

Koud! Het is maar net boven nul, en er staat een akelige harde wind uit het oosten. De zon schijnt zo nu en dan wel een beetje, maar ondanks de wind is het nevelig: een soort mist die door het IJsselmeer lijkt te worden veroorzaakt.

Ik loop een heel aardig rondje vanaf het Zwanenwater bij Callantsoog. In dat natuurgebiedje zelf is niet heel veel te zien, behalve de gaspeldoorn die volop in bloei staat. Dan verder door Callantsoog waar al wekenlang een roze pelikaan in een vijver midden in een woonwijk zit. Hoe die daar komt is niet duidelijk, maar erg wild lijkt de vogel niet. De vogel is veel te groot voor de plek, hij hoort er duidelijk niet thuis, en doet me nog het meest denken aan de krullevaar: de levende vogel in het museum, van Pluk en de Petteflet.

Vervolgens loop ik een flink stuk over het strand naar het zuiden. Er is best veel te zien. Veel meeuwen, steenlopers, scholeksters en strandlopers. Veel kwallen. Zo nu en dan komt de kop van een zeehond boven de golven uit. Nieuwe soort: ijseend.

Bij Petten loop ik de dijk op. Een stukje verder is de dijk vanwege werkzaamheden afgesloten. In zee ligt een enorme nieuwe, kromme pier waar vrachtauto's en kranen bezig zijn. Er wordt hier een nieuwe zandmotor gebouwd om de kust te beschermen. Op het eind van deze nieuwe zandbank liggen tientallen zeehonden.

De terugweg gaat door de Pettemerduinen, langs de gebouwen van ECN onder andere. De dennen op de duinen zijn duidelijk door de wind gevormd: ze staan allemaal scheef en wijzen van de wind af naar het oosten. Bij Sint Maartenszee mag je niet verder door de duinen en loop ik dus langs de weg terug naar het noorden. Dit is een saai stukje. Het laatste stuk mag je wel over de top van het duin dat het Zwanenwater aan de oostelijke kant afsluit, maar daar loop je dan weer vol in de wind. route; natuur

drieteenstrandloper kanoet

28 november: rondje Utrecht

Ik ben in Utrecht voor een vergadering van de Raad van Advies van het Clariah project. Voor en na de vergadering loop ik een stukje door het oude centrum. route; natuur

25 november: minirondje 't Stort

route;

23 november: naar Leegkerk en rondje vanaf Noordlaren

boomklever

Nog steeds aardig weer. Ik loop naar Leegkerk en daar pikt Petri me op voor een rondje vanaf Noordlaren. Eerst door de Oostpolder naar het Zuidlaardermeer. Daar zijn nu niet zoveel vogels als 's zomers. Dan over de Osdijk weer de heuvelrug op en door het Noordlaarderbos een beetje slingerend weer terug. route Leegkerk; route Noordlaren; natuur

22 november: rondje vanaf Dieren

Mooie dag, vooral in het zuidoosten. Dus die kant ga ik op. Ik ben echter te vroeg in Dieren, want het pontje vaart pas vanaf 9 uur. Het is geen straf om hier te moeten wachten, want in de ochtendzon ziet de IJssel er prachtig uit. En er vliegt ook nog een ijsvogel rond.

Dan gaat de route langs een voormalige meander van de IJssel, dus met een enorme omweg, naar Doesburg. Deze oude IJsselarm heeft nu Het Zwarte Schaar. De uiterwaarden langs het water en de graslanden binnendijks zijn het terrein van duizenden kolganzen.

Middachterbosschen

Doesburg is een mooi vestingstadje. Doet wel wat denken aan de binnenstad van Culemborg, en ook wel aan Hattem waar we een paar weken geleden waren. De IJsselkade in het zuidwestelijk deel van het stadje is zo te zien recent volkomen opnieuw opgebouwd. Het front met zicht op de IJssel is fraai, maar de achterkant is een soortement namaak-gracht met namaak-grachtenpanden.

Vanaf Doesburg gaat de route de IJssel over en in de richting van de Veluwezoom. Ik had nog hoop dat er een route door de Havikerwaard mogelijk was, maar dat blijkt allemaal "verboden toegang", dus ik loop langs de N317/N348 naar Ellecom. Dan volgt weer een mooi stuk langs de rand van het IJsseldal en door landgoed Middachten. Je loopt dan eigenlijk al een beetje tegen de heuvels van de Veluwe op, dus mooi uitzicht. Helaas maakt de A348 nogal veel herrie.

De terugweg gaat door de bossen. Veel enorme oranje-bruin gekleurde beuken. Opvallend punt: de Carolinaberg. Dit is het centrum van een sterrenbos waar je de keus hebt uit een heel stel met beuken begeleide lanen in alle mogelijke richtingen. Oorspronkelijk waren er 14 lanen, en dat getal vind je op Internet nog steeds wel. Maar nu zouden er nog maar 11 of 12 moeten zijn. Ik heb zelf niet geteld... route; natuur

IJssel bij Dieren aalscholver

18 november: naar Oldehove

route; natuur

16 november: minirondjes Nieuw Statenzijl en Punt van Reide

Regen, regen, regen.

route Nieuw Statenzijl; route Punt van Reide; natuur

15 november: rondje vanaf Lauwersmeer

Miezerig weer. Ik ben eerst van plan om naar Noord-Holland te gaan, maar 's ochtends vroeg lijkt het op knmi.nl dat daar net de meeste regen valt. Dus blijf ik in de buurt (en kan nog een uurtje terug naar bed). 's Ochtends is het zo'n beetje droog, maar wel erg grijs. 's Middags regent het wat harder. 't Is toch nog wel een aardig tochtje, met veel kleine zwanen, een lepelaar en een zeehond in de haven.

lepelaar kleine zwaan gewone zeehond

route; natuur

11 november: naar Zuidhorn

route; natuur

9 november: rondje vanaf Gasteren

route; natuur

8 november: rondje vanaf Appelscha

vrouwtje blauwe kiekendief

Vertrekpunt bij de grote parkeerplaats van het bezoekerscentrum, bij "Bosbrasserie IJgenweis". Vandaag niet zo vroeg op, ik ben hier pas rond negen uur. De zon schijnt overvloedig, en dat blijft de hele dag zo. Er waait wel een akelige koude wind. Veel bekend terrein. Daar waar vorig jaar veel kruisbekken zaten is nu weinig te zien. Onderweg wel steeds grote bonte spechten en bijna doorlopend goudhaantjes. Een andere vogel die ik met tegenlicht fotografeer ontpopt zich 's avonds thuis als goudvink.

mannetje blauwe kiekendief

Dan het gedeelte van Wateren naar Doldersum, over het fietspad langs de rand van het heidegebied dat afgesloten is tot je even voor km 14 een doorsteek kunt maken. Mooie vergezichten. Het wordt pas weer spectaculair als ik Doldersum voorbij ben. Even voorbij km 18 gaat de route langs de uitkijktoren en dan het Dodersummerveld in. Onmiddellijk zie ik een paartje blauwe kiekendieven, heel dichtbij. Ik zie ze later nog verschillende keren laag over de hei jagen. Plotseling lijken vier roofvogels boven de hei even te overleggen. De kiekendieven, een slechtvalk en een torenvalk. Dan vliegen ze allemaal een andere kant op.

Als ik bij km 22 ben, en het Doldersummerveld bijna verlaat, zie ik een klapekster. Hij jaagt achter een libel (?) aan, snel vliegend en steeds van richting verandered. Dan vliegt hij recht over mijn hoofd heen, slechts op meters afstand. Het gaat veel te vlug voor een foto. Die kan ik pas maken als hij even later op een boomtop gaat zitten. Ik geloof niet dat hij de libel te pakken heeft gekregen.

De terugweg gaat via het Aekingerzand (Kale Duinen). Het was me nog niet eerder opgevallen dat hier ook vrij uitgebreid helm groeit. Blijkbaar ooit aangeplant om de duinen in bedwang te houden? In de laagstaande zon zien de duinen er weer prachtig uit!

route; natuur

Drents-Friese Wold

6 november: uitje naar Vosbergen

muziekinstrumentenmuseum Vosbergen

Met collega's op de fiets naar onder andere het muziekinstrumentenmuseum, op het landgoed Vosbergen in Paterswolde. Erg leuk, vooral de verhalen bij de rondleiding door de heer des huizes. Als voormalig natuurkundeleraar weet hij ook wat over de basisprincipes uit te leggen - waarbij blijkt dat je ook met een tuinslang of een PVC-buis muziek kunt maken. En de collectie is enorm. Na afloop wandelingetje door De Braak.

fietsroute inclusief wandeling; natuur

4 november: van Oldehove naar Zuidhorn

route;

2 november: naar Barnwerd, en rondje vanaf Westpolder

route Barnwerd; route Westpolder; natuur

1 november: van Wijhe naar Deventer

IJssel bij Wijhe

Een zomerdag in november. 's Ochtends vliegen er al vlinders rond, en ook de muggen zijn actief. Ik loop vanaf het station in Wijhe eerst langs de IJssel. Er is een viswedstrijd aan de gang. Dan verder naar het prachtige gebiedje langs de IJssel: Duursche Waarden. Het eerste stuk is wellicht het mooist: ooibos waar een modderig pad doorheen slingert. Volgens Wikipedia wordt dit gebied "vanwege zijn ondoordringbaarheid" Korea genoemd. Wat is er ondoordringbaar aan Korea?

Dan verder naar de oude steenfabriek, Fortmond. Ook hier wordt gewerkt om de rivier extra ruimte te geven. Blijkbaar wordt er een nevengeul gegraven waardoor Fortmond voortaan een echt riviereiland wordt. Via een splinternieuwe brug loop ik de nevengeul in wording over. Ik maak een rondje om de steenfabriek. Het pontje naar Veessen (Kozakkenveer) vaart maar tot 1 oktober. Dan verder naar het wat hoger gelegen bos en de camping. De enorme boom voor de ingang van de camping is - helaas - flink gesnoeid, alleen de stam is eigenlijk nog over.

Om Olst mis te lopen (en dan vooral de N337 die hier helaas op de dijk van de IJssel is aangelegd) loop ik in oostelijke richting. Dit is een wat saaier stuk. De weilanden zijn opvallend groen. Langs de Soestwetering en dan kom ik in een heel ander landschap terecht. Bossen, landgoederen en parken rond Diepenveen.

Het laatste stuk van de route loopt weer langs de IJssel, bij Deventer, over de IJsselkade. Als resultaat van de werkzaamheden is er een nevengeul gegraven die dienst doet als roeibaan. Op de dijk is het erg druk met wandelaars, fietsers, etc, die allemaal van het mooie weer genieten. De sfeer doet denken aan een mooie voorjaarsdag, als je de kleur van de bomen even wegdenkt.

route; natuur

Duursche Waarden: Korea Duursche Waarden: Korea

terug naar Looblog Oktober 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".