Gertjan's Looblog Juli/Augustus 2016 navigation back navigation home navigation forward

De foto's van deze maand zijn hier te vinden: Flickr collection

31 augustus: Dannemeer

Nog steeds mooi weer.

route; natuur

30 augustus: Lauwersoog

Alweer een prachtige zonnige avond.

route; natuur

29 augustus: Ezumakeeg

Prachtige heldere zonnige avond. Bij Ezumakeeg is het weer erg druk met vogels (en vogelaars). Ik begin bij Noord in de hoop de grauwe franjepoten te zien. Nee dus. Als ik uiteindelijk terug ben op Noord zie ik ze wel: drie exemplaren, niet ver van de uitkijkheuvel.

route; natuur

grauwe franjepoot

28 augustus: Terschelling

Na de vermoeienissen in het warme Limburg ga ik er vandaag opnieuw op uit, maar helemaal aan de andere kant van het land: Terschelling, met de snelboot van half negen. Als we er bijna zijn barst opnieuw een hels onweer los. We leggen aan, maar niemand heeft haast om uit stappen. Eerst maar even schuilen. Na deze flinke bui blijft het de rest van de dag op wat gespetter na verder droog.

Groene strand Terschelling

Ik loop eerst het groene strand op, de Noordvaarder. Hier wil ik stekende bies vinden. Een eerdere poging daartoe was mislukt. Ik geloof dat het nu wel gelukt is. Dan verder naar Doodemanskisten: een duinmeer vlakbij West. Dit gebiedje was ooit befaamd bij natuurliefhebbers maar dat was jaren geleden. De afgelopen paar jaar is het gebied helemaal hersteld. Voor natuurliefhebbers is het nu weer interessant: zo groeit er ongelijkbladig fonteinkruid, en ook dwergrus, voor mij een nieuwe soort.

Dan verder in de richting van West aan Zee. Onder andere via het Griltjeplak en langs de dennenorchissen. Ik eet een flink broodje bij een strandtent bij Paal 8. Het weer is opnieuw aan het veranderen. Het gaat steeds harder waaien. Ik loop via een paar mooie natte duinvalleien naar Midsland. Het wordt snel later en ik heb niet zo'n zin om tegen de harde wind terug te moeten lopen naar West als ik ook nog op de tijd moet letten. Daarom met de bus terug vanaf het Stryper kerkhof bij Baaiduinen.

Op de boot terug vliegen er een paar mooie groepen rosse grutto's voorbij.

route; natuur

27 augustus: Sippenaken en Loevestein

kleine parelmoervlinder op Engels gras

Opnieuw pas ik mijn plannen aan vanwege de hitte. Ik kort de wandeling een flink stuk in. Vandaag rijd ik de grens over naar Sippenaken. Daar loop ik een rondje langs de Geul naar het natuurgebiedje bij Blieberg (ofwel Plombières ofwel Bleiberg - we zitten hier op het drie-talen-punt). Hier is een natuurreservaat op het terrein van de voormalige zinkmijnen. De flora is door de zware metalen in de bodem heel bijzonder. Een aantal soorten heeft zich aangepast en floreert in dit giftige milieu. De bekendste zijn zinkviooltje en zinkboerenkers. Zinkviooltje vind je sporadisch ook verder stroomafwaarts langs de Geul, in Nederland. Maar hier groeien vele duizenden exemplaren. En ze staan vandaag ook nog allemaal in bloei - andere viooltjes bloeien eigenlijk vooral in het voorjaar. Ook groeit hier volop Engels gras - bekend van de kust en tegenwoordig ook de bermen van de snelweg als er 's winters veel gestrooid is. Van zinkboerenkers, ook een plant van het vroege voorjaar, vind ik nog een uitgebloeid exemplaar. Andere opvallende soorten: blaassilene, grote tijm, echt duizendguldenkruid, stijve ogentroost.

Ik maak een praatje in een soort steenkolenfrans doorspekt met Engelse woorden met iemand uit de buurt die vertelt dat hij hier zelf ook macro foto's maakt, bijvoorbeeld van vlinders. Inderdaad is dit gebied ook voor vlinders heel bijzonder. Ik zie heel veel kleine parelmoervlinders - een soort die je in Groningen niet zult vinden.

Na afloop van deze bijzondere wandeling begin ik aan de terugweg. In het noorden zou het minder warm zijn, en dat klopt. Ik rijd naar Slot Loevestein voor een klein rondje om het kasteel en door de uiterwaarden. Als ik daar wat wil eten is het restaurant blijkbaar net dicht gegaan. Dan maar dineren bij de benzinepomp onderweg. In Utrecht ga ik nog even bij mijn oudste zus langs die ik betrap terwijl ze op de gang heen en weer loopt - nog wel met een rollator natuurlijk. Maar het gaat zo te zien goed vooruit.

Tijdens de terugweg naar Groningen bliksemt het bijna constant. Het gaat pas stortregenen als ik al weer thuis ben.

route Sippenaken; route Loevestein; natuur BE; natuur NL

afvalbergen van de voormalige zinkmijn vormen nu een natuurgebied zinkboerenkers

zinkviooltje Slot Loevestein

26 augustus: Stokhem en Mechelen

langs de Geul

Opnieuw een heel warme dag, royaal boven de dertig graden weer. Mijn route van 30 kilometer pas ik iets aan. Ik vertrek vanuit Mechelen in plaats van Wittem. Dat scheelt zeker vijf kilometer. Toch blijk ik 's avonds inclusief een kort rondje voor het ontbijt bij Stokhem zo'n 33 kilometer te hebben gelopen. Erg warm dus, en niet meer zo helder als gisteren. 's Middags gaat het wel een beetje waaien.

Voor het ontbijt een heel kort rondje bij Stokhem. Mooi stukje met veel ruig klokje. Ook grote muggenorchis, ruig hertshooi en heel veel blauwe knoop.

De route na het ontbijt begint dus in Mechelen en volgt de Geul. Dit is inmiddels een bekend stukje, door de weilandjes langs de kronkelende beek. Het is warm, of had ik dat al gezegd? Vooral het stukje waar ik de Geul verlaat en via Camerig (Brave hendrik!) klim naar het Vijlenerbos. Pfff. In het bos is het vanwege de schaduw veel aangenamer. Bij "de enige berghut van Nederland", oftewel boscafé 't Hijgend Hert, trakteer ik mezelf op koffie en appeltaart. De jongen die de taart komt brengen lijkt sprekend op zijn ouders, Anja en Hank. Die zijn hier jaren geleden met ongeveer niets dit café begonnen. Inmiddels een enorm terras met van alles en nog wat erbij. Voor ze naar Limburg vertrokken kenden Petri en ik hen uit onze jaren in Den Bosch. De brenger van de taart is inderdaad de zoon van.

In het Vijlenerbos komt kranssalomonszegel voor - de enige plek in Nederland. Daarnaast onder andere veel bosereprijs en boswederik. De route duikt dan weer het dal van de Geul in bij Cottessen. Dan volgt weer een warm stuk omdat ik via een paar kleine buurtschappen (Plaat, Kuttingen, Diependal) bij Slenaken, aan de Gulp, terecht wil komen. Een voor mij nieuw en mooi stukje is bij km16, langs de Fröschebron. Een bord waarschuwt dat het pad slecht begaanbaar is, maar dat is blijkbaar niet langer het geval.

In Slenaken worden de flessen weer met water gevuld en dan volgt het prachtige stukje langs de Gulp. Ik zit onder een dikke boom langs de Gulp en eet mijn proviand. Verderop wordt een drone opgelaten. Om terug in Mechelen te komen moet ik het dal van de Gulp natuurlijk ook weer verlaten: in de hitte weer omhoog dus. Dan is het nog best een heel eind eer ik weer terug in Mechelen ben. Een heel opvallend stukje is nog de Dal Bissenweg. Hier groeit aan beide kanten van de smalle asfaltweg reuzenpaardenstaart. Het zijn er duizenden. Ik herinner me vaag dat ik hier eerder geweest ben. Dat klopt: 28 juli 2014.

route Stokhem; route; natuur

reuzenpaardenstaart mijn picknickplek langs de Gulp

25 augustus: Kunderberg, Wittem en Borgharen

een echte Limburgse soort: kleine kaardebol

Het ontbijt is pas om half negen, en dat is met de hitte (het zal vandaag 35 graden worden) wel erg laat. Dus ik zorg dat ik voor het ontbijt al een natuurgebiedje bezoek: de Kunderberg bij Voerendaal. Hier groeit in het najaar volop Duitse gentiaan, en die heb ik nog niet eerder gezien. Op dit stukje staan overigens nog veel meer heel bijzondere soorten (aarddistel, kranssalie, hauwklaver, grote muggenorchis, etc). Het aardige is, dat je de kalkhelling gewoon op mag. Er lopen een paar kleine wandelpaadjes waardoor je alles goed kunt bekijken.

Na het ontbijt loop ik vanuit mijn hotel in Wittem een soortement driehoek via het Eyserbosch, de Vrakelberg en Ubachsberg naar Simpelveld en dan terug via Wahlwiller. De route combineert een aantal heel bijzondere plekjes. Bij het Eyserbos ligt een mooie bloemrijke helling waar ik op zoek ben naar bergandoorn. Ook hier staan nog allerlei andere specialiteiten die ik hier ook al wel eerder gezien heb, zoals betonie en borstelkrans. Die zag ik trouwens gisteren ook al op de Bemelerberg. De bergandoorn is snel gevonden.

Duitse gentiaan

Het volgende hoogtepunt is de Vrakelberg. Hier groeit sikkelgoudscherm, kalkwalstro en verfbrem. En opnieuw kranssalie, grote muggenorchis en Duitse gentiaan. Allemaal soorten die slechts op een handvol plekken in Nederland te vinden zijn. Als ik langs de Vrakelberg verder loop in de richting van Ubachsberg is het afschuwelijk warm. Er is hier weinig schaduw en geen wind. Ik heb vijf halve-literflesjes water bij me, maar dat gaat er snel doorheen. Daarom loop ik iets verder om in Ubachsberg bij een winkel inkopen te doen. Helaas, de winkel is gesloten vanwege vakantie. Dus dan maar naar een winkel in Simpelveld.

Na het aanvullen van de drankvoorraad in Simpelveld loop ik weer eens naar het stationnetje van de voormalige miljoenenlijn. Het station wordt nu alleen nog gebruikt voor de toeristische stoomtrein waar Petri en ik twee jaar terug al eens mee zijn geweest (29 juli 2014). Toen zag ik daar voor het eerst rozetsteenkers en fijne ooievaarsbek. Die vind ik nu opnieuw, net als een aantal andere bijzondere soorten (gele kamille, kleine bergsteentijm, boslathyrus).

Het laatste deel van de route gaat via Wahlwiller terug naar Wittem. Bij Wahlwiller is een mooie kleine kalkrijke akker met veel klassieke akkeronkruiden, maar vanwege de hitte heb ik geen puf meer en laat die akker voor wat die is - ik ben er vorig jaar trouwens al eens geweest. Als ik terug bij Wittem ben trekt de warme hotelkamer helemaal niet. Met de auto naar Borgharen: dan kan ik mooi van de airco in de auto genieten. De thermometer in de auto geeft 34 graden aan, en zelfs even 35 graden als ik door Maastricht rijd. Bij Borgharen loop ik een stukje de uiterwaarden langs de Maas in. Hier zijn eerder een paar mooie soorten gevonden maar ik heb deze keer geen geluk. Terug en lekker eten op het terras van het hotel.

route Kunderberg; route Wittem; route Borgharen; natuur

kleine bergsteentijm op het station van Simpelveld tapuit op de Kunderberg

Vrakelberg

24 augustus: Houthem, en twee minirondjes bij Valkenburg

Petri en Ida gaan een weekje naar een Grieks eiland, en daarom heb ik ook nog een paar dagen vrijgenomen. Nadat ik de dames 's ochtends op het station heb afgezet rijd ik naar Zuid Limburg. De eerste wandeling start bij Houthem, en loopt eerst langs de groeve Curfs, en later over de Bemelerberg. Twee bijzondere plekken voor de plantenliefhebber. Wel is het erg warm. De paar dagen die ik hier in Limburg rondbreng vallen precies in een hittegolf - de enige van de hele zomer.

De route wordt vanwege de hitte wat ingekort - vooral de stukken in de zon en omhoog zijn veel te warm. In de schaduw is het lekker. De schaduwrijke plekken zijn hier nog heel vochtig, resultaat van een zeer natte zomer. Bij de Bemelerberg kom ik langs een grot waar een weldadige koelte uit te voorschijn stroomt. Na afloop bezoek ik nog twee andere plekjes: het Ravensbosch (waar de bijzondere zeggensoorten al uitgebloeid blijken) en Oud Valkenburg (voor ijle kropaar).

route Houthem; route Ravensbosch; route Oud Valkenburg; natuur

Curfs groeve

Bemelerberg

23 augustus: 't Stort en Klutenplas

route 't Stort; route Klutenplas; natuur

21 augustus: Sellingen

Fikse buien komen uit het westen maar lijken in de buurt van de provincie Groningen wat uit te doven. Ons oorspronkelijke plan om naar Friesland te gaan wordt aangepast: naar Sellingen, zo ver mogelijk van de buiigheid vandaan. Het lukt: de hele wandeling blijft het droog en soms schijnt de zon. In de rest van het land is het blijkbaar kletsnet. Aan het eind van de middag naar de Kleiweg voor feest bij C. en M.

route; natuur

20 augustus: Weerribben

Mooi rondje weer door de Weerribben. Ik ben op zoek naar plat blaasjeskruid, in het Woldlakebos. Ik parkeer bij Ossenzijl en loop die kant op. Als ik er bijna ben word ik aangesproken door een paar natuurliefhebbers in de auto die libellen willen spotten in het Woldlakebos. Ik vertel dat ik er ook bijzondere planten te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld kleinste egelskop. Ik denk dat deze opmerking deze waarneming heeft opgeleverd.

route; natuur

Weerribben

19 augustus: Jaap Deensgat

bruidsvlucht vliegende mieren

Alweer baardmannetjes en al weer een soepgans waar ik op zoek ben naar een sneeuwgans die hier gezien is. Tussen kilometer 4 en 5 een bijzonder gezicht: rond de toppen van enkele hoge bomen hangen enorme wolken insekten. Twee fietsers die meekijken denk aan bijen, maar dat lijkt met niet, die zou je wel horen dacht ik. Even later komt de boswachter voorbij. Ik vraag of hij het weet. Hij denkt dat het uitvliegende mieren zijn. Een andere voorbijganger heeft het over de "bruidsvlucht". Hij zegt dat de vogels ze allemaal opeten. "Als je om je heen kijkt, dan zie je overal de grootste ellende. Wie dat allemaal zo bedacht heeft...". Schaterlachend vervolgt hij zijn weg.

route; natuur

18 augustus: Onlanden

Kort rondje door de Onlanden want later vanavond komen de buren langs en zitten we de hele avond in de tuin. Zoals gewoonlijk zijn er weer veel bruine kiekendieven - soms op de huid gezeten door visdieven of een buizerd. Veel watersnippen. Verder is het hier rustig.

route; natuur

17 augustus: Westpolder

En al weer een prachtige avond, misschien wel de mooiste deze zomer. Enorm helder, en als ik terugrijd staat aan de ene kant van de hemel een prachtige volle maan, terwijl aan de andere kant de zon spectaculair onder gaat. Opvallend onderweg: enorme aantallen buizerds boven de Marnewaard waar net gemaaid is. Ook mooi: sperwer boven de kwelder.

route; natuur

16 augustus: Bantpolder

En nog een prachtige avond.

route; natuur

15 augustus: Leekstermeer

Prachtige avond.

lepelaar

witte krodde bruine kiekendief

route; natuur

14 augustus: Dannemeer, Doldersummerveld, Ezumakeeg

zwarte ibis

Na het ontbijt ga ik naar Dannemeer, want Petri is nog lang niet klaar om er op uit te gaan - ze heeft nog naar Dafne en Ranomi zitten kijken tot diep in de nacht. Bij het Dannemeer is het weer prachtig. Al snel laten de zwarte ibissen zich weer zien. Verderop zit ook weer een steltkluut die zich mooi laat bekijken.

Na het middaguur gaan we samen naar het Doldersummerveld. Mooi maar rustig. We kijken even bij het oorlogsmonument, even na km 8. Dat had ik hier nog niet eerder gezien. Vanaf km 9 loop ik verder terwijl Petri naar het kruispunt in Wateren rijdt (ijscoman) en daar stap ik dan ook weer in.

's Avonds nog even naar Ezumakeeg. In eerste instantie wordt de pret bedorven door een grote wolk voor de zon, maar als die weg is, is het genieten. Bij de vogelhut wijst een meer ervaren vogelaar mij en een andere bezoeker op de gestreepte strandloper. Met enige moeite krijg ik de vogel in het vizier en op de foto. Vlak voor de hut zitten twee watersnippen, heel dichtbij.

route Dannemeer; route Doldersummerveld; route Ezumakeeg; natuur

steltkluut Ezumakeeg

13 augustus: Groesbeek

Als ik om half zes wil wegrijden krijg ik een app van mijn dochter die hier logeert en wakker van me werd "omdat ik zo stil deed". Ik rijd naar Groesbeek, maar eerst via het buurtschap Linden bij Cuyk waar langs de plassen voszegge moet groeien. Het is al wat laat in het seizoen maar ik geloof dat ik toch een mooi exemplaar op de foto heb.

Laat niet als dank...

Dan naar Groesbeek en daar loop ik een rondje dat me onder andere langs akkerdoornzaad voert. Het landschap valt me hier een klein beetje tegen, te veel als oostelijk Brabant en te weinig van het Nijmeeegse heuvelland. Blijkbaar moet je dan iets westelijker blijven. Leuke stukken zijn er ook: langs de voormalige spoorlijn van Nijmegen naar Kranenburg en Kleef. Ik kom daar een "draisine" tegen: een spoorfiets. Nog een leuk deel van de route: een zeer drassig pad langs twee beekjes, de Groesbeek en de Leigraaf. En het pad langs de Leigraaf leidt naar het natuurgebied De Bruuk. Hier is een oploopje van vogelaars want er is hier een graszanger gespot. Die heb ik vorig jaar wel in Spanje gezien, maar nog niet in Nederland. Ik kijk ook even mee, maar zie de vogel niet. Dit is wel een prachtig klein gebiedje. Dan is het tijd om terug te gaan want de kinderen komen barbecueën.

Onderweg maak ik een foto van een ouderwets ANWB-bordje met de tekst "laat niet als dank...". Dat is de eerste strofe van een gedicht dat mijn zusje C. vroeger uit haar hoofd kende. Ik heb het moeten opzoeken.

route; natuur

12 augustus: Moddergat

Hier in het noorden was het vandaag nog steeds regenachtig, maar de opklaringen zijn onderweg. Ik rijd ze tegemoet, naar de kwelder bij Moddergat (plaatselijk bekend als de Peazemerlannen), en inderdaad breekt na een kwartiertje de zon door. Dan is het hier onmiddellijk weergaloos mooi. Bloeiende lamsoor. Enorme aantallen vogels, het trekseizoen is al weer zo'n beetje begonnen. Heel veel kokmeeuwen en tureluurs, ook veel jonge vogels. Verderop ook veel bonte strandlopers. En daartussendoor ook veel andere soorten. Het geluid van de regenwulpen herinnert aan IJsland!

groenpootruiter Peazemerlannen

lamsoor tureluur

route; natuur

11 augustus: Lauwersoog

Ik ben even achter geraakt met de looblog, onder andere omdat ik bezig ben de foto's van Picasa naar Flickr te verplaatsen. De links naar de foto's werken daarom ook nog niet overal.

Het was vandaag bijzonder slecht weer. Veel miezer en erg donker. Ik loop een kort rondje bij Lauwersoog. Er is niet zo veel te zien vandaag. 't Aardigst zijn de jonge visdieven in de haven.

route; natuur

9 augustus: Eelderwolde

Eind van de middag neem ik de bus naar Eelderwolde en loop dan aardig rondje door de Peizermaden. Nog steeds is het weer niet best. Vrij veel wind, maar soms een opklaring, en wel droog. Het regent pas als ik bij Petri in de auto ben gestapt. Onderweg steeds bruine kiekendieven, en daar waar net gemaaid is veel ooievaars. Op een veldje bij Peize zie ik er 19 tegelijk.

route; natuur

8 augustus: Groningen

Slecht weer, veel wind. Ik zoek de beschutting van de stad en loop een rondje waarbij ik ook langs het nieuwe adres van Ida loop. Daarna ook langs de jongens, geen scheve gezichten!

route; natuur

7 augustus: Amerongen

Amerongense Bovenpolder

Voordat we L. helpen bij de avondmaaltijd lopen we een aardig rondje bij Amerongen. Afwisselende tocht met stukje bos (Amerongse Berg), uiterwaarden langs de Rijn, en kasteel. Een deel van de geplande route door de uiterwaarden is deze tijd van het jaar gesloten. We improviseren daarom een kort uitstapje naar de voormalige steenfabriek in Elst. Hier is recent "gewerkt aan de rivier". Alleen de schoorsteen van de fabriek is nog over. Dan dus een stukje dezelfde weg terug, en bij Amerongen langs het kasteel en dan door de uiterwaarden aan de westelijke zijde. We smokkelen bij km 11 en lopen langs de Rijn naar de veerstoep en over de weg terug naar de auto.

route; natuur

6 augustus: Jaap Deensgat

Alleen 's ochtends op pad, want 's middags help ik mee om Kris naar zijn nieuwe kamer te verhuizen. Ik parkeer in het Lauwersmeer bij het Reitdiep en loop dan een mooi stukje langs het fietspad tot de Rug en weer terug. Er is heel veel te zien. In het riet vooral rietzangers en karekieten. Baardmannetjes laten zich vooral horen. Grote groepen ganzen en lepelaars in en om het Jaap Deensgat. In de bermen groeit van alles, ook bijzonderheden: moeraswespenorchis, parnassia, geelhartje, zomerbitterling, duizendguldenkruid.

bruine kiekendief

Bij de Rug loop ik het korte rondje door het Ballastplaatbos. Hier vind ik net als andere jaren bonte paardenstaart en heel veel rond wintergroen. Dit jaar vind ik hier ook de grote muggenorchis. Die heb ik hier in het noorden nog niet eerder gezien - vorig jaar hier al eens tevergeefs naar gezocht toen ik zag dat hij hier ergens gevonden was (maar de preciese plek wordt bij orchideeën geheim gehouden). Naschrift: het blijkt hier in het Lauwersmeer te gaan om de Friese muggenorchis, Gymnadenia densiflora var. friesica.

Op de terugweg maak ik een praatje met een vogelaar die vertelt dat hij bij het Jaap Deensgat ook casarca's had gezien, en de reuzenstern. Dus zo toch nog eens goed opletten. Eerst wordt mijn aandacht getrokken door een grote bruine kiekendief die op zijn gemak aan het dineren is. Ik kan niet zien wat voor slachtoffer hij heeft gemaakt.

Als ik de vogelhut weer voorbij ben (te veel mensen) zie ik van ver de reuzenstern. Zoals de naam doet vermoeden een flink beest, je denkt in eerste instantie eerder aan een grote meeuw. Nog iets verder zitten er drie casarca's tussen een groepje brandganzen.

route; natuur

Baardmannetje grote muggenorchis

5 augustus: Fransum

Vandaag maar niet met het openbaar vervoer, dus ouderwets rondje vanaf thuis. route; natuur

4 augustus: naar Winsum

De auto is er niet dus ik loop vanaf Aduard. Vanwege de harde wind gaat het richting noordoost. Twee dagen terug zag ik boven de Onlanden om de haverklap bruine kiekendieven. Geen wonder in dat gebied. Maar vandaag zie ik er ook heel wat. Het begint al gelijk als ik Aduard uit loop: boven Aduard cirkelt een bruine kiekendief die langzaam naar het oosten verdwijnt. Als ik een aanval van een flinke bouvier bij Aduardervoorwerk heb afgeslagen loop ik verder naar de nieuwe brug bij Dorkwerd.

Bij de Platvoetbrug ben ik getuige van het moderne vissen: een brommertje van een eetbezorgservice komt daar de maaltijd van twee vissers bezorgen. Ondertussen betrekt de lucht, maar er vallen slechts een paar druppels. Al gauw schijnt de zon weer, en dat geeft een mooi effect met de donkere lucht in het oosten.

bij Wierumerschouw

Verrassing: in het Reitdiep groeit zo maar drijvende egelskop. Althans, daar ga ik nu maar even van uit. Maar dat is een heel zeldzame soort die normaliter eigenlijk alleen in vennetjes in heidegebied voorkomt. Heel vreemd dus. Ben benieuwd wat de kenners daarvan gaan zeggen. Toch nog maar eens de boeken er op nageslagen. Het zal kleine egelskop zijn, blijkbaar kan die ook drijvende bladeren hebben.

Bij Hekkum wordt een deel van het gebied tegenwoordig natter gehouden. Ik loop een stukje een weiland in om een tot de rand toe gevulde sloot te fotograferen die helemaal roze ziet van honderden bloeiende veenwortels. Ik stoor daarbij ongewild een tiental watersnippen (?). Het is hier weer prachtig.

Bij de fietsbrug bij Wetsingersluis ligt een zeilboot met een jongen en een meisje die Engels spreken. De brug wordt vanavond niet meer bediend dus ze blijven vanavond hier. We maken even een praatje.

bij Wierumerschouw

Vanaf Garnwerd loop ik over de vernieuwde Pieterpadroute naar Winsum. Een flink deel van dit traject loopt niet meer over de weg, maar via een boerderij en vervolgens over graspaden. Dan is Winsum niet ver meer. Als ik bijna bij het station ben, rijdt de trein weg. De volgende gaat over 59 minuten. Ik heb dus flink de tijd om Winsum te bekijken. Laat thuis.

route; natuur

veenwortel

nieuw tracé voor Pieterpad tussen Garnwerd en Winsum

3 augustus: Allardsoog

route; natuur

2 augustus: 't Stort en Onlanden

route 't Stort; route Onlanden; natuur

1 augustus: Eexterveld

route; natuur

31 juli: Ezumakeeg, Woudbloem, Dannemeer

Na het ontbijt rijd ik eerst even naar Ezumakeeg. Bij Noord zit een groepje baardmannetjes. Een kleine karekiet neemt een vliegje te pakken. Veel grauwe ganzen, kemphanen, kluten.

rietgors baardmannetje

kleine karekiet kleine karekiet kleine karekiet kleine karekiet

Petri kiest de route 's middags uit. Eerst het rondje bij Woudbloem, daarna nog even naar het Dannemeer. Halverwege het rondje bij Woudbloem krijgen we even een pittige bui te verwerken, maar het duurt maar kort. Het Dannemeer is weer erg mooi, als altijd. Bijna windstil. Het is wel rustiger dan in het voorjaar, maar uiteindelijk zie ik de witwangsterns wel. Als we bijna terug zijn en er opnieuw een bui losbarst zie ik vier zwarte ibissen opvliegen. Dit is dezelfde plek waar ik drie weken terug een zwarte ibis zat. Zitten die hier nog steeds? En dan vier tegelijk? De vogels gaan een eind verderop weer zitten, niet ver van onze auto. Of waren het toch gewoon grote meerkoeten of zo? Nee, wel degelijk vier zwarte ibissen, vanuit de auto kunnen we ze nog even duidelijk zien.

route Ezumakeeg; route Woudbloem; route Dannemeer; natuur

30 juli: Noorden

Voordat we in Utrecht mijn pechvogelzus bezoeken lopen we eerst een rondje bij Noorden. Eerst door de Groene Jonker. Heel veel ganzen, maar verder zitten de vogels erg ver weg. Dan langs de Amstel. Leuk stukje is het Pietersenpad bij km 9. Dan over de Uitweg (voor mijn verzameling die nu bestaat uit Gaweg, Onderweg, Rotweg en Uitweg) terug naar Noorden. Laatste stukje gaat langs een plas met de naam Binnenpolder. Hoe kan een plas nu een polder zijn?

In Utrecht dus naar het revalidatiecentrum waar we bijna drie uur blijven. Voor het eerst dat ik mijn zus voer!

route; natuur

28 juli: Wijnjeterperschar

route; natuur

27 juli: Punt van Reide

Altijd even taai, de eerste wandeling na de vakantie. En het is ook nog eens heel beroerd weer. Maar het wordt toch een aardige avond, met een nieuwe plantensoort (hondstarwegras) en een nieuwe vogelsoort (krombekstrandloper).

route; natuur

terug naar Looblog IJsland 2016


navigation backward Reacties: G.J.M.van.Noord@rug.nl Andere afleveringen navigation forward


Copyright: de teksten van de looblog zijn "public domain".