Gertjan's Looblog December 2014 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 december: rondje vanaf Berlicum

route; natuur

30 december: naar Westerslag, en rondje vanaf De Slufter

route Westerslag; route De Slufter; natuur

28 december: van Marienberg naar Ommen

ijsvogel

Prachtige dag. Petri is nog in Brabant, kon gisteren vanwege de sneeuwval in het zuiden niet makkelijk terug naar huis. Hier ligt helemaal niets. Ook bij Ommen waar ik vandaag van de zon geniet is geen sneeuw gevallen. Ik parkeer bij het station van Ommen en neem het boemeltje naar Marienberg. Vandaar een prachtige route terug naar Ommen.

glanskop

In Marienberg gaat iedereen tegelijk naar minstens drie verschillende kerken. Vlak bij de Vecht zie ik al gelijk een ijsvogel! Dan verder door bos en zandverstuivingen afgewisseld met jeneverbesstruweel. Een loslopende hond blijkt uiteindelijk bij een joggende vader en dochter te horen. Dan een mooi stukje (km 7) bij de camping langs een voormalige meander van de Vecht. Veel vogels, onder andere goudvinken en sijsjes, en steeds opnieuw goudhaantjes en spechten.

Door Junne en dan langs de Vecht, over een grote uitkijkheuvel. Dit is een mooi stuk. Je kunt steeds ver weg kijken over het dal van de Vecht. Als ik het bos weer in loop zie ik een kleine bonte specht. Verderop gaat de route opnieuw langs een oude meander van de Vecht. Dan een stukje langs het spoor.

Ik krijg bericht dat Petri toch een uurtje later naar huis komt, dus dan is er tijd voor een extra lus via Besthmen en het dal van de Regge. De Regge mag hier blijkbaar ook weer wat meer kronkelen. Boven de bossen van Ommen zweeft een luchtballon. In de winter!? Bij km 22 de Regge over en dan langs een beekje naar Ommen. Hier zie ik een grote gele kwikstaart en even later een ijsvogel. Als ik al bijna bij het station terug ben zie ik bij km 24,2 al weer een ijsvogel (mogelijk dezelfde?), en heb ik tijd om een foto te maken. route; natuur

27 december: rondje vanaf Holwerd

route; natuur

25 december: rondje vanaf Peizermade

route; natuur

24 december: rondje vanaf Lauwersoog

Kleine alk

Het weer is 's ochtends verschrikkelijk, maar 's middags komen er opklaringen uit het noordwesten. Dat blijkt te kloppen als ik rond het middaguur in Lauwersoog mijn wandeling begin. Het waait nog wel hard, en dat blijft zo. Het water in de Waddenzee staat heel hoog, en daardoor is er niet zo veel te zien. Wel veel aalscholvers in de haven. Langs de dijk loop ik naar het westen tot de verdronken polder boven Paesens/Moddergat. Ik loop een stuk de doodlopende dijk op, maar het is hier onbehaaglijk vanwege de wind. Wel mooi zicht op de vele bergeenden en wulpen die zich ophouden op of in de ondergelopen kwelders.

Zelfde weg terug, met de wind in de rug. Verder weinig opvallends te zien, tot ik terug in de haven ben. In het hoekje van de haven (km 15) zwemt een kleine watervogel die ik nooit eerder gezien heb. Het is maar een klein vogeltje, een stuk kleiner dan een meerkoet die een stukje meezwemt. Thuis vind ik dat het een kleine alk is (Alle alle). Dit is een zeldzame vogel, in Nederland althans, die in het najaar, en dan vooral bij noordwesterstorm wel langs de kust gezien wordt. In de provincie Groningen is de kleine alk zeer schaars. Mijn waarneming is pas de vijfde van 2014 (volgens waarneming.nl)! route; natuur

23 december: van Hoogeveen naar Beilen

Veel te veel wind en veel te weinig licht. Maar het blijft wel de hele dag droog, en dat zou je niet gedacht hebben als je de weersverwachting had gezien. Boven het Dwingelderveld vliegt een blauwe kiekendief die ik eerst nauwelijks herken omdat hij zo raar vliegt in de stormachtige wind. In het Ter Horsterzand laat een klapekster zich goed zien. Eerst op een boompje, later jagend en biddend. route; natuur

klapekster Ter Horsterzand

21 december: rondje vanaf Oudemolen

route; natuur

20 december: rondje vanaf Nijverdal

De weersverwachting is bar en boos met onweersbuien die gepaard gaan met zeer zware windstoten. De buien worden vooral in het noorden verwacht, dus ik ga een stukje zuidelijker. Uiteindelijk valt het erg mee. Als ik om kwart voor negen begin, is het nog niet helemaal licht, en dat wordt het eerst ook niet (het is dan ook de kortste dag van het jaar zo ongeveer). Maar het is wel droog en rond het middaguur breekt de bewolking soms ook een klein beetje. De eerste buien vallen pas na half twee.

De route gaat over de Sallandse Heuvelrug. Steeds grote groepen kramsvogels die hier genieten van de rode bosbessen (er groeien er hier miljoenen). Soms ook grote lijsters. Bij een uitzichtspunt niet ver van de Holterberg is een sparretje aangekleed als een kerstboom. route; natuur

13 december: rondje vanaf Tübingen

ijsvogel (zoekplaatje)

Gisteren en vandaag dus flink aan het werk. Voor het programma begint loop ik een half rondje, en de andere helft tijdens de lunchpauze. De zon schijnt, en het is heerlijk buiten. In een vijver bij het station, en later in de Neckar een dodaars. De tweede heeft een flinke vis te pakken (in verhouding). Ook een ijsvogel is op jacht.

route; natuur

Alte Aula Tübingen, waar TLT plaatsvindt Tübingen

11 december: rondje vanaf Tübingen

Praatje voorbereiden voor morgenochtend, college voorbereiden voor maandag, dus maar een klein rondje, door Tübingen. 't Stadje is niet zo groot en doet wel wat denken aan de stad Luxemburg: daar raak je in eerste instantie ook in de war van alle hoogteverschillen. Op de heuvel met het slot blijft een eekhoorn mooi poseren. Dan een stuk langs de rivier (de Neckar). Daar waar de Steinlach in de Neckar stroomt zie ik een ijsvogel over het water scheren. Even verderop is een dodaarsje aan het duiken. Steeds als ik mijn fototoestel scherp heb gesteld duikt hij weer onderwater... Nog een stukje verder zie ik ook nog een groene specht. Tevreden terug naar het hotel...

route; natuur

eekhoorn dodaars

10 december: van Entringen naar Tübingen

de beroemde skyline van Tübingen

Een dagje thuis en dan weer door naar Tübingen waar later deze week de TLT conferentie wordt gehouden, en waar ik ben uitgenodigd om een lezing te geven. Gisteravond laat aangekomen, en vandaag tijd voor een flink stuk wandelen door de bossen ten noorden van Tübingen.

Eerst een klein stukje met de trein naar Entringen. Vandaar gaat de route eerst omhoog de heuvels in. In de appelbomen groeit veel maretak. Het is koud, hier en daar ligt de rijp over de velden en de plassen op de paden hebben een laag ijsje gekregen. De eerste twee uur schijnt de zon er zo nu en dan nog wel even bij, maar om klokslag elf uur (ik hoor de klok luiden in het dal) valt de eerste sneeuw. De route is afwisselend, en volgt de rand van het bos. Soms even wat lager langs de wijnranken die op de zuidelijk gerichte hellingen groeien. Als het wat harder gaat motsneeuwen gaat de route weer wat meer het bos in.

Schönbuchh

Sommige paden zijn afgesloten omdat de houthakkers bezig zijn met bomen om te hakken. De eerste keer loop ik onder de plastic afzetting door, en ik zie hoe dat tegenwoordig gaat. Een hijskraantje met een multifunctioneel ingewikkeld apparaat eraan, waarmee de boom wordt omgehakt, de takken verwijderd, en de boom in stukken wordt gezaagd. Het hele proces neemt voor een enorme boom niet veel meer dan een minuutje in beslag. Maar ik loop hier duidelijk in de weg, en bij de latere afzettingen improviseer ik netjes een omweg.

Dat pakt de eerste keer goed uit, want ik kom op een smalle asfaltweg waar je geen auto's tegenkomt, en die een dalletje inloopt en langs een mooie beek verder gaat. Bronnenbos, zelfs in deze tijd zie je dat hier veel interessants te zien moet zijn in het voorjaar. Ook nu wel: onder ander veel schaafstro en reuzenpaardenstaarten. De takken van de bomen dragen soms enorme bossen korstmos. Verderop in de beek zitten mandarijneenden en een waterspreeuw. Ook is het inmiddels al lang weer droog. Het weer is uiteindelijk veel beter dan de slechte verwachtingen.

De terugweg is een beetje taai, en ook moet ik weer een keer omlopen vanwege houthakkerij. Laatste stuk door Tübingen en dan terug naar het hotel in het oude centrum. 's Avonds eten met enkele voormalige collega's.

route; natuur

paartje mandarijneenden moesdistel

7 december: rondje vanaf Lissabon Oriente

Lissabon Oriente

's Ochtends voordat ik terugvlieg is er nog tijd voor een kort rondje langs de Taag. Vroeg ontbijten, dan ben ik precies voor de zon opkomt buiten... Geen wolkje aan de lucht, en alles kraakhelder. Heel laag water in de Taag. Bijna hetzelfde rondje als afgelopen woensdag maar toch zie ik nog wat nieuwe dingen.

route; natuur

4 december: rondje vanaf Fonta da Telha

Malcolmia littorea bij de Lagao de Albufeira

Plan: een natuurgebied langs de kust, Costa da Caparica, ten zuiden van Lissabon. Het is wel wat omslachtig om er te komen. Metro 2x, dan met het pontje de Taag over naar Cacilhas (dat ken ik nog van de trip in maart). Hier moet ik op de bus wachten, en ik besteed de tijd om de weergaloze vervallen kade langs de Taag hier weer te "bezichtigen". Als ik weer terug bij de bus ben duurt het nog wel even voor de bus gaat. Ik heb blijkbaar de Portugese dienstregeling niet begrepen (anders stonden er wel meer mensen te wachten). De persoon van de kaartverkoop is niet erg behulpzaam ("je moet het kaartje in de bus kopen en er hangt een dienstregeling bij de halte").

Otanthus maritimus

Goed, uiteindelijk komt de bus en die brengt me in drie kwartier bij de eindhalte: Fonta da Telha. Een soort anarchistische badplaats waar de paar straten met een dikke laag zand zijn bedekt. Zomers is het hier druk met surfers. Op het strand krijg ik gelijk twee honden achter me aan. Dus gauw aan de eigenlijke route begonnen. De heenweg gaat door het bos boven de beroemde kliffen langs. Mooi, veel interessante planten. Ook nog volop vlinders. Dan om een militair oefenterrein heen. Dit is een wat taaier stuk, over een zandweg waar in anderhalf uur drie keer een jeep langs komt. Aan beide kanten bordjes "verboden toegang". Ten slotte komt het pad uit bij een laguna, de Lagoa de Albufeira. Prachtig gebied met veel vogels, en heel veel bijzondere planten die hier in het rulle zand en vlak bij het zoute water gedijen.

De terugweg gaat over het strand, aan de onderkant van de adembenemende kliffen langs. Heel bijzonder. Door het rulle zand (dat wel) loop ik minstens een uur zonder iemand tegen te komen. Volop genieten dus. Aan de onderkant van de kliffen groeien ook veel wilde planten. Overigens schijnt de zon constant, en is het zelfs in t-shirt warm. 's Avonds voel ik mijn gezicht enigszins trekken van de zon... route Cacilhas; route Fonta da Telha; natuur

Costa da Caparica Costa da Caparica
Lagoa de Albufeira zandvarkensgras (Polygonum maritimum)
Costa da Caparica

3 december: rondje vanaf Lissabon Oriente

kleine zilverreiger Met een dagje vertraging aangekomen in Lissabon (TAP Portugal staakte gisteren) voor de bijeenkomst van QTLeap. Snel, snel om nog even van de zon te kunnen genieten. Dat lukt, mijn hotel is maar drie metrostops van het vliegveld verwijderd. Nog genoeg tijd om langs de Taag te lopen. Prachtig: mooi uitzicht over de Taag en de Vasco da Gama-brug. Veel vogels en ook nog heel veel wilde planten. Het is hier nog niet echt winter. Dit is toch een veel aangenamer land om in te wonen? route; natuur

Vasco da Gama-brug aalscholver vangt aal

2 december: naar Zuidhorn

route; natuur

terug naar Looblog November 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".