Gertjan's Looblog Maart 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 maart: Federow, Kargow, Specker Horst (Müritz)

Het blijft vandaag voor het ontbijt droog (en de rest van de week trouwens ook). Ik loop een stuk vanaf het informatiecentrum in Federow, net als eergisteren. Langs de bosrand graast een groep van minstens 20 damherten. Ik zie ze van ver, en ik krijg geen kans om ze van dichtbij te zien omdat er een auto over het zandpad rijdt en de herten het bos in jaagt. Bij de Rederangsee is opnieuw niets te beleven. De zon begint wel lekker te schijnen.

kraanvogel

Samen lopen we het rondje nummer 1 uit het boekje van Peeters. Dit blijkt de mooiste route van de week te worden, mogelijk ook omdat de zon er zo nu en dan heerlijk bij schijnt. We beginnen bij de kerk van Kargow Unterdorf en daar groeien al gelijk twee soorten geelster: bosgeelster en akkergeelster. Als we een kwartiertje onderweg zijn cirkelt er een grote groep kraanvogels boven ons, minstens vijftig exemplaren! In een klein plasje zitten twee brilduikers. Kortom, er is ook veel te zien in dit prachtige open landschap. In de berm vaak een derde geelster: weidegeelster. Bij een paar bomen en een kruispunt waar we even een appeltje eten zit een middelste bonte specht. Even later vliegt er een zeearend over. Dan voert de route ook nog door een prachtig klein bosje met veel bosanemoon, muskuskruid en opnieuw weidegeelster. Volop genieten vanochtend dus.

onderweg vanaf Kargow onderweg vanaf Kargow

's Middags willen we ook nog route nummer 5 lopen, Specker Horst, op het laatste stukje naar Boek toe na. Het is nu wat bewolkter en de route gaat eerst door een wat saaier stuk bos. Daarna is het vooral moeras en moerasbos. Op het pad staat op twee plaatsen een uitzichttoren. Er is toch wel het een en ander te zien. Bruine kiekendieven, en natuurlijk ook weer twee kraanvogels (mooi van vrij dichtbij).

Het keerpunt is een vogelkijkhut aan de Möritzsee. Hier zijn nog vier Nederlanders aan het rondkijken. Ze hebben zojuist een witkopstaartmees gezien (wij nog niet) maar ze hebben nog geen zeearenden gezien. Als ze weg zijn komen er niet één, maar twee zeearenden voorbij die boven het meer ook nog wat aan het flikflooien zijn. Is het vriendschappelijk of agressief? Wij weten dat niet.

route Federow; route Kargow; route Specker See; natuur

zeearend 2x

30 maart: Feisneck, Müritzsteilufer, Boeker Fischteiche (Müritz)

Feisneck

Mijn rondje 's ochtends voor het ontbijt verloopt bijna identiek als gisteren: het begint al gauw te regenen, en het gaat steeds harder regenen zodat ik weer aardig nat word. Ik loop een rondje om het Feisneck meer. Het is wel een aardige route maar de regen verpest het een beetje. Toch zie ik al weer weidegeelsterren en ook weer kraanvogels.

Aan het eind van de ochtend wordt het, net als gisteren, langzaam droog en we vertrekken naar het zuidelijke deel van het park. Omdat je daar niet door het park naar toe kunt, moeten we wel een uur omrijden. Op de fiets is het waarschijnlijk ongeveer even snel. We stoppen eerst vlak voor Boeker Mühle, voor een wandeling die in het boekje van Peeters als "Müritzsteilufer" wordt aangeduid. Aardige korte wandeling naar de oever van de Müritzsee, al moeten we wel over een hek klimmen met daarop een bord met de angstaanjagende tekst "Vorsicht!! freilaufender Bulle! LEBENSGEFAHR". Dan hebben we al weer uitgebreid kraanvogels kunnen bewonderen, en ook een mooie goudvink die zich uitgebreid laat bekijken. Verder valt het hier op dat zo ongeveer alle bomen enorme hoeveelheden maretak dragen. Een prachtig gezicht, dat wel.

kraanvogel zeearend

Dan rijden we een stukje door naar Boeker Mühle en lopen dan de Boeker Fischteiche route uit het boek van Peeters. Prachtige route, zelfs al is de heen- en terugweg hetzelfde. Maarliefst vier keer zien we zeearenden vliegen. In de bermen groeit volop weidegeelster. De route loopt om een aantal meertjes heen die voor de visvangst worden gebruikt. Bij km 4 is een uitkijkplateau waar je heel veel vogels kunt bekijken. Dit is een van de plekken waar een zeearend zich uitgebreid laat bewonderen. Een andere opvallende verschijning is de rode wouw die we ook meerdere keren zien.

Als we weer terug bij de auto zijn willen we eigenlijk wat eten in het plaatsje Boek, maar daar blijkt het restaurant, in tegenspraak met de gegevens op de deur, gesloten.

route Feisneck; route Müritzsteilufer; route Boeker Fischteiche; natuur

alte Ulme auf Binnendüne zeearend

29 maart: Waren, Federow en Speck (Müritz)

Voor het ontbijt loop ik een rondje in de directe omgeving van Waren, langs de Binnenmüritz en de Feisnecksee en dan een stuk het bos in. Als ik buiten kom begint het net een beetje te miezeren en langzaam gaat het steeds harder regenen.

Vanwege de regen doen we langzaam aan, maar de regen lijkt toch langzaam wat minder te worden en aan het eind van de ochtend gaan we toch maar op pad. Naar Federow, waar een groot informatiecentrum van het nationale park is. We vertrouwen ook op het boek "Vogels kijken in Noordoost-duitsland" van Hans Peeters.

Achteraf blijkt dat de Tom-Tom ons weer over een mooie toeristische route voert. Prachtig klein weggetje door prachtig landschap. Bij het informatiecentrum krijgen we uitleg van een aardige medewerkster. De zeearenden (seeadler) zitten hier het hele jaar, en gisteren heeft de medewerkster die nog gezien bij de Rederangsee (hier vlak bij). De visarenden (fischadler) zijn net vorige week weer teruggekomen, maar nog niet allemaal. We kiezen voor het rondje in zuidoostelijke richting dat eerst naar de Rederangsee voert. Als het droog blijft kunnen we dan verder lopen, en anders zien we wel.

Het blijft droog. We lopen eerst door een mooi open landschap waar we al gelijk bonte kraaien zien. Die zijn hier heel gewoon. Dan een stukje door het bos naar de Rederangsee. Dit is een beroemde plek voor kraanvogels. Hier slapen in het najaar duizenden kraanvogels. De vogelhut aan de rand van het meer is groot en bevat een kleine tribune. Vandaag zien we hier eigenlijk helemaal niets. Het goede nieuws is wel dat het weer langzaam opknapt en de regen wegblijft.

visarend

In het weidelandschap dat aan de Rederangsee grenst zien we weer kraanvogels. De route is aardig, vooral daar waar we niet door het bos lopen maar waar het terrein open is. Vanaf Schwarzenhof volgen we het fietspad dat parallel aan de weg loopt. Hier loopt ook een hoogspanningsleiding en op de masten is zo nu en dan een metalen mand geplaatst. Hier kunnen visarenden een nest op bouwen. Als we bijna terug zijn bij Federow zien we zo'n bewoond nest waar twee visarenden actief zijn. Ze delen een vis, zo te zien. Bij dit nest is een camera geplaatst. In het informatiecentrum kun je de activiteiten in het nest aldus volgen. Dat hebben wij niet meer gedaan (dat mag niet van Midas Dekkers). In Federow eten we wafels met warme kersen en room.

zomerlinde van 800 jaar oud

Later op de middag rijden we naar Speck, ook in het nationale park. Intussen komt zo nu en dan ook de zon tevoorschijn. Het is hier prachtig. Eerst bewonderen we de zomerlinde van 800 jaar oud. Dan lopen we naar de Hofsee. Daar is niet veel te zien, maar het landschap is prachtig. Dan verder naar de Preisterbäker See. Als we daar op een soort uitkijkplateau over het meer kijken, horen we het weemoedige getoeter van kraanvogels. Het komt steeds dichterbij en dan komen twee kraanvogels boven de bomen tevoorschijn en vliegen recht over ons heen. Wauw!

De route loopt nog verder naar een zeer hoge uitkijktoren, waar ik halverwege de moed niet heb om verder omhoog te gaan.

route Waren; route Federow; route Speck; natuur

kraanvogel ooit was dit een militair oefenterrein

28 maart: Schaalsee en Waren (Müritz)

wandeling door het galigaanmoeras

Tweede Paasdag. We hebben een weekje vakantie, en ons doel is het noordoosten van Duitsland: Müritz Nationalpark in de streek Mecklenburg. Onderweg stoppen we uitgebreid bij Zarrentin, aan de Schaalsee. De Schaalsee blijkt een Biosphärenreservat te zijn en we lopen er een kort rondje door een moerasgebiedje aan de oever van het meer. Dit is een galigaanmoeras, vrij bijzonder, en een teken dat de bodem kalkrijk is. Verderop groeit zo maar weidegeelster.

kraanvogel

Als we weer verder rijden zien we al snel, zelfs vanaf de snelweg, de eerste kraanvogels: een van de redenen waar dit deel van Duitsland om bekend staat. De Tom-Tom voert ons verder binnendoor en zo nu en dan zien we nog meer groepen kraanvogels op de uitgestrekte akkers. Soms kunnen we even stoppen. Het landschap is inmiddels prachtig: beetje heuvelachtig en het tegenovergestelde van "verrommeld". Kale golvende akkers, afgewisseld met kleine bosjes, soms een meertje, en houtsingels. Nauwelijks gebouwen, hekken, palen en andere rommel.

We hebben een appartement in het plaatsje Waren. Het oude centrum van Waren ligt op een heuvel, in het midden tussen twee meren. Het appartement is erg mooi gelegen aan de rand van die heuvel, hoger gelegen dan de restaurants die hier tegen de heuvel zijn aangebouwd beneden aan de rand van het ene meer (Binnenmüritz). Vanuit de woonkamer is er daarom een prachtig uitzicht over het meer. We lopen een rondje langs de meren en door de stad. In de Binnenmüritz vallen de grote zaagbekken op.

route Schaalsee; route Waren; natuur

27 maart: rondje langs de Aa in Berlicum

We eten vogelnestjes (gekookte eieren verpakt in een gehaktbal) bij de familie in Berlicum, maar eerst gaan we even langs bij A. die ziek is en wel heel slecht nieuws heeft gehad. Met familie is er 's middags tijd voor een rondje langs de werkzaamheden vanwege het verleggen van de plaatselijke beek ("Aa" genoemd), en nog even verder naar de ruïne Seldensate. Langs de beek bloeien de eerste pinksterbloemen.

route; natuur

26 maart: rondje vanaf Anloo

bosgeelster

Het vroege voorjaar is de tijd voor het gebied van de Drentsche Aa. Ik improviseer een mooi rondje, te beginnen bij de kerk van Anloo. Na de regen van gisteren is vandaag zon beloofd, al kan het 's ochtends eerst misten. Geheel tegen mijn verwachting in, is de mist al bijna helemaal verdwenen als ik om half acht in Anloo vertrek. De zon schijnt, het is een prachtige ochtend.

Ik kom langs een aantal bekende favoriete plekjes. Eerst loop ik langs het Anlooerdiepje, naar het bosje dat bekend staat als Burgvallen. Onderweg bloeit op een paar bekende plekken bosgeelster. In het bosje zelf bloeit zoals altijd het verspreidbladig goudveil, een van de weinige noordelijke vindplaatsen.

Dan verder naar het heideveld achter de molen van Oudemolen. Boven in een boompje zit een klapekster, die zijn dus nog niet vertrokken. Het volgende favoriete gebiedje is de Adderhorst en het magnifieke beekdalletje van het Zeegserloopje. Op drie plekken groeit hier schedegeelster. Ze bloeien nog niet, en er zijn maar een paar exemplaren met bloemknoppen erin. Verderop hoor ik de eerste tjiftjaf van het voorjaar.

langs het Gastersche Diep

Langs de Drentsche Aa terug naar Oudemolen. Er fladdert twee keer een citroenvlinder tussen de bomen door: ook al de eerste vlinder van het seizoen. De zon blijft schijnen en op de beschutte plekjes is het heerlijk. Maar het waait steeds harder waardoor ik mijn jas toch weer aan moet trekken. Echt warm wil het nog niet worden.

Het derde favoriete plekje is De Heest, achter Gasteren. Hier bloeit op een geheime plek de stengelloze sleutelbloem. Het valt niet mee om De Heest te bereiken, je moet door een flinke modderpoel. Bovendien blijkt het bruggetje bij de Gagels (km 20) onbereikbaar: hier staat het pad blank. Ik moet terug, en dus nog eens door die modderpoel.

Vierde en laatste hoogtepunt is het Gasterse Holt. Prachtig bosje met beekje dat in het voorjaar als de bomen nog kaal zijn erg mooi is door onder andere de bosanemonen, en, ook hier, verspreidbladig goudveil. Dit is ook een stukje natuur dat uit Zuid-Limburg lijkt te komen. Andere jaren heb ik hier veel soorten gezien die bijzonder zijn voor het noorden: behalve goudveil onder andere bosmuur, boszegge, bleke zegge, boswederik en gulden boterbloem.

Vlak voor ik terug ben in Anloo kom ik langs een - voor mij - nieuwe groeiplaats van bosgeelster.

route; natuur

25 maart: rondje vanaf Zwolle

Met bus en trein naar Zwolle, aankomst 8:10, en vanaf het station loop ik over de singels om te zien hoe het met de geelsterren staat dit jaar. Er groeien hier twee soorten: akkergeelster en weidegeelster. Als ik ze op de foto heb, begint het te regenen. En het wordt voorlopig niet droog. Ik volg het fietspad langs de Nieuwe Wetering in zuidoostelijke richting. De eerste afleiding is pas na zo'n tien kilometer: het dorpje Laag Zuthem. Daarvandaan loopt een mooi oud weggetje naar een gebiedje rond Den Alerdinck, een oude buitenplaats. Langs het weggetje loopt nog een oude zeedijk met aan twee kanten oude eiken.

Vanaf dit punt gaat de route naar het westen om via fietspaden door te steken naar Windesheim. De fietspaden gaan door laaggelegen weilanden waar nu ook weer grutto's te zien en te horen zijn. Ik zie ook de eerste roodborsttapuit van het jaar.

In Windesheim bewonder ik de Hervormde kerk: oorspronkelijk de brouwerij van het klooster. Alleen die brouwerij is overgebleven. Bij Windesheim volg ik het pad langs de Tichelgaten. Ook hier een eersteling van het seizoen: boerenzwaluw. Het is inmiddels droog geworden en ook de zon komt er soms even door. In de Tichelgaten zitten veel eenden en zwanen. Dan verder over de dijk terug naar Zwolle.

route; natuur

20 maart: rondje vanaf Anderen

Met Petri. Regenachtig en heel grijs. Toch blijft dit een prachtig gebiedje, ook nu.

route; natuur

Holtstukken bij Anderen

19 maart: rondje vanaf Amen

schedegeelster

Start bij de kroeg in Amen. Op dezelfde drie plekken als vorig jaar vind ik hier de schedegeelster weer. Heel kleine plantjes die als groene sprietjes uit de grond komen voordat het gras weer begint te groeien, en dan eind maart al in bloei staan. Als straks de rest van de plantenwereld wakker wordt is er niets meer van de geelsterren terug te vinden. Er zijn nog een paar vroege bloeiers: langs de beek bloeien ook al een paar bosanemonen en muskuskruid.

Na het Amer Achtje gaat de route verder door de boswachterij Hooghalen. In het bos kom ik een paar keer langs een ven. In elk ven zijn er dodaarsjes die het voorjaar luidruchtig aan het vieren zijn. Hoog in de naaldbomen zitten geregeld groepen sijsjes. Je hoort ze wel, maar je ziet ze nauwelijks. Niet ver van de uitkijktoren vind ik de stekende wolfsklauw terug die ik hier eerder had gevonden.

Bij Geelbroek ben ik op zoek naar de stengelloze sleutelbloem. Er zou hier een kleine oude groeiplaats moeten zijn, maar de plek wordt geheim gehouden. Ik vind hem niet, maar vind wel een bosje waarvan ik denk dat de soort er zou kunnen staan. Je mag het bosje niet in, een bord meldt: "Natuurreservaat. Gesloten voor publiek t.b.v. wetenschappelijk onderzoek". Dan zal het daar wel zijn.

route; natuur

dodaars ree en ree

16 maart: naar de velduilen bij Noordhorn

Schitterende, zonnige dag. Ik loop langs het kanaal naar de velduilen. In eerste instantie laten ze zich niet zien. Ze komen op een gegeven moment weer te voorschijn, maar dan is er al niet zoveel licht meer. 't Blijft lastig om echt mooie foto's te maken. route; natuur

15 maart: Roosendaal Essen

Ik ben in Roosendaal op initiatief van de Taalunie voor de voorbereiding van een mogelijk Nederlands-Vlaams project. Na afloop loop ik een stuk langs de Watermolenbeek naar Nispen en verder naar Essen, precies over de grens. Het is erg grijs vandaag, en er is weinig te zien. route; natuur

13 maart: Ezumakeeg en Zeegse

tweede leuning voor bruggetje over Schipborgerdiep

's Ochtends weer even naar Ezumakeeg waar het rustig is. Een groep van acht lepelaars vliegt weg in noordelijke richting. 's Middags weer eens naar de Drentsche Aa, met Petri. Langs het Zeegserloopje. Er groeit nog niet veel, de komende paar weken gaat dat wel veranderen. Bij het bruggetje over het Anlooërdiepje staat al één dotterbloem enthousiast in bloei. Hier en daar zien we ooievaars langs de beek. Het smalle bruggetje over het Schipborgerdiep had altijd maar aan één kant een leuning: heel spannend. Het bruggetje had daarom ook altijd een speciale aantrekkingskracht op kinderen. Gelukkig is aan deze levensgevaarlijke toestand een eind gekomen, nu aan beide kanten een stevige leuning (met als gevolg dat de beschrijvingen van allerlei wandelroutes niet langer kloppen, onder andere de NS wandeling Drentse Aa, en vermoedelijk ook het Pieterpad).

route Ezumakeeg; route Zeegse; natuur

12 maart: rondje vanaf Appelscha, en opnieuw de velduilen

Ik ben bang dat het weer de hele ochtend mistig is, maar integendeel: het is onmiddellijk prachtig zonnig. Op de vernieuwde autoweg langs Oosterwolde zie ik een mooie oranje zonnetje boven de horizon uitkomen. Op het Aekingerzand is het fantastisch. Tientallen veldleeuweriken zijn al in voorjaarstemming. Daarnaast hoor je ook steeds boomleeuweriken, geelgorsen en vinken. Plotseling vliegt er een groep van twaalf wilde zwanen over. Even later een raaf.

Aekingerzand

Bij het Aekingerbroek, het stuk ten zuiden van de grote uitkijktoren, is het erg nat. Hier ontspringt de Vledder Aa, en de beek stroomt nu gewoon over het fietspad. Bij het bosgebied rond het Adderveen en de Ganzenpoel heeft men enorme hoeveelheden bomen gekapt. Weer een geval waar de natuur een bouwplaats is geworden. In het herstelde beekdal van de Vledder Aa, ten zuiden van Wateren, is een flinke groep Spaanse runderen ingezet. Het zijn opvallende, zwarte runderen met een rood haarstukje op hun kop.

Het Doldersummerveld is als altijd mooi. Ik zie gelijk een blauwe kiekendief vliegen, maar daarna is het wat rustiger. Hier en daar zijn de fietspaden onder water verdwenen, ook hier staat het water erg hoog na de vele regen van de afgelopen winter. De terugweg loopt via het Canadameer, en ook daar staat het water zeker een meter hoger. De prullenbakken van het strandje komen nog net boven water uit.

Na een incidentje bij de parkeerplaats waar ik een oude invalide man weer terug naar zijn auto help zie ik dat er weer tientallen vogelaars bij mijn tafeleend zijn wezen kijken vandaag. Ik zwaai naar een paar vogelaars als ik nog even bij de velduilen ga kijken. Ik zie ze wel, maar krijg ze niet goed op de foto (de velduilen dus). Er is hier vandaag gegierd en daarom zijn de velden bezaaid met meeuwen.

route Appelscha; route Noordhorn; natuur

Sayaguesas rund

boomleeuwerik

9 maart: Dal van de Oude Riet

Begin van de avond ga ik nog even kijken naar de velduilen tussen Noordhorn en Den Ham. Ik kan het niet zo goed zien, want ik merk thuis op de foto pas dat er twee exemplaren tegelijk op stonden!

route; natuur

8 maart: Den Ham

route; natuur

6 maart: Noordhorn en Noordlaren

's Ochtends schijnt zowaar de zon. Dus na het ontbijt ga ik eerst even kijken bij het gebied tussen Den Ham en Noordhorn: zit de velduil er nog? Ik parkeer bij Piloersema en loop over het fietspad naar de Spanjaardsdijk. Ik zie de velduil gelijk - maar hij is weer even vlug verdwenen en ik zie hem niet meer terug. Wel weer onwaarschijnlijk veel buizerds, torenvalken en twee keer een blauwe kiekendief. Er moeten hier heel veel veldmuizen zitten.

's Middags lopen we samen een aardig rondje vanaf Noordlaren. Eerst door de Oostpolder. Het is hier nog volop winter. Er zijn veel ganzen en kieviten, maar verder is het nog rustig: nog geen steltlopers en weidevogels. De route gaat verder via het Noordlaarderbos. Op het hoekje bij km 7 wachten we onder wat bomen even een felle hagelbui af. Daarna lopen we de route toch verder zoals gepland. 't Mooist is het stukje rond kilometer 11. Bovendien zien we daar heel duidelijk een groene specht.

route Noordhorn; route Noordlaren; natuur

5 maart: naar Lauwersoog

In bijna vijf jaar niet zo ver gelopen als vandaag, royaal 40 kilometer. Het eerste deel gaat door de dikke mist, helaas. Ik volg daarom de fietspaden langs de doorgaande weg. Pas als ik bij Zoutkamp ben wordt het weer een beetje aangenamer, en later zelfs heel plezierig. Er staat nauwelijks wind, en dat maakt het Lauwersmeer en de Waddenzee nog mooier dan anders.

route; natuur

Lauwersoog gewone zeehond

3 maart: Eelderwolde

Aan het eind van de middag toch nog even de steppekiek proberen bij Eelderwolde. Vandaag lukt het wel! Eerst laag en snel vliegend naar het noorden. Ik twijfel een beetje maar een andere vogelaar is zeker. Ik nu ook na het zien van de (overigens beroerde) foto's. Een kwartiertje later is de vogel nogmaals te zien, net als ik met een Rotterdams paar aan de praat ben geraakt (fans van Sparta). Ik wijs in welke richting de kiek verdwenen was en dan zien we daar twee roofvogels ruzie maken, heel ver weg. Een buizerd en de steppekiek.

Begin van de avond ook nog even de velduil gezien bij Noordhorn. Prachtig gezicht, heel mooi te zien.

route; natuur

velduil velduil

1 maart: 't Stort

Bekende uitje voor op dinsdag. Er zijn weer veel eenden in het kanaal. Vanwege de akelige koude zuidenwind? Als ik weer terugloop zie ik de Amerikaanse tafeleend weer. Die was sinds 19 februari niet meer gezien. Ben benieuwd of dat weer tot een oploopje leidt, vanmiddag.

Wat is nu eigenlijk het verschil met een "gewone" tafeleend? Er zijn meer verschillen, maar het makkelijkst is het verschil in de tekening op de snavel, en de kleur van de oogpupil.

route; natuur

terug naar Looblog Februari 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".