Gertjan's Looblog Februari 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 februari: Eelderwolde

havik

Na afloop van het werk probeer ik nog eens de steppekiekendief te spotten. Ik ben er om vijf uur, en dan is de vogel net uitgebreid in beeld geweest. Maar ik zie hem niet. Wel een havik die vlak over me heen vliegt, en een heel onduidelijke blauwe kiekendief, in de verte. Als de zon ondergaat wordt het snel koud.

route; natuur

28 februari: Eelderwolde, Lage Weg, en Marnewaard

Heerlijke zonnige dag. Ik ben al voor het ontbijt bij Eelderwolde. Prachtig. Maar de steppekiek zie ik niet. 's Middags loop ik alvast een stukje de polder in, voordat ik met Petri naar Lauwersmeer rijd. Heerlijke luchten. In het Lauwersmeer is het overal onwaarschijnlijk druk. Vakantiedrukte? En het gevolg van een paar weekenden regen?

route Eelderwolde; route Siccemapolder; route Marnewaard; natuur

Eeldermaden Eeldermaden

Lageweg

27 februari: Urk en Ezumakeeg

velduil

De zon gaat dit weekend eindelijk weer eens schijnen. Eerst naar Urk. De haven en het stadje is altijd leuk, zeker als de zon net opkomt. In het IJsselmeer zwemmen hier en daar brilduikers. Ook grote zaagbekken. Het stadje rond de vuurtoren ziet er mooi uit. Ik loop verder langs de dijk naar het Urkerbos. Hier zijn wat speciale varensoorten gevonden. Bijvoorbeeld zachte naaldvaren: eindelijk weer eens een nieuwe soort. Verder vind ik het bos niet zo geweldig. Voor de meeste Urkenaren is het een hondenuitlaatplaats.

's Middags rijd ik naar Ezumakeeg. Ik ben niet de enige. Een flinke menigte wil net als ik de velduilen wel eens zien. Dat lukt in eerste instantie niet. Ik heb niet het geduld om daar dan lang te gaan staan wachten, er moet gewandeld worden. Op de terugweg kom ik langs dezelfde plek en zie ik de uilen - net als vele anderen - wel. Ik kan alleen wat onduidelijke foto's maken, tegen de laagstaande zon in.

route Urk; route Ezumakeeg; natuur

Urk

23 februari: Noordhorn

route; natuur

21 februari: langs het kanaal naar Noordhorn en terug

En alweer een verregende zondag. Ik rijd eerst naar Lauwersoog en Ezumakeeg. Het is geen moment droog. Aan het eind van de middag lijkt buienradar aan te geven dat het droog wordt. Dus toch maar op pad. Droog wordt het niet. Het waait stormachtig. De eenden op het kanaal zijn bijna allemaal verdwenen.

route; natuur

20 februari: van IJmuiden naar Overveen

Ik wil eigenlijk de Zuidpier op bij IJmuiden want daar worden vaak leuke vogels gezien en soms zelfs ook bruinvissen. Maar helaas, de pier is grotendeels afgesloten: rode vlag, te veel wind. Ik vind het nogal meevallen. Droog is het wel, en dat blijft het volgens het KNMI tot 2 uur. Ik ben dus precies op tijd in Overveen, half twee, om daar weer op de trein te stappen. Dan ben ik 's avonds op tijd om Donar te zien spelen tegen Weert, eredivisie basketbal. Bij Weert speelt de vriend J. van nicht L. uit Boxtel mee, vandaar. Ze worden flink in de pan gehakt.

route; natuur

19 februari: Amsterdam

's Middags toch nog even flink van de zon kunnen genieten. Het schijnt in het weekend weer te gaan regenen, zoals de laatste weken gebruikelijk is. Door de haven, en terug via de Prinsengracht.

route; natuur

REM Eiland Prinsengracht

17 februari: Amsterdam

Vanaf metrostation Waterlooplein loop ik eerst naar mijn hotel, en daarna loop ik met een omweg naar het Trippenhuis voor het KNAW colloquium. Aan het eind van de middag loop ik nog even een rondje door het Vondelpark in de hoop een bosuil te horen, want daar zou het nu de tijd voor moeten zijn (en het is een windstille, heldere avond). In eerste instantie valt vooral de oorverdovende herrie van de halsbandparkieten op. Het moeten er honderden zijn die zich blijkbaar verzamelen voordat ze naar hun slaapplaatsen vertrekken. De herrie doet me denken aan Beijing, waar horen en zien je verging vanwege de vele enorme krekels. Als ik het park bijna weer uit loop, denk ik inderdaad een bosuil te horen. Maar het geluid herhaalt zich niet meer en ik ben niet zeker.

route; natuur

16 februari: van Noordhorn naar Den Ham

Volop zon. De tafeleend is er vandaag niet. Ook de velduil die de laatste dagen tussen Den Ham en Noordhorn werd gezien zie ik niet. Wel tientallen buizerds en torenvalken. En een mooie blauwe kiekendief.

route; natuur

15 februari: van Utrecht naar Oud Zuilen

Na het afschuwelijke weer van gisteren schijnt vandaag de zon. Ik ben al weer in Utrecht ter voorbereiding van ons project. Op het hoofdkantoor van de Rabobank zit een slechtvalk. Na afloop van de vergadering loop ik langs de Vecht tot aan bij Oud Zuilen: mooi kasteel. Onderweg tot drie keer toe een ijsvogel. Met de bus terug. Als ik op het perron wacht op de trein vliegt er hoog boven me een slechtvalk rond. Zou het dezelfde als vanochtend zijn?

route; natuur

ijsvogel Oud Zuilen

13 februari: rondje Petten

Eindelijk geen regen en wind meer, maar dan krijg je natuurlijk mist en nevel. De zon komt er bijna niet doorheen.

Ik loop vanaf Petten, bij de Hondsbossche Zeewering. De hoge dijk is er nog wel, maar valt geheel in het niet bij een enorme strook met duinen en strand die hier de afgelopen jaren is aangelegd - resultaat van het project "Kust op Kracht". Gewoon een geheel nieuw landschap uit de grond gestampt. 't Schijnt ook voor de veiligheid te zijn en daar is het lastig tegen argumenteren. Ik denk met weemoed aan de restanten van het Britse slagschip H.M.S. Prince George dat je hier bij laag water soms kon zien. Wat zou er met het wrak gebeurd zijn? Wikipedia weet het antwoord: "Het [wrak] fungeerde als golfbreker tot het op 28 juli 2014 onder het zand verdween bij werkzaamheden om de kust te versterken".

Aan de binnenkant van de dijk is gelukkig niets veranderd, prachtige kleine oude polder waar de weggetjes en slootjes nooit recht lopen. Ook een eldorado voor vogels. De door de vogels aangetrokken vogelaars rijden hier in hun auto stapvoets over de zeer smalle weggetjes. Soms stoppen ze en vragen of ik al iets bijzonders heb gezien (nee). Zo ook de man uit Schagen waar ik drie weken terug een stukje mee op liep bij Den Oever.

drieteenstrandloper witbuikrotgans

Bij Camperduin loop ik de (oude!) duinen in. Hier zie je op sommige plekken ook de bouwactiviteiten van de natuurorganisaties, al gaat het geloof ik vooral om het weghalen van bomen. Dit is ook het gebied waar in 2009 een flinke bosbrand woedde. Uiteindelijk loop ik zo door naar De Kerf. Onder de dennenbomen vind je al veel rozetjes van dennenorchis.

Vanaf de Kerf loop ik via het strand terug tot Camperduin. Flinke groepen drieteenstrandlopertjes. Bij "de Putten", plasje bij het begin van de Hondsbossche Zeewering loop ik opnieuw door de polder, gedeeltelijk dezelfde route als op de heenweg. Nu zie ik wel wat bijzonders: een groep van zo'n vijftien witbuikrotganzen. Natuurlijk ben ik niet de enige die foto's maakt.

Als ik op de terugweg over de Afsluitdijk rijd stop ik nog even bij het Monument. Er zitten hier heel veel nonnetjes, brilduikers, zaagbekken en kuifeenden. Aan de Noordzeekant zie ik in de verte groepen toppers.

route; natuur

9 februari: via Noordhorn naar Den Ham

De Amerikaanse tafeleend blijft de gemoederen bezig houden, en ik loop er vandaag ook maar weer even langs. Gisteren was-i er niet, maar vandaag weer wel. De theorie is nu dat de eenden het kanaal alleen opzoeken bij harde wind (want beschut door de rij populieren).

De zon komt er net een beetje door dus ik kan nog een paar aardige foto's maken. Aan de overkant staan 's ochtends vroeg ook al weer zes vogelaars naar het beest te kijken. Inmiddels moeten er al een paar honderd vogelaars naar de tafeleend zijn wezen kijken. Op de verschillende internet fora gaat de discussie verder over wel of niet wild.

Ik loop door naar Den Ham, en vanaf de Piloersemaborg neem ik de bus terug.

route; natuur

7 februari: rondje Aduard en 't Stort

Na het ontbijt loop ik met de logees de "interactieve" wandelroute met uitleg over het voormalige klooster. We lopen ook het museum binnen en krijgen de korte versie van de rondleiding, inclusief bezoek aan de voormalige ziekenzaal (bij ons naast dus).

De logees vertrekken om de boot naar Schiermonnikoog te nemen. Ik loop maar weer eens naar het kanaal. Vanochtend is daar de Amerikaanse tafeleend toch weer gezien. Van ver zie ik een tiental auto's en meer dan twintig vogelaars op het inmiddels bekende plekje bivakkeren. Erg merkwaardig om te bedenken dat ik dat mede veroorzaakt heb. Zoals je kunt verwachten staat iedereen aan de overkant - per auto bereikbaar - en ik kan ze dus eens goed bekijken. Ze zwaaien niet terug.

route; natuur

oploopje bij 'mijn' Amerikaanse tafeleend oploopje bij 'mijn' Amerikaanse tafeleend

6 februari: rondje Leekstermeer

ijsduiker

Op tijd vertrokken en niet te ver van huis, want vanmiddag komen er logees uit Zuid-Limburg (tegenwoordig net over de grens, uit Belgiƫ). Bij het Leekstermeer is deze week een paar keer een ijsduiker gezien, dus ik stippel een rondje om het meer uit in de hoop een glimp van het beest op te vangen.

Bij Cnossen (waar je 's zomers heerlijk op terras aan het meer kunt zitten) sta ik een tijdje over het water te staren maar de ijsduiker laat zich niet zien. Als een andere vogelaar mee komt kijken geef ik het op. Ik loop terug en dan zie ik aan de andere kant de vogel alsnog. Ik geef die andere vogelaar een seintje en we kunnen beiden een foto maken. De dag kan niet meer stuk.

Bij de Rodervaart loop ik het pad naar het uitkijkpunt in. Er zit een groepje mezen waarvan er twee matkoppen zouden moeten zijn. Maar het verschil tussen matkoppen en glanskoppen ontgaat me geloof ik nog. Verder is er niet veel meer te zien. Bij de Lettelberterpetten is een deel van het pad veranderd in een enorme modderpoel.

's Avonds naar de exhibitie van Bowie in het Groninger Museum.

route; natuur

2 februari: rondje 't Stort

Kort rondje tussen de middag, maar weer langs het kanaal. Als ik bijna om wil draaien zie ik alweer een tafeleend. Is het dezelfde van twee weken geleden? Hij lijkt er wel op. Ik kan een flink aantal foto's maken en het licht is beter dan de vorige keer. Als ik de vogel heb ingevoerd gaat het nieuws snel. Mijn "determinatie" wordt snel bevestigd. Binnen een uurtje zijn mijn foto's al tweeduizend keer bekeken. 's Middags arriveren er tientallen vogelaars die dezelfde vogel ook willen bekijken, en de vogel wordt volop ingevoerd op waarneming.nl (meer dan zeventig (!) keer tussen half 2 en half 6 's middags). Als het inderdaad een "wilde" vogel is, zou het de eerste keer zijn dat deze soort in Nederland wordt gezien. Vogelaars worden hier heel opgewonden van!

Inmiddels zou vastgesteld zijn dat de toppen van de handpennen beschadigd zijn, wat vermoedelijk/misschien/mogelijk/juist niet duidt op niet wilde herkomst. Zie bijvoorbeeld: deze en deze link. De discussie of het wel of niet een wilde vogel is wordt hier gevoerd.

route; natuur

Amerikaanse tafeleend Amerikaanse tafeleend

Amerikaanse tafeleend in groep wilde eenden Amerikaanse tafeleend in groepje wilde eenden

terug naar Looblog Januari 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen van de looblog navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".