Gertjan's Looblog December 2015 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

26 december: de Onlanden

route; natuur

25 december: De Pijp

route

24 december: Lauwersoog

route; natuur

23 december: Hoogeveen Beilen

route; natuur

22 december: Ruidhorn

Eerste vakantiedag: volkomen verregend. Ik loop een heel kort rondje bij Ruidhorn (aan de Waddendijk boven Uithuizen), maar het blijft regenen en het gaat steeds harder waaien dus ik ben het vlug beu. Nog wel even met de auto naar de haven van Lauwersoog. Vlak voor het Lauwersmeer zit een groep van wel zeventig wilde zwanen in een akker. In het Lauwersmeer trotseren een paar brilduikers de herfstige omstandigheden. Er zwemt alweer een zeehondje in de haven.

route; natuur

20 december: Dwingelderveld

route; natuur

19 december: rondje vanaf Den Oever

's Ochtends is het erg somber en donker. Pas in de loop van de middag klaart het een beetje op. Het is nog steeds veel te warm. Ik ben nog niet zo handig met mijn nieuwe fototoestel.

route; natuur

17 december: van Duivendrecht langs de Amstel

Morgen is het weer de jaarlijkse CLIN-dag, dit keer in Amsterdam. Ik ben al vroeg in Amsterdam om een staartje te kunnen meepikken van de warmste dag van de winter: in Wijk aan Zee werd het vandaag 16,6 graden, belachelijk. Onderweg kom ik al bloeiende narcissen, fluitenkruid en witte honingklaver tegen.

route; natuur

15 december: minirondje Aduard 800 pad

Even geprobeerd om het nieuwe fototoestel uit te proberen, maar dat lukt nog niet erg en het is ook veel te nevelig.

route; natuur

13 december: naar Reitdiep, en rondje Lauwersoog

Gisteravond en vannacht heeft het flink gestormd en doorlopend geregend, maar 's ochtends is het windstil en schijnt de zon. Een heerlijke dag, het lijkt wel een beetje voorjaar. Ook langs de Waddenzee is het ongelooflijk stil: terwijl Petri en ik langs de dijk lopen horen we de veerboot aan de overkant vanaf Schier vertrekken... Als we weer terug lopen zie ik in de verte een zeehondje. Hij komt steeds dichter naar ons toe gezwommen en uiteindelijk zwemt hij rustig verder tot hij een tiental meters van ons af is. Mooi gezicht.

route Reitdiep; route Lauwersoog; natuur

eider gewone zeehond

12 december: Lauwersmeer

wilde zwaan

Eerst moeten we 's ochtends twee keer met een aanhangertje naar Gaarkeuken rijden om tuinafval te dumpen, dus ik ben pas rond het middaguur op weg. Het wordt weer eens het Lauwersmeer waar het nu veel beter toeven is dan een paar weken terug.

roodkeelduiker

Leuke tocht, vooral het eerste deel. Ik hoor ("tzjing dzjing") steeds weer baardmannetjes in de rietkragen langs de weg, en vanuit de verte klinkt het melancholische getrompetter van kleine zwanen en wilde zwanen. De baardmannetjes laten zich ook geregeld zien, maar ze bewegen te erg om ze fatsoenlijk te kunnen fotograferen. Bij het Nieuwe Robbengat zit een paartje brilduikers.

Dan kom ik op de Waddendijk en loop naar de haven. Op de Waddenzee zie ik een roodkeelduiker en een zwarte zee-eend. Twee nieuwe soorten. In de haven wijst een vogelaar me gelijk op een roodhalsfuut. Die zie ik pas voor de tweede keer.

De terugweg gaat in wat hoger tempo want het wordt al vroeg donker. Het laatste half uurtje gaat het bovendien ook nog regenen.

Gisteravond hebben we alvast ons 25-jarig huwelijk gevierd met een bezoekje aan de Oosterpoort. Op het programma stond Trygve Wakenshaw (voor de pauze) en Kamagurka daarna. Kamagurka hadden we al eens eerder gezien, maar de Nieuw-Zeelander Wakenshaw was een grote verrassing. Prachtige voorstelling Squidboy, en helemaal niet na te vertellen.

route; natuur

8 december: naar Den Ham

route

6 december: Weener

treinongeluk op oude spoorbrug bij Weener, 26 juli 1913 (foto drehscheibe-online.de)

We zijn ramptoerist: kijken bij de brug over de Eems bij Weener (net over de grens bij Nieuwenschans). Hier is een paar dagen geleden een schip dwars door heen gevaren. De brug (89 jaar oud) zou total loss zijn, en het zou wel een jaar of vijf duren voordat er weer een nieuwe brug ligt. Reizen naar bijvoorbeeld Bremen vanuit Groningen kost je een uur extra. Overigens is dit ongeluk niet zo spectaculair als het ongeluk dat plaatsvond op 26 juli 1913, en waarbij de Lok 175 VENUS bijna in het water terechtkwam...

route; natuur

Friesenbrücke kapotgevaren

5 december: Van Gieten naar Bareveld

spoorinsnijding 'Het ravijn'

Eerst met de auto naar Bareveld, en vandaar met de bus (10 minuutjes) naar Gieten. Vandaar loop ik een U-vorm terug naar Bareveld. De eerste poot van de U heb ik de harde wind tegen, maar ik loop erg beschut over de voormalige spoorlijn van Assen naar Stadskanaal. Daar waar de spoorlijn de Hondsrug kruist, is een insnijding ontstaan die plaatselijk bekend staat als "het ravijn".

Bij Gasselte buigt de spoorlijn naar het oosten. Dit is een saai stukje, tot ik bij Gasselternijveen ben aangekomen. Hier is een flink stuk van de Hunze ook al aangepakt: in het gebied "Oude Weer" mag de Hunze weer kronkelen. Dit is het gebied direct naast het Hunzepark. Hier ben ik jaren geleden eens met een schoolreisje van Rik mee naar toe geweest. Survival. Het houten object over een zij-arm van de Hunze staat er nog. Hier heeft Rik nog wel eens nachtmerries van denk ik. Halverwege durfde hij niet meer voor- of achteruit.

museumspoorlijn S.T.A.R

Dan een kaarsrechte weg door het voormalige veengebied naar Stadskanaal. Aan de achterkant van de vloeivelden van de aardappelfabriek zitten tientallen geelgorzen. Even verder vliegt er een ijsvogel over het vaartje. Vlak voor Stadskanaal kruis ik de bekende Semslinie, de eeuwenoude grens tussen Drente en Groningen dwars door de veenkolonieën heen. Het Stadskanaal en de museumspoorlijn S.T.A.R liggen vlak langs de grens (aan de Groningse kant).

De museumspoorlijn S.T.A.R is genoemd naar de voormalige spoorlijn van Stadskanaal - Ter Apel - Rijksgrens. Tegenwoordig kun je 's zomers met een stoomtreintje tussen Veendam, Wildervank, Bareveld, Stadskanaal en Musselkanaal rijden. Bij Stadskanaal ligt nog een rangeerterrein, en er staat een geheel nieuw station, in oude stijl gebouwd.

Vanaf hier moet ik simpelweg het Stadskanaal volgen om weer terug bij de auto in Bareveld te geraken. Dat is dus kilometers lang langs het kanaal, met aan beide kanten huizen. Als ik na kilometers eindelijk de bebouwde kom uit ben, duurt het maar een paar honderd meter of je komt in de bebouwde kom van Wildervank terecht. route; natuur

terug naar Looblog November 2015


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen van de looblog navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".