Gertjan's Looblog Januari 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 januari: Antwerpen

Het weerbericht voor vandaag was wat beter, en het regent dan ook niet zo hard als gisteren maar echt droog is het nauwelijks. We lopen via de Annatunnel naar de Linkeroever en daar lopen we een rondje door het Rot, een klein natuurgebiedje (meer een parkje), met een uitstapje naar een vogelhut aan een plas: Blokkersdijk - daar kun je alleen komen via een parallelweg langs een soort snelweg. Terug met de tram.

route; natuur

30 januari: Antwerpen

Antwerpen in de regen, gezien vanaf het MAS

Gistermiddag is Petri ook in Antwerpen gearriveerd en we blijven nog een weekendje. Helaas is de weersverwachting erg slecht, en accuraat. Na de koudste dag van de winter van vorige week en de warmste dag afgelopen maandag hebben we vandaag de natste dag. In eerste instantie valt het nog een klein beetje mee als we na het ontbijt toch maar naar buiten lopen. Maar als we bij het Museum aan de Stroom naar binnen gaan wordt het buiten wel heel erg slecht.

Dan eerst maar eens koffie met gebak. Na een uurtje gaat het weer gewoon regenen. We lopen naar het centrum en kopen wat boeken bij de Fnac. We lopen richting het stadspark maar dan begint het opnieuw hard te regenen. Even schuilen onder de hoge overkapping van het theaterplein waar het ook markt is. Dan maar een uitgebreide lunch. Daarna terug naar het hotel. Daar houd ik het niet lang uit, en ik loop 's middags toch nog een rondje, gedeeltelijk droog. De slechtvalk zit er weer.

's Avonds naar de bioscoop: Youth. Mooie film en mooi gespeeld door Michael Caine en Harvey Keitel (en miss Universe en Diego Maradona).

route 's ochtend; route 's middags; natuur

29 januari: Antwerpen

Bijna de hele dag bij CLiPS, maar na het eten is er een uurtje over voor een rondje voordat ik mijn praatje moet geven.

route; natuur

28 januari: Antwerpen

Vanmiddag ben ik in Antwerpen aangekomen waar ik op uitnodiging ben om een colloquium te verzorgen en om bij te praten met S. die hier een jaartje verblijft. Aan het eind van de middag schijnt de zon nog even flink, dus daar kan ik nog even van profiteren. Zoals gewoonlijk loop ik in Noordelijke richting naar de dokken. Bij het Noordkasteel zit een slechtvalk bovenop de hoogste graansilo. In het plasje zitten veel eenden, en langs het pad bloeit de kerspruim al.

route; natuur

26 januari: 't Stort

route; natuur

25 januari: Utrecht

klein hoefblad bloeit al!

Vergadering ter voorbereiding van een NWO-aanvraag. Ik ben al vroeg in Utrecht. Het wordt de warmste dag van de winter: bijna twintig graden warmer dan afgelopen vrijdag: de temparatuur loopt op tot 15 graden. Volop zon. 's Middags zit iedereen buiten. Voorjaar!

Het eerste stuk van de Daalsesingel (tussen Weerdsingel en Catharijnesingel) is nu zo'n beetje klaar: de snelweg is weg en er staat weer water.

route; natuur

24 januari: 't Stort en Papenvoort

Grijs, donker, nat. Ik loop na het ontbijt eerst weer even langs het kanaal om te zien of de speciale tafeleend er nog zit. Nee dus. 's Middags lopen we een rondje vanaf Papenvoort. Het wordt alleen maar grijzer en natter.

route 't Stort; route Papenvoort; natuur

23 januari: Wieringen

Vannacht is de vorst verdreven en het kwik loopt op tot boven de vijf graden. De regen is vannacht al gevallen, het is vandaag een schitterende zonnige dag. Ik loop al weer een rondje vanaf Den Oever, op Wieringen. Er is enorm veel te zien. Ik geniet volop. Twee nieuwe soorten: topper (om een of andere reden had ik die tot nu toe steeds gemist) en de buffelkopeend.

route; natuur

geoorde fuut buffelkopeend

bergeend kanoet topper roodhalsfuut tafeleend nonnetje

22 januari: Amersfoort

Amersfoort

Het vriest nog steeds, maar de zon schijnt er vandaag uitbundig bij. Ik ben in Amersfoort voor de Clariah-dag. Voordat die begint is er tijd voor een rondje door de stad. Ik ken Amersfoort eigenlijk nauwelijks. Mooi centrum dat wel aan Utrecht doet denken. De grote toren wordt hier "Lange Jan" genoemd, en die wordt al een tijdje bewoond door een slechtvalk die ik na enig turen ook weet te ontwaren. Als ik even later nog eens langs de toren kom zit de slechtvalk direct onder het haantje.

De Koppelpoort is een prachtige oude stadspoort over de Eem. Die zie je ook vanuit de trein. De oude muren zijn flink begroeid met klein glaskruid en muurfijnstraal. Verderop kom ik in een heel klein stukje stadsnatuur terecht: Hooglandse Dijk. Een ijsvogel vliegt op en neer, en in de elzen zitten veel sijsjes. Ik maak een praatje met een vogelaar.

route; natuur

19 januari: 't Stort

Amerikaanse tafeleend (?)

Weer winter. Er ligt nog wat sneeuw en het vriest matig. In de kloostertuin (achter de gereformeerde kerk en achter 't Hoge Hof) zitten al een tijd ransuilen. De tuin is nu gesloten om de ransuilen niet te storen. Ik kan er eentje fotograferen van buiten de tuin.

In het kanaal zwemmen wintertalingen tussen de gewone eenden.

Ik maak ook een foto van een tafeleend. Hij ziet wat bleekjes maar verder valt mij niets bijzonders op. Maar dan komen er mailtjes binnen dat het wellicht een kruising met witoogeend zou kunnen zijn. Anderen suggereren dat het een Amerikaanse tafeleend is. Dat zou wel heel bijzonder zijn: die soort is in Nederland pas één keer eerder gezien, maar dat was een ontsnapt exemplaar, dus geen wilde. Ik krijg al visioenen van honderden vogelaars op het Aduard-800 pad...

route; natuur

17 januari: Lauwersoog en Veenhuizen

gewone zeehond

Stralend weer na sneeuw. De wereld ziet er prachtig uit. Na het ontbijt eerst weer even naar de haven, want 's winters is daar meestal nog wel wat te zien. Een zeehondje is de kant op gekropen. Er lijkt niet veel leven in te zitten.

's Middags samen naar Veenhuizen. We proberen de witte route te volgen maar het pad is erg modderig en op een gegeven moment onbegaanbaar. We improviseren zelf een route langs de Slokkert en terug naar Veenhuizen. Daar lopen we de rode route die vooral langs de oude gebouwen voert.

route Lauwersoog; route Veenhuizen; natuur

16 januari: Sallandse Heuvelrug

Erg koud. Door de sneeuw op weg, er ligt sneeuw tot Hoogeveen ongeveer. In Nijverdal is het ook koud. Wel boven nul, maar een erg harde wind waarvoor het begrip gevoelstemparatuur is uitgevonden. Het blijft wel bijna de hele dag droog, op een kort hagelbuitje na. 's Middags schijnt de zon ook zo nu en dan.

Er is hier vandaag niet veel te zien, afgezien van grote groepen kramsvogels die blijkbaar op de enorme aantallen rode bosbessen afkomen (lees meer).

Gisteravond naar de nieuwe film van Tarantino geweest, "The Hateful Eight". Wel aardig, niet geweldig. 's Avonds zie ik op de Belgische TV een film die me veel beter bevalt: "Everything is illuminated", naar het boek van Jonathan Safran Foer dat ik ooit al gelezen heb. Veel muziek van de gypsy-punkbank Gogol Bordello. De zanger van de band, Eugene Hutz, speelt ook mee in de film.

route; natuur

14 januari: Luxemburg stad: langs de Alzette

waterspreeuw

's Ochtends is er nog tijd voor een rondje, voordat ik terugvlieg. Opnieuw door het laaggelegen deel van Luxemburg. Luxemburg is een wonderlijke stad die uit twee etages bestaat. Het hooggelegen deel is een meest saaie stad met veel verkeer waar de wegen gewoon rechtdoor lopen. De lage etage bestaat uit een aantal enorm kronkelende dalletjes waar de Petrusse en de Alzette stromen. Het laaggelegen centrum is klein, maar prachtig. Verder van het centrum zijn de dalletjes groene oases in de stad. In welke andere stad vind je midden in het centrum ijsvogels, waterspreeuwen en grote gele kwikstaarten?

Ik volg de Alzette in zuidoostelijke richting, want dat gedeelte van de stad heb ik nog niet eerder gezien. Dat bevalt me prima. Hier en daar sporen van watermolens en daarmee gerelateerde activiteiten. Ter hoogte van km 15 of daaromtrent begint het te sneeuwen. Al heel snel wordt de wereld wit, en dat is een mooi moment om de kortste weg terug te nemen. Dat gaat het snelst door eerst de bovenste etage op te zoeken van de stad, en vandaar ben ik weer snel terug in mijn hotel. Dan naar het vliegveld waar een karavaan sneeuwschuivers aan het werk is.

route; natuur

13 januari: Luxemburg stad: in het donker

De hele dag bij de EU, waar we tegen half vijf worden vrijgelaten. De uitkomst is positief (al is dat nog geheim). Ik loop een rondje door de schemering en in het donker naar het laaggelegen centrum en terug. Ik heb afgesproken met twee collega's uit San Sebastian en we lopen opnieuw naar het centrum om heerlijk Chinees te eten. De terugweg ben ik hun gids en ik laat het laaggelegen deel van het centrum zien, en de route over de oude stadswal daar waar de Petrusse en de Alzette bij elkaar komen. In het donker, dus geen foto's.

route; natuur

12 januari: van Kautenbach naar Michelau

Girschterbach

Morgen hebben we weer een review meeting van ons Europese vertaalproject, waarvoor we later vandaag met projectpartners ter voorbereiding hebben afgesproken. Omdat ik gisteravond laat al in Luxemburg ben aangekomen kan ik 's ochtends nog een aardig stukje lopen door de Luxemburgse heuvels.

Met de trein naar Kautenbach. Korte regenbuitjes wisselen af met korte droge periodes, en een heel enkele opklaring. Alles is hier kleddernat. De Wiltz en de Sure zijn buiten hun oevers getreden. De beekjes in het bos zijn flinke snelstromende beken geworden. En de paden zijn merendeels een grote modderboel. Maar langs de beken is het hier en daar prachtig. Veel paarbladig goudveil en prachtig uitgegroeide stijve naaldvaren en zo nu en dan amandelwolfsmelk. Daarvoor moet je bij ons naar Zuid-Limburg. Op plekken waar ik langs de rotswanden loop groeit onder andere veel rozetsteenkers en zwartsteel.

Het is een zware route, ook al omdat er veel hoogteverschil is. Bovendien moet ik een paar maal improviseren daar waar de route direct langs de Sure loopt en volkomen onder water verdwenen is - vooral bij km 15. Hier volg ik zelfs even een pad dat geen pad blijkt en ontaardt in een verticale klim de heuvel op, totdat ik toch maar op mijn schreden terugkeer. Vanwege deze onhandige actie heb ik twee dagen spierpijn.

In deze tijd van het jaar kun je hier uren lopen zonder ooit iemand tegen te komen.

route; natuur

10 januari: Lauwersoog en Onlanden

Ik ga eerst even bij Lauwersoog in de haven kijken, want de zon schijnt zo lekker. Samen lopen we een rondje door de Onlanden.

route Lauwersoog; route Onlanden; natuur

9 januari: Ameland

jonge grijze zeehond

Als ik om kwart over negen de boot op loop, loop ik gelijk naar de reling aan de voorkant van de boot, en kijk daar in de ogen van een zeehondje dat minstens even nieuwsgierig is als ik (toevoeging: ik dacht dat het gewoon een gewone zeehond was, maar ik word er door iemand van de Zeehondencreche Pieterburen op gewezen dat het vermoedelijk een heel jong vrouwtje grijze zeehond is). Verder is er op de overtocht niet veel te zien: het is nogal nevelig. Ik neem de bus tot aan de vuurtoren bij Hollum en loop vanaf daar via natuurgebiedje en het strand terug tot Buren. Dan nog een stukje langs de Waddendijk om weer terug bij de Veerdam te komen.

Bij de vogelhut (km 4) schrik ik me het leplazerus omdat er een schot klinkt, dichtbij. Even later komt er een jager met een jonge jongen voorbij. Mag dat allemaal zomaar? Vanuit de vogelhut zie ik een dodaars op precies dezelfde plek als afgelopen augustus. Dan verder naar het strand. Ter hoogte van Ballum is de zee erg ver weg. Er ligt een enorme zandbank waar je niet op mag. Pas bij km 8 mag je dichter bij zee lopen. Veel meeuwen, scholeksters en drieteenstrandlopers. Achter de branding zie ik een grote jager (denk ik), nieuwe soort. Update: kreeg een mailtje dat het een middelste jager betreft (ook nieuw voor mij). Update: het blijkt uiteindelijk een kleine jager te zijn! Ook leuk.

Bij kilometer 15 ga ik het strand weer af en loop via een onverharde landbouwweg achter camping Klein Vaarwater langs om bij de Waddendijk aan te komen. Onderweg spot ik een kleine rietgans in een weiland, nog een nieuwe soort. Helaas is er langs de Waddendijk vandaag weinig te zien. Ik loop wat sneller om de boot van half vijf niet te missen.

route; natuur

7 januari: naar 't Stort

Gistermiddag en vanochtend al weer code rood. Colleges werden gisterenmiddag om vijf voor één afgeblazen, mijn college had om één uur moeten beginnen. Het lijkt iets minder koud dan eerder deze week. De dooiaanval is onderweg.

route; natuur

5 januari: glibberen over de beijzelde straten

de carpoolplaats in gebruik als ijsbaan

Code rood in de drie noordelijke provincies. De wereld is een ijsbaan geworden door sneeuw en ijzel. Ik ga toch even naar buiten maar geef het snel op. Kinderen schaatsen op straat. De universiteit blijft de hele dag dicht. De klokken van de kerk zijn bijna niet te horen: door de ijzel galmen ze niet.

's Middags nog een poging. De carpoolplaats is een echte ijsbaan geworden. De hoogspanningskabels boven de Lindt dansen.

Het verschil met Lanzarote had niet groter kunnen zijn.

eerste route; tweede route;

terug naar Looblog Lanzarote 2015/2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen van de looblog navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".