Gertjan's Looblog Januari 2015 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 januari: van Assen naar Westlaren

rode bosbes in de sneeuw

Petri heeft weer eens bereikbaarheidsdienst, dus ik ben op het openbaar vervoer aangewezen. Het is stralend weer, de zon schijnt de hele dag. Bij ons ligt geen sneeuw, maar in Drenthe ligt een flink pak. In het begin is het glibberen over de opgevroren sneeuwresten. Later is het vooral modderig.

Onderweg kom ik steeds opnieuw oranje lintjes tegen die een route markeren. Later blijkt dat de Runforestrun hier is uitgezet. In het begin van de middag kom ik ook steeds hardlopers tegen. Die lopen blijkbaar een flink stuk over de modderige paden. Er zijn enkele tientallen lopers die de 45 km doen.

route; natuur

bruggetje over het Anlooerdiepje Gastersche Diep

25 januari: van Wiltz naar Wilwerwiltz

Met de trein naar Wiltz ("hoofdstad van de Ardennen") en vandaar loop ik via Kautenbach naar Wilwerwiltz: langs de riviertjes Wiltz en Clerve. Er ligt nog veel sneeuw. De echte wandelpaden vermijd ik, want het is geen doen om te klimmen of te dalen op glibbere bospaadjes waar je de ondergrond niet kan zien. Op grote delen van de route ben ik de eerste die door de sneeuw baggert. Ik kom - behalve in de dorpjes - nooit iemand tegen. Bijna beangstigend stil is het overal. Ondanks de sneeuw is het donker weer, soms zelfs een beetje nevelig. De wereld is vandaag in zwart-wit.

route; natuur

24 januari: rondje vanaf Luxemburg

ijsvogel in de sneeuw

Met niet veel vertraging gisteravond in Luxemburg aangekomen. Net als in Nederland wordt hier sneeuw verwacht, dus ik zorg voor iets minder ambitieuze plannen. Als ik vertrek is het nog droog maar tegen tien uur begint het te sneeuwen en dat houdt aan tot na 1 uur 's middags. Ik gelast wel - geheel tegen de gewoonte - een overdekte koffiepauze in, maar toch veel in de sneeuw gelopen.

Ondanks de winterse omstandigheden is er aardig wat te zien. Het laaggelegen deel van Luxemburg vind ik altijd erg leuk om te lopen. Nu zie ik een paar keer - in de sneeuw - een ijsvogel langs de Alzette. Gelijk in het begin was er ook al een grote gele kwikstaart in het dal van de Petrusse. Later ook nog een waterspreeuw, en verderop zit, bij het haantje op de torenspits van de kerk, een slechtvalk.

route; natuur

Luxemburg sneeuwpopje

23 januari: rondje langs de Amstel

Vandaag schijnt eindelijk de zon, al is het wel koud (in Friesland wordt zelfs al op natuurijs geschaatst). Ik loop langs de Amstel. Het ziet er mooi uit, de Amstel fungeert als een spiegel. Aardige foto's. Ik hoor en zie steeds weer halsbandparkieten. Dat blijft toch merkwaardig. Op de terugweg zo nu en dan (heel koude) mist. Omdat ik nog wat tijd over heb, eet ik een broodje Luxemburg in cafe Luxemburg. Want vanavond moet ik naar Luxemburg, al krijg ik van de KLM een mailtje dat er in verband met de mist kans op vertraging is...

route; natuur

langs de Amstel halsbandparkiet

22 januari: van Santpoort naar Zandvoort

Donkergrijs weer, en vrij koud. 's Ochtends vroeg ben ik op station Santpoort Zuid en loop vandaar naar Zandvoort aan Zee. Opnieuw is er niet veel te zien, totdat ik tussen het Vogelmeer en Parnassia twee vosjes zie. Langs de boulevard in Zandvoort groeit een armetierige pol zeewolfsmelk.

route; natuur

21 januari: rondje om Marken

goudplevier

Met de bus ben je verrassend snel in Marken - als je de bus niet mist tenminste. Ik kan zo snel de vertrekhalte niet vinden en neem een bus later die maar tot Monnickendam gaat. Ik loop even door dat stadje en neem dan alsnog de bus naar Marken. Marken is natuurlijk heel toeristisch, maar op een doordeweekse vroege ochtend in januari is daar helemaal niets van te merken.

Mooi zijn de "werven": terpen met typische Noord-hollandse huizen erop. Ook de beroemde huizen op palen (nu ja, huizen waarvan blijkbaar de benedenverdieping als schuur wordt gebruikt, en de eerste verdieping met een buitentrap bereikbaar is). Het opvallendst is de vuurturen aan de oostkant van het eiland: Het Paard van Marken. Heel opvallend plekje. Blijkbaar kun je hier ook trouwen. Langs het kleine schelpenstrandje zit een goudplevier: nooit eerder zag ik een goudplevier van zo dichtbij en nu begrijp ik pas waarom deze vogel zo heet...

route; natuur

20 januari: rondje vanaf Amsterdam naar Schellingwoude

Ik geef deze week een cursus voor de LOT-school. Ik zit in een hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal. De colleges zijn 's middags, om de hoek in het P.C. Hoofthuis. De ochtend gebruik ik voor een rondje naar Schellingwoude, over de Oranjesluizen - en terug via de pont over het IJ.

route; natuur

18 januari: rondje vanaf Leggelderveld

Zeer grijs en nat. We lopen samen een rondje bij Hoogersmilde door het Leggelderveld, en langs de zandafgravingen. Veel te zien is er niet. De hei is hier en daar kletsnet, net als het pad dat er doorheen loopt.

route; natuur

17 januari: rondje vanaf Ameland

Nieuwlandsreid, Ameland

Eindelijk weer eens een dagje met zon, en geen storm. Ik ben veel te vroeg in Holwerd, en zie het langzaam licht worden boven de kwelders. Er zijn overal sporen te zien van het hoogwater van vorig weekend. De onderste parkeerlaag is bedekt met een laagje slib. In de kwelders hebben de bergeenden, scholeksters, wulpen en rotganzen hun plekken weer ingenomen.

Vanaf de boot komen er in de verte geregeld kleine groepjes eiders en bergeenden voorbij.

drieteenstrandloper

De laatste keer dat ik op Ameland was, heb ik het westelijk deel van het eiland rondgelopen, dus voor vandaag is het plan om het oostelijk deel te verkennen. Eerst een flink stuk langs de Waddendijk waar weinig te doen is. Dan steek ik door de Kobbeduinen, en sta aan de rand van een groot kweldergebied, Nieuwlandsreid. Dat moet afgelopen week ook helemaal onder water hebben gestaan. Het is nu ook nog heel vochtig maar toch lukt het om droog door te steken naar de Stuifdijk. Langs het strand verder naar het Westen. De duinen zijn hier flink afgekalfd, vorige week. Langs de vloedlijn veel meeuwen, scholeksters en drieteenstrandlopertjes. Zo nu en dan komt er een jeep voorbij. En ook een grote truc die blijkbaar bouwmaterialen naar een boorput van de NAM brengt.

buizerd

Ik keer om bij het punt waar de doorlopende duinenrij zo'n beetje ophoudt. De terugweg kies ik voor het pad aan de binnenkant van de duinen vanwege de toch wel koude westenwind. Ik volg het bordje naar het uitzichtplateau Oerder Blinkert. Verrassend hoge duin aan de rand van het Wad met een weergaloos uitzicht naar alle kanten. De terugweg is verder een beetje saai, en om op tijd voor de boot te zijn, en vanwege de kou, gaat het tempo flink omhoog. Mooie momenten zijn een buizerd die recht over me heen komt vliegen, en een torenvalk die op een duintje een muisje (?) aan het verorberen is.

Ruim op tijd terug bij de haven. Het is steeds harder gaan waaien en ik ben erg koud. De gloeiendhete erwtensoep op de boot smaakt daarom fantastisch.

route veerdam Holwerd; route Ameland; natuur

afgekalfde duinen op Ameland torenvalk aan het diner

11 januari: rondje vanaf Oosthalen

woning kampcommandant Kamp Westerbork

Nog steeds onstuimig weer: harde wind en felle buien. Ik zoek de beschutting van het bos bij Hooghalen, te beginnen bij het parkeerterrein van kamp Westerbork. In het begin schijnt de zon zo nu en dan ook nog even. Met de buien valt het uiteindelijk erg mee, de meeste buien passeren in de verte. Bij Kamp Westerbork valt de nieuwgebouwde stolp over de oude commandantswoning op. Die woning fotografeerde ik eerder op 30 oktober 2010. Zoek de verschillen.

Bij de passage van het Amerdiep (km 5,5) heb ik een heel gesprek met een oude man (hij had het over achterkleinkinderen, dus dan mag je iemand toch wel oud noemen?). Hij beklaagt zich erover dat het Amerdiep hier nu niet meer zo loopt als vroeger, toen hij hier vanaf Amen over het Amerdiep kon schaatsen en nog een stuk verder.

Grolloerveen

Ook herinnert hij zich nog dat je vanaf Amen over de heidevelden naar Westerbork kon kijken - de bossen (vooral sparren en larixen) moesten toen nog worden aangeplant (dat gebeurde in de jaren dertig als onderdeel van de werkverschaffing). Hij had ook nog commentaar over de opwinding over de moslimterroristen en "die toestanden in Parijs". Ik kon hem niet helemaal volgen, maar er kwam een vergelijking voorbij met de Brabanders vroeger die bang gemaakt werden voor de "roden" uit het noorden. En dat daar niets meer van over is.

Leukste verrassing even voorbij km 6: eerst een groepje kruisbekken boven in een larix, en dan groeit er langs de weg stekende wolfsklauw. Dat is een zeer zeldzame plant die ik nog niet eerder "spontaan" gevonden had. Het stukje door het Grolloerveen is zoals altijd prachtig (km 9). Bij km 12 loopt het pad dood, er lijkt hier een heel bosje omgewaaid, en ik kan er echt niet door. Ziet er ook niet echt veilig uit met de harde wind. Dus terug, langs Holmers (zeer nat). Aan de overkant van Holmers zie ik opnieuw een groepje kruisbekken.

route; natuur

10 januari: rondje vanaf De Lutte

De Dinkel kronkelt door het Lutterzand

Prachtig rondje dat ik op een mooie voorjaarsdag nog eens moet lopen, want de stormachtige wind en de regen zijn vandaag spelbreker. Het eerste deel van de route volg ik het Dinkelpad. De Dinkel is een prachtig riviertje, dat vandaag erg veel water bevat. Vooral het stukje door het Lutterzand is prachtig: de oevers van de Dinkel zijn hier metershoge kliffen geworden. Het stukje net ten zuiden van Beuningen is ook mooi.

blauwe reiger met grote vis

Vanaf Beuningen kom ik in het parklandschap terecht van het landgoed Singraven. Het waait de hele ochtend al veel te hard, maar nu begint het ook te regenen. Ter hoogte van het kasteel draai ik om. Een reiger heeft een enorme vis gevangen en lijkt er nog niet onmiddellijk raad mee te weten. Langzaam gaat het een beetje harder regenen, en vooral als ik Beuningen weer voorbij ben loop ik vol in de wind en word ik snel nat. Van dit deel van de route had ik me niet veel voorgesteld, maar het is prachtig glooiend landschap - zelfs in de regen. Het gebied rond Het Hakenberg is ook prachtig. Geen foto's van dit deel vanwege de regen.

Het regent nu hard. Bij km 24 kom ik op de provinciale weg en die volg ik: de kortste weg terug naar de auto. Dan komt plotseling de hemel naar beneden. Auto's stoppen in de berm om de bui af te wachten. Ik kan nergens schuilen. Een enorme zondvloed, terwijl ik nog maar een kilometertje van de auto ben...

route; natuur

De Dinkel kronkelt door het Lutterzand De Dinkel

4 januari: rondje vanaf Doldersummerveld

route; natuur

3 januari: rondje vanaf Noordpolderzijl

wilde zwaan

De keus is tussen de regen of natte sneeuw in het zuiden, of de harde wind in het noorden. Ik kies voor het noorden: ik loop van Noordpolderzijl naar de Klutenplas en weer terug. Het is hoog water, en de kwelders staan grotendeels blank. Als ik weer terug loop lopen de kwelders weer snel leeg. Er zijn veel vogels, maar de meeste zijn ver weg en moeilijk te zien. Grote groepen scholeksters, wulpen, brandganzen, rotganzen en bergeenden. Ook meerdere dode bergeenden langs het vloedmerk. Zo nu en dan wat kleinere vogeltjes dichtbij: sneeuwgorzen, strandleeuwerikken en oeverpiepers. Heel in de verte zie ik drie wilde zwanen. Als ik met de auto terugrijd zie ik vlakbij Noordpolderzijl nog een groep van twaalf wilde zwanen.

route; natuur

2 januari: rondje vanaf Steile Oever

Mooi rondje. Heenweg over de Archemerberg en de Lemelerberg, en de terugweg langs de Regge. Vooral de terugweg is mooi (want nog onbekend). De Regge is flink onder handen genomen de laatste jaren. Een flink aantal kronkels is terug. Erg mooi. De informatiebordjes tonen steeds een ijsvogel en uiteindelijk zie ik er ook eentje, en later nog een. In de Regge zie ik meerdere keren grote zaagbekken en ook een dodaarsje. Verder valt het een beetje tegen met de vogels, vanwege de harde wind.

route; natuur

Regge

Archemerberg Archemerberg
Regge

1 januari: rondje vanaf Ravenswoud

Sombere dag, en er staat ook een koude wind. In het Fochteloerveen is deze keer niet veel te zien, afgezien van een klapekster. route; natuur

terug naar Looblog December 2014


Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl            Andere afleveringen van de looblog

Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".