Gertjan's Looblog Juli 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

10 juli: Boven-Leeuwen

Ik ben 's ochtends niet zo vroeg als gisteren. Het is wel mooi zonnig, en om half acht al erg warm. In de uiterwaarden van Beneden-Leeuwen is het prachtig. Ik zie gelijk een ijsvogel en hoor opnieuw groene spechten. Ook zijn er weer lepelaars. Visdiefjes verjagen een zwarte kraai.

Na het ontbijt is het tijd om C. en N. uit te zwaaien. Zij lopen de komende vier maanden naar Rome. Vandaag gaat het van Boven-Leeuwen naar Weurt.

route; natuur

lepelaars en jonge bergeenden

9 juli: Boven-Leeuwen, Druten, en Boven-Leeuwen

We zijn gisteravond weer aangekomen in Boven-Leeuwen voor ons jaarlijkse familieweekendje. 's Ochtends loop ik al vroeg de uiterwaarden in. Het hoge water van de laatste weken is inmiddels wel gezakt. Maar de rijke flora van de laaggelegen Waalstrandjes is nu even verdwenen. Maar ook de hogere delen zijn interessant. Heel ruig, maar nu een grote bloemenzee. Ook veel vogels, vooral grasmussen en putters. En bij het water natuurlijk veel reigers en ook lepelaars. Als ik bijna terug ben denk ik een groene specht te horen en te zien.

Overdag loop ik met Petri een rondje vanaf het voetveer van Druten. We moeten wat improviseren want de geplande route blijkt onbruikbaar. Er wordt hier zand gewonnen en het wandelpad is hier over een lengte van enkele tientallen meters verdwenen voor een doorgang van de Waal naar de zandwinningsplas. Voordeel is dat C. en N. morgen bij hun eerste etappe naar Rome niet dezelfde fout hoeven te maken.

Aan het eind van de middag loop ik nog even de uiterwaarden van Beneden-Leeuwen in. Bij een doorkijkje zie ik een vos, die zich onmiddellijk uit de voeten maakt. Na de bbq lopen we gezamenlijk naar de dijk voor een ijsje. Ik hoor de groene specht weer. Hij zit in het topje van een kale boom in de uiterwaarden. Als we een half uurtje later in de tuin zitten komt de groene specht recht over de tuin gevlogen. Niet alle familieleden zijn onder de indruk.

route Boven-Leeuwen; route Druten; route Boven-Leeuwen; natuur

zwarte toortsen in de Drutensche Waarden grasmus

grote kaardebol runderen in de uiterwaarden

7 juli: Hijkerveld

grauwe klauwier

Aardig rondje. Voor floristen is er niet zo heel veel te zien op dit grote heideveld, maar ik spot wel klein blaasjeskruid. Verderop laat een grauwe klauwier zich prachtig zien.

route; natuur

grauwe kiekendief

6 juli: minirondje Noordpolderzijl

Maar kort tijd om even bij Noordpolderzijl rond te neuzen. Een grauwe kiekendief zorgt voor enorm tumult op de kwelder. Hij vliegt vlak langs me heen. Fantastisch gezicht!

route; natuur

5 juli: Hondstongen

Klein maar fraai gebiedje bij Yde. Op een stukje heide groeit rode dophei met witte bloemen. Volgens mij voor het eerst dat deze soort in Drente wordt gevonden. Verderop is een gedenkplaats voor het zogenaamde "Meisje van Yde", een veenlijk dat hier in 1897 gevonden zou zijn. Tien jaar terug bleek dat het anders zat...

route; natuur

4 juli: Duunsche Landen

route; natuur

3 juli: Moerputten

Moerputten

Gisteravond vrij laat in Brabant gearriveerd voor een feest van oude vrienden aan de Graafsebaan in Hintham. We slapen in Berlicum waar we ook de verjaardag van Petri vieren voor enkele familieleden. Ik piep er een paar uurtjes tussenuit om alweer een bezoekje te brengen aan de Moerputten.

Ik ben hier nu al verscheidene malen geweest, maar dit gebiedje blijft verbazen. Fantastisch mooi natuurgebiedje, heel dicht bij Den Bosch. Grote stukken moeras waar je op een aantal vlonderpaden mooi doorheen loopt. Ten zuiden daarvan liggen een aantal bloemrijke graslanden waar je ook veel vlinders en vlinderliefhebbers aantreft. Dit is de plek van het beroemde pimpernelblauwtje. Vandaag vliegen de eerste exemplaren hier al weer rond. Ook de eerste grote pimpernels staan in bloei.

En dan heb je nog de oude spoorlijn, het Halvezolenlijntje, dat nu wandelpad is. Vooral de lange brug over het moeras blijft heel bijzonder. Als ik over de brug loop, zie ik een stukje verder een ijsvogel op een van de stenen peilers op de uitkijk zitten. Ik ben net te laat voor een foto, maar een paar minuten later zit hij er weer...

Deze keer bezoek ik hier ook een stukje in het noordwesten dat blijkbaar pas recent aan het gebied is toegevoegd. Hier groeien ook flink wat bijzonderheden, zoals stijve ogentroost, echt duizendguldenkruid, kleine zonnedauw, rietorchis, moeraswolfsklauw en moeraskartelblad.

route; natuur

2 juli: Dwingelderveld

Na een week met somber en nat weer is het vandaag heerlijk. Felle opklaringen, en een enkel spatje regen. Wel vrij veel wind. Ik heb mijn plannen aangepast, en loop een rondje over het Dwingelderveld. Bij het Holtveen zitten jonge roodhalsfuten, geoorde futen, en dodaarsjes.

In het Dwingelderveld is de laatste dagen een slangenarend gezien, en rond km 5 staat een vogelaar die de arend in zijn scoop even kan volgen. Ik mag ook even meekijken. Het is wel erg ver. De vogel bidt in de lucht en lijkt daarbij nauwelijks zijn vleugels te gebruiken. Een stukje verder zit een grote raaf in een van de weinige bomen. Hij trekt zich niks van mij aan.

Bij km 9, als ik net twee dames heb geholpen met het vinden van de route van het Drentepad, zie ik de arend opnieuw in de verte hoog in de lucht bidden. Het lukt nu wel om de vogel op de foto te krijgen. Bovendien komt de slangenarend steeds dichterbij en uiteindelijk hangt hij bijna recht boven me. Ik heb deze zeldzaamheid dus goed kunnen bekijken.

Vlakbij de radiotelescoop staat de boswachter iets uit te leggen aan een paar fietsers die afgestapt zijn. In de berm blijkt een adder van de zon te genieten. Mooi gezicht! Op het pad langs de camping lopen een flink aantal wandelaars die blijkbaar aan een georganiseerde tocht meedoen. Eén van hen ziet mij foto's maken (van beenbreek) en we maken tijdens het lopen een praatje, totdat hij rechtsaf moet waar ik naar links naar de vogelhut loop.

Even verderop, zo rond km 13, is vanoudsher een heel lastige doorgang. De hei staat hier vaak blank en je moet vaak improviseren om met droge voeten de overkant te halen. Maar men heeft hier iets aan gedaan. Er is zand op het pad bijgestort, en er is een bruggetje en een duiker gemaakt. Overigens is het hier nu helemaal niet nat. De afgelopen maanden is de regen in het zuiden gevallen, en de regen van afgelopen week heeft hier nog niet veel kunnen veranderen. Nog iets verder zit een heel gezin van roodborsttapuiten in een struikje. Mijn aanwezigheid maakt grote indruk en leidt tot veel opwinding.

Voordat ik bij Benderse in het informatiecentrum mijn flesje water kan bijvullen loopt de route om een paar mooie akkertjes heen. Er groeien veel akkeronkruiden, bijvoorbeeld veel slofhak: een grasje waar ik een paar jaar terug hier nog eens tevergeefs (te vroeg in het jaar?) naar gezocht heb.

Dan volgt het lange rechte fietspad dwars over de grote stille heide. Hier en daar is nog wel wat bijzonders te zien: gevlekte orchis bijvoorbeeld, en heel veel gewone brunel met witte bloemen. Als ik achterom kijk lijkt er dan toch een echte bui aan te komen, maar het blijft nog droog totdat ik bij het Koelevaartsveen ben. Daar zijn voldoende grote eikenbomen om enigszins beschut de bui af te wachten. Dan is het onderhand tijd om terug te gaan want we moeten nog naar Brabant vanavond.

jonge roodborsttapuit adder

helmkruidvlinder raaf
grondster slangenarend

route; natuur

1 juli: Ketlikerskar

Tussen de buien door, maar ik blijf mooi droog. 't Is wel erg donker en somber weer. Op de terugweg enorme hoosbui en daarna nota bene in de file.

route; natuur

terug naar Looblog Juni 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".