Gertjan's Looblog Juni 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

29 juni: Dannemeer

Nu dan toch gelukt om de zwarte ibis te zien!

route; natuur

28 juni: 't Stort en Euroborg

route 't Stort; route Euroborg; natuur

27 juni: Ezumakeeg

route; natuur

26 juni: dierentuin Emmen

We zijn een dagje naar het Noorderdierenpark in Emmen, pardon, ik bedoel natuurlijk "Wildlands Adventure Zoo". Met ons hele gezin, sinds kort met zeven man sterk. Na afloop eten we bij het Nije Hemelriek in Gasselte.

route ;

Petri met vlinder zeeleeuw met zeeleeuwtje (drie weken oud) Humboldtpinguïn giraffe mantelbaviaan struisvogel leeuw mantelbaviaan geeft de borst impala

25 juni: Zwanenwater en Groet

Er wordt regen aangekondigd voor de oostgrens, dus mijn oorspronkelijke plan om naar de Achterhoek te gaan gaat de prullenbak in. In Noord Holland schijnt 's ochtends de zon. Warm is het niet, en 's middags raakt het bewolkt, maar het regent pas als ik al weer in de auto zit.

Het natuurgebiedje Zwanenwater bij Callantsoog is deze tijd van het jaar op zijn mooist. Het lijkt wel een siertuin. Enorme aantallen orchideeën en nog veel meer ratelaars. Het pad dat je volgt om bij de kijkhut aan de rand van het Tweede Water te komen heeft blijkbaar onder water gestaan, want je loopt hier nu langs de waterplanten die niet langer in het water staan. In het Tweede Water huist een enorme aalscholverkolonie. Als dit rondje er op zit, blijkt op het parkeerterrein net de orchideeënexcursie te vertrekken, als bewijs dat het daar vandaag inderdaad een heel goede dag voor is.

Ik rijd een stukje verder, naar de Hondsbossche Zeewering tussen Petten en Groet (na twee tussenstops voor twee bijzondere rozensoorten). Hier loop ik een prachtig rondje gedeeltelijk door het oude polderlandschap en gedeeltelijk door de duinen tussen Groet en Schoorl. Er is heel veel te zien. Niet ver van het vertrekpunt is een bekende groeiplaats van knolvossenstaart: nieuwe soort voor mij. De sloten staan vol met aarvederkruid. Veel watervogels met kuikens. Op de oude dijk van de Hondsbossche Zeewering staan nog steeds soorten zoals strandbiet, zeekool en gele hoornpapaver. Dat zal langzamerhand wel verdwijnen nu hier een hele strook met strand en duinen is aangelegd en de dijk dus niet meer direct aan zee ligt.

Ook bij de grote parkeerplaats van Hargen aan Zee is veel te zien. Tussen de parkeerplaats en het fietspad groeit van alles. Twee fietsers stappen af om een foto te maken van een grote wegdistel. Verder groeit hier ook onder andere damastbloem, hartgespan, grote teunisbloem en stalkaars.

Nog een prachtige plek is De Kerf: hier is ooit de duinenrij doorgestoken om zo meer dynamiek in de duinen te krijgen en dat is mooi gelukt. Hier groeit nu volop parnassia (eerste exemplaren in bloei), duizendguldenkruid en moeraswespenorchis. Onder de dennen van het nabijgelegen dennenbos staan de eerste dennenorchissen in bloei.

route Zwanenwater; route Groet; natuur

blauwborst dennenorchis

24 juni: Dannemeer

Na het eten (Kris heeft gekookt) doe ik nog een poging om de zwarte ibis te zien bij het Dannemeer. Dat lukt niet, maar inmiddels zit hier ook al een ralreiger. Dat is een zeer zeldzame reigersoort die dit voorjaar al op meerdere plekken is opgedoken. De vele witwangsterns en geoorde futen vallen al bijna niet meer op.

route; natuur

22 juni: Eemshaven

route; natuur

21 juni: Eexterveld

Blijkbaar kies ik vandaag precies de richting waar het onweer vandaan komt. Toch word ik niet erg nat. Het is hier wel veel natter dan twee weken terug. De draadgentiaantjes zijn nu te zien: extreem kleine gele stipjes op de kale lemige grond. De gevlekte orchissen staan weer heel mooi te wezen, net als de Spaanse ruiters. route; natuur

19 juni: Woldlakebos, Havelterberg en Dannemeer

grote vuurvlinder

Petri tennist vandaag dus ik ben deze zondag alleen op pad. Eerst een mooie combinatie van de Weerribben en de Havelterberg, en 's avonds na het eten nog even kijken of ik de zwarte ibis kan spotten bij het Dannemeer (antwoord: nee).

Eerst dus naar de Weerribben, en wel meer precies naar het Woldlakebos. Dit is een mooi stukje waar ik op zoek ben naar waterplanten. Dat gaat minder goed dan vorig jaar omdat het gras erg hoog staat en je bijna nergens goed aan de waterkant kunt komen. Het is toch aardig. Het is nog wat grijzig weer al is er voor 's middags zon beloofd. Ik kom twee mannen tegen die vooral op zoek zijn naar libellen. Die laten zich nog niet overdreven veel zien. Boomvalken die hier normaal ook vaak te zien zijn - en die veel op libellen jagen - laten zich ook niet zien.

gevlekte orchis

Maar dan. Een opvallend felgekleurde vuurvlinder. Fel oranjerood aan de voorkant, en bijna spierwit op de achterkant. 's Avonds bij het Dannemeer legt een vogelaar me uit dat het wel degelijk de grote vuurvlinder is. Extreem zeldzaam en ernstig bedreigd. De vlinderstichting heeft voor de meest karakteristieke vlindersoort van Nederland zelfs een eigen site opgezet. Diezelfde vogelaar is al vaker zonder resultaat naar de Weerribben geweest om deze bijzondere soort te spotten. Hij denkt ook te weten dat de soort dit jaar nog niet is gezien. Dat komt, weet ik nu, omdat waarnemingen van deze soort niet op waarneming.nl te zien zijn omdat ze onder embargo worden gezet. Ter bescherming van de soort. Je komt van mij dan ook niet de preciese plek te weten waar ik het vlindertje heb gezien. Maar ik ben er inmiddels wel achter dat dit een van de eerste waarnemingen van de vlinder is in 2016. Vorig jaar werd het eerste exemplaar (imago) pas waargenomen op 28 juni.

De grote vuurvlinder werd precies honderd jaar geleden ontdekt - door een nietsvermoedende schooljongen in Friesland, toen de specialisten dachten dat deze soort al sinds 1851 was uitgestorven. De ontdekking van honderd jaar terug was destijds een grote sensatie. Over deze ontdekking is een aardig boekje verschenen dat ik vorig jaar al eens gelezen had.

Bij de Havelterberg bezoek ik twee bekende prachtige gebiedjes. Eerst een heel klein gebiedje bovenop de Havelterberg waar onder andere valkruid, veel gevlekte orchis, fraai hertshooi en bochtige klaver groeit. Dit jaar vind ik de knollathyrus nog niet. Dan verder naar de "kleine startbaan", deel van het voormalige vliegveld gedurende de Tweede Wereldoorlog. Ook hier veel bijzonderheden, waaronder gelobde maanvaren en meerdere orchideeënsoorten. Daar in de buurt vind ik voor het eerst enorme exemplaren valkruid: ook al extreem zeldzaam.

route Woldlakebos; route Havelterberg; route Dannemeer; natuur

18 juni: Noordwijk, Santpoort Noord en Egmond aan Zee

Het stukje tussen Noordwijk en Katwijk is misschien wel het laatste stukje van de (begaanbare) kustlijn waar ik nog niet eerder gelopen heb. Het is toch een heel mooi stukje waar nu ook heel veel te zien is. Helaas loop ik de eerste uren wel in de regen. Opvallend zijn de grote aantallen exemplaren van blauwe bremraap en bitterkruidbremraap. Er groeit ook hondskruid. Een nachtegaal laat zich uitgebreid bewonderen.

Bij Santpoort Noord zoek ik vergeefs naar Franse aardkastanje. Maar bij Egmond vind ik nu wel een exemplaar van het zeer zeldzame scherpkruid, waar ik eerder (24 april) vergeefs naar zocht. In Egmond aan Zee gaat het me om hazenstaart die hier op meerdere plekken groeit.

route Noordwijk; route Santpoort Noord; route Egmond aan Zee; natuur

blauwe bremraap nachtegaal

17 juni: Lauwersoog

Aardige avond. Ik loop langs een aantal bekende plekken. De grote keverorchis die hier een paar weken geleden stond vind ik nu al niet meer terug. Op het haventerrein is een bouwput ontstaan op de plek waar al een paar jaar slanke mantelanjer groeit. Ik ben bang dat de enige Groningse groeiplaats van deze soort dit niet gaat overleven.

Gisteravond hebben we erg genoten van het theaterspektakel "Het Pauperparadijs" op de binnenplaats van het gevangenismuseum in Veenhuizen (naar het boek van Suzanna Jansen). Prachtige voorstelling, mooi decor en muziek, en een glansrol voor Paul R. Kooij. Het bleef gelukkig zo ongeveer droog. Gaat dat zien.

route; natuur

15 juni: Delfzijl Haven

Ik loop langs het weinig gebruikte spoor op het haventerrein van Delfzijl. Er groeit van alles, bijvoorbeeld klein robertskruid. Ook staat er een rietorchis direct tegen de spoorrails mooi te wezen. Bij een klein braakliggend stukje terrein groeien net als vorig jaar honderden exemplaren van kleverige ogentroost.

route; natuur

gewone rietorchis (Delfzijl)

paapje (Fochtelooërveen)

14 juni: 't Stort en Fochtelooërveen

Ik kan 's avonds pas laat weg met de auto maar ik rijd toch nog maar even naar Veenhuizen om een rondje door het Fochtelooërveen te maken. Het stukje bos is kleddernat, dus ik controleer niet alle varens. Op de grote heide is het prachtig. De buien trekken om me heen. Ook hier broeden paapjes, en ze laten zich mooi zien.

route 't Stort; route Fochtelooërveen; natuur

13 juni: Dannemeer

steltkluut

Er hangen overal buien, maar het waait niet en de buien blijven dus ongeveer op dezelfde plek hangen. Lastig om een droge wandeling te plannen. In het begin regent het even maar dan blijft het een hele tijd droog, tot ik vijftig meter van de auto ben. Geluk gehad dus.

Het is hier weer prachtig. Heel veel witwangsterns die af en aan vliegen. Een grote groep lepelaars. Als ik die door de kijker bewonder valt mijn oog op een steltkluut. Aan de andere kant van het water maak ik een praatje met een wielrenner die even moet stoppen voor rek- en strekoefeningen vanwege een nieuwe kunstknie. Hij was hier vroeger - toen dit allemaal nog gewoon landbouwgebied was - muskusrattenvanger. Hij vertelt dat dit gebied, nog langer geleden, allemaal bos was.

route; natuur

12 juni: Ter Apel

Het mooie weer zou voorlopig weer even over zijn, maar de regen valt in eerste instantie vooral in andere delen van het land. Ik blijf droog als ik bij Ter Apel op zoek ga naar een bijzondere bramensoort die in Nederland alleen rond Ter Apel voorkomt: steenbraam. Ook de route ernaartoe is interessant. Het beekherstel van de Ruiten Aa is hier blijkbaar net voltooid. Je kunt hier langs de oever lopen en op de recent bewerkte grond groeit nu van alles. De steenbraam lukt uiteindelijk ook. Als ik bijna terug bij de auto ben laat een eekhoorn zich heel mooi zien. Gek hoe weinig eekhoorns je tegenwoordig nog ziet. Of ligt dat aan mij?

route; natuur

11 juni: Hoge Veluwe

bonte vliegenvanger

Petri heeft om half elf afgesproken met vriendinnen bij de ingang Schaarsbergen van de Hoge Veluwe. Ik ga ook maar die kant op, en loop vanaf Schaarsbergen een prachtig rondje door ons bekendste nationaal park. Als ik net op pad ben laat een bonte vliegenvanger zich mooi zien. Zo te zien bewoont hij (v/m) hier één van de nestkasten.

Dan gaat de route via de Eikehoutbergen. Mooi gebied waar in de tweede wereldoorlog nog een vliegveld was. Veel bijzondere planten al vind ik niet alles waar ik naar op zoek ben. Vorig jaar vond ik hier heidezegge en kleine schorseneer, maar dit jaar niet. Misschien is het al te laat in het seizoen.

Een volgend prachtig stuk is het Deelensche Veld, en dan vooral het gebied bij de IJzeren Man. Hier groeit bijvoorbeeld beenbreek. Nadeel is wel dat de zandweg die ik volg hier volkomen onder water verdwijnt. Ik moet een flink stuk teruglopen. De weinige bomen die hier staan vertonen nog de sporen van de bosbrand van een paar jaar terug.

Deelensche Veld

Bij het centrum van het park is een mooi vlonderpad gedeeltelijk langs een ven gemaakt. In het ven zitten jonge dodaarsjes. Even verder groeit volop steenanjer. De route gaat verder naar het prachtige stukje bij Sint Hubertus.

De terugweg gaat via het Monument van Generaal de Wet. In dit kurkdroge zandige gebied zoek ik ruig schapengras. Ik geloof dat het gelukt is. Dan is het tijd om terug te lopen. Het tempo moet flink omhoog want anders moet ik de dames laten wachten. Als ik zo'n tien minuten van de uitgang ben komen die me achterop gereden. Ze hebben nog water en daar heb ik wel behoefte aan. Het is 's middags toch weer flink warm geworden.

route; natuur

IJzeren Man zandzegge

10 juni: Roden

Ook vanavond weer een mooie avond. Ik loop in het begin de avondvierdaagse tegemoet. Na een paar honderd keer "hoi" zeggen ben ik ze eindelijk kwijt als ik de beek oversteek. Hier groeit veel adderwortel. Dan door het Lieverder Noordbos. Bijzondere plek, alleen is er steeds minder over van het pad. Hier en daar komt de begroeiing tot borsthoogte. Veel bijzondere planten, zoals bekend. Ik vind hier nu ook bleke zegge. Die komt maar op een handvol plaatsen voor in het noorden: wel typische plant voor de potklei hier.

route; natuur

9 juni: Norgerholt

De mooie avonden kunnen nog niet op. Onweer valt er alleen steeds in het zuiden, hier is alles kurkdroog. Ik loop een mooi rondje door het Norgerholt en de Tempelstukken. Hier broeden roodborsttapuiten, geelgorzen en paapjes. Het terrein is opnieuw ingericht, en veel hekken en sloten zijn verdwenen. Het is heel mooi geworden, maar ik mis de paaltjes waarop de kleine vogeltjes gingen zitten waardoor ik ze veel beter kon fotograferen.

route; natuur

8 juni: Dwingelderveld

Ik ben alleen thuis vanavond dus het eten wordt uitgesteld tot na de wandeling, als het donker is. Bij het Dwingelderveld ben ik op zoek naar vertakt muizenoor, maar ik vind alleen de gewone. De vingerhoedskruid staat er overal erg fotogeniek bij. Ik kom weer langs een aantal bekende bijzonderheden: grote wolfsklauw, waterlobelia, trilgraszegge en drijvende egelskop.

route; natuur

vingerhoedskruid boomvalk

7 juni: 't Stort

Als onze gast een dutje doet 's middags, loop ik weer even langs het kanaal naar de uitkijktoren. Praatje met een man die een stukje gelezen heeft over "Heil-Hitlergras". Later begrijp ik dat dit de bijnaam van schaduwgras is...

route; natuur

6 juni: Eexterveld

Na de uitreiking van de bul voor Rik wordt het wat later, dus er is maar tijd voor een heel klein rondje op het Eexterveld. Eerst probeer ik bij een graanakker roggelelie te spotten maar dat lukt niet.

route; natuur

5 juni: Onlanden

Na de hitte van gisteren is het vandaag heerlijk weer. Een beetje zeewind zorgt voor prima temperatuur. Ik loop een kort rondje door de Onlanden want straks komt oma en aan het eind van de middag gaan we naar Assen voor uitgebreid diner met ons gezin, inclusief oma, en het gezin van Anna vanwege het afstuderen van Rik en Anna. Morgen is de buluitreiking.

Heel veel bruine kiekendieven en snorren. En nog veel meer. Je hoort zoals gewoonlijk meer dan je ziet. Het is zondag dus er zijn vrij veel mensen. Fietsen en brommers en honden waar het niet mag. Je ziet hier ook nooit een boswachter. Even later komt die in een jeep toch voorbij. Hij houdt een andere jeep aan die over het fietspad door het natuurgebiedje rijdt. Als dat incident is opgelost maken we een praatje. Hij is vandaag de enige boswachter voor heel noordelijk Drenthe.

route; natuur

4 juni: Bargerveen

gekraagde roodstaart

Ik wil aan het eind van de middag bij Rik kijken, in Elim, en daarom kies is als bestemming het Bargerveen. Het is heel erg warm. 's Ochtends om zeven uur is het al 23 graden. Wel flink zonnig.

Eerste doel is het orchideeënveldje waar al een paar welriekende nachtorichissen in bloei staan. Dan verder pal langs de grens. Vandaag zie ik steeds opnieuw oude versleten distelvlinders rondvliegen. En verder enorme aantallen libellen (vooral veel viervlekken). Vanaf km 8 zijn het de roodborsttapuiten die opvallen. Verderop gekraagde roodstaarten. Langs de verharde weg nog wat verder staan plotseling tientallen welriekende nachtorchissen, zomaar in de berm. Ik maak een praatje met twee natuurliefhebbers (want ze hebben een verrekijker en heel grote camera's) en die vertellen me onder andere waar ik de aardbeivlinder zou moeten kunnen zien.

Nog iets verder kom ik langs het "Huisje van Uneken". Dat is een voormalig keuterboerderijtje dat nu dienst doet als insectenhotel. Er is een hele leuke Wikipediabladzijde van. De aardbeivlinders zie ik niet. Had ik het toch niet goed begrepen? Een vrijwilliger van staatsbosbeheer stapt uit de auto en we wisselen ervaringen uit. Hem zijn vooral de enorme aantallen distelvlinders opgevallen. Thuis zie ik dat er gisteren zelfs een nieuwsbericht over was op de site van de vlinderstichting.

Bargerveen Blauwborst

Dan loop ik een onduidelijke (op de gps) route door het noordwestelijke deel. Veel blauwborsten. Een dame in natuuroutfit roept me van wel vijftig meter afstand toe of ik nog iets bijzonders heb gezien. Ze is op zoek naar grauwe klauwieren en het aardbeivlindertje maar heeft ze nog niet gevonden, en trekt daaruit maar gelijk de conclusie dat ze er niet zijn dit jaar. Ik moet dat tegenspreken omdat de twee natuurliefhebbers van eerder vandaag die beide soorten wel hadden gezien. Ze vindt het maar niets.

aardbeivlinder

Een kwartiertje later kom ik de twee natuurliefhebbers opnieuw tegen - de man op zijn knieën in het natte veen om de zonnedauw die hier massaal groeit te fotograferen. Aardige lui. Ze vragen of het nog gelukt is en leggen nog eens uit waar ze de aardbeivlinder hadden gezien. Daar ben ik inderdaad wel geweest, maar het is hier vlakbij en ik doe nog een poging. Als ik bij dat veldje ben aangekomen en naar de boterbloempjes tuur (want daar zouden ze vaak op zitten) gaat er plotseling een exemplaar een halve meter voor me op de grond zitten.

Tijd om terug te gaan. Als ik bij de auto terug ben (in Zwartemeer) rijd ik eerst naar de plaatselijke supermarkt voor vocht. Het is inmiddels 29 graden. Ik ben mooi op tijd in Elim. Hier speelt Rik dus de tweede wedstrijd tegen de plaatselijke voetbalclub voor een plek in de tweede klasse. In Aduard werd het 6-1, dus het lijkt een formaliteit maar dat is helemaal niet de sfeer. Het is erg druk rond het veld, en er is vuurwerk en rookbommen en de supporters zijn luidruchtig (vooral ook een groep meegereisde supporters uit Aduard die in de warme bus gelukkig een flinke biervoorraad bij zich hadden). De eerste aanval van Aduard leidt tot een vrije trap even buiten het strafschopgebied. De bal vliegt er meteen in: 0-1. Het wordt uiteindelijk 1-1 en groot feest.

Een leuk verslag vind je hier. Vooral deze quote maakt papa trots natuurlijk: "Met name de Auwerder rechtsback van Noord zette menig aanval in met zijn onnavolgbare sleepbeweging. "

route; natuur

begin van Elim-Aduard

gewone waternavel viervlek

2 juni: Lauwersmeer de Rug

Warm en zwaar bewolkt. Ik loop eerst het korte rondje (gele paaltjes) vanaf het bezoekerscentrum bij de Rug. Mooi stukje, waar nu ook grote keverorchis groeit. Ook weer bonte paardenstaart. Achter het centrum bij de kinderspeelplaats zit een groepje heel jonge koolmezen (nee, pimpelmezen). Ze kunnen net vliegen.

Dan loop ik naar de bekende orchideeënveldjes. Ook daar grote keverorchis. Op de terugweg gaat het regenen. Eerst even heel hard, maar daarna alleen nog wat miezer.

route; natuur

1 juni: Nietap

Fantastisch mooi gebiedje, vooral het eerste stukje. Op de potklei bloeien hier enorme exemplaren van bosgierstgras, ijle zeggen en boszegge. Ook bleke zegge, heelkruid en bosereprijs zijn soorten die je normaal in het noorden nauwelijks ziet. Maar hier in overvloed. Ook al ben ik hier vaker geweest, ik ben toch weer onder de indruk van deze bijzondere overdaad.

route; natuur

terug naar Looblog Mei 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".